Gran Turismo 2

Η συνέχεια της απόλυτης αγωνιστικής εξομοίωσης.

Η αρχική εποχή του PlayStation δεν παρείχε μεγάλο εύρος στον τομέα των racing παιχνιδιών. Ο κόσμος ίσα που είχε βγει από την λογική των arcade μηχανημάτων, προσανατολισμένος πλέον προς την οικιακή διασκέδαση. Η μόδα όμως της arcade φιλοσοφίας ακολούθησε και τις κονσόλες για αρκετό καιρό, κυρίως στα racing games.

Παρότι το πλήθος των υποψηφίων για τους λάτρεις της ταχύτητας ήταν μεγάλο και οι πειρασμοί πολλοί,

κανένας δε μπόρεσε να φτάσει την εμπειρία που έδωσε για πρώτη φορά η Polyphony με το Gran Turismo. Σίγουρα διασκεδάσαμε με τα γρήγορα Ridge Racer και τα φουτουριστικά Wipeout αλλά ποτέ άλλοτε δε μπορέσαμε, ούτε καν είχαμε φανταστεί να μπορούμε να επισκεφθούμε όποια αντιπροσωπεία θελήσουμε και να πάρουμε για ένα test drive το αυτοκίνητο των ονείρων μας. Αυτή ήταν η μαγεία των Gran Turismo και επέστρεψε δυνατότερη και πλουσιότερη με τον δεύτερο τίτλο της σειράς.

Αξιοσημείωτη ήταν η τότε αργοπορία του λανσαρίσματος στην Ευρωπαϊκή αγορά, με την κυκλοφορία να αργεί σχεδόν έναν ολόκληρο χρόνο από τις αντίστοιχες Ιαπωνικές και Αμερικάνικες εκδόσεις. Αυτό οδήγησε πολλούς ενθουσιώδεις fans να εισάγουν στις NTSC εκδόσεις σετ με κονσόλα μόνο και μόνο για να παίξουν το GT2.

Arcade και εξομοίωση δύο σε ένα
Η διπλή θήκη χωρίζει τα δύο cd και τις αντίστοιχες φιλοσοφίες αγώνα. Από τη μία έχουμε το Arcade mode, για όσους επιθυμούν μια γρήγορη δόση ταχύτητας, ή μια κόντρα με τους φίλους τους, με τον καθένα να χρησιμοποιεί το προσωπικό του γκαράζ αν το επιθυμεί. Ένα εισαγωγικό βίντεο με την ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και ένα remix των υπέροχων Cardigans θα σας βάλει αμέσως στο πνεύμα. Τα διαθέσιμα αυτοκίνητα και πίστες εξαρτώνται από την πρόοδό σας στο GT κομμάτι, οπότε είναι αυτονόητο πως θα πρέπει να διαπρέψετε εκεί πρώτα πριν χαρείτε τις arcade στιγμές.
Το πρώην Simulation Mode και πλέον GT mode είναι εκεί που βρίσκεται όλο το ζουμί. Σε αντίθεση με ανταγωνιστικούς racing τίτλους το Gran Turismo 2 έχει μια άλλη προσέγγιση, παρέχοντας ένα ρεαλιστικό budget όπου πρέπει να ξεκινήσετε πρώτα από τα χαμηλά και να χτίσετε την καριέρα σας αργά-αργά, ξεκινώντας από τα...μεταχειρισμένα κάποιας αντιπροσωπείας μέχρι να φτάσετε στην κορυφή.

Από Renault Clio έως Suzuki Escudo
Το κεντρικό μενού είναι χωρισμένο σε εικονίδια, μέσω των οποίων γίνεται η πλοήγηση στην εικονική πόλη. Κεντρικά υπάρχει το γκαράζ σας, με τα αυτοκίνητα που έχετε ξεκλειδώσει και αγοράσει να σας περιμένουν ή με μια επισκόπηση των επιτευγμάτων σας και του ποσοστού ολοκλήρωσης το οποίο όπως είναι αναμενόμενο γεμίζει αργά, καθώς ο αγώνας σας για την κορυφή θα είναι πολύ μεγάλος.

