ArmA Tactics

Ένας τίτλος που μυρίζει…«αμερικανιά»!


Είναι συνηθισμένο το φαινόμενο στην αγαπημένη μας βιομηχανία των games να «χτίζεται» το όνομα ενός developer με ένα και μόνο πετυχημένο franchise. Στην παραπάνω κατηγορία συγκαταλέγεται και η Bohemia Interactive που μας έγινε ιδιαίτερα προσφιλής με την σειρά των Operation Flashpoint. Από το 2001 μέχρι και το 2005, το φημισμένο Tactical shooter (ή Battlefield

simulation αν προτιμάτε) σάρωσε μπόλικα video game βραβεία και αποδείχτηκε εξαιρετικά προσοδοφόρο.

Κρίνοντας ότι έφτασε η στιγμή της ανανέωσης του franchise το 2006, η Bohemia κυκλοφόρησε το ARMA: Armed Assault, το πρώτο game ενός καινούργιου tactical shooter franchise που, δικαιολογημένα, θεωρείται «απόγονος» του Operation Flashpoint. Με ισχυρότερη μηχανή γραφικών, καλοδουλεμένο gameplay και προσθήκη Real-Time Strategy στοιχείων σε ένα από τα multiplayer modes του, το ARMA μπήκε για τα καλά στην ζωή και στα ράφια μας.

Το ARMA 2 κυκλοφόρησε το 2009 και ακολουθήθηκε από ένα απολαυστικό expansion και DLCs. Πέρσι η Bohemia Interactive σκέφτηκε να πρωτοτυπήσει, αλλάζοντας genre στο franchise της. Έτσι τον Οκτώβριο του 2013 κυκλοφορεί το Arma Tactics, ένα Turn-Based Tactical strategy που φιλοδοξεί να ικανοποιήσει όσους προτιμούν τα strategy από τα First-Person Shooters.

Όπου Άραβας και τρομοκράτης!
Τα χρόνια που ακολούθησαν το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους, μας προσέφεραν έναν καταιγισμό από ιστορίες που περιστρέφονται γύρω από τον πολυδιαφημισμένο πόλεμο των ΗΠΑ ενάντια στην παγκόσμια τρομοκρατία. Το Single-player campaign του Arma Tactics είναι διάχυτο από την τρομολαγνεία των καιρών και θα μπορούσα να το χαρακτηρίσω αηδιαστικά κλισέ. Αφού μάθετε τον χειρισμό της ομάδας σας παίζοντας το Boot Camp, θα επιλέξετε μια από τις δύο αποστολές: Operation Tempest ή Operation No Deal που υποδιαιρούνται αμφότερες σε πέντε levels.

Στην πρώτη αποστολή, μαζεύετε τα… μπογαλάκια σας και ταξιδεύετε σε μια χώρα της κεντρικής Αφρικής. Δυστυχώς δεν πάτε εκεί για να δείτε τα απίστευτα αξιοθέατα που προσφέρει η Μαύρη Ήπειρος αλλά για ένα «σαφάρι» με high tech εξοπλισμό και θήραμα τον διεθνή τρομοκράτη Ibrahim Soltani. Ο κύριος αυτός βρήκε καταφύγιο στην αφρικανική χώρα διότι προφανώς υπάρχουν πολλοί συμπαθούντες εκεί. Η ντόπια δημοκρατική κυβέρνηση σας παρέχει πληροφορίες για τις μετακινήσεις του αλλά δεν μπορεί να επέμβει ενεργά λόγω των επικείμενων εκλογών και του έντονου αντιαμερικάνικου κλίματος που επικρατεί.

Στην δεύτερη αποστολή, η αμερικάνικη κυβέρνηση αποφασίζει να βοηθήσει μια φιλική χώρα στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας (μιλάμε για απίστευτη πρωτοτυπία, όχι αστεία) παρέχοντας ένα υπερσύγχρονο σύστημα στόχευσης όλμων. Προσοχή, τεχνολογία προσφέρει και όχι οπλισμό για να μην θεωρήσει κανείς ότι ο αμερικανικός στρατός εμπορεύεται όπλα, προς θεού! Κατά την μεταφορά του συστήματος, οι τρομοκράτες επιτίθενται ανελέητα στο κομβόι που προστατεύει η ομάδα σας, αναγκάζοντας σας να αναλάβετε δράση, εξολοθρεύοντας κάθε τρομοκράτη στον δρόμο σας μέχρι την κρυφή τους βάση στα βουνά.

