Press Start: Γραφικά vs gameplay

Το αιώνιο ερώτημα όλων των gamers.

Σε προηγούμενο άρθρο της στήλης ασχοληθήκαμε με το γραμμικό και το μη γραμμικό σενάριο και το gameplay. Το θέμα αυτής της εβδομάδας για το οποίο θα μιλήσουμε, μας απασχολεί ουσιαστικά εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ειδικά από την εποχή που μπήκαν στη ζωή μας τα πρώτα 3D games. Είναι γεγονός ότι με το πέρασμα των χρόνων και ενώ οι developers αποκτούν πιο εξελιγμένα "εργαλεία", ο τεχνικός τομέας των games συνεχώς εξελίσσεται και σε κάποιες περιπτώσεις

αγγίζουν τα όρια του φωτορεαλισμού. Η αλήθεια είναι ότι οι εξελιγμένες μηχανές γραφικών έχουν φτάσει σε αρκετά προχωρημένο επίπεδο και όσο περνάει ο καιρός, βλέπουμε πολλές φορές διάφορα tech demos που προσπαθούν να "κρύψουν" την οριογραμμή μεταξύ της πραγματικότητας και των ψηφιακών κόσμων των video games.

Τα πρώτα χρόνια της διείσδυσης των βιντεοπαιχνιδιών στην ζωή μας όμως τα πράγματα ήταν εντελώς διαφορετικά. Τις δεκαετίες του '70 και '80 όταν μεσουρανούσαν τα Text Adventures όπως τα θρυλικά Adventure και Zork, αλλά και με την εμφάνιση των πρώτων MUDs (Multi-User Dungeon) και των Roguelike RPG, τον πρωτεύοντα ρόλο τον είχε το gameplay, με τα... γραφικά να αποτελούν κατά κύριο λόγο δημιουργία της φαντασίας μας. Η εξέλιξη των πραγμάτων δεν έφερε μόνο βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα, αλλά και στον πυρήνα ενός video game, το gameplay. Σε αυτό συνέβαλε και η σταθερά αυξανόμενη δύναμη που προσφέρουν οι υπολογιστές (που είναι και το μέσω στο οποίο αναπτύσσεται ένας τίτλος), αλλά και το ταλέντο των developers. Σήμερα οι προγραμματιστές έχουν την δυνατότητα να μας προσφέρουν ολοκληρωμένες προτάσεις τόσο από πλευράς του οπτικού τομέα, όσο και του gameplay και του σεναρίου.

Αυτό που παρατηρείται πάντως, είναι ότι κάποιοι προτιμούν ένα video game να έχει όμορφα γραφικά, ενώ κάποιοι άλλοι να έχει διασκεδαστικό και με βάθος gameplay. Προσωπικά είμαι κάπου στη μέση, αλλά θεωρώ ότι το gameplay έχει μεγαλύτερη αξία από τον τεχνικό τομέα γιατί είναι αυτό που θα καθορίσει πόσο διασκεδαστικός και immersive θα είναι ο κόσμος ενός παιχνιδιού, όσο όμορφος ή "άσχημος" και να είναι αυτός. Στα γραφικά αυτό που με απασχολεί περισσότερο πάντως είναι η αισθητική και κατά πόσο τα περιβάλλοντα στα οποία περιπλανάται ο χαρακτήρας μου είναι ατμοσφαιρικά και όχι αν ένας τίτλο διαθέτει υψηλής ανάλυσης textures και εντυπωσιακά εφέ. Σίγουρα όμως και αυτά χωρίς αμφιβολία μπορούν να προσδώσουν σε ένα παιχνίδι πόντους στο immersion.

Εσείς που δίνετε περισσότερη βάση, στα γραφικά ή στο gameplay; Παίζετε games με χαμηλής ποιότητας γραφικά αλλά με gameplay υψηλού επιπέδου ή το αντίστροφο; Ποια games θεωρείτε ως τα καλύτερα όσον αφορά τον τεχνικό τομέα ή το gameplay;

Γράψτε μας το σχόλιό σας στο κάτω μέρος του άρθρου.

Διαβάστε τα προηγούμενα άρθρα της στήλης Press Start. Μπορείτε επίσης να προτείνετε τα επόμενα θέματα που θα θέλατε να έχει η στήλη στο αντίστοιχο forum topic.

Καλή εβδομάδα σε όλους και καλό Πάσχα!

Keywords
Τυχαία Θέματα