Civilization V: Brave New World

Σφαγή+Πολιτισμός=Απόλαυση!


Καθημερινά οι gamers οφείλουν να δοξάζουν τους θεούς του gaming για την παρουσία του Sid Meier στην videogame κουλτούρα. Ο Καναδοαμερικανός προγραμματιστής έβαλε την στάμπα του στην αγαπημένη μας βιομηχανία ως συνιδρυτής της developer MicroProse αρχικά και στη συνέχεια ως «νονός» μιας μακροσκελέστατης λίστας video games που δεν φέρουν απλά το όνομα του αλλά και την ξεχωριστή του οπτική σαν game

designer.

Το 1996 ο Meier την έκανε με… ελαφρά από την MicroProse και δημιούργησε την Firaxis Games, developer που μας έχει χαρίσει θρυλικούς τίτλους με κυριότερους το εξαιρετικό XCOM: Enemy Unknown και τα sequels του franchise Civilization. Το 2010 κυκλοφόρησε το Civilization V που επέφερε μεγάλες αλλαγές στο gameplay του franchise, «τσίμπησε» δικαιολογημένα πάμπολλες «9 στα 10» βαθμολογίες και έβαλε τους developers του στην διαδικασία να παράγουν άλλα δύο expansions. Εδώ θα ασχοληθούμε με το τελευταίο expansion του έπος που τιτλοφορείται Civilization V: Brave New World και περιλαμβάνει αρκετές προσθήκες στο gameplay της σειράς.

The Rise of Man!
Η λογική των Civilization ουδέποτε είχε σχέση με γραμμικά σενάρια που σε τοποθετούν σε μια προκαθορισμένη κατάσταση και σε καλούν να αναπτυχθείς μέσα στα ασφυκτικά όρια κάποιας πλοκής. Τα Civilization σας καλούν πάντοτε να αναλάβει τον πολιτισμό (ή faction αν προτιμάτε) της αρεσκείας του και να ξεκινήσει το αιώνιο ταξίδι του απίθανου δίποδου όντος εν ονόματι "Άνθρωπος" προς την κατάκτηση του πλανήτη Γη και τον έλεγχο του φυσικού του περιβάλλοντος. Η εποποιία σας ξεκινά το 4000 π.χ. περίπου με δύο μονάδες στη διάθεσή σας, μια με Settlers που τους χρησιμοποιείτε για να χτίσετε την πρώτη σας πόλη και μια με Warriors που τους έχετε για ανίχνευση της γύρω περιοχής και αντιμετώπιση πιθανών κινδύνων.

Για τους gamers που δεν μπορούν χωρίς πλοκή και σενάρια, το Brave New World διαθέτει τρία «ετοιμοφόρετα» σενάρια: American Civil War, Rise of the Mongols, Scramble for Africa. Το Rise of the Mongols προϋπήρχε, ενώ το πρώτο και το τρίτο σενάριο είναι προσθήκες του Brave New World.

Στο American Civil War επιλέγετε το επίπεδο δυσκολίας και στη συνέχεια ένα από τα δύο factions που συγκρούστηκαν στον Εμφύλιο, το Union με επικεφαλή τον Abraham Lincoln και το Confederacy με επικεφαλή τον Jefferson Davis. Κάθε faction έρχεται με δυο unique μονάδες και ένα ξεχωριστό «πλεονέκτημα» που το χαρακτηρίζει: στο Union μόνο οι Military Engineers και οι Union land units μπορούν να «μπαρκάρουν», δηλαδή να μετακινηθούν στην θάλασσα και στο Confederacy οι στρατιωτικές σας μονάδες λαμβάνουν με το «καλημέρα» ένα 10% Combat Promotion. Απώτερος στόχος στο σενάριο είναι η κατάκτηση της πρωτεύουσας του εχθρού μέσα σε 50 turns!

