Divine Divinity

Πως φτιάχνουμε ένα σωστό Diablo clone!


Η βελγική εταιρεία ανάπτυξης Larian Studios ανήκει σε εκείνες τις εταιρείες που θα μπορούσαμε να ονομάσουμε “one hit wonder”, δηλαδή developers που έφτιαξαν ένα αξιοπρόσεκτο video game και στη συνέχεια

χάθηκαν από το προσκήνιο με την ίδια ταχύτητα με την οποία εμφανίστηκαν! Ιδρυόμενη το 1996, πάλευε επί χρόνια να δώσει το στίγμα της στην αγορά με ένα RPG project τιτλοφορούμενο The Lady, the Mage and the Knight αλλά τα οικονομικά ζητήματα και μια γενική δυσπιστία από τους video game publishers οδήγησε στην ακύρωση του παιχνιδιού το 1999.

Πεισμωμένα από τις κακοτυχίες τους, τα μέλη της Larian ξεκίνησαν τον ίδιο χρόνο την ανάπτυξη ενός σκληροπυρηνικού RPG project με isometric οπτική γωνία, πολλά κοινά στοιχεία με το πρώτο Diablo και πλήθος gameplay στοιχείων που συναντώνται στα pen & paper RPGs. Το αποτέλεσμα του μόχθου τους αρχικά ονομάστηκε Project C, στη συνέχεια Divinity: The Sword of Lies και τελικά Divine Divinity. Παρότι εμπνεύστηκε από το πρώτο Diablo τελικά έφτασε στα ράφια των καταστημάτων δύο χρόνια μετά την δεύτερη έκδοσή του, παρόλα αυτά διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία που το διαφοροποιούν εν μέρει και τα οποία θα αναλύσουμε στη συνέχεια.

Μια φορά και έναν καιρό σε ένα μαγικό βασίλειο…
Με την άνωθεν στερεότυπη φράση θα μπορούσε να ξεκινήσει η εξιστόρηση του σεναρίου του Divine Divinity που διαθέτει όλα τα στοιχεία που θα μπορούσατε να απαιτήσετε από ένα αξιοπρεπές RPG. Πιο συγκεκριμένα, στον μαγικό κόσμο του Rivellon έχει αρχίσει να επικρατεί χαμός: αιμοδιψή πλάσματα περιφέρονται στην ύπαιθρο και κόβουν κόσμο, μαγικά ξόρκια από σκοτεινές φιγούρες επηρεάζουν ακόμα και τους πιο ισχυρούς και λογικούς μάγους μετατρέποντάς τους σε σχιζοφρενείς, οι φυλές των elves και των dwarves βρίσκονται σε πόλεμο και γενικότερα ο λαός του Rivellon υποφέρει τα πάνδεινα.

Μέσα στον πανικό που επικρατεί και με την διαφαινόμενη άνοδο δαιμονικών δυνάμεων στο προσκήνιο, εμφανίζεστε εσείς, ένας ανώνυμος ήρωας που καταφθάνει στο Rivellon με σκοπό να εξελιχθεί αρχικά. Στην πορεία ανακαλύπτει ότι ο ρόλος του στο πεπρωμένο του Rivellon είναι πολύ σημαντικός καθώς είναι (κλασικά) ο εκλεκτός που η μοίρα του έχει αναθέσει την σωτηρία του ρημαγμένου κόσμου του.

Welcome to Rivellon, Population: 10.000 monsters!
Το Divine Divinity δεν ανήκει στα games που θα σας «ψήσουν το ψάρι στα χείλη» μέχρι να ξεκινήσει η περιπέτεια. Πριν ξεχυθείτε για πρώτη φορά στις πεδιάδες του Rivellon θα επιλέξετε την class του χαρακτήρα σας (Mage, Warrior, Survivor) και το φύλο του καθώς και το επίπεδο δυσκολίας από τα τρία διαθέσιμα, easy, medium, hard. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε το πρόσωπο του ήρωα ή της ηρωίδας και να τους ονομάσετε.