Σεναριακά , το Arma Tactics είναι «ξαναζεσταμένο» και… ληγμένο φαγητό θα έλεγα αλλά δεν πρόκειται να ασχοληθείτε καθόλου με την πλοκή αφού το μυαλό σας θα είναι προσηλωμένο στο να προστατέψετε τα μέλη της ομάδας σας ενώ ταυτόχρονα να εξολοθρεύσετε ότι βρεθεί μπροστά σας. Το κεντρικό μενού του παιχνιδιού είναι λιτό και απεικονίζει τρείς σημαντικές επιλογές: New Mission, Team. Armory. Η επιλογή Team περιέχει λαχταριστά RPG στοιχεία καθώς εκεί θα αναβαθμίσετε καθέναν από τους τέσσερεις πολεμιστές σας. Στο Armory θα αγοράσετε πληθώρα φονικών εργαλείων και φαρμακευτικού υλικού ξοδεύοντας τα credits που θα μαζέψετε από αποστολή σε αποστολή.

Φάτε τους πριν σας φάνε!
To Arma Tactics είναι ένα υποδειγματικό Tactical strategy με ορισμένα RPG στοιχεία για γαρνιτούρα. Είστε ο χειριστής μίας ομάδας των ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αποτελούμενης από τέσσερεις σκληροτράχηλους μαχητές. Στην εκκίνηση ενός επιπέδου, πληροφορείστε για τα objectives σας, τα οποία μπορείτε να ξαναδείτε ανά πάσα στιγμή, κλικάροντας στον χάρτη με την μορφή της Υδρογείου πάνω δεξιά. Εκεί θα δείτε και μια κάτοψη του χάρτη όλης της περιοχής που διασχίζετε με τις θέσεις των εχθρών που έχουν αποκαλυφθεί και τις δικές σας αποτυπωμένες πάνω του.

Δεν είναι απαραίτητο να σφάξετε όλους τους εχθρούς σε ένα επίπεδο αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι η διασκεδαστικότερη εμπειρία του Arma Tactics. Οι γύροι ξεκινούν με τους στρατιώτες και αφού δώσετε τις εντολές σας και στους τέσσερις, οι εχθρικοί στρατιώτες θα παίξουν το δικό τους turn. Πατώντας πάνω στην καρτέλα του εκάστοτε στρατιώτη σας ή επάνω του στο πεδίο της μάχης, αποκαλύπτεται το εύρος της περιοχής εντός της οποίας μπορεί να μετακινηθεί. Προκειμένου να δράσουν, οι ήρωές σας ξοδεύουν μέχρι δύο action points. Η επίθεση σε εχθρό και η μετακίνηση στην μάξιμουμ απόσταση εξαντλεί αυτόματα τα action points. Εναλλακτικά, μπορείτε να μετακινηθείτε σε μικρή απόσταση και να πυροβολήσετε στην συνέχεια. Έχετε βέβαια υπόψη σας ότι λιγότερα action points μεταφράζονται σε κάθετη πτώση του ποσοστού ευστοχίας σας.

Το ποσοστό ευστοχίας είναι το Α και το Ω στην μάχη. Επηρεάζεται άμεσα από τέσσερις παράγοντες: τα action points σας, το όπλο που χρησιμοποιείτε, την απόσταση από τον εχθρό και το αν μεσολαβεί φυσικό εμπόδιο ανάμεσά σας. Η ομάδα σας πρέπει να διαθέτει οπωσδήποτε έναν sniper για να «κόβει» γρήγορα και αθόρυβα τους εχθρούς που στέκονται σε απόσταση. Τα αυτόματα όπλα είναι φοβερά σε μέσες αποστάσεις ενώ για κοντινές, βγάζετε το στρατιωτικό μαχαίρι σας και κόβετε σαν βούτυρο τους λαιμούς! Για να αυξήσετε την ευστοχία σας ακολουθείτε δύο οδούς. Την αναβάθμιση του όπλου που χρησιμοποιείτε ή την αγορά ειδικού σκοπεύτρου που την ενισχύει αρκετά.

Tactical Carnage
Μεγάλη προσοχή επιβάλλεται στις μετακινήσεις σας, δηλαδή καλό θα είναι να μετακινείστε προσεκτικά από γωνία σε γωνία, σαν να παίζετε Metal Gear Solid. Σε πολλές περιπτώσεις οι άθλιοι τρομοκράτες είναι κρυμμένοι πίσω από γωνίες, τοίχους, πόρτες και αντικείμενα, με αποτέλεσμα να τους εντοπίζετε μόνο όταν περάσετε από μπροστά τους. Δυστυχώς δεν υπάρχει δυνατότητα διακοπής της κίνησής σας. Μόλις κλικάρετε το σημείο που θα πάτε, τελείωσε. Μόλις βρεθείτε στο οπτικό πεδίο ενός εχθρού, αυτός σας πυροβολεί αυτόματα και το ίδιο θα συμβεί με τους δικούς σας μαχητές αν μετακινηθεί κάποιος μπροστά τους. Εν ολίγοις, όλοι οι στρατιώτες στο Arma Tactics βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής δηλαδή overwatch, ένα mechanic αντίστοιχο του X-Com, με την διαφορά ότι εδώ δεν γίνεται κατόπιν εντολής αλλά αυτόματα.

Αν ένας από τους πολεμιστές σας πεθάνει, η αποστολή τελειώνει αυτόματα αλλά τα experience points που κερδίσατε συσσωρεύονται όπως και τα credits. Μετά από κάθε σπαρταριστή στιγμή της μάχης, όταν δηλαδή γεμίζετε έναν τρομοκράτη με μολύβι και αυτός σπαρταράει στο πάτωμα, κερδίζετε experience points. Ταυτόχρονα, σε αρκετά σημεία των levels θα παρατηρήσετε βαλίτσες με ένα εικονίδιο πάνω τους που σας προτρέπει να τις ανοίξετε. Οι βαλίτσες παρέχουν έναν τυχαίο αριθμό από credits για να γεμίσετε το ταμείο σας, συνεπώς πρέπει να τις κυνηγάτε με την ίδια μανία που κυνηγάτε τους τρομοκράτες.

Μόλις συγκεντρώσετε μπόλικα xp και credits θα πάτε στις επιλογές Armory και Team για να τα επενδύσετε. Στο Armory θα δείτε τα 9 skills που ενσωματώνει κάθε μαχητής σας και θα καταθέσετε xp για να τα ανεβάσετε. Αρχικά θα ανεβάσετε στο μάξιμουμ το skill που ανταποκρίνεται στο όπλο που χρησιμοποιεί ο χαρακτήρας. Για παράδειγμα, αν ο weapons sergeant σας κρατάει light machine gun, θα επενδύσετε στο αντίστοιχο skill. Στην συνέχεια συνιστώ να ρίξετε κάμποσα xp στο tactical movement skill για να κινήσετε γρήγορα και στο medical skill για να αναζωογονείτε περισσότερα hit points όταν χρησιμοποιείτε med kits.

Αφού δυναμώσετε τους πολεμιστές σας, πηγαίνετε στο Armory και αγοράστε το όπλο που θεωρείτε καταλληλότερο για τον καθένα. Στην συνέχεια ξοδέψτε μπόλικα credits για να εφοδιάσετε με δύο med kits έκαστο μαχητή, αγοράστε μερικές χειροβομβίδες για τις πολυπληθείς συγκρούσεις και ρίχτε όσα περισσότερα credits μπορείτε στο intense training. Το τελευταίο προσθέτει 100 xp για κάθε φορά που το αγοράζετε. Αφού αποκτήσετε όλα τα παραπάνω, αναβαθμίστε τα όπλα σας αγοράζοντας το ειδικό σκόπευτρο για να αυξήσετε τα ποσοστά ευστοχίας και τον μεγαλύτερο γεμιστήρα για περισσότερες σφαίρες.

H αλλαγή πλεύσης της Bohemia απέτυχε παταγωδώς στους περισσότερους τομείς.

Leave no man (alive) behind!
Όταν ένας στρατιώτης σας πέσει στο πεδίο της μάχης, έχετε πέντε γύρους για να τον σηκώσετε χρησιμοποιώντας τα med kits. Φροντίστε λοιπόν να μην ξεμακραίνει ποτέ κανείς από την ομάδα. Προσωπικά πέρασα κάτι τραγικές στιγμές όταν ξανοίχτηκα με έναν από την ομάδα, τον χτυπήσανε και μετά έτρεχα σαν τον Flash για να τον σώσω! Αν είστε προσεχτικοί και χώνεστε πίσω από τοίχους και εμπόδια, οι σφαίρες των τρομοκρατών θα πηγαίνουν στον βρόντο. Η καλύτερη τακτική είναι να μειώνετε των αριθμό τους θερίζοντας από μακριά με τον sniper και στην συνέχεια να πλησιάζετε για να αποτελειώσετε τους υπόλοιπους.

Το A.I. των εχθρών είναι κάκιστο στις περισσότερες αποστολές. Δεν ήταν λίγες οι φορές που σφύριζαν βροχή οι σφαίρες δίπλα από έναν σκοπό και εκείνος δεν έπαιρνε πρέφα τίποτα! Σπανίως επίσης ακούν την κίνηση σας οι εχθροί. Μόνο όταν τους πλησιάσετε σε απόσταση αναπνοής θα στρίψουν για να σας χτυπήσουν. Επί της ουσίας, μεγαλύτερα...«βλήματα» από τους τρομοκράτες δεν πρόκειται να συναντήσετε πουθενά!

Ο τερματισμός όλων των αποστολών δεν αρκεί για να μαζέψετε όλα τα xp που χρειάζεστε προκειμένου να φτάσετε τα skills στο μάξιμουμ. Έτσι δημιουργείται ένας καλός λόγος για replayability. Αντί να ξαναπαίζετε τις ίδιες πίστες από το μενού του campaign, θα πάτε στην επιλογή Create Mission. Εκεί θα ρυθμίσετε τις σημαντικότερες παραμέτρους της επερχόμενης αποστολής, το τερέν και τα victory conditions δηλαδή και θα την ξεκινήσετε, με στόχο την συλλογή xp και credits.

Εν τη απουσία multiplayer mode, το Arma Tactics θα σας απασχολήσει γύρω στις 12 με 15 ώρες αν αποφασίσετε να αναβαθμίσετε όλη την ομάδα σας. Από εκεί και ύστερα, θα το «ξεφορτώσετε» από τον υπολογιστή σας προκειμένου να τοποθετήσετε στην θέση του games μεγαλύτερης διάρκειας και λιγότερης φανταρίλας και τρομολαγνείας!

HD War
Το ArmA Tactics αξιοποιεί μια ισομετρική κάμερα και μηχανή γραφικών στην οποία τα textures είναι blurred σε κάποια σημεία, ενώ το anti-aliasing αποδεικνύεται κατώτερο των περιστάσεων. Τα μοντέλα χαρακτήρων που κινούνται βασισμένα στο motion capture που ενσωμάτωσαν οι προγραμματιστές. Προσωπικά απόλαυσα όσο τίποτα τις στιγμές όταν καυτό μολύβι διαπερνούσε τα εχθρικά κορμιά και στην συνέχεια τα θύματα, έπεφταν από εξέδρες και έσπαζαν στο έδαφος σαν πάνινες κούκλες. Τα ragdoll physics είναι αξιοπρόσεκτα, με τα κουφάρια των τρομοκρατών να σχηματίζουν πτώματα όπου τα μέλη τους διπλώνονται σε περίεργες γωνίες!

Η φθήνια στο budget είναι εμφανής αφενός στο μικρό μέγεθος του παιχνιδιού και αφετέρου στα απειροελάχιστα και ελλειπή cinematics. Η λεπτομέρεια στις πίστες είναι σημαντική, εντούτοις το περιβάλλον μοιάζει ως επί το πλείστον "νεκρό" στην όψη. Πάντως, η δυνατότητα zoom επιτρέπει να παρατηρήσετε φοινικιές, τσιμεντόλιθους, πλακόστρωτα, φωτιές και πολλά ακόμα ρεαλιστικά σχεδιασμένα οπτικά στοιχεία.

Το soundtrack του Arma Tactics δεν προσφέρει τίποτα περισσότερο από τετριμμένες ηλεκτρονικές νότες που θυμίζουν ανατολίτικη μουσική. Ευτυχώς, στην αρχική οθόνη με τα menus, ακούγονται ξεγυρισμένες ροκιές που θα σας εντάξουν στο σκληροπυρηνικό κλίμα των αποστολών. Εντυπωσιακοί είναι οι περιβαλλοντικοί ήχοι καθώς στην αρχική οθόνη ακούτε τους στρατιώτες να μιλούν, οχήματα να κινούνται, στρατιωτικές παραγγελίες να δίνονται, ασύρματους και την βαβούρα που θα ακούγατε σε ένα στρατόπεδο. Εντός παιχνιδιού, ακούτε τα πάντα, από το σφύριγμα της σφαίρας στον αέρα μέχρι τα βήματα των πολεμιστών. Τέλος, το voice acting περιορίζεται σε μισό λεπτό στην αρχή της κάθε αποστολής και λίγο εντός της και δεν έχει να προσφέρει κάτι το ιδιαίτερο.

Εσείς Armaτωθήκατε σήμερα;
Το ArmA 3 συνδύαζε την αίγλη ενός First-Person Shooter με το Tactical στοιχείο αλλά το ArmA Tactics ξεφεύγει κατά πολύ από αυτό το μοτίβο. Θα μπορούσε να προτιμηθεί από τους λάτρεις των παραδοσιακών Turn-Based Tactical Shooters, που απολαμβάνουν την μυρωδιά της στρατιωτικής μπότας. Ακόμα κι αν ανήκετε σε αυτούς όμως πιθανόν θα απογοητευτείτε από τις τεχνικές ατέλειες της Bohemia. Οι μάχες του ArmA Tactics είναι μεν απολαυστικές αλλά τόσο λίγες που τελικά δεν θα προλάβετε να το ευχαριστηθείτε. Αποτελεί ένα απλό «σνακ» πριν πιάσετε αριστουργήματα σαν τα Heroes of Might & Magic, X-COM κ.ο.κ. Αναγνωρίζοντας τα παραπάνω, το Steam το προσφέρει στην χαμηλή τιμή των 7 ευρώ που του αξίζει.

Θετικά:
- Σχετικά προσεγμένα animations
- Υποδειγματικές turn-based συγκρούσεις
- Δυνατότητα σοβαρής αναβάθμισης των μελών της ομάδας σας

Αρνητικά:
- Μικρή διάρκεια
- Σοβαρές ατέλειες στα γραφικά
- Κλισέ και απόλυτα αδιάφορο σενάριο
- Χαμηλό A.I.
- Μέτριο soundtrack

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 5
Gameplay: 5
Αντοχή: 4
Γενικά: 5

Ενδείκνυται μόνο σαν ενδιάμεσος σταθμός πριν ασχοληθείτε με τα κορυφαία games της κατηγορίας του.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
tactics, tactics, games, franchise, tactical, battlefield, video, game, ηπα, boot, deal, tech, ibrahim, στρατος, δραση, team, rpg, sniper, gear, mechanic, light, gun, hit, med, πηγαίνετε, flash, budget, voice, σνακ, heroes, magic, steam, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, γωνια, γωνιες, ηπα, ηπειρος, ηχος, μουσικη, οψη, flash, games, game, heroes, med, real, rpg, time, αγορα, αιγλη, αξιζει, απιστευτα, βαλιτσες, πηγαίνετε, βουνα, βροχη, φαγητο, γινεται, δυνατοτητα, δυστυχως, δειτε, εγινε, εδαφος, ευρω, υπαρχει, εκκινηση, ενεργα, εχθροι, τεχνολογια, ζωη, ιδια, ιδιο, ηρωες, ηχοι, κυβερνηση, κινηση, κλιμα, λιτο, μακρια, μικρο, μοντελα, μορφη, μπορειτε, μυαλο, νοτες, ομαδα, παντα, οθονη, ονομα, οπωσδηποτε, οπτικα, οχηματα, πεδιο, περιβαλλον, πορτες, ραφια, σεναριο, συνεχεια, σειρα, τιμη, τιτλος, φυσικο, φορα, ωρες, anti, budget, battlefield, βηματα, deal, franchise, gear, gun, hit, χωρα, ibrahim, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, light, mechanic, magic, μοιαζει, μπροστα, player, πληροφοριες, sniper, single, steam, tactical, boot, team, tech, θεσεις, θηραμα, voice
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld