Heroes of Newerth

Τέρμα το trolling και οι leavers. Επιτέλους ας παίξουμε σοβαρά.

Το Defense of the Ancients ή αλλιώς DoTA, που αποτελεί mod του Warcraft III, λειτούργησε ως έμπνευση για αρκετές προγραμματιστικές εταιρίες. Πρώτο και τρανό παράδειγμα το League of Legends το οποίο έχει σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα communities που υπάρχουν στο internet και θεωρείται από πολλούς ως το κορυφαίο MOBA της

αγοράς. Ξεπερνώντας ακόμα και το DoTA, κατέκτησε την κορυφή με την απλότητά του και κυρίως με το ότι ήταν free-to-play.

Η S2 Games αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό της MOBA, ονόματι Heroes of Newerth, έχοντας ως πρότυπο αποκλειστικά και μόνο το DoTA. Παρόλα αυτά, έκανε ένα μεγάλο λάθος το οποίο πλήρωσε ακριβά. Μόλις κυκλοφόρησε, έβαλε έναν κανόνα. Για να παίξει κάποιος HoN έπρεπε να πληρώσει 30 ευρώ. Δεδομένου ότι ήδη είχε κυκλοφορήσει το League of Legends, όπως μπορείτε να φανταστείτε το να πληρώσει κάποιος για να παίξει ένα παιχνίδι τέτοιου είδους ήταν πραγματικά γελοίο. Μετά από το λάθος της, η εταιρία αναθεώρησε και ανακοίνωσε το Heroes of Newerth ως free-to-play τον Ιούλιο του 2011.

Πριν μπείτε στα βαθιά
Ξεκινώντας θα παίξετε το tutorial το οποίο εξηγεί τα βασικά στοιχεία του gameplay και τις τακτικές που πρέπει να ακολουθήσετε. Παρόλα αυτά, δεν είναι όσο μεγάλο θα έπρεπε και θα το προτιμούσαμε εάν είχε μια πιο αναλυτική εξήγηση όπως το tutorial του Guardians of Middle earth. Αυτό ίσως να μη φανεί έντονα στους έμπειρους παίχτες αφού σίγουρα η πλειοψηφία τους θα το προσπεράσει αλλά οι πρωτάρηδες πιθανόν να συναντήσουν πρόβλημα εξοικείωσης.

The Heroes
Οι χαρακτήρες που χειρίζεστε στο HoN ονομάζονται heroes και καθένας τους ανήκει σε μια ξεχωριστή κατηγορία. Οι κατηγορίες έχουν να κάνουν με τον τρόπο με τον οποίο χειρίζεστε έναν από τους χαρακτήρες. Πιο συγκεκριμένα εξαρτώνται από το εάν εκτελείτε ranged ή melee επιθέσεις, αν παίζετε χρησιμοποιώντας intelligence, strength ή agility και τέλος με το αν εκπροσωπείτε την καλή ή την κακή πλευρά.

Οι ήρωες είναι 116 -αρκετοί ώστε να καλύψουν όλα τα γούστα- και χωρίζονται σε Carry, Support, Disabler, Chaser, Roamer (ο γνωστός jungler), DPSκαι Semi-Carry. Η πρώτη κατηγορία ηρώων είναι αυτή που χρησιμοποιεί Intelligence για τις επιθέσεις της. Εκεί μπαίνουν κυρίως οι mages και οι support. Στην δεύτερη βρίσκονται αυτοί που χρησιμοποιούν Strength και όπως μπορείτε να φανταστείτε η κατηγορία αυτή είναι γεμάτη με warriors και τέρατα που θυμίζουν tanks. Οι Agility χαρακτήρες είναι σαν τους Intelligence μόνο που εδώ βρίσκονται και οι πιο αποτελεσματικοί πολεμιστές όπως οι archers. Τέλος οι ήρωες εκπροσωπούν από ένα faction και έτσι χωρίζονται σε Legion και Hellbourne, δηλαδή σε καλούς και κακούς αντίστοιχα.

Το κύριο gameplay
Η αλήθεια είναι ότι το HoN δεν διαφέρει σχεδόν σε τίποτα από το DoTA όσον αφορά τον τρόπο που διεξάγεται το ματς. Μια ομάδα από πέντε άτομα βγαίνει σε ένα χάρτη ο οποίος έχει τρία lanes και προσπαθεί να κάνει push προς όλες τις κατευθύνσεις με σκοπό να φτάσει στη βάση του αντιπάλου, να σπάσει το Nexus και να νικήσει. Ταυτόχρονα αυτό θα προσπαθήσει να κάνει και η αντίπαλη ομάδα και εκεί είναι που αρχίζουν τα δύσκολα…

Οι χάρτες είναι τρεις: Mid Wars, Grim's Crossing και Forests of Caldavar. Στον Forests of Caldavar υπάρχουν τρία lanes και οι μάχες είναι 5vs5. Στον Mid Wars πάλι οι μάχες είναι 5vs5 αλλά υπάρχει μόνο ένα κεντρικό lane στο οποίο λαμβάνει χώρα όλη η μάχη. Ο τελευταίος χάρτης είναι ο Grim's Crossing στον οποίο διεξάγονται μάχες 3vs3 και υπάρχουν τρία lanes, συνεπώς στο ξεκίνημα πηγαίνει ένας παίκτης σε κάθε lane.

