BioShock Infinite: Burial at Sea Episode Two DLC

Άβυσσος η... ψυχή της Elizabeth!

Το πρώτο μέρος του επεισοδιακού DLC για το BioShock Infinite, Burial at Sea, μας ήρθε τον περασμένο Νοέμβριο και παρά τα πολύ καλά του στοιχεία, μας απογοήτευσε λίγο κυρίως λόγω της μικρής του διάρκειας και μιας ελαφράς θα λέγαμε έλλειψης χαρακτήρα. Ο δαιμόνιος Ken Levine όμως είναι ένας πολύ έξυπνος άνθρωπος και δεν μας άφησε αυτή τη φορά περιθώρια για αμφιβολίες, χαρίζοντάς μας ένα δεύτερο μέρος σχεδόν συγκλονιστικό από όλες τις απόψεις

και σίγουρα πολύ πιο προσεγμένο από τον προκάτοχό του. Αυτή τη φορά έχουμε ένα DLC αντάξιο του ονόματος BioShock στα χέρια μας, το οποίο βρίθει από όλα τα ψαγμένα στοιχεία της αριστουργηματικής σειράς και δένει τους κόσμους του πρώτου με το τρίτο game λες και ήταν ανέκαθεν κομμάτια της ίδιας ιστορίας.

Elizabeth με γαλλική φινέτσα
Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζατε, να πούμε πως στο Burial at Sea Episode Two χειρίζεσθε πλέον τις τύχες της ίδιας της Elizabeth, για πρώτη φορά στη σειρά. Το παιχνίδι ξεκινάει και βρίσκεστε σαν σε όνειρο στο Παρίσι στις αρχές του περασμένου αιώνα, κάνοντας βόλτα δίπλα στις όχθες του Σηκουάνα με το διαχρονικό La Vie En Rose της Édith Piaf να ντύνει αιθέρια την "μαγική" αυτή σεκάνς, η οποία είναι ιδανική για να σας βάλει στη ψυχολογία της ηρωίδας αλλά και να χτίσει εξαίσια την ατμόσφαιρα.

Τα πράγματα δεν αργούν ωστόσο να πάρουν μια διαφορετική, σκοτεινή τροπή, για να καταλήξουν στο "ξύπνημα" της Elizabeth πίσω στην ερεβώδη Rapture, περίπου στο σημείο που είχαμε μείνει στο τέλος του προηγούμενου μέρους. Για να μην κάνουμε και spoilers, στο πρώτο επεισόδιο του Burial at Sea είχαμε μεταφερθεί στην εναλλακτική πραγματικότητα της υποβρύχιας πόλης, περίπου έναν χρόνο πριν τα γεγονότα του αρχικού game της σειράς, όπου ο Booker και η Elizabeth προσπαθούσαν να εντοπίσουν ένα κορίτσι, την Sally. Πίσω στα δικά μας τώρα, η Elizabeth συνέρχεται και συνάντα έναν παλιό μας γνώριμο, τον Atlas, με τον οποίο κάνει τελικά μια συμφωνία για να την αφήσει να ζήσει και κάπου εκεί ξεκινάει η δράση.

Όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να πούμε και πολλά γιατί το σενάριο είναι για μια ακόμη φορά εξαιρετικό, δαιδαλώδες, με πολλές έξυπνες αναφορές και δυνατές στιγμές. Για να μπορέσετε να ακολουθήσετε τα γεγονότα θα πρέπει οπωσδήποτε να έχετε παίξει το πρώτο BioShock όπως προφανώς και το BioShock Infinite, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση μάλλον θα χάσετε την μπάλα! Ίσως το μόνο μειονέκτημα είναι ότι το στόρι γίνεται τόσο πολύπλοκο που ακροβατεί ελάχιστα με την υπερβολή, αλλά δεν χάνονται εν τέλει οι ισορροπίες, δίνεται και πάλι τροφή για σκέψη και αναλύσεις στα sites, ενώ το μεγαλύτερο προτέρημα είναι ο τρόπος με τον οποίο η Irrational Games "δένει" γνώριμα πρόσωπα και παλιές καταστάσεις με τα νέα δεδομένα. Η Elizabeth μετατρέπεται σε τραγική ηρωίδα, ενώ οι αναφορές στις εναλλακτικές πραγματικότητες, την φύση της επιλογής, την κβαντομηχανική και όλα αυτά τα ωραία θέματα απλά δημιουργούν ξανά μια μοναδική ατμόσφαιρα.

Αθόρυβη και αποτελεσματική
Περνώντας τώρα στο κομμάτι της δράσης, γίνεται φανερό εξαρχής πως το Burial at Sea Episode Two στρέφεται σε stealth μονοπάτια. Η Elizabeth δεν διαθέτει πλέον την ικανότητα να ανοίγει ρήγματα στο χωροχρόνο (για λόγους που θα δείτε) και προφανώς δεν είναι δυνατή και... μπαρουτοκαπνισμένη στις μάχες σαν τον Booker, έτσι καλείστε να χρησιμοποιήσετε το μυαλό σας και τις τεχνικές της παραπλάνησης για να βγείτε ζωντανοί από την περιπέτειά σας. Το damage που προκαλεί η κοπελιά μας με τα όπλα είναι σχετικά μικρό και τα κλασικά πισώπλατα melee χτυπήματα είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης των εχθρών στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων.

Σε αυτό το μήκος κύματος κυμαίνεται και ο εξοπλισμός σας, είτε μιλάμε για όπλα, είτε για Plasmids. Συγκεκριμένα έχετε τέσσερα όπλα που γίνονται διαθέσιμα σταδιακά, τα Hand Cannon, Shotgun, Radar Range και Crossbow. Από αυτά, το non-lethal Crossbow είναι μάλλον αυτό που θα χρησιμοποιήσετε ως επί το πλείστον, το οποίο εξαπολύει ηρεμιστικά βέλη που κοιμίζουν αμέσως του εχθρούς, σιωπηλά και αποτελεσματικά. Ο σχεδιασμός του εν λόγω gadget είναι εξαιρετικός και θα σας λύσει τα χέρια, όντας μια απολαυστική προσθήκη στο stealth gameplay. Εναλλακτικά, μπορείτε να ρίξετε βέλη με αέριο αφήνοντας αναίσθητους περισσότερους εχθρούς, αλλά και noisemaker βέλη που τραβάνε την προσοχή στο σημείο που επιθυμείτε, εργαλεία που θα πρέπει να αξιοποιήσετε στρατηγικά.

Να πούμε πως θεωρητικά, χρησιμοποιώντας το Crossbow και τις melee attacks υπάρχει η δυνατότητα να "βγάλετε" όλο το DLC χωρίς να σκοτώσετε κανέναν. Όταν ωστόσο τα πράγματα ζορίσουν, μπορείτε να επιστρατεύσετε κάποιο από τα υπόλοιπα όπλα, όμως γενικά το πιστολίδι δεν είναι η καλύτερη ιδέα καθώς η Elizabeth είναι πολύ πιο αποτελεσματική όταν οι εχθροί δεν την έχουν πάρει χαμπάρι. Επίσης, γενικώς τα πυρομαχικά είναι περιορισμένα στο παιχνίδι, έτσι ξεχνάτε τεχνικές τύπου "γαζώνω την περιοχή και όποιον πάρει ο χάρος". Το καλό με τα βέλη του Crossbow είναι ότι πολλές φορές δύνασθε να τα ανακτήσετε από τα πεσμένα σώματα των εχθρών.

{youtube}6Pse8Imn_7Y|500|300{/youtube}

Νιώσε την δύναμη του Plasmid
Παρόμοια λογική ακολουθούν και τα διαθέσιμα Plasmids, τα οποία είναι τέσσερα επίσης στον αριθμό. Υπάρχουν τα ήδη γνωστά Old Man Winter και Possession, τα οποία πλαισιώνονται από δύο νέα, το ολίγον αδιάφορο Ironsides (δημιουργεί μια αύρα που απορροφά τις σφαίρες των εχθρών και τις μετατρέπει σε πυρομαχικά δικά σας) και το εξαιρετικό και 100% stealthy Peeping Tom. To τελευταίο σας δίνει την δυνατότητα να βλέπετε όλους τους εχθρούς ακόμα και πίσω από τοίχους (στυλ X-ray vision) αλλά και να γίνεστε αόρατοι και βασικά μάλλον είναι το Plasmid που θα έχετε μονίμως εξοπλισμένο (υπάρχουν δύο διαθέσιμα άμεσα slots). Αντιλαμβάνεστε πως οι μηχανισμοί του παιχνιδιού περιστρέφονται γύρω από το stealth, το οποίο είναι μια ευπρόσδεκτη εναλλαγή που έχει υλοποιηθεί εξαιρετικά και θα σας ικανοποιήσει πλήρως.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία του gameplay, αυτά ακολουθούν τα γνωστά πρότυπα της σειράς. Μια αλλαγή είναι η απομάκρυνση εντελώς των skylines από την Rapture, για τα οποία αν θυμάστε είχα γράψει ότι δεν είναι πολύ λειτουργικά στην υποβρύχια πόλη όπως στην Columbia. Μην ανησυχείτε βεβαίως, το skyhook υπάρχει, αλλά πλέον αξιοποιείτε μόνο τους γάντζους που σας επιτρέπουν να πετάγεστε και να γραπώνεστε, ενώ δεν υπάρχει και η aerial attack που γνωρίζαμε. Κυρίως ο μηχανισμός αυτός σας βοηθάει να κινείστε στρατηγικά και να παρακολουθείτε από ψηλά τους εχθρούς, ενώ έχετε επίσης την δυνατότητα να "χώνεστε" μέσα σε αεραγωγούς, βρίσκοντας εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης. Η A.I. των εχθρών κυμαίνεται στα γνωστά επίπεδα της σειράς, αν και εδώ μάλλον είναι κάπως πιο εύκολο να τους προσεγγίσετε αθόρυβα, ελέω stealth μηχανισμών όπως είπαμε πολλάκις παραπάνω.

Αγαπημένο BioShock
Το BioShock Infinite: Burial at Sea Episode Two είναι το DLC που περιμέναμε και σίγουρα είναι πολύ καλύτερο από το "σφηνάκι"- πρώτο επεισόδιο. Η διάρκειά του αυτή τη φορά είναι αναμφίβολα ικανοποιητική, καθώς αν πάρετε και λίγο τον χρόνο σας, ψάχνοντας τον κόσμο του παιχνιδιού και κάνοντας όλα όσα μπορείτε, θα σας πάρει γύρω στις πέντε ώρες να το ολοκληρώσετε. Τεχνικά νομίζω δεν έχουμε να πούμε και πολλά, η ποιότητα είναι δεδομένη και γνωστή, ιδίως όσον αφορά το καλλιτεχνικό κομμάτι του σχεδιασμού και τον ηχητικό τομέα.

Το Episode Two διαθέτει τρομερό στόρι, πανέξυπνες αναφορές και δείχνει να κλείνει ιδανικά τα κεφάλαια της Rapture και της Columbia.Το stealth gameplay είναι μια ευπρόσδεκτη παραλλαγή και η Elizabeth τελικά αποτελεί μια αγαπημένη ηρωίδα. Μόνο μειονέκτημα το γεγονός ότι μας άνοιξε την όρεξη για περισσότερο -ενδεχομένως ένα νέο BioShock για το οποία ζούμε και ελπίζουμε! Να προσθέσουμε επίσης ότι και αυτό το DLC περιλαμβάνεται στο Season Pass του BioShock Infinite.

Το BioShock Infinite: Burial at Sea Episode Two κυκλοφορεί από τις 25 Μαρτίου για PC, Mac, PS3 και Xbox 360 και η τιμή του είναι 15 ευρώ.

Διαβάστε το review του BioShock Infinite από το GameWorld.

Keywords
Τυχαία Θέματα