Blackguards 2 preview

Η συνέχεια του Strategy RPG της Daedalic Entertainment.

Το όνομα Das Schwarze Auge ή The Dark Eye πολύ πιθανόν να μην είναι γνωστό στους περισσότερους από εσάς. Στην Γερμανία όμως αποτελεί το πιο δημοφιλές pen-and-paper role playing game ξεπερνώντας ακόμα και το Dungeons & Dragons της Wizards of the Coast

σε πωλήσεις. Η Daedalic Entertainment απευθυνόμενη στους φίλους του The Dark Eye παρουσίασε στις αρχές του 2014 το Blackguards, αφήνοντας για λίγο τον γνώριμο χώρο των point and click Adventures (Deponia, The Whispered World, Edna & Harvey: The Breakout).

H δημιουργία της γερμανικής εταιρείας αποτελέσε ουσιαστικά ένα tactical RPG που απέκτησε μια σχετική επιτυχία και μια ισχυρή κοινότητα να το υποστηρίζει. Κατόπιν αυτού, η Daedalic Entertainment λαμβάνοντας υπόψη το θετικό feedback που έλαβε αποφάσισε να κυκλοφορήσει ένα sequel του Blackguards, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2015. Στο GameWorld είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε το Blackguards 2 λίγους μήνες πριν κυκλοφορήσει, οπότε ήρθε η ώρα να σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας. Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύοΗ ιστορία του Blackguards 2 διαδραματίζεται στην Aventuria, η οποία μαστίζεται από τον αιμοδιψή τύραννο Marwan. Η Cassia είναι ο χαρακτήρας που ελέγχετε, καθώς μετά την μακροχρόνια φυλάκισή της σε ένα σκοτεινό μπουντρούμι, επιθυμεί όσο τίποτα άλλο την εκδίκηση. Εκεί δεν ήταν μόνη της μιας και είχε παρέα αράχνες, που την τσιμπούσαν με το επώδυνο δηλητήριό τους. Βέβαια όλο αυτό δεν ήταν πολύ καλό για την σωματική και την ψυχική υγεία της, αφού φαίνεται να έχει χάσει την λογική της και το πρόσωπό της έχει παραμορφωθεί.

