Clandestine preview

Asymmetric co-op από τον Ψυχρό Πόλεμο.

To 2011 μία παρέα φοιτητών που γνωρίστηκαν καθώς μελετούσαν για το πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης (IT University), ένωσαν τις δυνάμεις τους και ίδρυσαν την Logic Artists, μία δανέζικη εταιρεία ανάπτυξης με έδρα την πρωτεύουσα της Δανίας. Η παρέα έπιασε αμέσως δουλειά και τον Απρίλιο του 2012 η Logic Artists δημιούργησε το Conquistador, ένα text-based Adventure για Windows

phone 7, ενώ έναν χρόνο αργότερα -και πιο συγκεκριμένα τον Μάιο του 2013- η εταιρεία κάνει τα πρώτα της βήματα στο PC gaming, με το turn-based Strategy Expeditions: Conquistador. Το τελευταίο απέσπασε καλές κριτικές, αλλά παρ’ όλα αυτά η Logic Artists δεν επαναπαύτηκε και επέστρεψε κατευθείαν στην δουλειά. Το Clandestine είναι η δεύτερη δημιουργία της για PC και όπως θα δείτε παρακάτω δείχνει αρκετά αξιόλογη.

Αμερική-Ρωσία συμμαχία!
Το Clandestine είναι ένα Action/Stealth shooter που υποστηρίζει τόσο single-player, όσο και asymmetrical co-op και λαμβάνει χώρα το 1996. Κοινώς βρισκόμαστε πέντε χρόνια μετά το επίσημο τέλος του Ψυχρού Πολέμου και την διάσπαση της Σοβιετικής Ένωσης, όπου πολλοί κατάσκοποι από όλον τον κόσμο παθαίνουν περίεργα ατυχήματα και βρίσκουν τραγικούς θανάτους. Αυτός ο "αόρατος" εχθρός συγκλονίζει τον κόσμο της αντι-κατασκοπείας καθώς φαίνεται να μην λυπάται κανέναν και να μην κάνει διακρίσεις ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα. Με σκοπό την διερεύνηση των διάφορων διαρροών πληροφοριών και την αντιμετώπιση αυτής της απειλής, η CIA και η FSB συνεργάζονται και ξεκινούν μία μυστική επιχείρηση με κωδικό όνομα «The Kingbridge Executive».

Η Kingbridge αποτελείται από υψηλόβαθμα στελέχη της αμερικάνικης CIA και της ρώσικης FSB που δρουν σε απόλυτη μυστικότητα χωρίς να έχουν πάρει επίσημη έγκριση από τους ανωτέρους τους. Γι’ αυτό το λόγο η χρηματοδότηση και η επάνδρωση της επιχείρησης προέρχεται από οτιδήποτε πόρους μπορούσαν τα στελέχη να «τσιμπήσουν» από διάφορα άλλα επίσημα project. Κάπου εδώ έρχεται και η δική σας σειρά καθώς αναλαμβάνετε το ρόλο της κατασκόπου Katya Kozlova ή του hacker Martin Symborski.

Πραγματικό Stealth
Όπως αναφέραμε και παραπάνω το Clandestine είναι stealth. Αληθινό stealth και όχι του τύπου "κρύβομαι πίσω από ένα κιβώτιο για 10 δευτερόλεπτα μέχρι να περάσει ένας φρουρός και να του ανοίξω το κεφάλι". Στο Clandestine ανάλογα με το armor που φοράτε, αν σας ανακαλύψει ένας φρουρός είστε από ένα μέχρι και τρία χτυπήματα μακριά από το θάνατο, ενώ για να μπορέσετε να τον σκοτώσετε πρέπει να τον βρείτε κατακούτελα ή να «αδειάσετε» όλο τον γεμιστήρα σας. Ακόμα και η λέξη Clandestine -που έχει λατινική προέλευση- σημαίνει κρυφός, μυστικός, κάτι που τονίζει ακόμα περισσότερο τις βαθιές ρίζες που έχει το παιχνίδι με το στοιχείο του stealth. Η άλλη πλευρά του Clandestine είναι αυτή του asymmetrical co-op.

Για εσάς που δεν είστε γνώριμοι με τον συγκεκριμένο όρο, asymmetrical co-op χαρακτηρίζονται οι τίτλοι που, ναι μεν είναι co-op, δηλαδή μπορείς να παίξεις με τον φίλο σου, αλλά οι δύο παίχτες δεν έχουν το ίδιο gameplay και συνήθως ο δεύτερος παίχτης λειτουργεί για να βοηθάει τον πρώτο, τροφοδοτώντας τον με όπλα ή πληροφορίες ή οτιδήποτε άλλο ώστε μαζί σαν ομάδα να φέρουν εις πέρας τις αποστολές. Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε την Κatya, που είναι η κατάσκοπος και ουσιαστικά ο χαρακτήρας που χρησιμοποιεί ο πρώτος παίχτης στις αποστολές και τον hacker Martin, που μέσω του υπολογιστή του, βοηθάει την Katya χακάροντας τις κάμερες ασφαλείας, ξεκλειδώνοντας πόρτες και δωροδοκώντας φρουρούς.

Οι developers σε αυτό το σημείο τονίζουν δύο πράγματα. Πρώτον πως ακόμα και το hacking κομμάτι του Clandestine εμπεριέχει το stealth στοιχείο, καθώς όλες οι κινήσεις σας σαν χάκερ επικεντρώνονται στην προσπάθεια να κρατήσετε τον συνεργάτη σας κρυφό και μακριά από τα αδιάκριτα μάτια των φρουρών και δεύτερον πως έχουν κάνει μεγάλη προσπάθεια, ώστε το hacking κομμάτι να μην υστερεί σαν εμπειρία από το spy κομμάτι.

http://www.youtube.com/watch?v=x5JXWxDTeak

Ο φύλακας άγγελος σoυ
Στην early access του Clandestine βρήκαμε συνολικά τέσσερις αποστολές, συν ένα tutorial. Οι developers, θέλοντας να αποφύγουν τα οποιαδήποτε spoilers δεν έχουν προσθέσει το βασικό story, αλλά αρκέστηκαν στις τέσσερις αυτές αποστολές που έχουν υψηλό replayability, όπως οι ίδιοι τονίζουν. Εκτός από τις αποστολές, το Clandestine έχει τρία modes, τα Cleaner (ξεπαστρέψτε έναν "x" αριθμό φρουρών πριν πεθάνει η Katya), Exfil (φτάστε στην έξοδο πριν πεθάνει η Katya) και Smash &Grab (βρείτε και πάρτε τρία αντικείμενα) και ένα επίπεδο δυσκολίας (Μedium).

Για εσάς που θα πάρετε τον ρόλο του κατασκόπου, χρήσιμο είναι να αναφέρουμε πως η Κatya έχει δύο διαφορετικές στολές. Η μία σας δίνει υψηλό armor και πολλές θέσεις για όπλα, σφαίρες και εξοπλισμό αλλά χάνει στο stealth κομμάτι, ενώ η δεύτερη είναι κατάλληλη για αποστολές που θέλετε να περάσετε απαρατήρητοι και να δράσετε με μυστικότητα. Εκτός από τις στολές το Clandestine διαθέτει τρία διαφορετικά όπλα (PPK, MK23 και SR1), δύο είδη σφαιρών, ένα θανατηφόρο και ένα που απλά αφήνει τους φρουρούς αναίσθητους και τέσσερα διαφορετικά αξεσουάρ (όπως μία flashbang χειροβομβίδα ή ένα walkie-talkie) που τα χρησιμοποιείτε για να αποσπάσετε την προσοχή των εχθρών σας.

