Danganronpa: Trigger Happy Havoc

Το σχολείο βάφτηκε...κόκκινο.

Είναι κοινό μυστικό ότι τα Visual Novels δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή εκτός συνόρων Ιαπωνίας. Το συγκεκριμένο genre παρόλα αυτά τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να διεισδύσει και στην Δύση, κάτι που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην σειρά Ace Attorney της Capcom. Πέρα όμως από τις

περιπέτειες του Phoenix Wright, τα τελευταία χρόνια είχαμε την τύχη να απολαύσουμε δύο ακόμη εξαιρετικά Visual Novel, το 999: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors και τον πνευματικό απόγονό του, το Zero Escape: Virtue's Last Reward. Κοινός παρανομαστής και των δύο είναι ότι πίσω από την ανάπτυξή τους βρίσκεται ένας εμπειρότατος developer, η Ιαπωνική Chunsoft.

Η Chunsoft πριν από μερικά χρόνια συγχωνεύτηκε με την Spike και οι δύο εταιρείες παρουσίασαν στην Ιαπωνία το Danganronpa: Trigger Happy Havoc για το PSP. Το δημιούργημά τους απέσπασε πολύ σύντομα θετικές κριτικές και εξελίχθηκε σε ένα cult φαινόμενο. Δείγμα της επιτυχίας του Danganronpa είναι ότι σύντομα μεταφέρθηκε στα manga και στις τηλεοπτικές οθόνες με την ομώνυμη anime σειρά, αλλά και στο PS Vita. Με δεδομένο ότι η κονσόλα της Sony πάσχει από φανερή έλλειψη τίτλων και συνυπολογίζοντας το γεγονός ότι το Zero Escape: Virtue's Last Reward απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, η NIS America πήρε την -γενναία- απόφαση να φέρει το Danganronpa σε Ευρώπη και Αμερική.

Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία
Έχετε άραγε σκεφτεί ποτέ να δολοφονήσετε κάποιον φίλο σας ή τον συμμαθητή σας; To πιο πιθανό είναι πως όχι, αλλά τι θα συνέβαινε εάν οι καταστάσεις το απαιτούσαν. Θα είχατε άραγε το σθένος να μείνετε πιστοί στις ανθρώπινες αξίες και τα ιδανικά σας ή θα λυγίζατε; Είμαστε σίγουροι πως απορείτε με αυτά τα βαθιά φιλοσοφικά ζητήματα, αλλά αυτό ακριβώς είναι το θέμα με το οποίο καταπιάνεται το Danganronpa.

H ιστορία ξεκινά στο Hope Peak's Academy, ένα πρότυπο λύκειο της Ιαπωνίας στο οποίο έχει το δικαίωμα φοίτησης μόνο η αφρόκρεμα των μαθητών της χώρας. Κοινώς κάθε μαθητής είναι ο καλύτερος σε ένα συγκεκριμένο τομέα. Για παράδειγμα, ο καλύτερος συγγραφέας, κολυμβητής, hacker κ.ο.κ. Ένας από αυτούς τους μαθητές είναι και ο κεντρικός πρωταγωνιστής ονόματι Makoto Naegi, ο οποίος είναι ο απόλυτος...κωλόφαρδος, καθώς εξασφάλισε την φοίτησή του στο σχολείο μέσω μιας κλήρωσης.

O Makoto βέβαια στην πορεία δεν αποδεικνύεται και τόσο τυχερός, καθώς μόλις μπαίνει στον προθάλαμο του σχολείου, λιποθυμά και ξυπνά σε μία άγνωστη αίθουσα. Τα παράθυρα είναι σφραγισμένα με λαμαρίνες και παντού υπάρχουν κάμερες. Ξεπερνώντας το αρχικό σοκ θα συναντήσετε τους υπόλοιπους 14 μαθητές του Hope Peak's Academy, οι οποίοι είχαν ακριβώς την ίδια εμπειρία με εσάς. Στην πορεία η φωνή του λυκειάρχη σας καλεί στο γυμναστήριο, αλλά όταν φτάσετε εκεί βλέπετε μπροστά σας ένα cyborg αρκουδάκι (!), τον Monokuma.

Κατόπιν αυτού ο Monokuma σας καλωσορίζει και σας δηλώνει ότι θα περάσετε την υπόλοιπη ζωή σας φυλακισμένοι μέσα σε αυτό το σχολείο. Ο μόνος τρόπος για να φύγει κάποιος μαθητής από το λύκειο είναι να "αποφοιτήσει". Η διαδικασία της αποφοίτησης όμως δεν είναι και τόσο συνηθισμένη, για την ακρίβεια είναι πρωτάκουστη. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Monokuma για να αποφοιτήσει κάποιος θα πρέπει να σκοτώσει έναν συμμαθητή του και παράλληλα να μην γίνει αντιληπτός από τους υπόλοιπους!

