Anomaly Korea

Στην Κορέα γίνεται...της Ανωμαλίας!

Όχι, μην τρομοκρατείστε. Δεν θα ασχοληθούμε με σεξουαλικές και κάθε λογής ανωμαλίες που μπορεί να λαμβάνουν χώρα στην Άπω Ανατολή. Οι εν λόγω "ανωμαλίες" στις οποίες παραπέμπει ο τίτλος του review που διαβάζετε είναι χωροχρονικές και δημιουργούν στρατιές αντιπαθέστατων εξωγήινων που -για κάποιο αδιευκρίνιστο λόγο- έχουν βάλει στο μάτι τον πλανήτη μας. Όπως και στα μισά Sci-Fi games είναι η αλήθεια.

Το Anomaly Korea αποτελεί stand-alone expansion του Anomaly: Warzone Earth που κυκλοφόρησε για PC το 2011. Δημιουργήθηκε από τους ταλαντούχους προγραμματιστές της Πολωνικής developer 11bit Studios, μιας εταιρείας που αποσκοπεί στην κατασκευή προσβάσιμων video games, τόσο για τους hardcore όσο και για τους casual gamers. Η πρόθεσή της είναι ορατή στο Anomaly Korea, ένα συναρπαστικό tower defence game όπου η προσαρμοζόμενη δυσκολία του το καθιστά αρκετά εύκολο για όσους βιαστούν να το τερματίσουν και αρκετά δύσκολο σε όσους γουστάρουν τις προκλήσεις.

E.T. Go Home!
Στο Anomaly: Warzone Earth, ένα τεράστιο εξωγήινο διαστημόπλοιο κατέπεσε στη Γη, σκορπίζοντας τα συντρίμμια του κοντά σε γνωστές πόλεις όπως το Τόκιο και η Βαγδάτη. Εσείς λαμβάνατε τον ρόλο του διοικητή μίας μηχανοκίνητης μονάδας που στάλθηκε στις πληγείσες περιοχές, προσπαθώντας να ανακαλύψει τι τρέχει και να εξουδετερώσει την όποια εξωγήινη απειλή υπήρχε.

Οι ηρωικές σας προσπάθειες δεν φαίνεται να έπιασαν και πολύ τόπο αφού στο Anomaly Korea οι εξωγήινες μηχανές του ολέθρου επανέρχονται δριμύτερες, έχοντας στο στόχαστρό τους αυτή την φορά την Κορέα. Είμαστε στο έτος 2019 και η συγκεκριμένη χώρα έχει μετατραπεί σε κέντρο διερχομένων… εξωγήινων. Η Αμερική που σε τέτοιες περιπτώσεις αναλαμβάνει τον ρόλο του πλανητικού peacemaker, στέλνει εσάς, τον Captain Evans και την μηχανοκίνητη διμοιρία του, για να αντιμετωπίσετε την όποια απειλή. Τα πράγματα αποδεικνύονται δυσκολότερα απ’ ότι περιμένατε και από την πρώτη κιόλας αποστολή βρίσκεστε καθηλωμένοι από τα πυρά των εξωγήινων που πέφτουν βροχή. Ξεκινώντας με ένα μικρό αριθμό οχημάτων, πρέπει να επιβιώσετε των εχθρικών επιθέσεων, αποκτώντας χρήμα και αγοράζοντας ισχυρότερα οχήματα που θα σας επιτρέψουν να γυρίσετε υπέρ σας την πορεία του πολέμου.

Ξεφάντωμα στην Κορέα!
Αυτή είναι μέσες άκρες η προσχηματική πλοκή του Anomaly Korea που δεν βασίζεται καθόλου στο σενάριό του αλλά στην αδιάκοπη δράση. Πρόκειται περισσότερο για ένα "Tower Offence" παρά για "Tower Defence" game αφού στην πράξη δεν τοποθετείτε οπλικά συστήματα για να αποκρούσετε την εισβολή αλλά αναλαμβάνετε οι ίδιοι τον ρόλο του εισβολέα. Η δράση απεικονίζεται από ψηλά κι εσείς βλέπετε το πεδίο της μάχης που θα διανύσετε και τα δεκάδες εξωγήινα turrets που περιμένουν τα οχήματά σας, για να αρχίσουν την ημερήσια τους σκοποβολή.