Στο κομμάτι του hacking, καλείστε να οδηγήσετε και να κρατήσετε ασφαλή την Katya μέσα από μία θάλασσα από φρουρούς, κάμερες ασφαλείας, ηλεκτρικά κλειδωμένες πόρτες με κωδικούς και αυτόματους συναγερμούς. Μέσω του υπολογιστή σας και τον ικανοτήτων σας σαν hacker, μπορείτε να αφοπλίσετε συναγερμούς και κάμερες, να βρείτε κωδικούς για πόρτες που πρέπει ο συνάδελφός σας να ανοίξει, να μαρκάρετε τους εχθρούς για εξολόθρευση ή απλά να τους δωροδοκήσετε. Επίσης hackάροντας τους υπολογιστές που υπάρχουν σε κάθε αποστολή ανακαλύπτετε διάφορες πληροφορίες.

Σημαντικό είναι επίσης να αναφέρουμε πως μόνο ο hacker έχει χάρτη της περιοχής με αποτέλεσμα η Katya να στηρίζεται πάνω του για καθοδήγηση. Μην ξεχνάτε πως μπορείτε να παίξετε το Clandestine και solo. Σε αυτή την περίπτωση αναλαμβάνετε και τους δύο ρόλους, κάτι που μπορεί να γίνει κουραστικό και δύσκολο, καθώς κάθε φορά που θα προσπαθείτε να χακάρετε κάτι, θα υπάρχει η περίπτωση να πεθάνει η Katya.

Όχι και τόσο αληθινοί κατάσκοποι
Στο τεχνικό τομέα το Clandestine μας τα "χαλάει" κάπως. Η βελτιστοποίηση των animations του πρέπει να γίνει άμεσα καθώς τα γραφικά μοιάζουν σαν να έχουν ξεπηδήσει από την δεκαετία του '90. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα βαμπιρίσια μάτια της Katya που δεν κλείνουν ποτέ. Προβλήματα παρουσιάζει και το Α.Ι. των εχθρών σας, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να περάσετε από μπροστά τους και να μην σας πάρουνε ποτέ πρέφα, ενώ κάποια άλλη φορά μπορεί να σας «μυριστούν» από χιλιόμετρα.

Επίσης το Clandestine παρουσιάζει πάρα πολλά bugs. To πρώτο bug το συναντήσαμε στα πρώτα 15 δευτερόλεπτα παιχνιδιού και από τότε σε κάθε αποστολή, σε οποιαδήποτε mode, ο δείκτης απλά ανέβαινε. To Clandestine κυκλοφορεί τρεις μήνες περίπου (από τις 30 Οκτωμβρίου 2014) με την μορφή early access στο Steam και η ύπαρξη τόσων προβλημάτων σε τόσους πολλούς τομείς είναι ανεπίτρεπτη ακόμα και για το στάδιο ανάπτυξης που βρίσκεται.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις πτωχεύσαν;
Το Clandestine παρουσιάζει κάποια πολύ θετικά στοιχεία τόσο στο σενάριο, όσο και στο gameplay και φαίνεται σαν ένα αρκετά φιλόδοξο project. Όμως, έτσι όπως είναι το παιχνίδι αυτή την στιγμή δεν πιστεύουμε πως αξίζει τα 27 ευρώ που κοστίζει στο Steam, ή τα 46 ευρώ για δύο αντίγραφα, κυρίως λόγω του μικρού παρεχόμενου περιεχομένου που προσφέρει (4 αποστολές) και των πολλών bugs. Οπότε περιμένουμε και μάλιστα όχι πολύ καθώς η Logic Artists έχει ανακοινώσει πως αν δεν υπάρξει κάποια καθυστέρηση θα κυκλοφορήσει το Clandestine κάπου μέσα στον Φεβρουάριο του 2015.

Μπορείτε να συζητήσετε για το Clandestine σε αυτό το forum topic.

Keywords
Τυχαία Θέματα