Εδώ σε πρώτη φάση θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Danganronpa: Trigger Happy Havoc δεν είναι τόσο διεστραμμένο όσο φαίνεται. Αυτό γιατί ο ρόλος σας δεν είναι να δολοφονήσετε τους συμμαθητές σας, αλλά να βρείτε τον δολοφόνο ανάμεσά σε αυτούς και να εξιχνιάσετε τα εγκλήματα. Δίχως αμφιβολία πάντως το σενάριο ξεφεύγει από τα τετριμμένα και ουσιαστικά αποτελεί την βάση πάνω στην οποία η δημιουργία της Spike Chunsoft ξεδιπλώνει αριστοτεχνικά τις αρετές της. Επιπροσθέτως, οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη και επιπλέον είναι τελείως απρόβλεπτες.

Μία τυπική σχολική μέρα
Το Danganronpa: Trigger Happy Havoc εκτυλίσσεται σε έξι κεφάλαια, τα όποια είναι δομημένα με ένα συγκεκριμένο τρόπο. Μέχρι να γίνει κάποιος φόνος έχετε την δυνατότητα να περιπλανηθείτε ελεύθερα στο σχολείο, να συνομιλήσετε με τους άλλους μαθητές και να εξερευνήσετε τις διάφορες αίθουσες. Η τακτική συνομιλία με τους συμμαθητές σας ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση, καθώς όχι μόνο θα μάθετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το παρελθόν τους, αλλά ενίοτε στα λεγόμενα τους "κρύβονται" κάποια στοιχεία που θα σας βοηθήσουν να εξιχνιάσετε το μυστήριο του Hope Peak's Academy.

Συν τις άλλοις, μέσω των διαφόρων συνομιλιών μπορείτε να συσφίξετε τις σχέσεις σας με τους υπόλοιπους χαρακτήρες και να αποκτήσετε πρόσβαση σε νέα skills. Η διαδικασία αυτή είναι αρκετά χρονοβόρα και με δεδομένο ότι ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός σας, θα πρέπει να προσφέρετε διάφορα δώρα στους υπόλοιπους χαρακτήρες. Τα δώρα αυτά τα προμηθεύσετε από το κατάστημα του σχολείου ξοδεύοντας monokuma coins. Τα τελευταία μπορείτε να τα αποκτήσετε με δύο τρόπους, είτε εξερευνώντας το σχολείο, είτε κερδίζοντάς τα στο τέλος κάθε κεφαλαίου ανάλογα με τις επιδόσεις σας στην διαδικασία εύρεσης του δολοφόνου.

O τόπος του εγκλήματος
Μόλις ανακαλυφθεί το πτώμα ενός συμμαθητή σας έχετε ένα περιορισμένο χρονικό περιθώριο στην διάθεσή σας για να εξερευνήσετε το σχολείο και να συλλέξετε στοιχεία. Εδώ να τονίσουμε ότι το χρονικό αυτό περιθώριο επαρκεί για την συλλογή των στοιχείων, εντούτοις δεν θα πρέπει να σπαταλάτε χρόνο άσκοπα. Μετά την λήξη αυτού χρόνου ακολουθεί μία δίκη στην οποία θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε τα ευρήματά σας για να υποδείξετε τον ένοχο.

Ποιος είναι άραγε ο ρόλος του Monokuma και τι μυστικά κρύβονται στο Hope Peak's Academy; Θα καταφέρετε να βρείτε την απάντηση πριν ολόκληρη η ομάδα των μαθητών ξεκληριστεί;

Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι το Danganronpa: Trigger Happy Havoc είναι εξαιρετικά προσβάσιμο, ακόμη κι αν δεν έχετε ιδιαίτερη εμπειρία στα Adventures. Πατώντας το κουμπί Δ σας υποδεικνύονται τα διάφορα σημεία αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον, οπότε με αυτό τον τρόπο καταργείται ουσιαστικά το εκνευριστικό pixel hunting. Επιπλέον, κάθε δωμάτιο του σχολείου που κρύβει κάποιο στοιχείο για το έγκλημα μαρκάρεται με ένα θαυμαστικό στον χάρτη σας, υποδεικνύοντάς σας ότι θα πρέπει να το εξερευνήσετε άμεσα. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο βαθμός πρόκλησης είναι αρκετά χαμηλός, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι η διαδικασία εύρεσης του δολοφόνου είναι εύκολη. Άλλωστε οι γρίφοι απαιτούν να ακονίσετε το μυαλό σας και να επιστρατεύσετε την λογική σας.