Το πρώτο πράγμα που θα αντικρίσετε στο παιχνίδι είναι το εσωτερικό ενός ξυλόσπιτου. Αφού εξερευνήσετε τα δωμάτια, σας πλησιάζει ένας healer και σας εξηγεί ότι σας περιέθαλψε. Στη συνέχεια αρχίζει να σας εξιστορεί τα βάσανα που τραβάει ο οικισμός του αναθέτοντας σας το πρώτο quest, στο οποίο θα πρέπει να ανακαλύψετε γιατί παραφρόνησε ο Mardaneus, αρχηγός των healers και να τον γιατρέψετε. Από κει και πέρα αρχίζει η περιπλάνηση σας στον καταυλισμό, η ολοκλήρωση περισσότερων quests, η απόκτηση οπλισμού και items που θα σας χρησιμεύσουν στις επικείμενες μάχες κ.ο.κ.

Menus να δουν τα μάτια σας!
Δεν «παίζει» RPG με την πολυπλοκότητα του Divine Divinity να μην είχε κάμποσα menus, όπως θα διαβάσετε όμως στην συνέχεια είναι πολύ εύχρηστα. Όλα τα menus είναι στοιβαγμένα σε δύο οριζόντιες στήλες στο κάτω μέρος της οθόνης. Στην άνω στήλη βρίσκεται η επιλογή ενεργοποίησης- απενεργοποίησης του automap, το άνοιγμα του diary, η δυνατότητα παγώματος (pause) του παιχνιδιού καθώς και η δυνατότητα ανίχνευσης και ανατοποθέτησης των όπλων, αντικειμένων και των skills που διαθέτετε.

Στην κάτω στήλη φιγουράρουν οι μπάρες των health, mana, stamina και των experience points που έχετε συσσωρεύσει, η επιλογή που σας ανοίγει το skill tree και οι αντίστοιχες για αλλαγή κατάστασης του χαρακτήρα σας από ειρηνική σε στάση μάχης και το κλασικό paperdoll. Με το τελευταίο εννοούμε την επιλογή που σας δείχνει το σχεδιάγραμμα του χαρακτήρα με τα αντικείμενα που φοράει και φυσικά και φυσικά το inventory σας.

Classes for the Masses!
Το Divine Divinity είναι ένας απολαυστικός συνδυασμός Action RPG αλά Diablo και πιο σκληροπυρηνικών RPGs με πολλά στατιστικά και πολλές επιλογές παραμετροποίησης του ήρωα σας. Η πρώτη σας επιλογή είναι το class του χαρακτήρα ο οποίος μπορεί να είναι ένας σκληροτράχηλος Warrior, ένας ύπουλος Survivor ή ένας ισχυρός Mage.

Ευτυχώς η επιλογή class δεν περιορίζει στο παραμικρό την ανάπτυξη του ήρωα σας, τουτέστιν δεν σημαίνει ότι επειδή επιλέξατε Warrior είστε υποχρεωμένοι να αποκτήσετε μόνο τα skills του! Επί παραδείγματι ας πούμε ότι επιλέξατε τον Warrior. Κάθε επίπεδο που ανεβαίνετε σας προσφέρεται ένας αριθμός από skill points για να δαπανήσετε στις τρεις κατηγορίες στις οποίες χωρίζεται το skill tree σας: Way of the Mage, Way of the Survivor και Way of the Warrior. Πατώντας το κουμπί show all skills μπορείτε να δείτε εξαρχής ποια skills έχει η κάθε κατηγορία και να ελέγξετε την περιγραφή και κατά συνέπεια την χρησιμότητα του καθενός.

Στη συνέχεια δεν σας εμποδίζει κανείς από το να επιλέξετε τα skills που κρίνετε χρησιμότερα από το Way of the Warrior όπως είναι το repair για να επισκευάζετε τα όπλα σας, ένα expertise για το όπλο που θα χρησιμοποιείτε συχνότερα, π.χ. το sword σας και ίσως να προσθέσετε ένα fire, poison ή άλλο enchantment στα όπλα σας για μέγιστο damage. Αντί να περιοριστείτε στα παραπάνω έχετε την ευχέρεια να αποκτήσετε και ένα meteor strike για να ραντίζετε τους εχθρούς σας, ένα resurrect για να ανασταίνετε πλάσματα που θα κάνουν το θέλημα σας, ένα summon skeleton για να συντροφεύουν σκελετοί στις μάχες και άλλα τέτοια χαριτωμένα.

Εδώ τα καλά τέρατα!
Η σημασία της ευελιξίας που έχετε στη διαχείριση του χαρακτήρα σας θα γίνει φανερή μόλις «ξεπορτίσετε» από το πρώτο village που σας ξεκινά το παιχνίδι. Μια ατελείωτη στρατιά από orcs, devils, trolls, ghosts, undead κάθε είδους και… σχήματος έχει γεμίσει την ύπαιθρο και σας περιμένει για να σας τρίξει τα δόντια! Τα τέρατα συχνότατα επιτίθενται σε μεγάλες ομάδες και ενίοτε, θα δείτε και κανένα boss ανάμεσα τους, όπως ακριβώς στα hack 'n' slash RPG αλά Diablo!