Στο σενάριο Rise of the Mongols παίρνετε την θέση του Μογγόλου ηγεμόνα Genghis Chan, ξέρετε, εκείνου του παλικαριού που ένωσε τις νομαδικές φυλές των μογγόλων και πετσόκοψε όλη την Ασία! Για να θριαμβεύσετε θα πρέπει να εξολοθρεύσετε τέσσερις μεγάλους πολιτισμούς της περιοχής μέσα σε 100 turns και το βάρος των επιθέσεων σας θα το δεχτούν αναγκαστικά τα κινέζικα factions που βρίσκονται δίπλα στα σύνορα σας! Ευτυχώς, το game σας προσφέρει εξαρχής μερικές ισχυρές μονάδες για να «γλεντήσετε» τους κινέζους μέχρι να αναπτύξετε την πρωτεύουσα σας.

Απ' την άλλη, στο σενάριο Scramble for Africa ταξιδεύετε στο σωτήριο (σίγουρα όχι για τους αφρικανούς) έτος 1881 όταν οι ευρωπαϊκές κανονιοφόροι έχουν κατακτήσει τα περισσότερα μέρη της Υφηλίου αλλά εξακολουθούν να έχουν μαύρα μεσάνυχτα για την «μαύρη ήπειρο», την Αφρική. Μην μπορώντας να το ανεχτούν αυτό, οι μεγάλες ευρωπαϊκές δυνάμεις στρατολογούν εξέχουσες προσωπικότητες τους και τις αμολούν στην Αφρική με σκοπό την κατάκτηση της εξωτικής αυτής ηπείρου.

Εσείς επιλέγετε εξαρχής αν θα αναλάβετε τα ηνία κάποιας ευρασιατικής ορδής με εκπροσώπους τιτάνιους πολιτικούς όπως ο Bismarck και ο Giuseppe Garibaldi ή αν θα προτιμήσετε τις ντόπιες δυνάμεις σαν τον αυτοκράτορα Menelik II της Αιθιοπίας και τον Cetshwayo kaMpande, βασιλιά των Ζουλού που έδωσε στους Άγγλους να αντιληφθούν ότι η διπλωματία των όπλων εξελίσσεται σε διπλωματία των… οπισθίων όταν προσπαθείς να εξοντώσεις περήφανους λαούς. Μόλις επιλέξετε το faction σας, έχετε 100 turns για να κερδίσετε περισσότερο σκορ από τους ανταγωνιστές σας.

The Beginning of an Era!
Το «ζουμί» του Brave New World είναι φυσικά η δημιουργία ενός πολιτισμού που θα λάμψει για χιλιετίες και θα συντρίψει όλους τους αντιπάλους του με πρώτο και δυνατότερο όλων τον χρόνο! Συμπληρώνοντας το προηγούμενο expansion Gods & Kings, Gods & Kings, το Brave New World έρχεται να προσθέσει ένα σωρό νέα συναρπαστικά στοιχεία στο ήδη πλούσιο gameplay της σειράς.

Πρώτη προσθήκη είναι φυσικά η εμφάνιση 9 νέων πολιτισμών και αντίστοιχων ηγεμόνων που έρχονται πακέτο με τα ανάλογα unique abilities, μονάδες και κτίρια. Οι νέοι ηγέτες - πολιτισμοί είναι αντίστοιχα οι εξής: Casimir III - Poland, Pedro II - Brazil, Ashurbanipal - Assyria, Shaka - Zulus, Maria I - Portugal, Gajah Mada - Indonesia, Ahmad al-Mansur - Morocco, Enrico Dandolo – Venice και Pocatello - Shoshone.

Ο Shaka υπήρξε και στο Gods & Kings αλλά οι Zulus είχαν διαφορετικά πολιτιστικά χαρακτηριστικά. Η Portugal επίσης υπήρξε αλλά χωρίς την Maria σαν επικεφαλή της. Ας δούμε τα χαρακτηριστικά των νέων πολιτισμών. Το faction Poland έχει σαν ability μια δωρεάν social policy στην αρχή κάθε era. Πρόκειται για το κτίριο Ducal Stable που αυξάνει την παραγωγή και τα xp των mounted units και την ισχυρή mounted μονάδα Winged Hussar.