Πριν ακόμα κινηθεί το κομβόι οχημάτων που διοικείτε, θα πρέπει να επιλέξετε την τροχιά που θα ακολουθήσει σε όλη την πίστα. Πρόκειται για την σημαντικότερη στρατηγική επιλογή που διαθέτετε, χάρις στην οποία θα γλιτώσετε από τον σίγουρο όλεθρο που σας περιμένει. Αν εξαιρέσουμε τον Energizer και τον Scorcher που ρίχνει πάντα σε ευθεία γραμμή, οι υπόλοιποι πύργοι εξαπολύουν τις ριπές τους μόλις βρεθείτε εντός του πεδίου βολής τους, κάτι το οποίο δεν βλέπετε με γυμνό μάτι αλλά θα μάθετε να το υπολογίζετε εν καιρώ. Καθορίζοντας από την αρχή την πορεία των οχημάτων σας, μπορείτε να τα κατευθύνετε προς τους ευκολότερους πύργους, να τα βάλετε να περιστρέφονται σε ένα οικοδομικό τετράγωνο μέχρι να εξουδετερώσετε όλες τις απειλές ή να τα οδηγήσετε κοντά σε πολύτιμα resources.

Το παντοδύναμο δολάριο έχει την τιμητική του στο Anomaly Korea. Την ώρα που από πίστα σε πίστα οι εχθρικοί πύργοι πολλαπλασιάζονται και νέοι ισχυρότεροι προστίθενται, αντίστοιχα φρέσκα φονικά οχήματα «αναδύονται» από τις γραμμές σας. Όλα τα οχήματα που διαθέτετε έχουν αρχικά συγκεκριμένο armor και attack, δηλαδή τις παραμέτρους που καθορίζουν την αποτελεσματικότητά τους. Ακουμπώντας ολοένα και περισσότερα δολάρια μπορείτε να τους δώσετε 3-4 upgrades, αυξάνοντας σημαντικά attack, armor και range. Επίσης μπορείτε, πατώντας πάλι το εικονίδιο της ομάδας σας σε σχήμα δολαρίου στα δεξιά, να αγοράσετε νέες ή να πουλήσετε παλιές μονάδες, αγγίζοντας το μάξιμουμ διαθέσιμο νούμερο μονάδων που είναι το 6.

To κομβόι του ολέθρου
Το οπλοστάσιό σας περιέχει έξι είδη οχημάτων που πρόκειται να καλύψουν όλες σας τις ανάγκες. Το APC είναι η πρώτη σας μονάδα που θα την εγκαταλείψετε νωρίς-νωρίς στην εκστρατεία. Για μένα ο καλύτερος συνδυασμός μονάδων είναι η τοποθέτηση ενός Horangi μπροστά, ενός Shield στο μέσον και ενός Crawler στην ουρά της πομπής, όλα αναβαθμισμένα στο τέρμα.

Το Horangi έχει σοβαρή δύναμη πυρός και αντέχει αρκετά χτυπήματα, συνεπώς είναι ιδανικό για την πρώτη γραμμή. Το Shield καλύπτει με ασπίδα τα οχήματα που βρίσκονται μπρός και πίσω του, παρέχοντας καλή προστασία από τις εχθρικές ριπές. Το Crawler είναι το πυροβολικό σας και χτυπάει από μακριά, διαλύοντας τους πιο επικίνδυνους στόχους, πριν η πομπή σας βρεθεί εντός της εμβέλειάς τους. Στις προχωρημένες πίστες καλό θα είναι να προσθέσετε στην ομάδα ένα Supply για να σας παρέχει ασταμάτητα τα abilities που χρειάζεστε.

Οι ικανότητες
Τα abilities είναι μια σειρά από power-ups που αποκτάτε καταστρέφοντας πύργους. Εναλλακτικά τα «γεννάει» το όχημα Supply. Ρίχνοντας ένα power-up στο έδαφος, σχηματίζει ένα κύκλο εντός του οποίου επιδρά πάνω στα οχήματα. Τα power-ups είναι συνολικά πέντε και συγκεκριμένα τα Boost, Repair, Smoke, Decoy και Airstrike.

Τα σημαντικότερα είναι με διαφορά το Boost και το Repair. Το πρώτο αυξάνει δραματικά την εμβέλεια και την ισχύ των όπλων των οχημάτων σας, με συνέπεια να κομματιάζουν εντός δευτερολέπτων ακόμα και τους ανθεκτικότερους πύργους. Το Repair ανανεώνει την ενέργεια των οχημάτων και χρησιμοποιείται κυρίως μετά από ένα πέρασμα μπροστά από αρκετούς πύργους, που συνήθως "κατεβάζουν" σημαντικά την ενέργειά τους. Στα μεγαλύτερα levels είναι απαραίτητο και σωτήριο το Decoy. Ρίχνοντάς το στο έδαφος, όλοι οι πύργοι στρέφονται προς αυτό και το πυροβολούν μανιωδώς, έτσι, μέχρι να το καταστρέψουν και να στραφούν προς το μέρος της πομπής, τα οχήματά σας έχουν καταστρέψει τους περισσότερους.

Οι εξωγήινοι διαθέτουν έξι πύργους για να… διαολοστείλουν όποιο όχημα τολμήσει να πλησιάσει στην περιοχή τους. Όλοι τους μπορούν να σας δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα ειδικά όταν είναι παρατεταγμένοι σε συστοιχίες αλλά ο πραγματικός τρόμος είναι οι Scorcher, Stormray και Energizer. Αν κάποιο όχημά σας περάσει μπροστά από Scorcher τότε θα δείτε την ενέργεια του να σβήνει ταχύτατα. Ο πύργος Stormray προκαλεί σοβαρή ζημιά ακόμα και στα ανθεκτικότερα μέλη της ομάδας σας. Η πιο συνετή αντιμετώπιση είναι να εκτρέψετε τις βολές του χρησιμοποιώντας Decoy μέχρι να τον ξεκάνουν τα πυροβόλα σας. Τον Energizer τον αποκαλώ πύργο- ληστεία. Δεν σας πυροβολεί αλλά απορροφά σαν σφουγγάρι την ενέργεια από τα abilities που βρίσκονται εντός εμβέλειας. Φορτίζεται και αυτόματα ξανασχηματίζει όλους τους πύργους που καταστρέψατε τριγύρω!

"Περνάγαμε ωραία, εκεί μες στην Κορέα..."
Σε προκαθορισμένα σημεία του level που παίζετε, το Anomaly Korea κάνει ένα ωραίο autosave. Να έχετε κατά νου λοιπόν να μην περάσετε από save point με "τσακισμένα" οχήματα. Διαφορετικά αν δεν την βγάλετε καθαρή τότε θα χρειαστεί να κάνετε Load την αποστολή από την αρχή. Βλέπετε, δυστυχώς το Anomaly Korea διατηρεί μόνο ένα autosave την φορά. Η σωστή χρήση των abilities και το κατάλληλο formation ανάλογα με την περίσταση είναι οι στρατηγικές που θα σας οδηγήσουν στο τέλος κάθε level.

Τα Steam Achievements θα σας σπάσουν τα νεύρα. Για αδιευκρίνιστους λόγους, όσα achievements ξεκλειδώνετε την μια μέρα, ξανακλείνουν την επόμενη με αποτέλεσμα να τερματίσετε το παιχνίδι με...ένα achievement (και αν)!

Τα οχήματά σας κινούνται σαν χελώνες σε κανονικές συνθήκες, προκειμένου να έχετε χρόνο να μελετήσετε τα επικίνδυνα σημεία κάθε πίστας. Από την στιγμή που έχετε επιλέξει πως θα αντιμετωπίσετε τους πύργους που στέκονται στο πέρασμα σας (διαδικασία που επαναλαμβάνεται ανά οικοδομικό τετράγωνο, θυμίζοντας οδομαχία) πατάτε τα διπλά βελάκια κάτω δεξιά στην οθόνη για να επιταχύνετε τον χρόνο. Ορισμένα οχήματα όπως το Horangi γεμίζουν ένα κουτάκι της μπάρας που διακρίνεται πάνω τους σκοτώνοντας πύργους. Όταν η μπάρα γεμίσει μπορεί να ρίξει μια πανίσχυρη βολή που κόβει πάτους, το Supply παράγει abilities κ.ο.κ.

Προς τιμήν των δημιουργών του, οι αποστολές στο Anomaly Korea, αν και λίγες σε αριθμό, δεν περιορίζονται στο να σας ζητούν να πάτε από το σημείο Α στο Β με ασφάλεια. Μια από τις δυσκολότερες και ωραιότερες αποστολές είναι η Enemy Databanks. Στο εν λόγω mission οι μηχανές έχουν περικυκλώσει τρεις βάσεις δεδομένων και τις πυροβολούν ασταμάτητα, προσπαθώντας να τις ισοπεδώσουν. Εσείς πρέπει να σχεδιάσετε την ιδανική τροχιά που θα σας οδηγήσει το γρηγορότερο στις databanks πριν τις εξαλείψουν οι εχθροί. Ο χρόνος είναι περιορισμένος και στον σχεδιασμό της τροχιάς θα δείτε πόση ώρα θα περάσει για να κινηθείτε στα σημεία που επιλέξατε. Πρόκειται για φοβερή αποστολή που θα την περάσετε οριακά και με απώλειες. Αντίστοιχα θα παίξετε αποστολές στις οποίες θα συνοδεύσετε κομβόι άοπλων οχημάτων, σε άλλες θα πρέπει να μαζέψετε όλα τα κομμάτια της πρώτης ύλης Carusaurum - η οποία μετατρέπεται άμεσα σε χρήμα- προσπαθώντας να αποφύγετε το μπαράζ που σας εξαπολύει το εχθρικό πυροβολικό κ.ο.κ.

Όταν ολοκληρώσετε το campaign του Anomaly Korea, κάντε μια βόλτα από το mode Art of War. Τα έξι trials του θα σας ζορίσουν αρκετά, τεστάροντας στο έπακρο τις ικανότητές σας. Για να τις περάσετε θα πρέπει να αξιοποιήσετε με τον καλύτερο τρόπο τα περιορισμένα οχήματα και abilities που σας δίνει, σχεδιάζοντας ουσιαστικά το κάθε βήμα σας με τεράστια προσοχή. Το trial Hacker θα δοκιμάσει όχι μόνο τις ικανότητες αλλά και τα νεύρα σας, θυμηθείτε το.

To Anomaly Korea έχει συνολικά 12 αποστολές και 6 trial missions στο Art of War mode. Για να το τερματίσετε στο μέσο επίπεδο δυσκολίας θα δαπανήσετε γύρω στις 7 με 8 ώρες. Υπολογίστε λοιπόν μερικές ώρες ακόμα προκειμένου να ολοκληρώσετε και το Art of War. Λόγω της περιορισμένης του διάρκειας καλό θα είναι να μην ρίξετε την δυσκολία στο ευκολότερο επίπεδο για να διαρκέσει όσο περισσότερο γίνεται.