Διάσπαρτες στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα θα βρείτε ομαδοποιημένες τις αντιπροσωπείες, χωρισμένες γεωγραφικά, ανάλογα με τον κατασκευαστή. Νότια συναντάμε τα βαριά αμερικάνικα αυτοκίνητα με την ωμή δύναμη των Dodge και Chevrolet, δυτικά οι Ευρωπαϊκές αντιπροσωπείες του νότου (Ιταλία, Γαλλία) με δυστυχώς εμφανή την απουσία της Ferrari, βόρεια τους δυνατούς "παίκτες" του Ευρωπαϊκού βορρά (Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) με τη RUF να λειτουργεί ως υποκατάστατο της Porche και την παράξενη επιλογή της Vauxhall (αγγλική έκδοση των Opel) για την PAL έκδοση, μάλλον λόγω προσανατολισμού στην αγορά της Αγγλίας. Τέλος, η Ανατολική πόλη με τα κορυφαία Ιαπωνικά σπορ αυτοκίνητα, όπως τα Suzuki Lancer Evolution και Subaru Impreza ή το μυθικό αυτοκίνητο του Gran Turismo 2 που δεν ήταν άλλο από το Suzuki Escudo Pikes Peak version, ένα από τα ταχύτερα αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Κάθε Dealer έχει διαθέσιμη και μια μάντρα με μεταχειρισμένα οχήματα. Στις αρχές της καριέρας σας, όσο τα κέρδη σας είναι περιορισμένα, οι αγορές θα γίνονται υποχρεωτικά από εδώ. Επίσης διαθέσιμο σε κάθε κατασκευαστή είναι ένα ειδικό event για συγκεκριμένο μοντέλο που θα τεστάρει τα "πειράγματα" που έχετε κάνει μέσω της επιλογής tune. Με το tune θα γίνετε μάστορες, καθώς σας επιτρέπει να τροποποιήσετε εξατμίσεις, βάρος, λάστιχα, turbo και ότι άλλο μπορείτε να φανταστείτε στο αγαπημένο σας αυτοκίνητο.

Κύριε εξεταστά...ένα δευτερολεπτάκι άργησα...
Μέσα σ' όλα αυτά υπάρχουν οι επιλογές πλυσίματος του αυτοκινήτου σας, ειδικά μετά από μια μέρα στις νέες χωμάτινες πίστες και τέλος οι άδειες οδήγησης (Β,Α C-B-A International). Σε αυτές θα πέσουν υπέρ τιμής άπειρες ώρες στην προσπάθειά σας να πάρετε τους χρυσούς χρόνους σε time trials και τα κρυφά αυτοκίνητα-βραβεία! Οι δε άδειες είναι απαραίτητες όσο ανεβαίνετε στον κόσμο της οδήγησης για να μπαίνετε σε ανώτερες κατηγορίες με μεγαλύτερα κέρδη.

Μοιραία όλα μας φέρνουν στην καρό σημαία όπου σας περιμένει η δόξα και το χρήμα (αλλά δυστυχώς όχι και τα race track girls). Η μεγάλη προσθήκη του GT2 είναι τα Dirt Events που μπορεί να μην έχουν το βάθος του μεταγενέστερου και κορυφαίου Colin McRae, είναι παρόλα αυτά μια ευπρόσδεκτη προσθήκη με μεγάλο βαθμό ρεαλισμού στον off-road χειρισμό. Στην αρχή θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας τα “ερασιτεχνικά” τουρνουά των special events. Αγώνες για τετρακίνητα, κάμπριο, compact και γενικά για οθεματικό και φεστιβαλικό, με συνήθη περιορισμό την ιπποδύναμη, τον τρόπο μετάδοσης ή κάποιο δίπλωμα.

Ακόμα και τα αυθεντικά CD του Gran Turismo 2 έφτασαν την προσομοίωση στο έπακρο αφού είχαν την...μυρωδιά καμένου λάστιχου.