Κάθε ομάδα διαθέτει πέντε heroes (καθένας ελεγχόμενος από παίκτη), οι οποίοι είθισται να συνοδεύονται από minions, τα γνωστά μικρά πλασματάκια που ελέγχονται απ' την CPU κι αλληλοσυγκρούονται σε κάθε lane. Στόχος κάθε ομάδας είναι φυσικά να σπάσει τα αντίπαλα turrets που βρίσκονται στο εκάστοτε lane και τελικώς να φτάσει στη βάση του αντιπάλου. Για άλλη μια φορά, ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσετε τα minions είναι να αφήσετε τα δικά σας να πάνε μπροστά και εσείς να επιτίθεστε στα αντίπαλα minions από ασφαλή απόσταση κάνοντας το last hit. Με κάθε minion που σκοτώνετε και κάθε turret που σπάτε παίρνετε gold το οποίο μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να αγοράσετε τα απαραίτητα αντικείμενα και να αναβαθμίσετε έτσι το hero σας.

Όσο ανεβαίνετε level ξεκλειδώνετε τα skills πάνω στα οποία βασίζεται όλο το gameplay. Όπως σχεδόν σε όλα τα MOBA έτσι και εδώ, όσο αποκτάτε xp αναβαθμίζετε τα skills σας με σκοπό να τα κάνετε δυνατότερα. Όσο τα αναβαθμίζετε, τόσο πιο πολλή ζημιά προκαλούν με αποτέλεσμα να έρθετε πιο κοντά στο να σκοτώσετε κάποιον αντίπαλο. Το level cap των χαρακτήρων είναι το 25. Το μειονέκτημα σε σχέση με άλλα MOBA games όπως το LoL και το DotA είναι ότι με κάθε level up, το αντίστοιχο σημάδι πάνω από τα skills δεν είναι οφθαλμοφανές όπως στα άλλα παιχνίδια του είδους, αλλά βρίσκεται πάνω σε μια μικρή σφαίρα, η οποία είναι δυσδιάκριτη στο μάτι, ειδικά από κάποιον που δεν έχει συνηθίσει να παίζει HoN.

Έχοντας παίξει και άλλα MOBA, βλέπουμε ότι επιτέλους η τιμωρία των leavers είναι απαραίτητη.

Πρωτότυπα χαρακτηριστικά
Τόση ώρα σας μιλάμε για πράγματα που μερικοί ήδη θα ξέρατε από άλλα MOBA αλλά ήρθε η ώρα να επισημάνουμε μερικά αξιόλογα σημεία τα οποία κάνουν το HoN μοναδικό. Το community του HoN είναι αρκετά πιο ώριμο από αυτό του LoL και απαρτίζεται κυρίως από έμπειρους παίχτες και veterans του DoTA. Στα περισσότερα matches που παίξαμε η ομάδα βοηθούσε τους πιο αδύναμους και λιγότερο έμπειρους παίχτες και δεν έβριζε. Αυτό είναι αρκετά σημαντικό γιατί αν παίζει κανείς ένα παιχνίδι στο οποίο νιώθει ανεπιθύμητος, θα το παρατήσει. Εδώ όμως το HoN δίνει ρέστα στην ομαδικότητα και καλό θα ήταν να ίσχυε αυτό και στα υπόλοιπα online games.

Οι leavers έχουν ποινή! Σε περίπτωση που κάποιος αφήσει την ομάδα και φύγει θα του εμφανιστεί προειδοποιητικό μήνυμα ότι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να παίζει μέχρι το τέλος του αγώνα. Αν δεν συμμορφωθεί και το κάνει αυτό πολλές φορές, τότε το παιχνίδι θα τον βάλει αυτόματα στην κατηγορία με τους leavers. Υπάρχει ένα φίλτρο το οποίο μετράει πόσες φορές κάποιος αφήνει έναν αγώνα επίτηδες και στη συνέχεια θα του είναι πολύ δύσκολο να βρει άλλους για αγώνα. Αυτό είναι ένα πολύ καλό βήμα γιατί σε κανέναν δεν αρέσει να σπαταλήσει 20 λεπτά από τον χρόνο του και να χάσει απλώς επειδή κάποιος βαρέθηκε και κλείνει τον client. Χαιρόμαστε που η S2 Games δεν ακολούθησε το παράδειγμα της Blizzard με το DoTA στο οποίο δεν υπάρχει καμία απολύτως ποινή για τους leavers.

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό γνώρισμα του HoN είναι τα λεγόμενα "runes", δηλαδή αντικείμενα που εμφανίζονται στο χάρτη διάσπαρτα κάθε δύο λεπτά. Αν καταφέρετε και τα βρείτε τότε σας προσδίδουν ταχύτητα, γρηγορότερο HP ή mana regeneration, invisibility, επιπλέον damage κτλ. Πολύ σημαντικός είναι και ο ρόλος του Empty Bottle, ενός πρωτότυπου αντικειμένου που σας δίνει γρήγορη αναπλήρωση στα hit points και το mana σας. Αν αδειάσει μπορείτε να το γεμίσετε επιστρέφοντας στο συντριβάνι (η καρδιά της βάσης σας) ή εισάγοντας runes πάνω του. Σημαντική είναι επίσης και η συμβολή του courier, ενός pet που σας φέρνει τα αντικείμενα που αγοράσατε και που δουλεύει με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που έχετε μάθει από το DotA 2 της Valve.