Το faction Assyrian διαθέτει τις εξής ειδικές ικανότητες. Καταρχήν έχει ability να κλέβει μια τεχνολογία των εχθρών σας κάθε φορά που κατακτάτε μια πόλη, στη συνέχεια το μοναδικό κτίριο Royal Library που αυξάνει το science και επίσης την μονάδα Siege Tower που προσφέρει bonus στις μονάδες που πολιορκούν πόλεις. Το faction Brazilian έχει το ability Carnival που αυξάνει 100% τον τουρισμό όταν διάγετε την Golden Age αλλά και την ταχύτητα απόκτησης great artist, musician και writer. Διαθέτει επίσης το improvement Brazilwood Camp που τοποθετείται σε ζούγκλες και προσφέρει gold + culture και την σύγχρονη στρατιωτική μονάδα Pracinha που όσο καθαρίζει εχθρικές μονάδες προσθέτει βαθμούς προς την επόμενη golden age.

Το faction Portugal έχει ability που του προσδίδει διπλάσιο κέρδος από τις international trade routes, το improvement Feitoria που σας αποφέρει μερίδιο από τα resources που παράγουν οι κοντινές city – states και την ναυτική μονάδα Nau με την οποία μπορείτε να πουλήσετε εξωτικά αγαθά στους άλλους πολιτισμούς.

Το αγαπημένο faction Zulus με επικεφαλή τον μέγιστο Shaka έχει το ability με το οποίο οι melee μονάδες κοστίζουν 50% λιγότερα φράγκα για να τις διατηρήσετε και όλες οι μονάδες λαμβάνουν 25% περισσότερα xp από τις μάχες. Το μοναδικό κτίριο των Zulus είναι το Ikanda που προσφέρει πλήθος bonuses στις στρατιωτικές μονάδες, π.χ. bonus στο πλευροκόπημα αντιπάλων, όταν αντιμετωπίζουν πυροβόλα όπλα κτλ. Η ξεχωριστή μονάδα τους είναι οι Impi, μια ομάδα με κοντάρια που χτυπούν δύο απανωτές φορές.

Το faction Indonesia έχει το φοβερό ability να προσφέρει 2 unique Luxury Resources στις πρώτες 3 πόλεις που θα κτίσετε εκτός Ινδονησίας! Το κτίριό του είναι το Candi και εστιάζει στην θρησκεία (μήπως παραπέμπει στον Gandhi;), δίνοντας μπόλικο faith και αυξάνοντας την παραγωγή των great people. H ινδονησιακή πολεμική μονάδα είναι η Kris swordsman η οποία κερδίζει μια τυχαία αναβάθμιση μετά την πρώτη μάχη.

Το faction Moroccan είναι ιδανικό για όσους επιδίδονται στο διεθνές εμπόριο αφού το ability του προσφέρει μπόλικο χρυσάφι και culture για κάθε international trade route που έχετε με άλλους πολιτισμούς ή city–states! Οι Μαροκινοί κατέχουν ένα improvement που χτίζεται σε desert tiles και αυξάνει το defence των παρακείμενων μονάδων κατά 50%. H μονάδα τους είναι το Berber Cavalry το οποίο πολεμά σκληρά σε desert tiles και σε μαροκινή περιοχή αλλά έρπει ενάντια σε πόλεις.

Ολοκληρώνοντας την περιήγησή μας συναντάμε τρεις ακόμη φατρίες. Το faction Venetian έχει το ability να διπλασιάζει τα διαθέσιμα trade routes αλλά δεν μπορεί να προσαρτήσει πόλεις. Διαθέτει δύο καλές μονάδες, τον Merchant of Venice που πηγαίνει σε city–states και τις αγοράζει για την πάρτη σας και την Great galleass που είναι ισχυρότερη από την απλή galleass. Το faction Shoshone έχει το αξιόλογο ability βάσει του οποίου οι πόλεις που ιδρύετε ξεκινούν με πρόσθετα tiles στην επικράτειά τους και οι μονάδες που μάχονται σε δικό σας έδαφος έχουν bonus. Οι special μονάδες του είναι ο Pathfinder που κινείται το ίδιο γρήγορα σε όλα τα τερέν και οι Comanche riders που είναι ένα ταχύτατο mounted unit. Τέλος, οι Ethiopians έχουν το ability να αυξάνουν 20% την δύναμη των μονάδων σας όταν αντιμετωπίζουν πολιτισμούς με περισσότερες πόλεις από τον δικό σας. Το κτίριό τους είναι το Stele που δίνει faith και culture ενώ η special μονάδα τους είναι οι Mehal safari, μια εξαίρετη αμυντική μονάδα που θα κάνει «χρυσές δουλειές» αν την τοποθετήσετε κοντά σε πόλη σας.