Εκρηκτικά γραφικά
Στον οπτικό τομέα, το Anomaly Korea είναι καλοσχεδιασμένο με όμορφες τοποθεσίες, ευφάνταστα μοντέλα οχημάτων και πύργων και ανάγλυφη απεικόνιση της μορφολογίας του εδάφους. Οι εκρήξεις είναι εντυπωσιακές και οι ριπές όλων των μονάδων του παιχνιδιού προσφέρουν το δικό τους, μοναδικό εφέ. Αν συνηθίζετε να προστρέχετε στα options κάθε video game που παίζετε για να ρυθμίσετε την ανάλυση, στο Anomaly Korea θα απογοητευτείτε γιατί δεν υπάρχει τέτοια επιλογή! Αντικειμενικά όμως, η graphics engine δεν έχει υποστεί μεγάλες βελτιώσεις σε σύγκριση με το Anomaly: Warzone Earth, συνεπώς οι developers της 11bit Studios δεν είχαν να παρουσιάσουν κάτι καινούργιο στον τομέα αυτό.

Το μιλιταριστικό μουσικό θέμα, μπολιασμένο με ανατολίτικη παραδοσιακή μουσική, είναι ότι ακριβώς θα περιμένατε από πολεμικό video game που εξελίσσεται στην Ασία. Το speech που θα ακούσετε στην αρχή των levels είναι ικανοποιητικό με τις φωνές – αντρικές ή γυναικείες – να ξεπηδούν από τον ασύρματο, συντροφιά με τα αναμενόμενα παράσιτα λόγω απόστασης και εκρήξεων.

Με την ίδια επιτυχημένη συνταγή
Το Anomaly Korea ξεπέρασε τις προσδοκίες που είχα ως πιστός οπαδός των Tower Defence games. Δεν με εντυπωσίασε τόσο η αντιστροφή των ρόλων όσο η καταιγιστική του δράση, οι έξυπνες αποστολές και η αξιόλογη απεικόνιση του. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η μικρή του διάρκεια και η περιορισμένη ποικιλία σε είδη οχημάτων και πύργων του αφαιρεί κάθε ίχνος replayability, τα 5 ευρώ κόστος όμως στο Steam είναι μια τίμια πρόταση για 10 ώρες απολαυστικής διασκέδασης.

Θετικά:
- Δράση που δεν την χορταίνετε
- Έξυπνες αποστολές
- Πωρωτικές στρατηγικές επιλογές

Αρνητικά:
- Μη ικανοποιητική διάρκεια
- Bug με τα steam achievements
- Μικρός αριθμός μονάδων
- Καμία μεγάλη βελτίωση στον τομέα των γραφικών

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7
Gameplay: 8
Αντοχή: 6
Γενικά: 7

Αν θέλετε μια ολοκληρωμένη εικόνα του franchise, που θα σας χαρίσει παραπανίσιες ώρες διασκέδασης, αποκτήστε το Anomaly Ultimate Bundle από το Steam με 18 ευρώ.

Γιάννης Μοσχονάς

Keywords
korea, κορεα, korea, εν λόγω, games, earth, studios, video, defence, game, home, evans, δραση, συγκεκριμένο, armor, apc, ισχύ, εξωγηινοι, steam, βασεις, art, hacker, graphics, engine, bug, franchise, ultimate, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασεις 2011, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, βημα, ημερησια, ηχος, θεμα, ιχνος, μουσικη, ωρα, earth, games, game, ultimate, ups, αμερικη, ασπιδα, ασια, βαγδατη, βροχη, γινεται, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δολαριο, εδαφος, εφε, ευκολο, ευρω, υπαρχει, εκστρατεια, ενεργεια, εν λόγω, εξι, ετος, εχθροι, ζημια, ιδια, μηχανες, εικονα, λογο, μακρια, ματι, μικρο, μοντελα, μπορειτε, νευρα, ομαδα, παντα, οθονη, ουσιαστικα, οχηματων, οχηματα, οχημα, πεδιο, προβληματα, ρολο, σεναριο, σιγουρο, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, σειρα, τετραγωνο, τοκιο, τιτλος, ισχύ, φορα, χρημα, χρονος, ωρες, apc, armor, art, ασφαλεια, bug, defence, ευθεια, ειδη, engine, evans, franchise, graphics, hacker, χωρα, ιδανικο, εισβολη, μπροστα, ουρα, παιχνιδι, power, studios, σφουγγαρι, steam, ωραιο
Τυχαία Θέματα