Μετά το level up τι;
Μέσα σε όλα αυτά σίγουρα θα αναρωτιέστε "Αφού το Heroes of Newerth είναι ένα τόσο ενδιαφέρον παιχνίδι τότε γιατί δεν το παίζει τόσος κόσμος"; Πραγματικά αυτό απορήσαμε κι εσείς στα πρώτα μας βήματα, όταν είδαμε να βρίσκονται online περί τους 10.000-20.000 παίκτες ταυτόχρονα, τη στιγμή που το League of Legends μετράει εκατοντάδες χιλιάδες ταυτόχρονους χρήστες. Γιατί λοιπόν εκατομμύρια κόσμου έχουν παίξει το HoN αλλά δεν έχουν μείνει σε αυτό;

Η απάντηση είναι απλή. Δεν υπάρχει καθόλου το στοιχείο της επιβράβευσης που συναντάμε στο League of Legends με τα Runes και τα Masteries. Εκεί όπου η Riot Games παίρνει άριστα, δηλαδή στο endgame, η S2 Games δυστυχώς αποτυγχάνει. Όταν οι παίκτες του LoL μάχονται για να αγοράσουν τα καλύτερα runes, masteries ή ακόμα και skins για τον χαρακτήρα τους κι ύστερα να φτάσουν το level 30 για να παίξουν ranked matches ή μεγάλα πρωταθλήματα, στο HoN οι αντίστοιχοι παίκτες απλά βλέπουν τα stats και τα achievements τους, ενώ έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ή να ενταχθούν σε μια Clan αρκετά εύκολα.

Τεχνικός τομέας
Τα γραφικά του HoN είναι από τα πιο αληθοφανή που έχουμε δει μέχρι σήμερα σε MOBA. Παρόλο που η κάμερα είναι top down, θα μπορέσετε να δείτε προσεχτικά τους περίπλοκους και λεπτομερείς χάρτες για τους οποίους παινεύεται η S2 Games. Δεν μπορούμε όμως να πούμε το ίδιο και για τους heroes αφού τα μοντέλα τους είναι καρτουνίστικα και πολλές ηρωίδες φαίνεται σαν να έχουν βγει από hentai.

Όσο για τα ηχητικά εφέ, είναι λίγο πιο ικανοποιητικά απ' ότι η μουσική υπόκρουση, χωρίς όμως ως επί το πλείστον να ξεχωρίζουν. Κάθε hero έχει μια χαρακτηριστική φωνή που του ταιριάζει απόλυτα και του δίνει το ανάλογο ύφος. Οι ατάκες είναι περιορισμένες (2-3 σε κάθε χαρακτήρα) κάτι που καταντάει κουραστικό κι επαναλαμβανόμενο μετά από λίγο. Δεν υπάρχουν καν οι μικρές αλλά απαραίτητες "δόσεις χιούμορ" που συναντάμε στους ήρωες άλλων MOBA games, όπως για παράδειγμα οι champion του League of Legends.

MOBA για...λίγους και εκλεκτούς!
Το Heroes of Newerth είναι ένα MOBA game με top down camera που θα μπορούσε κάποιος να πει ότι απλά "γεννήθηκε" από το DotA. Παρά τις μεγάλες ομοιότητες με τον προκάτοχό του, το HoN έδειξε ότι έχει τον δικό του χαρακτήρα και ότι αξίζει να το θυμόμαστε ακόμα και για λίγα θετικά χαρακτηριστικά. Η ποινή στους leavers, το ώριμο community και η σοβαρότητα που δείχνει gameplay είναι μερικά από τα θετικά που θα βρείτε. Από την άλλη, ο πρόχειρος σχεδιασμός των heroes, το ελαφρώς δύσχρηστο user interface και η έλλειψη ουσιαστικών endgame χαρακτηριστικών που θα σας κρατήσουν σε εγρήγορση, φαίνεται να το έχουν «χαντακώσει».

Θετικά:
- Φιλικό community
- Ποινή στους leavers
- Έγινε free-to-play

Αρνητικά:
- Πρόχειρος σχεδιασμός των heroes
- Πολύ φτωχό endgame
- Επαναλαμβανόμενες ατάκες στον ήχο
- Δύσχρηστο user interface
- Λιγότερο διασκεδαστικό από άλλα MOBA games

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.7

Η S2 Games φαίνεται ότι έμαθε από το λάθος της και μετέτρεψε το HoN σε free-to-play. Αυτός ήταν και ο λόγος που έγινε τόσο διάσημο και συνεχίζει να βρίσκεται στα top 5 των MOBA games παγκοσμίως.

Χριστιάνα Θάνου

Keywords
Τυχαία Θέματα