Αν επιλέξετε το normal επίπεδο δυσκολίας και όχι το hard, στις περισσότερες αψιμαχίες θα βγείτε νικητές, ειδικά αν έχετε προνοήσει να αποκτήσετε κάποιο spell ή skill που κάνει area attack. Στις λίγες περιπτώσεις που θα στριμωχτείτε και θα πρέπει να την κοπανήσετε γρήγορα, πρέπει να έχετε ενεργοποιήσει τα teleporters που βρίσκονται διάσπαρτα και -με την βοήθεια scrolls που αγοράζετε από τους NPCs- να τηλεμεταφερθείτε γρήγορα μακριά από την σφαγή. Αντίστοιχη δουλειά κάνουν και κάτι πυραμίδες που θα αποκτήσετε από την πρώτη κιόλας περιοχή.

Το Divine Divinity διαθέτει μεγάλο αριθμό από quests και αντιπάλους, συνεπώς αν θέλετε να αναπτύξετε στο max τον ήρωα σας, καλό θα είναι να ολοκληρώσετε τα πάντα για να αγγίξετε κάποιο σοβαρό level της τάξεως του 40+. Σε αντίθετη περίπτωση, θα νιώσετε σαν σάκος του μποξ στα προχωρημένα επίπεδα όπου η σφαλιάρα...πάει σύννεφο!

Βήμα, βήμα προς την νίκη!
Αν είστε υπομονετικοί και σας αρέσουν τα tricks για να ανεβείτε level, μπορείτε να ανεβάσετε το resurrection στο μέγιστο επίπεδο και στη συνέχεια, να ανασταίνετε ένα αντίπαλο τέρας, να αλλάζετε περιοχή, να επιστρέφετε, να το σφάζετε και να επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία από την αρχή! Τα ποικίλα quests που θα ολοκληρώσετε χωρίζονται σε ορισμένα ενδιαφέροντα όπως είναι η θεραπεία ενός παλαβού γέρου μάγου στην αρχή και σε δεκάδες αποστολές που έχουν ως απώτερο στόχο την απόκτηση αντικειμένων και την επιστροφή τους στον quest giver.

Το loot είναι απίστευτο στην πορεία σας και δεν θα αργήσει να σας φαίνεται πολύ περιορισμένος ο χώρος του inventory. Έτσι, θα αναγκαστείτε να καταφύγετε στα «αιώνια RPG διλλήματα» για το ποιο αντικείμενο να πετάξετε στο πάτωμα και ποιο να κρατήσετε στο inventory σας. Τι κρίμα να μην προνοήσουν οι δημιουργοί του παιχνιδιού τον τέλειο gameplay μηχανισμό που απολαμβάνουμε στα σύγχρονα hack 'n' slash RPG, την παρουσία ενός pet-companion που θα πηγαίνει να αδειάσει την σαβούρα στην πόλη ενώ εμείς θα συνεχίζουμε την μάχη!

Πόσο καιρό θα πρέπει να σας παρακαλάω Θεοί των RPG για να μετατρέψετε το inventory μου σε τσάντα του Sport Billy μπας και χωρέσει όλο το loot;

Ένα ακόμα gameplay mechanic που θα χρειαζόταν το Divine Divinity είναι ένα πλήκτρο το οποίο θα εμφανίζει όλα τα αντικείμενα στην οθόνη για να αποφευχθεί το βαρετό pixel hunting, την ώρα που θα ψάχνετε να βρείτε το επιθυμητό αντικείμενο μέσω του user interface. Υπάρχει φυσικά το πλήκτρο Alt που παρουσιάζει τα χρήσιμα αντικείμενα επί της οθόνης (gold, equipment κ.τ.λ.) αλλά δεν εμφανίζει τα περιεχόμενα βιβλιοθηκών, βαρελιών και λοιπών σημείων που συνήθως συναντώνται στα σημαντικά αντικείμενα.