Να προσέλθει ο κατηγορούμενος
Αφού λοιπόν συλλέξετε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και ετοιμάσετε την...δικογραφία σας θα πρέπει ως άλλος Phoenix Wright από την σειρά Ace Attorney να υποδείξετε τον δολοφόνο. Πριν ξεκινήσει η δική έχετε την ευκαιρία να μελετήσετε προσεχτικά τον φάκελο της υπόθεσης και να εξοπλίσετε τον χαρακτήρα σας με διάφορα skills, τα οποία θα σας βοηθήσουν να ολοκληρώσετε συγκεκριμένα mini games που εκτυλίσσονται κατά την διάρκεια της δίκης.

Μόλις η τελευταία ξεκινήσει οι διάφοροι συμμαθητές σας εκφράζουν τις απόψεις τους για το ποιον θεωρούν ως δολοφόνο. Τα λεγόμενα τους εμφανίζονται στην οθόνη σας με άσπρα γράμματα και κάποια εξ' αυτών με πορτοκαλί. Τα τελευταία υποδεικνύουν κάποια ανακρίβεια ή κάποιο ψέμα. Εσείς λοιπόν θα πρέπει να εκτοξεύσετε "Truth Bullets" στην πορτοκαλί γραμματοσειρά και να αντικρούσετε τα επιχειρήματά τους. Τα "Truth Bullets" δεν είναι τίποτα άλλο από τα στοιχεία που έχετε συλλέξει προηγουμένως στην έρευνά σας.

Η παραπάνω διαδικασία έχει αρκετές παραλλαγές, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις σας δίνονται δύο ή περισσότερα Truth Bullets, αλλά μόνο ένα από αυτά ταιριάζει στην περίσταση. Εάν όλα πάνε καλά το μόνο που μένει είναι η τελική σας αγόρευση στην οποία θα πρέπει να κάνετε την αναπαράσταση του φόνου βάζοντας σε μία σειρά τα γεγονότα. Σε αυτή την περίπτωση στην οθόνη σας εμφανίζονται σελίδες από ένα manga (τα ιαπωνικά comics), στις οποίες όμως κάποιες εικόνες είναι κενές. Εσείς λοιπόν θα πρέπει να επιλέξετε την κατάλληλη εικόνα και να την τοποθετήσετε στο κενό πλαίσιο.

H υλοποίηση των όλων μηχανισμών είναι ιδιαίτερα εύστοχη στο μεγαλύτερο μέρος τους, παρόλα αυτά κάποια mini games είναι εκτός τόπου και χρόνου. Συγκεκριμένα, σε ένα rhythm mini game θα πρέπει να πατήσετε την κατάλληλη χρονική στιγμή το κουμπί Χ για να "στοχεύσετε" στα λεγόμενα του δολοφόνου και μετά το Δ για να τα πυροβολήσετε. Στα τελευταία κεφάλαια μάλιστα έχετε περιορισμένες σφαίρες στην κατοχή σας και ομοίως θα πρέπει να πατήσετε την κατάλληλη χρονική στιγμή το "τετράγωνο" για να κάνετε reload.

School is out for summer
Για να ολοκληρώσετε τα έξι κεφάλαια του Danganronpa: Trigger Happy Havoc θα χρειαστείτε 20-25 ώρες περίπου. Σε σχέση λοιπόν με ανάλογες δημιουργίες η πρόταση της Spike Chunsoft αναμένεται να σας κρατήσει συντροφιά για αρκετό διάστημα. Το σημαντικότερο βέβαια είναι το μυστήριο του Hope Peak's Academy, οι φόνοι και συνεχείς ανατροπές θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σας αμείωτο. Χωρίς υπερβολή το Danganronpa από την αρχή ως το τέλος δεν κάνει καμία "κοιλιά".

Επιπροσθέτως, αφού δείτε τα credits ξεκλειδώνει ένα προαιρετικό mode, στο οποίο έχετε πενήντα μέρες στην διάθεσή σας για να δημιουργήσετε κλώνους του Monokuma. Σε αυτό το mode έχετε άπλετο χρόνο για να συνομιλήσετε με όλους τους χαρακτήρες και να βγείτε...ραντεβού μαζί τους σε διάφορες αίθουσες του σχολείου. Η προσθήκη αυτή σίγουρα δεν είναι συγκλονιστική, παρόλα αυτά σας δίνει μια ευκαιρία να εντρυφήσετε στο lore του παιχνιδιού και να μάθετε περισσότερες πληροφορίες για τους υπόλοιπους συμμαθητές σας.