Στην πορεία της προς την πρωτεύουσα Mengbilla ζητάει την βοήθεια των Blackguards που νίκησαν τα Nine Hoards. Από αυτούς ζωντανοί απέμειναν ο νάνος Naurim, που εξάντλησε την δόξα και τα πλούτη του σε «Σκιώδεις» δουλειές και εξεζητημένα πάρτι. Ο Takate γύρισε στην φυλή του στο δάσος και διοργανώνει τουρνουά μονομαχίας με άτομα που συλλαμβάνει. Δηλώνει αδιαφορία για την ζωή γιατί θεωρεί ότι τελείωσαν οι προκλήσεις. Τέλος ο Μάγος Zurbaran είχε την χειρότερη τύχη από όλους, καθώς έχει πουληθεί για σκλάβος έναντι ενός νομίσματος. Η Cassia επίσης θα συμμαχήσει με τον Faramud και τον μισθοφορικό στρατό του. Ο κόσμος της Aventuria είναι low-fantasy, το καλό και το κακό είναι σχετικά και όλοι οι χαρακτήρες έχουν αμφίβολη ηθική. Πραγματικά για κανέναν από αυτούς δεν θα βάζατε το χέρι σας στην φωτιά και προφανώς in real life δεν θα τους...καλούσατε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι σας. Ταξιδεύοντας στην AventuriaΣτο Blackguards 2 υπάρχουν τρεις διαφορετικές "οθόνες", στις οποίες εξελίσσεται η δράση. Ο κεντρικός χάρτης που μας δείχνει την South Aventuria και πάνω σε αυτόν επιλέγετε την περιοχή (πόλη, οχυρό, dungeon κτλ.) που θα επιτεθείτε ή θα επισκεφθείτε ανάλογα αν την έχετε στην κατοχή σας ή όχι. Σταδιακά θα πρέπει να προσαρτηθούν όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές. Φυσικά υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος ο Marwan να επιτεθεί σε ήδη κατακτημένα κομμάτια του χάρτη. Όταν επιλέγετε μια περιοχή που είναι στην κατοχή σας ή το κεντρικό camp σας, ανοίγει η οθόνη των πόλεων και εκεί ανάλογα με την τοποθεσία, μπορείτε να επισκεφτείτε εμπόρους για να πάρετε εξοπλισμό ή να πουλησετε πράγματα, να ανακρίνετε κρατούμενους, να κάνετε training τους χαρακτήρες σας ή να συνομιλήσετε μαζί τους ή και...με τον εαυτό σας! Με αυτό τον τρόπο προχωράει και η πλοκή του Blackguards 2, αφού σας δίνονται επιλόγες για το πώς θα αντιδράσετε σε κάποιες καταστάσεις. Για παράδειγμα με τους κρατούμενους θα σας δοθεί η επιλογή να τους ελευθερώσετε ή να τους εκτελέσετε και ανάλογα μπορεί να ωφεληθείτε ή όχι από αυτό. Βέβαια πάντοτε είναι πιο διασκεδαστικό να τους στέλνετε στην κρεμάλα, αλλά κάποιες φορές θα είναι καλύτερα να αντισταθείτε σε αυτήν σας την παρόρμηση.
http://www.youtube.com/watch?v=3pXkiYlEWO0 Η τακτική θα δώσει την νίκηΣτην οθόνη μάχης το πεδίο αναπαρίσταται με ένα πλέγμα από εξάγωνα κελιά. Πριν την μάχη σε κάποιες περιπτώσεις θα σας δοθεί η δυνατότητα να επιλέξετε τους χαρακτήρες που θα συμμετάσχουν. Μπορείτε να διαλέξετε τις θέσεις της αρχικής τους τοποθέτησης. Η εξέλιξη της μάχης είναι turn-based. Η σειρά με την οποία θα ενεργήσουν οι διάφορες μονάδες καθορίζεται από το initiative που έχουν. Όταν επιλέγεται κάποιος χαρακτήρας σκιάζεται μια εξωτερική και μια εσωτερική με πιο έντονο χρώμα περίμετρος. Η πρώτη δείχνει το μέγιστο που μπορείτε να κινηθείτε εξαντλώντας την δυνατότητα μιας περαιτέρω ενέργειας, ενώ αν μείνει η κίνηση στα όρια της δεύτερης δύναται στην συνέχεια να πραγματοποιήσετε μία επίθεση ή να κάνετε cast ένα spell. Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι διάφορα στοιχεία του χάρτη μπορούν να χρησιμοποιηθούν υπέρ σας ή εναντίον σας. Για παράδειγμα μια στίβα κιβώτια χρησιμεύει ώστε να την ρίξετε πάνω σε έναν αντίπαλο ή ένας αντίπαλος στρατιώτης να γκρεμίσει μια κολώνα με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η οροφή πάνω απ' τους δικούς σας μισθοφόρους. Εύχρηστο είναι το στρόγγυλο μενού που ανοίγει με δεξί κλίκ και βοηθάει πολύ στην εκτελεση των ενεργειών. Οι αντίπαλοί σας εκτός από τους στρατιώτες και τους μάγους του Marwan είναι και οι chimeras, πλάσματα που δημιούργησε με τα απάνθρωπα πειράματα του.

Ένα ιδιαίτερο θέμα στο Blackguards 2 είναι το leveling των χαρακτήρων. Σε κάθε μάχη μαζεύετε Adventure Points -τα γνωστά exp- τα οποία μπορείτε να τα ξοδέψετε για να αναβαθμίσετε τις διάφορες ιδιότητες σας. Στην αρχή οι leveling μηχανσιμοί θα σας φανούν χαοτικοί μιας και υπάρχουν πέντε υπο-οθόνες στατιστικών χωρισμένες σε Weapon Talents, Talents, Spells, Special maneuvers, Special abilities και τρεις από αυτές περιέχουν ένα εκτεταμένο skill tree. Το σύστημα δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο φαίνεται στην αρχή και σύντομα θα πιάσετε το νόημα.

Τα γραφικά δεν είναι το πανΤο Blackguards 2 δεν ξεχωρίζει -όπως και ο προκάτοχός του- για τον τεχνικό του τομέα. Οι οθόνες στις πόλεις και στο camp διαθέτουν αρκετά όμορφα hand drawn γραφικά αλλά με ελάχιστό animation. Κατά την διάρκεια των μαχών η κίνηση δεν είναι πολύ ομαλή ενώ το frame rate είναι πολύ χαμηλό, χωρίς να βελτιώνεται πολύ στις low ρυθμίσεις. Βέβαια το preview μας βασίστηκε σε μία πρωίμη έκδοσή του και ελπίζουμε ότι μέχρι το release date θα διορθωθούν τα όποια κακώς κείμενα. Ο τρόπος χειρισμού του χάρτη θα μπορούσε να είχε λίγο καλύτερες επιλογές, αφού το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι μια αλλαγή της κάμερας κατά τον κατακόρυφο άξονα. Καλό θα ήταν να υπήρχε δυνατότητα περιστροφής του, χαρακτηριστικό ιδιαίτερα χρήσιμο ειδικά σε χάρτες με πολλά αντικείμενα. Τέλος είναι καμιά φορά λίγο δύστροπη η επιλογή κάποιων στοιχείων του χάρτη, αφού το clickbox τους είναι πολύ μικρό. Ξεχωρίζει το voice actingΗ μουσική αφήνει ανάμικτα συναισθήματα, αφού κάποια κομμάτια δένουν ακριβώς με το ύφος του τίτλου. Ενώ κάποια άλλα μουσικά μοτίβα με την επανάληψη γίνονται ενοχλητικά. Πολύ καλό όμως είναι το voice acting και δεν βγαίνει το ξύλινο πομπώδες αποτέλεσμα που έχει γίνει μια κακιά συνήθεια στα RPG. Σεναριακά όλη η προσπάθεια στέκεται αρκετά καλά, χωρίς βέβαια να λείπουν τα κλισέ. Οι χαρακτήρες σε μεγάλο ποσοστό καταφέρνουν να διατηρήσουν το ενδιαφέρον χωρίς όμως συναισθηματικά να σας κερδίσουν. Αξίζει την προσοχή σαςΣυνολικά το BlackGuards 2 είναι μια αξιόλογη προσπάθεια. Μπορεί να μην σας εντυπωσιάσει από την αρχή και να σας ξενίσει ή πληθώρα των επιλογών στο leveling των χαρακτήρων σας, αλλά αν του δώσετε μερικές ώρες μπορεί να ανακαλύψετε ένα παιχνίδι που θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας. Τα μικρά τεχνικά προβλήματα και τα υποτονικά γραφικά του δεν θα αποτελέσουν πρόβλημα στο να απολαύσετε τον αγώνα της Cassy εναντίον του Marwan. Αν είστε λάτρεις των RPG και των turn-based strategy games ή αν έχετε παίξει Heroes of Might and Magic και Final Fantasy Tactics και σας άρεσαν, τότε αξίζει να το δοκιμάσετε. Για εκτενή συζήτηση επισκεφτείτε το αντίστοιχο forum topic του Blackguards 2. To Blackguards 2 θα κυκλοφορήσει για PC και Mac στις 20 Ιανουαρίου του 2015. Για προπαραγγελίες μπορείτε να κάνετε κλίκ εδώ.
Keywords
rpg, das, game, dragons, wizards, coast, click, world, tactical, sequel, real, life, δραση, http, youtube, initiative, adventure, tree, hand, animation, frame, low, date, voice, games, heroes, magic, tactics, forum, mac, www.youtube.com, στρατος, φωτια, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, γερμανια, ηθικη, θεμα, κρεμαλα, μουσικη, οθονες, τυχη, υγεια, χαρτες, ωρα, games, game, heroes, mac, real, rpg, youtube, αδιαφορια, αξιζει, βγαινει, βοηθεια, γεγονος, γινει, γινονται, δασος, δυνατοτητα, δηλητηριο, δειχνει, δοξα, δοθει, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εξελιξη, επιτυχια, ζωη, υφος, θετικο, κινηση, μηνες, μικρο, μπορειτε, νοημα, οθονη, ονομα, ορια, ουσιαστικα, οχυρο, πεδιο, προβληματα, πωλησεις, ρυθμισεις, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σειρα, φυσικα, φορα, χερι, χρωμα, ομορφα, ωρες, animation, αραχνες, sequel, click, coast, das, date, δουλειες, dragons, adventure, εκδικηση, forum, frame, hand, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, initiative, κακια, κειμενα, life, low, μεινει, magic, παιχνιδι, σκλαβος, tactical, tactics, tree, θεσεις, wizards, world, voice
Τυχαία Θέματα