Arctic Combat

Άλλη μια μάχη κυριαρχίας!

Τo Arctic Combat είναι ακόμη ένα free-to-play FPS, αυτή τη φορά από την Νοτιοκορεάτικη WEBZEN. Οι προηγούμενες δουλειές της εταιρίας κινούνταν κυρίως σε MMORPG μονοπάτια. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα ήταν τα MU Online, Archlord και S.U.N., με το τελευταίο να έχει γνωρίσει αρκετή επιτυχία στη Κορέα.

Η φιλοσοφία της WEBZEN αφορά αποκλειστικά την παροχή δωρεάν τίτλων με την χρήση του μοντέλου των μικροπληρωμών (δηλαδή παροχή αντικειμένων μέσα στο παιχνίδι έναντι αληθινών χρημάτων) για την εξασφάλιση κάποιων εσόδων.

Αυτή τη φορά οι νοτιοκορεάτες developers μπαίνουν στα «χωράφια» των FPS και μας συστήνουν ένα ακόμα μέλος στην ολοένα και αυξανόμενη λίστα με τα δωρεάν games του είδους. Φυσικά ο…συνωστισμός αυτός δεν μας «χαλάει» καθόλου και δεν βρίσκουμε λόγο να γκρινιάξουμε όταν έχουμε πλέον τόσο πολλά free games για να διαλέξουμε, εκτός ίσως από το ότι δεν προλαβαίνουμε να τα τσεκάρουμε όλα!

«Παγωμένη» ενέργεια
Ο Αρκτικός κύκλος (ή αλλιώς Βόρειος πολικός κύκλος) ορίζει την Αρκτική ζώνη της υδρογείου και ονομάζεται έτσι γιατί αντιστοιχεί στο νοτιότερο άκρο του αστερισμού της Μεγάλης Άρκτου. Με άλλα λόγια, ο Αρκτικός κύκλος οριοθετεί τον Βόρειο Πόλο της Γης, και σύμφωνα με το Arctic Combat, στο κοντινό μέλλον η ανακάλυψη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην περιοχή αυτή θα οδηγήσουν στο ξέσπασμα του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές του παιχνιδιού είναι η Allied Forces (AF) και η Red Star Alliance (RSA), πίσω από τις οποίες κρύβονται (ποιοί άλλοι;) οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ρωσία αντίστοιχα. Τα δύο «μεγαθήρια» βρίσκονται σε πόλεμο για τον έλεγχο των νέων πηγών ενέργειας και οι βίαιες συγκρούσεις έχουν εξαπλωθεί σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Κάπου εκεί βάζετε και εσείς το «χεράκι» σας, παίρνοντας το ρόλο ενός στρατιώτη της μίας ή της άλλης πλευράς. Το σενάριο είναι όπως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις υποτυπώδες και απλά υπάρχει για να στηρίξει το multiplayer concept, επομένως δεν είναι το σημείο που αξίζει να σταθούμε σε έναν τίτλο όπως το Arctic Combat.

Σαν πας στο πόλεμο…
Χαρακτηριστικό του gameplay είναι πως δεν έχουμε ξεχωριστές classes με διαφορετικό loadout για την καθεμία, αλλά υπάρχει ένας χαρακτήρας που ουσιαστικά αλλάζει στολή ανάλογα με την πλευρά που επιλέγετε. Στην επιλογή inventory μέσα από το βασικό μενού μπορείτε να δείτε τις δύο παραλλαγές του στρατιώτη σας, επιλέγοντας είτε AF είτε RSA.

Στο inventory μπορείτε επίσης να επιλέξετε τον αρχικό σας εξοπλισμό, καθώς έχετε πρόσβαση σε όλα τα όπλα, αντικείμενα ή skills που αποκτάτε σταδιακά. Για την ευκολία σας μπορείτε να κάνετε διαφορετικούς συνδυασμούς και να τους αποθηκεύσετε σε quick slots, για να μπορείτε να αλλάζετε εύκολα loadout μέσα στο παιχνίδι. Επομένως η επιλογή class αντικαθίσταται στην πράξη από το custom-άρισμα που θα κάνετε στον εξοπλισμό, κάτι που ίσως οδηγεί σε ένα πιο ισορροπημένο αποτέλεσμα μέσα στη μάχη.


Σαν στο σπίτι σας
Από πλευράς gameplay, το Arctic Combat θα μπορούσε να περιγραφεί ως το κλασικό FPS στα χνάρια του Call of Duty και του CounterStrike. Ο χειρισμός, το user interface, το στήσιμο και γενικά η όλη αίσθηση που θα σας αφήσει δεν κρύβει καμία απολύτως έκπληξη. Ο μέσος παίκτης θα βρει την εμπειρία απολύτως οικεία, ενώ υπάρχουν στιγμές που θα νομίζετε ότι το FPS αυτό το έχετε ξαναπαίξει. Ακόμα όμως κι αν είστε αρχάριοι, θα βρεθείτε μπροστά σε ένα άκρως κατατοπιστικό tutorial που θα σας βάλει αμέσως στο κλίμα.

Οι ρυθμοί του είναι αρκετά γρήγοροι και γενικώς η WEBZEN δεν προσπάθησε να φτιάξει ένα ρεαλιστικό Shooter, αλλά προτίμησε ένα απλό και διασκεδαστικό ύφος ακολουθώντας πεπατημένες συνταγές. Με έξυπνη κίνηση στο χώρο και στοιχειωδώς αξιοπρεπές σημάδι μπορείτε να αντεπεξέλθετε πλήρως στις απαιτήσεις του Arctic Combat. Ακόμα κι αν είστε εντελώς αρχάριοι, το παιχνίδι προσφέρει ένα κατατοπιστικότατο και άκρως απλοποιημένο tutorial. Το θέμα βεβαίως που τίθεται εδώ είναι το κατά πόσο η δημιουργία των νοτιοκορεατών έχει να μας προσφέρει κάτι ιδιαίτερο, αφού έχουμε παίξει δεκάδες παρόμοια FPS. Το Arctic Combat δεν «χωλαίνει» σε κανένα τομέα, αλλά δεν ξεχωρίζει και κάπου.

Το «απλό και καθημερινό» σας Online FPS!

Στην καρδιά της μάχης
Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Arctic Combat είναι ότι δεν υπάρχει σταδιακό regeneration στο health σας. Για να «γεμίσετε», θα πρέπει είτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα health packs που εμφανίζονται όταν σκοτωθεί κάποιος, είτε να αποκτήσετε ένα αντίστοιχο perk που ενεργοποιείται όταν η υγεία σας πέσει κάτω από το 50%. Ξεχάστε λοιπόν το…κρύψιμο στη γωνία μέχρι να γεμίσει η health bar, ένα στοιχείο που σίγουρα προσδίδει μια ρετρό αίσθηση.

Το «πιστολίδι» είναι άφθονο, με τα M4, τα AK και τα συναφή να έχουν τη τιμητική τους. Φυσικά το παρόν δίνουν οι ακροβολιστές και μάλιστα το Arctic Combat τους ευνοεί αρκετά αφού το sniper rifle βαράει σε σχετικά γρήγορους ρυθμούς, ενώ όταν κάνετε ζουμ το σκόπευτρό του κουνιέται σαφώς λιγότερο σε σχέση με άλλα σύγχρονα games. Μπορείτε να κάνετε killstreaks που σας ανταμείβουν με ορισμένα extras, ενώ παρόμοια extras πέφτουν τυχαία από εχθρούς που σκοτώνετε όπως πχ. η δυνατότητα να καλέσετε airstrike ή το κάλεσμα πολεμικού ελικοπτέρου.

Επίσης, όπως συνηθίζεται, μπορείτε να πάρετε όποιο όπλο θέλετε από αυτά που βρίσκονται κάτω (από όσους σκοτώνονται). Όπως προαναφέραμε οι ρυθμοί της δράσης είναι γρήγοροι και το καλό σημάδι θα σας ανταμείψει, ενώ και εσείς με τη σειρά σας θα σκοτωθείτε πολλές φορές, επαναλαμβάνοντας τις επιθέσεις σας έτσι ξανά και ξανά σε ένα μοτίβο gameplay που έχουμε συναντήσει πολλές φορές.

Kill with skill
Ένα από τα λίγα στοιχεία που δίνουν κάποιο βάθος στο gameplay είναι τα skills που είναι διαθέσιμα. Αυτά είναι κάποιες επιπλέον δυνατότητες που αποκτάει ο στρατιώτης σας, με τις οποίες μπορείτε να τον εξοπλίσετε από το κεντρικό μενού.

Αν χρησιμοποιήσετε τα skills σας στρατηγικά, μπορείτε να ευνοήσετε την ομάδα σας στη μάχη, ενώ χωρίζονται σε δύο κατηγορίες. Τα active που τα ενεργοποιείτε χειροκίνητα και τα passive τα οποία ενεργοποιούνται σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Επίσης υπάρχουν ορισμένες αποστολές (του στυλ “παίξε στο τάδε map πέντε φορές”) που μπορείτε να αναλάβετε παράλληλα με τις PvP μάχες στις οποίες συμμετάσχετε, οι οποίες σας ανταμείβουν με επιπλέον πόντους ή ορισμένα αντικείμενα.

Όπλα και χάρτες
Τα όπλα του Arctic Combat παρουσιάζουν μια σεβαστή ποικιλία και σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε assault rifles, submachine guns, sniper rifles, πιστόλια (χρησιμεύουν ως δευτερεύον εξοπλισμός) και χειροβομβίδες (thrown weapons). Κάθε όπλο έχει τα δικά του ξεχωριστά attributes τα οποία μπορείτε να δείτε στο μενού για να σας βοηθήσουν στις επιλογές σας. Η αίσθηση που έχουν μέσα στο παιχνίδι είναι αρκετά ικανοποιητική χωρίς να υπάρχει τόσο το στοιχείο της προσομοίωσης όσο της ευκολίας στο χειρισμό.

Τα όπλα αυτά όπως και διάφορα άλλα αντικείμενα (κράνη, μπερέδες κ.τ.λ.) τα προμηθεύεστε από το κεντρικό μενού. Όπως είπαμε και προηγουμένως, η Webzen προσπαθεί να βγάλει κάποια έσοδα από το Arctic Combat μέσω του item store που διαθέτει. Πολλά από τα αντικείμενα βέβαια μπορείτε να τα αποκτήσετε με πόντους που κερδίζετε παίζοντας, αλλά υπάρχουν μερικά αποκλειστικά items για αγορά με χρήματα. Πάντως δεν θα νιώσετε ότι προωθείται μια “pay-to-win” λογική, καθώς διατηρούνται οι ισορροπίες στο παιχνίδι ακόμα και μεταξύ παικτών διαφορετικού επιπέδου.


Η Webzen προσφέρει χάρτες για όλα τα γούστα, ενώ σε μόνιμη βάση εμπλουτίζει τον κατάλογο με νέες πίστες. Τα τοπία περιλαμβάνουν μέρη από όλο τον κόσμο, όπως Νέα Υόρκη, Κίνα, Συρία, Μόσχα ή και θεματικά levels, όπως Sand Storm, Watch Tower, Vintage, Silo κλπ. Ο σχεδιασμός τους δεν είναι ότι πιο πολύπλοκο έχουμε δει, αν και εξυπηρετούν το απλό και γρήγορο gameplay. Θα βρείτε βεβαίως διάφορα περάσματα ή κάποια λιγότερο φανερά σημεία, όπως και αρκετά μέρη για «καμπέρωμα», αλλά δεν υπάρχει κάτι το αξιομνημόνευτο, ενώ πολύ πιθανό να ξεχαστείτε και να νομίζετε πως βρίσκεστε σε κάποιο custom level του Call of Duty ή του Counter-Strike.

Για φτιάξε παιχνίδι
Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα διαθέσιμα modes του Arctic Combat. Πρώτο έρχεται το κλασικό Free for all όπου ο καθένας πολεμάει για την «πάρτη» του, ενώ υπάρχει επίσης και το Team Deathmatch με δύο αντίπαλες ομάδες. Από εκεί και πέρα έχουμε τα γνωστά Search & Destroy, Domination, Demolition και Annihilation όπως τα ξέρετε από άλλα FPS. Το μενού συμπληρώνεται από ορισμένα πιο «εναλλακτικά» modes όπως το Explosion (όπου υπάρχει μία μόνο βόμβα που πρέπει να τοποθετηθεί) ή το Sniper Match (επιτρέπονται μόνο snipers!).

Free-to-play για όλους
To Arctic Combat χρησιμοποιεί την Unreal Engine 2.5 και το αποτέλεσμα είναι τουλάχιστον αξιοπρεπές. Σε σχέση βέβαια με μεγάλους σύγχρονους τίτλους το οπτικό κομμάτι είναι αρκετά φτωχό και σίγουρα δείχνει ξεπερασμένο, αλλά εφόσον μιλάμε για ένα free-to-play game δεν μπορούμε να έχουμε παράπονο. Το frame rate κανονικά δεν παρουσιάζει μεταπτώσεις, ενώ αν εμφανιστεί οποιοδήποτε πρόβλημα απόδοσης μπορείτε να χαμηλώσετε λίγο τα settings και το παιχνίδι θα τρέχει ομαλότατα ακόμα και σε παλαιότερα μηχανήματα, γεγονός που κρίνεται θετικό.