Μαρτυρά τις καταβολές του
Με δεδομένο ότι έχουμε να κάνουμε με ένα port από το PSP, o οπτικός τομέας του Danganronpa δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει. Πάντως η ανάλυση είναι σαφώς ανώτερη στην OLED οθόνη του PS Vita και τα χρώματα δείχνουν πιο "ζωντανά". Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων διακρίνεται για την manga αισθητική του και είναι εξαιρετικά προσεγμένος, το level design από την άλλη πλευρά είναι λιτό και είναι γεγονός ότι οι διάδρομοι του σχολείου μοιάζουν υπερβολικά μεταξύ τους. Στο κομμάτι αυτό κοινώς λίγη παραπάνω ποικιλία δεν θα έβλαπτε.

Στο ηχητικό κομμάτι ξεχωρίζει το voice acting. Εδώ να σημειώσουμε ότι υπάρχει η επιλογή να διαλέξετε μεταξύ Αγγλικών και Ιαπωνικών voice-overs. Τα τελευταία βέβαια προτείνονται σε κάθε περίσταση, αφού ταιριάζουν με το κλίμα της δημιουργίας, ενώ οι ερμηνείες των Ιαπώνων ηθοποιών είναι συγκλονιστικές. Τα μουσικά themes είναι αξιομνημόνευτα, παρόλα αυτά από κάποιο σημείο και μετά καταντούν επαναλαμβανόμενα.

Κλέβει την παράσταση
Δίχως αμφιβολία το Danganronpa: Trigger Happy Havoc είναι ένας τίτλος που απευθύνεται σε...λίγους. Άλλωστε όπως προαναφέραμε τα Visual Novers, παρά την άνοδο της δημοτικότητάς τους στην Δύση, εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστα στο ευρύτερο κοινό. Παρόλα αυτά όσοι είστε φίλοι των Adventures γενικότερα ή ψάχνετε κάτι διαφορετικό καλό θα είναι να του δώσετε μία ευκαιρία. Πόσο μάλλον όταν στο PS Vita οι ποιοτικές δημιουργίες κυκλοφορούν με το...σταγονόμετρο.

Θετικά:
- Πρωτοποριακό σενάριο
- Μεγάλη διάρκεια
- Εξαιρετικό voice acting
- Έξυπνοι γρίφοι
- Δεν απαιτείται pixel hunting

Αρνητικά:
- Χαμηλή πρόκληση
- Είναι port από το PSP
- Ανούσια mini games

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 8

Ένα ανατρεπτικό Visual Novel που θα σας καθηλώσει.

Παντελής Δασκαλέλος

Keywords
happy, happy, ps vita, συγκεκριμένο, οφείλεται, ace, capcom, phoenix, wright, hours, doors, escape, spike, ιαπωνια, psp, cult, anime, vita, sony, hope, hacker, σοκ, μυστήριο, νέα, σημαίνει, mini, games, rhythm, game, reload, school, summer, βγείτε, oled, design, voice, themes, κινηση στους δρομους, Καλή Χρονιά, βγείτε, reload, ps vita, το θεμα, γριφοι, δωρα, εικονες, ηχος, θεμα, οθονες, πλαισιο, σθενος, τυχη, χρωματα, ψεμα, cult, games, game, sony, vita, αισθητικη, αμερικη, βρειτε, βρισκεται, γεγονοτα, γεγονος, γινει, γινεται, δεδομενο, διαστημα, δυνατοτητα, δειτε, δικη, δειγμα, εγκληματα, ευκαιρια, αιθουσα, υπαρχει, ελλειψη, ελπιδα, ενιοτε, εξι, ερευνα, ευρωπη, ζωη, ιδια, η δικη, η φωνη, ιαπωνικη, εικονα, καμερες, κλιμα, λυκειο, ληξη, λιτο, λογο, μυστήριο, μυστικο, μπορειτε, μυαλο, μυστικα, ξυπνα, ομαδα, οθονη, ουσιαστικα, οφείλεται, περιβαλλον, ραντεβου, σελιδες, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συντομα, σειρα, σοκ, σχολειο, τιτλος, υλοποιηση, φωνη, χρονος, ωρες, ace, anime, capcom, design, δικαιωμα, doors, δωματιο, escape, φιλοι, phoenix, hacker, hope, ιδιαιτερα, κομματι, mini, μπροστα, hours, oled, πληροφοριες, rhythm, σημαίνει, spike, themes, τυχερος, wright, voice
Τυχαία Θέματα