Ένα open world έπος!
Οι συνεχείς συγκρούσεις έχουν άμεση επίπτωση στις health και mana μπάρες σας οπότε καλό είναι να κουβαλάτε πάντα μαζί σας μια σημαντική ποσότητα από healing και mana potions. Δυστυχώς ο ήρωας σας δεν έχει regeneration οπότε για να ανανεώσετε τις σημαντικές μπάρες σας θα χρησιμοποιήσετε potions ή θα κάνετε rest στα κρεβάτια εγκαταλελειμμένων σπιτιών!

Η A.I. των τεράτων είναι σχετικά καλή. Όταν γίνετε αντιληπτοί από ένα mob τότε λειτουργεί ορθά. Απ' την άλλη, παρατηρήθηκε σε αρκετές περιπτώσεις να έχετε καθαρίσει ένα πλάσμα και παράλληλα ένα άλλο να βρίσκεται σχεδόν δίπλα του και να μην επιτίθεται! Σε γενικές γραμμές, με το που θα σας δουν οι εχθροί, ορμούν πάνω σας μανιωδώς, συνεπώς η range προσέγγιση είναι επιβεβλημένη όταν συναντάτε μεγάλους αριθμούς εξ’ αυτών!

Σαν open world RPG γεμάτο εχθρικά όντα και μπόλικα dungeons για όλους εσάς τους dungeon crawlers, το Divine Divinity απευθύνεται σε άτομα με άπλετο ελεύθερο χρόνο στα χέρια τους. Για να ολοκληρώσετε το campaign και να δείτε όλα τα μυστικά του εξολοθρεύοντας δε και όλους τους αντιπάλους θα φάτε γύρω στις 60 ώρες! Αυτός ο χρόνος δεν είναι ούτε πολύς ούτε λίγος για ένα hardcore RPG αλλά στο Divine Divinity θα ξεχάσετε πολύ γρήγορα το ρολόι σας, να είστε σίγουροι!

Πολλή μαυρίλα στα μπουντρούμια λέμε!
Τα γραφικά είναι βασικός παράγοντας για ένα πετυχημένο RPG προκειμένου να επιτρέψει στον gamer να δεθεί οπτικά με τον κόσμο του. Το Divine Divinity δεν προσφέρει επιλογές zoom ούτε περιστροφή της κάμερας όπως πολλά games του είδους. Αυτό που προσφέρει είναι ισομετρική προοπτική, όμορφα σχεδιασμένα 2D γραφικά, ρεαλιστικές εναλλαγές μέρας και νύχτας, εξαίσια οπτικά εφέ στις φωτιές και στους κυματισμούς του νερού, καλοσχεδιασμένες εξωτικές περιοχές και ικανοποιητικό animation. Τα εφέ των spells είναι μέτρια αλλά αυτό δεν χαλάει την όμορφη συνολική εικόνα με την τεράστια ποικιλία τεράτων να βάζει την τελική πινελιά!

Ένα στοιχείο της οπτικής του παρουσίασης που μπορεί να σας εκνευρίσει αρχικά είναι η μετακίνηση στα dungeons μέσα στο σκοτάδι με το ημίφως των δαυλών και της…αύρας σας να φωτίζει ελάχιστα τον δρόμο. Πατώντας το πλήκτρο shift και μετακινώντας τον κέρσορα σε όποιο σημείο της οθόνης θέλετε, μετακινείτε το οπτικό σας πεδίο σε όλα τα μήκη και πλάτη του χάρτη, συνεπώς πατώντας με τον κέρσορα σε ένα σημείο που θέλετε να πάτε, ο ήρωας μετακινείται αυτόματα εκεί και σας απαλλάσσει από το να ψάχνετε στο σκοτάδι να βρείτε τον δρόμο σας.

Ο ήχος του Τρόμου!
Το Divine Divinity παίρνει άριστα στον τομέα της ηχητικής επένδυσης ενώ υστερεί αισθητά στο voice acting. Από την αρχική κιόλας οθόνη θα γεμίσουν τα αυτιά σας με υπέροχες μελωδίες κέλτικης μουσικής, με ήχους αρμονίου και μια γυναικεία φωνή που δίνει μια θεϊκή νότα στο όλο άκουσμα. Θα νομίζετε ότι βρίσκεστε σε πυκνό δάσος και ακούτε την προσευχή μίας δρυάδας προς την φύση!

Εν ώρα παιχνιδιού το soundtrack δίνει συχνά την θέση του σε μια πληθώρα περιβαλλοντικών ήχων που προκαλούν ανατριχίλα. Ειδικά στο dungeon όπου αφουγκράζεστε ήχους υγρών που τρέχουν και αναρωτιέστε αν πρόκειται για νερά ή για ανθρώπινο αίμα! Το voice acting όταν παρουσιάζεται, συνήθως στην πρώτη σας συνομιλία με κάποιον NPC, είναι πολύ πετυχημένο καθώς οι φωνές ταιριάζουν απόλυτα με το προφίλ του χαρακτήρα που μιλάει. Δυστυχώς οι περιπτώσεις που χρησιμοποιείται voice acting είναι ελάχιστες με αποτέλεσμα το συντριπτικό ποσοστό των διαλόγων να διεκπεραιώνεται με τον κλασικό τρόπο των μακροσκελών texts.

Almost divine game!
Το Divine Divinity αγωνίζεται στο πεδίο των RPG σε ένα είδος που έχει πολλούς οπαδούς. Έχει πολλά πρωτότυπα στοιχεία σε σχέση με το πρώτο Diablo, όπως η αίσθηση ότι το story "τσουλάει" πιο ομαλά ή η εκτενής αλληλεπίδραση με NPC πέρα από τα στενά όρια μιας πόλης. Συνεπώς παίζοντας το θα συναντήσετε ένα ελαφρώς διαφοροποιημένο αποτέλεσμα, το οποίο ωστόσο δεν ξεφεύγει από τα όρια ενός Hack 'n' Slash RPG και μάλιστα με παρωχυμένα τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες παρόμοιες δημιουργίες. Κατά τα άλλα, στο gameplay και στην αντοχή παραμένει ένα τεράστιο σε μέγεθος RPG, με αμέτρητους εχθρούς, αποστολές και επίπεδα για να ξεψαχνίσετε, στιβαρή πλοκή, ορισμένες δόσεις χιούμορ και το επικό feeling που περιμένετε ένα RPG. Αν ασχοληθείτε μαζί του δεν πρόκειται να σας απογοητεύσει.

Θετικά:
- Μεγάλη διάρκεια
- Φοβερή μουσική επένδυση
- Ασταμάτητο looting και μπόλικη δράση
- Ευελιξία στην δυνατότητα παραμετροποίησης του χαρακτήρα σας

Αρνητικά:
- Περιορισμένο voice acting
- Μερικά ηχητικά glitches εν ώρα παιχνιδιού
- Απουσία multiplayer mode

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 9
Γενικά: 8

Αν ξεπεράσετε γρήγορα το πολιτισμικό σοκ που θα σας προκαλέσουν τα πολυκαιρισμένα γραφικά του, το Divine Divinity θα σας προσφέρει δεκάδες ώρες διασκέδασης!

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
divine, divine, diablo, εταιρεία, studios, hit, video, game, rpg, project, lady, knight, sword, lies, monsters, games, class, warrior, survivor, easy, quest, health, tree, σημαίνει, fire, poison, village, ghosts, undead, boss, hack, slash, βγείτε, max, resurrection, sport, mechanic, user, world, animation, shift, voice, δραση, σοκ, κινηση στους δρομους, auto show 2010 athens, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, warrior, βγείτε, βημα, γωνια, δουλεια, ηχος, μουσικη, ξορκια, σωτηρια, ωρα, boss, games, game, ghosts, quest, rpg, slash, sport, village, αγορα, απιστευτο, αυτια, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γινει, δασος, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, δειχνει, δωσει, δωματια, εφε, υπαρχει, ενδιαφεροντα, εν μερει, ενιοτε, εταιρεία, εχθροι, ιδια, ιδιο, ειδος, ηχητικα, εικονα, κρεβατια, μακρια, ματια, μοιρα, μπορειτε, μυστικα, παντα, οθονη, ομορφη, ορια, οπτικα, πεδιο, πεπρωμενο, πυραμιδες, ραφια, ρολοι, συγκεκριμενα, συνεχεια, σοκ, στιγμα, τρια, ισχυρος, φυλο, φυσικα, φωνη, φορα, χιουμορ, χρονος, ομορφα, οντα, ωρες, ανηκει, animation, health, class, diablo, easy, ευχερεια, fire, γινετε, hack, hit, ημιφως, ηρωας, project, user, knight, lady, lies, pet, max, mechanic, ομαδες, παιχνιδι, poison, ψαρι, resurrection, studios, shift, σημαίνει, survivor, sword, σωστο, tree, undead, θεοι, world, χερια, voice
Τυχαία Θέματα