Στο Brave New World έχει δοθεί μεγάλο βάρος στο culture και στην πιθανή culture victory σας. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε κάποια πόλη σας εμφανίζεται ένας great musician ή great writer, δηλαδή οι νέες μονάδες του expansion που έρχονται να συμπληρώσουν τους great artists. Έχουν την δυνατότητα να παράγουν ένα ανεκτίμητο έργο τέχνης ή να σας προσφέρουν εφάπαξ ένα τεράστιο ποσό culture. Στις δύο αυτές περιπτώσεις ο great artist σας εξαφανίζεται και είναι μίας χρήσης. Τα great works που δημιουργούν οι great artists τοποθετούνται στις πόλεις σας και προσελκύουν τουρίστες, αυξάνοντας δραματικά το αντίκτυπο που έχει ο πολιτισμός σας στους υπόλοιπους και προχωρώντας σας ένα βήμα κοντύτερα στην cultural victory.

Στους πολιτισμούς που σας βλέπουν με κακό μάτι απλά τυφλώστε τους μπας και δουν το… φώς!

Μια ακόμα νέα μονάδα που θα σας σπρώξει προς την cultural αποθέωση είναι οι archeologists, μονάδες αλά Indiana Jones που ερευνούν τοποθεσίες αρχαίων μαχών και ερείπια αρχαίων πόλεων για να ξεθάψουν cultural artifacts που θα τοποθετηθούν στις πόλεις σας για να αυξήσουν το culture και τον τουρισμό! Το culture είναι και το «συνάλλαγμα» που απαιτείται για να ανοίξετε και να εφαρμόσετε τις κοινωνικές σας πολιτικές (social policies) και την ιδεολογία σας (ideology).

νέα policies που προστέθηκαν στο Brave New World είναι τα aesthetics και exploration, με το πρώτο να αυξάνει σημαντικά την ικανότητα του πολιτισμού σας να παράγει culture και το δεύτερο να επιταχύνει την επέκταση σας με γρηγορότερες ναυτικές μονάδες. Κάθε social policy ξεκλειδώνει επίσης και ένα μοναδικό world wonder, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις ideologies.

Στο Brave New World οι πάλαι ποτέ policies Freedom, Autocracy και Order έχουν μετατραπεί σε ideologies. Κάθε ιδεολογία είναι καλύτερη για συγκεκριμένο τύπο νίκης (η freedom για επιστημονική, η autocracy για στρατιωτική και η order για στρατιωτικο-επιστημονική!) και διαθέτει ένα ability tree τριών επιπέδων (τα abilities ονομάζονται tenets) που μπορείτε να γεμίσετε πληρώνοντας το αντίστοιχο αντίτιμο σε culture. Τα tenets που αγοράζετε είναι πανίσχυρες αναβαθμίσεις που θα σας βοηθήσουν πολύ στην νίκη. Για παράδειγμα ένα tenet του Autocracy μειώνει στο 1/3 το κόστος δημιουργίας στρατιωτικών μονάδων και ένα άλλο αυξάνει κατά 100% το ποσοστό των strategic resources που βγάζουν τα improvements σας στον χάρτη!

Η προσθήκη των international trade routes στο Brave New World είναι ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια ανάπτυξης του πολιτισμού σας. Αρχικά ο αριθμός των trade routes είναι περιορισμένος αλλά στην πορεία αυξάνεται με την ανάπτυξη της οικονομίας και της τεχνολογίας. Τα trade routes με άλλους πολιτισμούς και city-states προσφέρουν δυνατά bonuses σε food και production αλλά ενέχουν περισσότερα ρίσκα (ανά πάσα στιγμή οι πολιτισμοί και city-states μπορούν να τα διακόψουν) από το να προτιμήσετε τα trade routes μεταξύ των πόλεων σας που δεν σταματούν ποτέ. Αξιοποιήστε καλά τα trade routes σας και θα δείτε τον πολιτισμό σας να δυναμώνει ταχύτατα.

Η κατάκτηση του κόσμου είναι μεγάλη σπαζοκεφαλιά και θα σας γίνει ακόμα μεγαλύτερη αν δεν λάβετε υπόψη το World Congress, την σημαντικότερη ίσως προσθήκη του Brave New World. Το World Congress είναι ο...Ο.Η.Ε. του παιχνιδιού. Συνεδριάζει κάθε 30 turns, αρχικά κατά την Αναγέννηση και στις επόμενες εποχές συχνότερα. Εκεί εκπροσωπούνται όλοι οι πολιτισμοί και τα city–states από τους αντιπροσώπους τους. Ο πολιτισμός που φιλοξενεί την συνεδρίαση παίρνει διπλάσιους αντιπροσώπους (delegates) από τους υπόλοιπους. Είναι χρήσιμο λοιπόν να προσπαθείτε να φιλοξενείτε το World Congress συχνά.

Στις συνεδριάσεις συζητούνται θέματα μείζονος σημασίας για εσάς και τους ανταγωνιστές σας, θέματα όπως το να γίνει εμπάργκο σε έναν πολιτισμό, να απαγορευτούν κάποια resources, να γίνει παγκόσμια θρησκεία η θρησκεία σας και πολλά άλλα. Για να επηρεάσετε το World Congress χρειάζεται να στείλετε κατασκόπους (spies) στους άλλους πολιτισμούς οι οποίοι θα λειτουργήσουν σαν διπλωμάτες σας και βέβαια, να έχετε καλές σχέσεις με όλες τις city-states, μοιράζοντας «μίζες» και ικανοποιώντας τις επιθυμίες τους.

Το A.I. που θα αντιμετωπίσετε στο παιχνίδι εξαρτάται από το επίπεδο δυσκολίας που θα επιλέξετε. Αν για παράδειγμα παίξετε στο 7ο ή 8ο επίπεδο δυσκολίας μην αναρωτιέστε μετά πως είναι δυνατόν ο αντίπαλος πολιτισμός να έχει...ατομικές βόμβες και εσείς να πολεμάτε με πέτρες και κλαδιά δέντρων! Στα normal επίπεδα δυσκολίας η engine αντιδρά ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του πολιτισμού που χειρίζεται.

Τρανό παράδειγμα αποτελεί η απρόκλητη επίθεση του Shaka Zulu στην επικράτειά μου σε μια απόπειρα να κατακτήσει τις πόλεις μου. Η προσπάθειά του οδήγησε τελικά στην μετατροπή των στρατευμάτων του σε… μουρουνέλαιο! Επίσης, η A.I. αντιδρά στο προφίλ που έχετε δημιουργήσει στο παιχνίδι. Αν έχετε τσακίσει city- states και άλλους πολιτισμούς χωρίς να σας έχουν επιτεθεί, τότε οι υπόλοιποι πολιτισμοί σας βλέπουν με κακό μάτι και σας επιτίθενται με την πρώτη ευκαιρία!

Από τις νέες μονάδες και κτίρια που θα συναντήσετε παίζοντας το Brave New World ξεχωρίζει αρχικά η XCOM Squad που θα την αποκτήσετε στην σύγχρονη era και ουσιαστικά είναι ένα είδος αλεξιπτωτιστών με στολές βασισμένες στο θρυλικό strategy game XCOM οι οποίοι μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στην περιοχή του εχθρού. Χρησιμότατη είναι και η μονάδα Bazooka που αποτελεί την ισχυρότερη μονάδα ranged infantry και σπέρνει τον τρόμο σε αντίπαλες μονάδες και πόλεις. Οι χρησιμότερες νέες μονάδες δεν είναι άλλες από τα Caravan και Cargo Ships, τις οποίες και χρησιμοποιείτε για να διεξάγετε το διεθνές σας εμπόριο.

Το Brave New World είναι ένα παιχνίδι για τους gamers που έχουν μπόλικο ελεύθερο χρόνο. Μέχρι να το μάθετε και να κατακτήσετε τον πρώτο χάρτη που θα στήσετε θα περάσουν τουλάχιστον 30 ώρες. Για να παίξετε με όλους τους πολιτισμούς, να δοκιμάσετε όλα τα κτίρια, μονάδες, τεχνολογίες κ.τ.λ. θα φάτε εκατοντάδες ώρες εθιστικού gameplay.

Fighting the World!
Αναφορικά με το multiplayer κομμάτι υπάρχουν οι εξής επιλογές. Καταρχή μπορείτε να παίξετε hotseat στον υπολογιστή σας μέχρι πέντε άτομα, παίζοντας εναλλάξ τις turn σας. Δεύτερον, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα lan server για να παίξετε με τους φίλους σας, συνδέοντας τους υπολογιστές σας. Τρίτον και καλύτερον θα παίξετε online εισερχόμενοι σε games που έχουν στήσει άλλοι ή θα κάνετε host το δικό σας παιχνίδι, παραμετροποιώντας τα πάντα και το σημαντικότερο, θα βάλετε timer για την κάθε turn ώστε οι αργοί παίκτες να φύγουν γρήγορα από την παρτίδα!

Πολιτισμός εστί ομορφιά!
Στο τεχνικό κομμάτι, το Civilization V: Brave New World δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα μορφή σε σχέση με την αρχική έκδοση. Τα γραφικά είναι λεπτομερέστατα, απεικονίζουν με μεγάλη λεπτομέρεια τις μονάδες, τις εκρήξεις, τα κτίρια, τις πόλεις και την ύπαιθρο με τους δρόμους, τις φάρμες, τις πλατφόρμες αντλήσεων πετρελαίου αλλά και άλλες ομορφιές!

Το animation είναι εκπληκτικό. Κάντε zoom στον χάρτη για να δείτε τους workers σας να φτυαρίζουν το έδαφος φτιάχνοντας δρόμους και κτίρια, ζουμάρετε στα μαντριά που έχετε κτίσει για να δείτε τα ζώα σας (από άλογα μέχρι αλεπούδες) να περιφέρονται και να παίζουν και στη θάλασσα για να δείτε φάλαινες και γλάρους να περιφέρονται γύρω από τα καράβια σας! Καλό θα ήταν το διαθέσιμο zoom να σε πήγαινε ακόμα πιο κοντά στο έδαφος για να παρατηρήσετε καλύτερα την κάθε λεπτομέρεια!

Κάθε ώρα gameplay στο Brave New World συνοδεύεται από μια μεγάλη γκάμα ηχητικών εφέ και το απαραίτητο soundtrack. Η ορχηστρική μουσική σας χαϊδεύει τα αυτιά του παίκτη σχεδόν ασταμάτητα, δίνοντας μια όμορφη νότα στην προσπάθειά σας. Τα ηχητικά εφέ και οι περιβαλλοντικοί ήχοι είναι απείρως καλύτεροι από την μουσική. Ανάλογα με το σημείο του χάρτη που βλέπετε την δεδομένη στιγμή, ακούτε την θάλασσα να κυματίζει, τιτίβισμα πουλιών, σφυριές από τους εργάτες όταν κατασκευάζουν σιδηροδρόμους και φτυαριές όταν φτιάχνουν δρόμους, αγελάδες να μουγκρίζουν και πλήθος ακόμα ήχων που εμβαθύνει σε σημαντικό βαθμό την gaming εμπειρία σας.