Ο τομέας των animations υστερεί, αφού είναι σίγουρα ξεπερασμένος και οι στρατιώτες φαίνονται κάπως «δύσκαμπτοι». Τα physics με τη σειρά τους είναι ενταγμένα στο απλοποιημένο στυλ παιχνιδιού -με ότι αυτό συνεπάγεται- ενώ μην περιμένετε πολλά πράγματα στον τομέα των φωτισμών, της δυνατότητας του περιβάλλοντος να καταστρέφεται και των particle effects.

Αν τα γραφικά είναι αξιοπρεπή, ο ήχος κυμαίνεται λίγο πιο κάτω. Δεν υπάρχει τίποτα το ιδιαίτερο να αναφέρουμε, τα εφέ κάνουν απλά τα στοιχειώδη ενώ αρκετά από αυτά είναι κάπως πρόχειρα. Το ίδιο περίπου ισχύει και για τη μουσική επένδυση του Arctic Combat, που απλά συνοδεύει το παιχνίδι. Γενικά ο ηχητικός τομέας θα λέγαμε πως διακατέχεται από έλλειψη έμπνευσης.

Επίλογος
Το Arctic Combat δεν κάνει καμία προσπάθεια να υποκριθεί ότι είναι κάτι παραπάνω από αυτό που φαίνεται. Τα πάντα στην δημιουργία της Webzen έχουν το «άρωμα» της κλασικής και πολυπαιγμένης συνταγής ενός Online FPS που όλοι έχουν δοκιμάσει έστω μια φορά και ας μην ασχολούνται με το είδος. Υπό αυτή την έννοια έχουμε ένα «τίμιο» video game που προσφέρει ένα απλό και διασκεδαστικό gameplay και μάλιστα δωρεάν για όποιον θέλει να δοκιμάσει. Από την άλλη, δεν υπάρχει κάποιος φοβερός λόγος να το προτιμήσετε, ειδικά αν είστε βετεράνοι του είδους, καθώς όλα αυτά που περιλαμβάνει κάπου τα έχετε ξαναδεί.

Θετικά:
- Απλό και διασκεδαστικό
- Είναι δωρεάν
- Γνώριμο gameplay

Αρνητικά:
- Δεν προσφέρει τίποτα καινούριο
- Μέτρια γραφικά και ήχος
- Μοιάζει με games που έχουμε παίξει εδώ και χρόνια

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 6
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.8

Αν έχετε «μπουχτήσει» με τα κλασικά Online FPS, προσπεράστε. Οι υπόλοιποι δοκιμάστε το!

Γρηγόρης Βούλγαρης

Keywords
call of duty, free games, unreal engine, fps, mmorpg, online, κορεα, games, free, πετρελαιο, red, star, rsa, ρωσία, quick, slots, class, user, health, sniper, ζουμ, στυλ, map, pvp, guns, store, νέα, storm, watch, vintage, custom, team, unreal, engine, game, frame, video, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Καλή Χρονιά, ξανα, rsa, ρωσία, το θεμα, γωνια, δωρεαν, ηχος, θεμα, κινα, μουσικη, υγεια, χαρτες, fps, games, game, map, mmorpg, pvp, star, αγορα, αξιζει, απλα, βομβα, βρειτε, γεγονος, δυνατοτητα, δειτε, δειχνει, εφε, ευκολα, υπαρχει, ελλειψη, εννοια, επιτυχια, ερχεται, ζωνη, ζουμ, ιδιο, ειδος, ηνωμενες πολιτειες, ισχυει, υφος, θετικο, κινηση, κυκλος, κλιμα, λογια, λογο, ματια, μοσχα, μπορειτε, νεα υορκη, ξερετε, ομαδα, παντα, ουσιαστικα, πιστολια, ρετρο, ρυθμοι, ρολο, σεναριο, σιγουρα, σειρα, συρια, σπιτι, στυλ, τοπια, φαινονται, φυσικα, φορα, health, call of duty, counter, class, custom, free, δουλειες, ειπαμε, engine, free games, frame, guns, ιδιαιτερο, watch, user, κομματι, καρδια, μια φορα, μοιαζει, μπροστα, ομαδες, παιχνιδι, play, quick, red, sniper, slots, team, online, unreal engine, unreal, βεβαιως, vintage, storm, store
Τυχαία Θέματα