Zniw Adventure – Review

Ξεχειλίζοντας από αγάπη.

Το Zniw Adventure πρόκειται για μία από αυτές τις indie περιπτώσεις που όχι απλά βλέπεις ταλέντο ή μεράκι, αλλά και μια τόσο έντονη αγάπη για δημιουργία και για τον κόσμο τον οποίο στήνουν οι δημιουργοί, που ο παίκτης μένει απλά με ένα γλυκό χαμόγελο καθ’ όλη την ενασχόλησή του. Δεν είναι τέλειο, δεν είναι επαναστατικό, δεν έχει κάποια τρομερή ιστορία/ υπερρεαλιστικά γραφικά/ ενορχήστρωση από την συμφωνική της Πράγας. Είναι όμως ένα γράμμα αγάπης στα κινούμενα σχέδια των 80s και αρχές των 90s σε

βαθμοί που ελάχιστοι τίτλοι έχουν καταφέρει.

Η βάση του κρατάει στη σειρά κόμικς Zniw της Karolina Twardosz από την Πολωνία, και στην απόφασή της να συνεργαστεί με τον προγραμματιστή Łukasz Mikołajczyk για να δημιουργήσουν οι δύο τους ένα παιχνίδι στο σύμπαν αυτό. Ο δρόμος ήταν μακρύς, αφού το project από μικρό freeware άλλαξε σε demo, από demo σε κανονικό παιχνίδι και από κανονικό παιχνίδι σε passion project με στόχο να βγει όταν και μόνο θα έχει εκπληρώσει όλο το όραμα των δημιουργών. Επτά χρόνια μετά, το Zniw Adventure κυκλοφόρησε εν τέλει στο Steam, δείχνοντας από την πρώτη στιγμή τι κάνουν τόσα χρόνια αγάπης σε μια δημιουργία.

Στην περιπέτεια αυτή θα πάρετε τον έλεγχο της Zniw (Ζνιφ), μιας νεαρής δεινοσαυρίνας η οποία από ένα ατύχημα βρέθηκε χαμένη στο δάσος. Στόχος σας είναι να βρείτε το δρόμο για το σπίτι σας, προσπερνώντας ένα σωρό εμπόδια και κακοτοπιές, βρίσκοντας στην πορεία και ένα δώρο για τα γενέθλια της μητέρας της Zniw. Πρόκειται για μια απλή μεν ιστορία περίπου 10 ωρών, όμως αυτό που δεν χάνει σε πρωτοτυπία, το κερδίζει σε ποικιλία περιοχών, χαρακτήρων και γραφής τους.

Η Zniw είναι λίγο κακομαθημένη, λίγο τρομαγμένη αλλά και με τσαγανό και σπιρτάδα, και είναι μια απολαυστικά γλυκιά πρωταγωνίστρια. Αλλά και οι ντουζίνες από άλλους χαρακτήρες που θα συναντήσετε δεν είναι διακοσμητικοί. Σε αντίθεση με τα περισσότερα adventures, που πλην 5-6 χαρακτήρων όλοι οι υπόλοιποι χάνονται στο background, εδώ μπορούμε να σκεφτούμε καταστάσεις και αστεία συμβάντα με σχεδόν όλο το ρόστερ του παιχνιδιού, ενδεικτικό και της ωραίας γραφής αλλά και του πανέμορφου κόσμου του τίτλου.

Σε όλο αυτό συμβάλει σίγουρα και το σκηνικό του κόσμου, στημένο μέσα σε μία Ιουράσια περίοδο με έναν μεσαιωνικά τεχνολογικό πληθυσμό δεινοσαύρων να ζει σε πόλεις. Από την πρώτη στιγμή που βλέπει κανείς τον κόσμο του παιχνιδιού, αμέσως ζει ένα flashback κινουμένων σχεδίων πρωινής ζώνης στα 80s – 90s και στην αθωότητα πολλών από αυτά. Σε αυτό βέβαια βοηθάει και ο τεχνικός τομέας, ο οποίος είναι στο 100% σχεδιασμένος στο χέρι σαν κινούμενο σχέδιο, με έντονα χρώματα και πλούσιο animation. Όμως, για να δοθούν αυτά τα πράγματα από μια ομάδα δύο ατόμων, είναι λογικό πως υπάρχουν και οι απαραίτητες εκπτώσεις.

Και δεν αναφερόμαστε φυσικά στην επιλογή τα γραφικά να είναι 90s style, αλλά σε aliasing που “βγάζει μάτι” σε ορισμένες γραμμές, και σε περιορισμό σε απεικόνιση κάδρου 4:3, που δύσκολα μπορείς να δεχθείς σήμερα ακόμα και σε indie τίτλο. Voice acting επίσης δεν υπάρχει καθόλου ενώ η μουσική θα λέγαμε πως είναι απλά ικανοποιητική αν και επαναλαμβάνεται συχνά.

Γενικά, αν το σκαλίσει κανείς, μπορείς να βρεις διάφορα ελαττώματα σε τεχνικό και μη τομέα. Ακόμα και σε gameplay, δεν θα δείτε κάτι συγκλονιστικά καινούργιο αφού το Zniw Adventure είναι ένα παραδοσιακό 3rd person point and click adventure, με τη συντριπτική πλειοψηφία των γρίφων να είναι inventory based. Όμως όλοι τους είναι λογικοί, και το παιχνίδι προχωρά με ωραία ροή, καθιστώντας έτσι το παιχνίδι των Πολωνών έναν τίτλο ιδανικό για ενασχόληση για όλη την οικογένεια αλλά και για μικρά παιδιά.

Αν έχουμε ένα μεγάλο παράπονο με το παιχνίδι, είναι η “RPG-αδικη” επιλογή να έχεις inventory με περιορισμένο χώρο, αναγκάζοντάς σε να αφήνεις αντικείμενα κάτω αν δεν μπορείς να τα κουβαλήσεις. Aν και κάθε τόσο βρίσκεις τρόπο να αναβαθμίσεις το σακίδιό σου και να μπορείς να κουβαλάς περισσότερα, ως επιλογή είναι εντελώς παράταιρη με τη λογική του υπόλοιπου παιχνιδιού. Και επειδή δεν υπάρχει fast travel, γίνεται ιδιαιτέρως κουραστικό κάποιες φορές να κάνεις backtracking για να αλλάζεις αντικείμενα και να δοκιμάζεις νέα πράγματα.

Όπως είπαμε και πιο πριν, το Zniw Adventure δεν είναι τέλειο. Δεν είναι το ομορφότερο παιχνίδι, ούτε έχει τους εξυπνότερους γρίφους ή το πλουσιότερο gameplay. Έχει όμως διάχυτο ένα τόσο έντονο συναίσθημα αγάπης που σε συνεπαίρνει. Αυτή η μαγική ατμόσφαιρα που σπάνια καταφέρνει ένας δημιουργός να περάσει τόσο έντονα στον παίκτη. Για μια γλυκιά ή και οικογενειακή εμπειρία μέσα στα Χριστούγεννα, αποτελεί μια πολύ ωραία πρόταση.

To Zniw Adventure κυκλοφορεί από τις 6/11/20 για PC. Το review βασίστηκε σε review code που λάβαμε από τον developer.

The post Zniw Adventure – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα