Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut

Η Eidos Montreal εξελίσσει την δημιουργία της σ' ένα πραγματικό αριστούργημα.


Το 2011 ήταν μια πολύ σημαντική χρονιά για την βιομηχανία των video games γενικότερα και είναι γεγονός ότι είδαμε εξαιρετικές κυκλοφορίες όπως το The Elder Scrolls V: Skyrim,

το Uncharted 3: Drake's Deception, το Gears of War 3 και φυσικά το Deus Ex: Human Revolution. Η δημιουργία της Eidos Montreal απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και δεκάδες βραβεία και παρά το γεγονός ότι δεν σημείωσε εμπορική επιτυχία κατάφερε να καθιερωθεί στην συνείδηση πολλών gamers.

Φέτος και συγκεκριμένα τον Μάρτιο ανακοινώθηκε η κυκλοφορία μιας βελτιωμένης έκδοσης για το Deus Ex: Human Revolution, η οποία θα διατίθετο αποκλειστικά στο Wii U. Μάλιστα διάφοροι developers της Eidos Montreal όπως ο Jean-Francois Dugas και ο Emile Pednault δήλωσαν πως η έκδοση αυτή θα περιλαμβάνει πολλές βελτιώσεις και θα ενθουσιάσει τους κατόχους του Wii U. Μερικούς μήνες αργότερα όμως η Square Enix δηλώνει ότι η Director's Cut έκδοση θα κυκλοφορήσει τελικά σε όλες τις κονσόλες, ύστερα από την απαίτηση των φίλων της σειράς.

Κάπως έτσι φτάνουμε στο σήμερα όπου το Deus: Ex Human Revolution - Director's Cuts είναι διαθέσιμο σε όλες τις οικιακές κονσόλες και τους υπολογιστές. Παρόλα αυτά η έκδοση για το Wii U εξακολουθεί να δείχνει τουλάχιστον στα "χαρτιά" ως η πιο ελκυστική, παρά το γεγονός ότι είναι ακριβότερη από τις υπόλοιπες. Είναι όμως και στην πράξη η καλύτερη έκδοση; H απάντηση είναι σαφέστατα καταφατική για τους λόγους που θα δείτε παρακάτω.

Σενάριο εναλλακτικής πραγματικότητας ή εικόνες από το μέλλον;
Τα γεγονότα λαμβάνουν χώρα το 2027, όπου η τεχνολογία έχει αναπτυχθεί ραγδαία και η επιστήμη της νανοτεχνολογίας βρίσκεται στο απόγειό της. Κεντρικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο Adam Jensen, ένας πρώην αστυνομικός της ομάδας SWAT, o οποίος εργάζεται πλέον στην προσωπική φρουρά του David Sarif. O τελευταίος είναι ο ιδρυτής μιας εκ των μεγαλυτέρων εταιρειών παραγωγής εμφυτευμάτων και βίο-αναβαθμίσεων του ανθρώπινου σώματος, της Sarif Industries.

Στις εγκαταστάσεις της εταιρείας εργάζεται και η Megan Reed μία προσωπική φίλη του Adam Jensen. Η νεαρή επιστήμονας είναι έτοιμη να παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνας της στον κόσμο, όταν μία ομάδα τρομοκρατών εισβάλλει στο κτήριο προκαλώντας τον πανικό. Στην αναπόφευκτη σύγκρουση ο Adam Jensen τραυματίζεται βαριά και η Megan Reed πεθαίνει. Έξι μήνες μετά ο Adam Jensen επιστρέφει στην δράση, έχοντας υποστεί διάφορες χειρουργικές επεμβάσεις, στις οποίες το σώμα του βελτιώθηκε με την προσθήκη διαφόρων εμφυτευμάτων.

Σκοπός σας είναι να ανακαλύψετε τα αίτια της επίθεσης και να τιμωρήσετε τους τρομοκράτες. Σε αυτή σας την προσπάθεια, οι νέες σας δυνάμεις που προέρχονται από τα εμφυτεύματά σας θα αποτελέσουν έναν πολύτιμο σύμμαχό. Παρόλα αυτά θα πρέπει να καταφέρετε να διατηρήσετε ανέπαφη και την ανθρωπιά σας αντιμετωπίζοντας διάφορα ψυχολογικά διλήμματα.

Το σενάριο σας βάζει με μοναδικό τρόπο στο "πετσί" του πρωταγωνιστή, κερδίζοντας από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον σας, ενώ η αφήγησή του σας καθηλώνει. Ένας από τους λόγους που επιτυγχάνεται αυτό είναι γιατί η ιστορία αν και διαδραματίζεται στο μέλλον είναι πραγματικά επίκαιρη και αληθοφανής. Για του λόγου το αληθές σε πρόσφατο δημοσίευμά της η σκανδαλοθηρική βρετανική εφημερίδα Sun κάνει λόγο για τα εμφυτεύματα που κατασκευάζει η εταιρεία Sarif Industries και τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την όραση των ανθρώπων, αγνοώντας προφανώς ότι πρόκειται για μία φανταστική εταιρεία που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα!

Rambo ή Ninja; Ιδού η απορία
Ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του Deus Ex: Human Revolution είναι η απόλυτη ελευθερία που σας προσφέρει, όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο θα προσεγγίσετε τις διάφορες αποστολές. Ο Adam Jensen μπορεί να "χτιστεί" είτε ως combat, είτε ως stealth χαρακτήρας, ενώ φυσικά δύναται να συνδυάσετε τα δύο μοντέλα αυτά ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Στην πρώτη περίπτωση καλό θα είναι να επιλέξετε βαρύτερο οπλισμό και ανάλογα augmentations, όπως τα weapon stability και defense, ενώ στην δεύτερη θα πρέπει να βασιστείτε σε stun guns, tranquilizer rifles κ.ο.κ.

Βέβαια όλα τα παραπάνω στοιχεία υπήρχαν και στην πρωτότυπη έκδοση, παρόλα αυτά στην συγκεκριμένη θα έπρεπε να αντιμετωπίσετε τα bosses στην μάχη. Αντίθετα στην Director's Cut έκδοση υπάρχει η δυνατότητα να νικήσετε στα boss fights χωρίς να χρησιμοποιήσετε καν το όπλο σας. Όλα τα boss fights έχουν επανασχεδιαστεί και θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον προς όφελός σας για να νικήσετε χρησιμοποιώντας stealth προσέγγιση.

Με τις βελτιώσεις αυτές λύνονται και κάποια θέματα με την απότομη άνοδο της καμπύλης πρόκλησης στα boss fights. Είναι γεγονός ότι στο προπέρσινο Deus Ex οι παίκτες που είχαν επιλέξει περισσότερα stealth και hacking augmentations αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στα boss fights ειδικά στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας.

Το GamePad προσφέρει μια μοναδική εμπειρία
Από τον περασμένο Μάρτιο όταν και ανακοινώθηκε η κυκλοφορίας της Director's Cut έκδοσης, στο επίκεντρο των δηλώσεων των developers ήταν το πως αξιοποιούνται οι ιδιαίτερες δυνατότητες του χειριστηρίου του Wii U. Με χαρά μας διαπιστώσαμε πως τόσο στο μοντέλο χειρισμού, όσο και στο user interface έγιναν σημαντικές προσθήκες και βελτιώσεις.

Σε πρώτη φάση προστέθηκε ο μηχανισμός του Grenade Throw-Back, όπου με τον συγκεκριμένο εμφανίζονται στο GamePad σας τα εικονίδια των χειροβομβίδων που σας έχουν εκτοξεύσει οι εχθροί σας. Πατώντας λοιπόν πάνω στα εικονίδια αυτά στην οθόνη αφής του χειριστηρίου μπορείτε να εκτοξεύσετε τις χειροβομβίδες πίσω στους αντιπάλους σας.

Μία άλλη σημαντική προσθήκη είναι το Τ.P-R.S (Tactical Pattern - Recognition System) augmentation. Με αυτό μπορείτε να δείτε μέσα από μάτια του Adam Jensen χρησιμοποιώντας την οθόνη του GamePad. Παράλληλα, μπορείτε να στρέψετε το χειριστήριο χρησιμοποιώντας το γυροσκόπιό του για να αποκτήσετε μια καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος, αλλά και των εχθρών. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση θα δείτε χρήσιμες ενδείξεις, όπως το health των αντιπάλων σας, τι αντικείμενα και τι όπλα κουβαλούν μαζί τους κ.ο.κ. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχο μηχανισμό είχαμε δει και στο ZombiU και είναι κρίμα που ένα τόσο σημαντικό feature του GamePad είχε μείνει ανεκμετάλλευτο τους τελευταίους μήνες.

Έξι μήνες μετά τα γεγονότα του προλόγου ο Adam Jensen επιστρέφει, αφού του έχουν εμφυτευθεί διάφορα augmentations. Δύο χρόνια μετά η Director's Cut έκδοση παρουσιάζεται ως η απόλυτη augmented εκδοχή του πρωτότυπου Deus Ex: Human Revolution!

Εν τω μεταξύ, το user interface είναι πλέον πολύ πιο λειτουργικό καθώς όλες οι ενδείξεις έχουν μεταφερθεί στο GamePad. Ανά πάσα στιγμή εμφανίζεται στην οθόνη ο χάρτης της εκάστοτε τοποθεσίας, όπου απεικονίζεται με ακρίβεια η θέση σας και οι τοποθεσίες των εχθρών. Επιπλέον, εάν επιθυμείτε μπορείτε να αφήσετε σημειώσεις πάνω στην οθόνη χρησιμοποιώντας το stylus. Επιπλέον, όλα τα μενού είναι προσβάσιμα με το πάτημα ενός κουμπιού από το χειριστήριό σας, κάτι που σημαίνει ότι η περιήγησή σας στο inventory είναι άμεση και λειτουργική χωρίς να διακόπτεται η ροή του gameplay.

To hacking είναι επίσης πολύ πιο λειτουργικό και ρεαλιστικό, καθώς χρησιμοποιείτε τα δάκτυλά σας ή το stylus στην οθόνη αφής, ενώ παράλληλα στην οθόνη της τηλεόρασής σας βλέπετε απερίσπαστοι τον κόσμο του παιχνιδιού. Εάν μάλιστα προσθέσουμε και το γεγονός ότι υποστηρίζεται και off-TV play στην οθόνη του GamePad, τότε κάλλιστα μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι οι developers εκμεταλλεύτηκαν -και μάλιστα ευφάνταστα- στο έπακρο τις δυνατότητες του.

Ας μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για video game
Όταν κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το Deus Ex: Human Revolution εκφράστηκαν αρκετά παράπονα για την τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων σας, η οποία πάντως σε γενικές γραμμές ήταν αξιοπρεπέστατη. Παρόλα αυτά η Eidos Montreal έλαβε σοβαρά υπόψη της το feedaback που δέχθηκε προχωρώντας σε τροποποιήσεις της A.I. Πλέον οι εχθροί σας αντιλαμβάνονται πιο εύκολα και προσπαθούν να σας βρουν, μένοντας παράλληλα σε κατάσταση συναγερμού για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, σημαντική δουλειά έχει γίνει και στο navigation mesh της A.I., καθώς οι αντίπαλοι πολύ δύσκολα χάνουν πλέον τον προσανατολισμό τους και συνήθως επιστρέφουν στα πόστα τους μετά από μια κατάσταση συναγερμού.

Τα μόνα θέματα με την A.I έχουν να κάνουν με τους NPC, οι οποίοι αρκετές φορές δεν συμπεριφέρονται ρεαλιστικά. Για παράδειγμα οι αστυνομικοί σας κοιτούν καχύποπτα όταν βρίσκεστε στο τμήμα τους, αλλά δεν αντιδρούν όταν σας βλέπουν να μπαίνετε μέσα σ' έναν αεραγωγό. Με δεδομένο τον γενικότερο ρεαλισμό και την αληθοφάνεια που αποπνέει αυτή η δημιουργία, γεγονότα όπως το παραπάνω χτυπάνε άσχημα στο μάτι.

Αντοχή στον χρόνο
Η διάρκεια του Deus Ex: Human Revolution ήταν άκρως ικανοποιητική, καθώς ήταν ικανό να σας κρατήσει συντροφιά για 20-40 ώρες, ανάλογα με τον βαθμό ενασχόλησής σας με τα sidequests. Στο παρόν remake περιλαμβάνονται επίσης το Tongue's Rescue mission, το Missing Link DLC και τα αποκλειστικά όπλα που διατίθετο ως pre-order bonuses. Οι εξτρά αποστολές εγγυώνται ότι θα απασχολήσουν για τουλάχιστον 4-5 ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον έχουν ενταχθεί μέσα στην αφήγηση της ιστορίας και δεν είναι ξεκομμένες από αυτήν.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει πλέον και η δυνατότητα για ένα New Game + playthrough, στο οποίο μεταφέρετε τα xp και τα augmentations σας από το προηγούμενο. Η δυνατότητα αυτή είναι εξαιρετικά πολύτιμη στην περίπτωση που θέλετε να ολοκληρώσετε την περιπέτειά σας στο μεγαλύτερο επίπεδο δυσκολίας ή να συλλέξετε όλα τα Achievements.

Ώρα για socializing
Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες προσθήκες στο Wii U είναι το Infolog mode. To τελευταίο σας επιτρέπει να τραβήξετε screenshots από το gameplay σας και να τα ανεβάσετε στο Miiverse. Επιπλέον σας παρέχεται η δυνατότητα να προσθέσετε κείμενο στην φωτογραφία σας, δίνοντας λόγου χάρη κάποια συμβουλή στους υπόλοιπους χρήστες της υπηρεσίας για το πως θα περάσουν ένα boss ή πως θα απενεργοποιήσουν ένα συναγερμό. Μάλιστα δύναται να στείλετε και voice text, το οποίο το ηχογραφείτε μέσω του μικροφώνου που υπάρχει στο GamePad.

Εν τω μεταξύ, μπορείτε να κατεβάστε τα infologs διαφόρων παικτών στην κονσόλα σας και ενδεχομένως να τα σχολιάσετε ή να παρέχετε χρήσιμες συμβουλές στους παίκτες αυτούς. Στο σημείο αυτό αξίζει να προσθέσουμε ότι στην Director's Cut έκδοση έχει προστεθεί και ο επίσημος οδηγός στρατηγικής του παιχνιδιού από την Prima Games, o οποίος είναι προσβάσιμος μέσω του GamePad. Επιπλέον, από το μενού του χειριστηρίου σας έχετε την δυνατότητα να ενεργοποιήσετε και τα commentaries των developers (η διάρκεια τους φτάνει τις οχτώ ώρες). Ανά τακτά χρονικά σημεία λοιπόν θα ακούτε τα σχόλια των δημιουργών, τα οποία ρίχνουν φώς σε άγνωστες ως τώρα πτυχές της ανάπτυξης του τίτλου.

Ουσιαστικές βελτιώσεις
Στην Director's Cut έκδοση η Eidos Montreal προέβη σε αρκετές τροποποιήσεις της Crystal Engine και το τελικό αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσδοκίες μας. Η πιο εντυπωσιακή βελτίωση είναι στο anti-aliasing και θα λέγαμε ότι επιτέλους βλέπουμε ένα δείγμα των hardware δυνατοτήτων του Wii U. Τα textures είναι πλέον αψεγάδιαστα, ενώ η μόνη φορά που παρατηρείται texture blur είναι κατά την διάρκεια των cutscenes και συγκεκριμένα στο background, κάτι που φυσικά δεν επηρεάζει το οπτικό αποτέλεσμα.

Πέρα από το βελτιωμένο anti-aliasing συναντάμε βέλτιστες φωτοσκιάσεις, καθώς ο κώδικας των lighting effects και του shadow mapping έχει πλέον τροποποιηθεί, προς το καλύτερο φυσικά. Σε τεχνικό επίπεδο, το μοναδικό αρνητικό στοιχείο είναι το lip sync, το οποίο δυστυχώς αμαύρωνε την τελική εικόνα και της πρωτότυπης έκδοσης. Όσον αφορά τα προβλήματα με τους χρόνους φόρτωσης (loading times), τουλάχιστον στην Wii U έκδοση έχουν πλέον εξαλειφθεί.

Στο ηχητικό κομμάτι ισχύει ότι και στην πρωτότυπη έκδοση. Το voice acting παραμένει ακόμη και με τα σημερινά στάνταρ κορυφαίο και υπεράνω κριτικής. Από το καστ των voice actors ξεχωρίζουν οι Ελληνικής καταγωγής ηθοποιοί Ηλίας Τουφεξής και Ανδρέας Απέργης στους ρόλους των Adam Jensen και Francis Pritchard, καθώς ερμηνεύουν με πειστικότητα και μεράκι τους διαλόγους τους. Οι περιπέτειες του Adam Jensen ντύνονται ηχητικά με την μουσική του Michael McCann, ο οποίος κέρδισε σημειωτέον το βραβείο "Best Original Music" για την δουλειά του στα Canadian Video Game Awards του 2012, ενώ προτάθηκε στην ίδια κατηγορία και στα περυσινά BAFTA Video Game Awards.

Εν κατακλείδι
Το Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut αποδεικνύει περίτρανα την λαϊκή ρήση "ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο", καθώς προσφέρει μια ακόμη πιο συγκλονιστική εμπειρία από τον προκάτοχό του. Όταν μάλιστα η πρωτότυπη έκδοση αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους τίτλους του 2011 οφείλουμε να αποδώσουμε τα εύσημα στην Eidos Montreal για την ουσιαστική και προσεγμένη δουλειά της.

Στην περίπτωση που δεν έχετε ασχοληθεί ακόμη με το Deus Ex: Human Revolution η απόκτηση της Director's Cut έκδοσης αποτελεί μονόδρομο, πόσο μάλλον αν είστε κάτοχος ενός Wii U. Ακόμη κι αν έχετε παίξει όμως την πρωτότυπη έκδοση, πλέον υπάρχουν επιπλέον λόγοι για να πραγματοποιήσετε ένα ακόμα playthrough. Μάλιστα θα πάμε ένα βήμα παραπέρα τονίζοντας πως η Square Enix με αυτή της την κυκλοφορία θέτει τα στάνταρ για το πώς θα πρέπει να είναι μια Director's Cut έκδοση, καθώς η συγκεκριμένη είναι μία από τις ελάχιστες "τίμιες" της αγοράς.

Θετικά:
- Η πλήρης εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του GamePad
- Ουσιαστικές βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα
- Η δυνατότητα για stealth προσέγγιση των boss fights
- Μεγάλη διάρκεια

Αρνητικά:
- Τα προβλήματα με το lipsync παραμένουν
- Το A.I. δεν είναι πάντα ρεαλιστικό

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 8.5
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8.7

Μέχρι στιγμής ότι καλύτερο έχουμε δει φέτος στο Wii U.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
deus ex, revolution, cut, cut, deus ex, revolution, elder scrolls v skyrim, gears of war 3, gears of war, elder scrolls, uncharted 3, wii u, square enix, eidos, montreal, video, games, elder, skyrim, uncharted, deception, wii, square, adam, swat, david, reed, δραση, διλήμματα, sun, εταιρεία, rambo, ninja, guns, boss, hacking, user, grenade, συγκεκριμένο, tactical, system, health, σημαίνει, play, game, navigation, dlc, voice, text, crystal, engine, blur, background, επηρεάζει, lighting, shadow, sync, times, mccann, original, music, τελη κυκλοφοριας, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , τελη κυκλοφοριας 2012, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, νικος απεργης, βασεις 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αστυνομικο τμημα, εξτρα, αποτελεσματα, skyrim, βημα, δουλεια, εικονες, εμπορικη, ηθοποιοι, ηχος, μουσικη, φωτογραφια, φως, boss, dlc, games, game, square enix, square, αξιζει, αφηγηση, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, διλήμματα, δειχνει, δειγμα, ευκολα, υπαρχει, εκμεταλλευση, ελευθερια, εμφυτευματα, εξι, επηρεάζει, επρεπε, επιτυχια, εταιρεία, εφημεριδα, εχθρος, εχθροι, τεχνολογια, ιδια, υπηρχαν, υπολογιστες, ισχυει, ηχητικα, εικονα, κειμενο, λογο, ματια, ματι, μηνες, μοντελα, μπορειτε, μονα, νοημοσυνη, ομαδα, παντα, οδηγος, οθονη, οθονη αφης, οραση, οφελος, παμε, περιβαλλον, ρηση, ροη, προβληματα, σεναριο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σωμα, σχολια, τμημα, φυσικα, φτανει, φορα, χρονικα, χαρα, ψυχολογικα, ωρες, adam, anti, background, health, blur, sun, crystal, deception, david, eidos, engine, elder scrolls, ετοιμη, guns, gears of war, gears of war 3, grenade, hacking, χωρα, user, κομματι, elder, lighting, mccann, μεινει, montreal, navigation, original, order, play, reed, shadow, σημαίνει, swat, sync, text, θεματα, uncharted 3, uncharted, wii, wii u, voice
Τυχαία Θέματα