Αφού σαρώσετε τους τίτλους στα special events ,θα μπορέσετε να μετακινηθείτε προς το Gran Turismo League με τοπικά πρωταθλήματα που οδηγούν στην κατάκτηση του παγκόσμιου τίτλου. Αν τελειώσετε τα πάντα υπάρχει και το event synthesizer για να σας κρατάει σε φόρμα. Τέλος, υπάρχουν και οι αγώνες αντοχής, που απαιτούν αυτό ακριβώς από εσάς. Μετά από μια Κυριακή με F1, 200 χιλιόμετρα στη Laguna Seca είναι ότι πρέπει. Προσοχή στα λάστιχά σας και στις διακοπές ρεύματος!

Οδηγική απόλαυση
Η ανταπόκριση των αυτοκινήτων για την εποχή αλλά ακόμα και σήμερα είναι κορυφαία. Κάθε όχημα, ανάλογα με το βάρος του και με τον τρόπο μετάδοσης της κίνησης στους τροχούς αντιδρά διαφορετικά. Ένα τετρακίνητο θα πάρει πολύ πιο εύκολα μια απότομη στροφή με απότομα φρεναρίσματα, ενώ ένα πισωκίνητο αμερικάνικο θα έχει αυξημένες πιθανότητες να ντελαπάρει.

Το Dual Shock αποδίδει άψογα τους κραδασμούς και οι αναλογικοί μοχλοί θα σας υποβοηθήσουν στην ακρίβεια που απαιτούν οι στροφές. Η μεγαλύτερη απόλαυση φυσικά είναι η ρύθμιση ΜΤ (Manual Transmission) για χειροκίνητη αλλαγή ταχυτήτων και αξιοποίηση όλου του οδηγικού σας ταλέντου.

Η Α.Ι. από την άλλη αποτελεί το μελανό σημείο του δεύτερου μέρους και της σειράς γενικότερα. Είναι φυσικά ικανή και ανταγωνιστική μέχρι κάποιο βαθμό, αλλά ακολουθεί ιδανικές γραμμές στις πίστες, χωρίς να ρισκάρει, με αποτέλεσμα αυτοκίνητα παρομοίων δυνατοτήτων να κινούνται σε...μπουλούκια. Σε συνδυασμό με την έλλειψη damage model θα καταλήξετε να εκμεταλλεύεστε τα μαξιλαράκια που προσφέρουν σε κλειστές στροφές οι αντίπαλοί σας και αυτό αφαιρεί μεγάλο κομμάτι ρεαλισμού από έναν κατά τα άλλα ρεαλιστικό εξομοιωτή ταχύτητας.

Οπτικά εντυπωσιακό
Τα γραφικά του Gran Turismo 2 καταφέρνουν να εκμεταλλευτούν σχεδόν στο έπακρο της δυνατότητας του PlayStation, φέρνοντας την κονσόλα στα όριά της. Δεν θα συναντήσετε αυτή τη φορά ξέμπαρκα textures, μιας και δεν υπάρχει πρόβλημα με το aliasing. Εντυπωσιακά εφέ αντανακλάσεων κάνουν τα αυτοκίνητα να γυαλίζουν και να αντανακλούν τα φώτα στις νυχτερινές διαδρομές. Τα οχήματα αποδίδονται με τον πλέον ρεαλιστικό τρόπο και θα είστε σε θέση να αναγνωρίζετε το line up σε κάποιον αγώνα με μια ματιά. Το rendering των επιπέδων είναι πολύ καλό με άπλετο draw distance αν και η βλάστηση και διάφορα διακοσμητικά αντικείμενα απεικονίζονται με χοντροκομμένα 2D textures.

Η έλλειψη damage model που παραμένει στο GT2 δυστυχώς αφαιρεί ένα μεγάλο κομμάτι από τον τίτλο του simulation καθώς οι αντιδράσεις των αυτοκινήτων είναι πλαστικές και αφύσικες. Επίσης, πέρα από την μεγάλη προσθήκη στον αριθμό των αυτοκινήτων που ξεπερνούν τους 600 και τον ικανοποιητικό αριθμό των 27 πιστών δεν έχει αλλάξει πολύ η βασική φιλοσοφία και συνταγή που είχε το πρώτο μέρος, χωρίς αυτό όμως να σημαίνει πως το GT2 δεν είναι ένας άρτιος εξομοιωτής οδήγησης.