Ένα αξιόλογο expansion!
Το Civilization V: Brave New World συμπληρώνει με τον καλύτερο τρόπο τόσο την original έκδοση, όσο και το πρώτο expansion του και σίγουρα αξίζει τα λεφτά του. Προσέθεσε πολλά World Wonders για να ξεκλειδώσετε, νέα policy trees και το στοιχείο της ideology που μπορεί να δυναμώσει σημαντικά έναν πολιτισμό αν κάνει τις σωστές επιλογές. Ακόμη έχουμε τα great works, αριστουργήματα τέχνης που λαμπρύνουν τον πολιτισμό σας, το World Congress που ενδυνάμωσε τον τομέα της διπλωματίας, τα διεθνή trade routes για να αυξήσετε τον πλούτο σας και το faith για να ισχυροποιηθεί ο τομέας της θρησκείας. Σε όλα τα παραπάνω προσθέστε κυρίως τα εννιά νέα civilizations, τα νέα κτίρια και μονάδες και φυσικά τα city-states και θα καταλάβετε ότι αν απολαύσατε στο έπακρο το πρώτο μέρος, τότε το νέο expansion που έρχεται στην τιμή των 30-35 ευρώ θα αποδειχθεί για εσάς χορταστικό και κυρίως τρομερά εθιστικό.

Θετικά:
- Εθιστικό μέχρι…αηδίας!
- Στο τεχνικό μέρος έχει την γνωστή ποιότητα της Firaxis
- Πολλές προσθήκες για expansion
- Αγαπημένο gameplay

Αρνητικά:
- Μέτριο zoom
- Αργό loading time

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 7
Gameplay: 9
Αντοχή: 9
Γενικά: 8

Το Civilization V: Brave New World μπολιάζει την αγαπημένη συνταγή της original έκδοσης, με τόσες πολλές προσθήκες που θα ενθουσιάσουν τους fans της σειράς.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
civilization, world, civilization, world, abraham lincoln, video, games, game, xcom, unknown, sequels, franchise, civil, africa, military, land, ηνία, giuseppe, era, kings, νέα, εμφάνιση, iii, pedro, brazil, venice, royal, science, bonus, golden, writer, culture, city, gandhi, people, defence, pathfinder, safari, freedom, order, συγκεκριμένο, tree, food, engine, fighting, server, online, host, πετρελαιο, animation, original, κινηση στους δρομους, ομαδα διας, τελος του κοσμου, δυνατα, επιθυμιες, ηνία, αλογα, αφρικη, βημα, δωρεαν, ζωα, ηχος, θαλασσα, μουσικη, τα νεα, ωρα, africa, era, games, game, iii, pathfinder, people, safari, unknown, xcom, αγελαδες, αξιζει, αναγεννηση, απλα, αυτια, βαθμολογιες, βομβες, γινει, δευτερο, δυναμη, δυνατοτητα, δειτε, δοθει, εδαφος, εφε, ευρω, εμφάνιση, εποχες, ερχεται, ερχονται, ετος, εφαπαξ, τεχνολογια, ιδιο, ειδος, υπολογιστες, ισχυει, ηχητικα, ηχοι, θρησκεια, ιδεολογια, κτιριο, κτιρια, λεφτα, μαυρα μεσανυχτα, ματι, μορφη, μπορειτε, νικη, ξερετε, ομαδα, παντα, ομορφη, ονομα, ορια, ουσιαστικα, πηγαινε, ποιοτητα, πλατφορμες, σεναριο, σιγουρα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συνταγη, τιμη, τρια, φυσικα, φοβερο, φορα, χρονικα, οντος, ωρες, abraham lincoln, animation, bonus, brazil, city, civil, culture, defence, engine, royal, food, franchise, freedom, server, golden, ηγετες, host, writer, ιδανικο, ιδιαιτερα, giuseppe, kings, κομματι, land, military, original, order, πακετο, pedro, παιχνιδι, science, sequels, σωρο, ταξιδι, online, tree, θεματα, venice
Τυχαία Θέματα