Ήχος αλά Polyphony
Το GT2 αποτέλεσε στο τέλος των 90's μουσικό σχολείο για πολλούς από εμάς. Μεγάλα ονόματα όπως οι Rob Zombie, Beck, Garbage και Cardigans συντροφεύουν τα χιλιόμετρά σας και η μόνη περίπτωση να απογοητευτείτε είναι αν δεν είστε fans της alternative rock γενικότερα. Παρόλα αυτά, το track list είναι σχετικά μικρό και παρότι εξαιρετικό, μετά από λίγο διάστημα καταντά επαναλαμβανόμενο.

Ο ήχος του κινητήρα αλλάζει από μοντέλο σε μοντέλο και θα μπορείτε να ακούτε απλά το γουργουρητό του καθώς αλλάζετε ταχύτητες ή να απολαμβάνετε τον ήχο του turbo. Η δουλειά που έγινε σε αυτόν τον τομέα είναι εξαιρετική και θα το καταλάβετε όταν συγκρίνετε τον ήχο ενός compact αυτοκινήτου με ενός πιο σπορ.

Άξια συνέχεια του θρύλου
Το Gran Turismo 2 κατάφερε και καταφέρνει ακόμα να προσφέρει κάτι αξεπέραστο από άλλες σειρές και φιλοσοφίες racing. Κι αυτό είναι η δυνατότητα να προσομοιώνετε την επίσκεψη σε μια αντιπροσωπεία και να οδηγάτε μέσα σε λίγα λεπτά είτε το αυτοκίνητο του μπαμπά, είτε το αγωνιστικό των ονείρων σας. Αποτελεί δίχως αμφιβολία ένα αναπόσπαστο all-time classic κομμάτι του PlayStation που χαρακτηρίζεται ως το καλύτερο racing της κονσόλας και δικαίως πούλησε σχεδόν 10 εκατομμύρια αντίτυπα.

Θετικά:
- Εντυπωσιακά αγέραστα γραφικά
- Διασκεδαστικό story mode
- Υψηλής αισθητικής soundtrack
- Αναβάθμιση και παραμετροποίηση αυτοκινήτων
- 600 αυτοκίνητα

Αρνητικά:
- Έλλειψη Damage Model
- Η Α.Ι. υπολειτουργεί μερικές φορές

Βαθμολογία
Γραφικά: 9.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 9.2

Μια ιστορική σειρά σε μια από τις καλύτερες στιγμές της.

Σπύρος Μπλιάγκος

Keywords
test drive, renault clio, διακοπες ρευματος, playstation, games, test, drive, σετ, budget, renault, suzuki, dodge, chevrolet, γαλλια, ferrari, vauxhall, opel, evolution, subaru, συγκεκριμένο, turbo, time, race, track, mcrae, league, dual, manual, draw, σημαίνει, zombie, rock, list, classic, κινηση στους δρομους, δεη διακοπες ρευματος, διακοπη ρευματος, αξια, τελος ακινητων, η ημέρα της γης, 600 δις, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, θηκη κινητου, βιντεο, αυτοκινητα, αυτοκινητο, δουλεια, ηχος, καριερα, κοντρα, μοδα, ονοματα, φιλοσοφιες, chevrolet, games, suzuki, test, time, αγορα, αγωνες, απλα, βορεια, βρειτε, βρισκεται, γινεται, γινονται, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δοξα, διπλωμα, εγινε, εφε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εξατμισεις, εποχη, θηκη, ηχο, εκδοσεις, λαστιχα, μαγεια, ματια, μικρο, μπορειτε, μεταχειρισμενα, παντα, ορια, οχηματα, οχημα, πιθανοτητες, ρυθμιση, σειρες, σετ, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, σειρα, συνταγη, σχολειο, φυσικα, φορμα, φορα, χρημα, ωρες, αγορες, αγωνας, budget, classic, dodge, drive, draw, dual, road, evolution, γινετε, κομματι, κρυφα, κυριακη, league, list, mcrae, μια ματια, rock, renault, renault clio, race, σημαια, σημαίνει, subaru, test drive, track, turbo, vauxhall, zombie
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld