Xbox Series – Οι εντυπώσεις μας

Εκτενές video review μετά από περίπου μια εβδομάδα παρέα με τη νέα κονσόλα της Microsoft.

Σχεδόν 20 χρόνια μετά την απόφαση και την ανακοίνωσή της να εισχωρήσει στην αγορά του console gaming, η Microsoft κάνει ένα νέα ξεκίνημα σε αυτόν τον χώρο. Έπειτα από μια παράξενη

-και σίγουρα όχι ικανοποιητική- πορεία με το Xbox One, έπειτα από σημαντικές αλλαγές σε πρόσωπα και πολιτικές, και έχοντας προετοιμάσει το έδαφος για το τι μέλλει γενέσθαι με το Xbox One X, η εταιρεία του Redmond είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα της.

Αυτό το βήμα ακούσει στο όνομα “Xbox Series”, έχει διττή υπόσταση και έρχεται εξοπλισμένο με αρκετά βέλη στη φαρέτρα του ούτως ώστε να διεκδικήσει με αξιώσεις μια πορεία πολύ καλύτερη από εκείνη που σημείωσε η πλατφόρμα “One”.

Τα δύο μοντέλα Xbox SeriesΤα τεχνικά χαρακτηριστικά των Xbox SeriesComponentSeries XSeries SCPUCustom Zen 2
8 Cores @ 3.8 GHz (3.66 GHz with SMT)Custom Zen 2
8 Cores @ 3.6 GHz (3.4 GHz with SMT)GPUCustom RDNA 2
52 CUs @ 1.825 GHz
12.15 TFLOPSCustom RDNA 2
20 CUs @ 1.565 GHz
4 TFLOPSMemory16 GB GDDR6 with 320-bit bus
10 GB @ 560 GB/s, 6 GB @ 336 GB/s10 GB GDDR6 with 128-bit bus
8 GB @ 224 GB/s, 2 GB @ 56 GB/sInternal storage1 TB PCIe Gen 4 custom NVME SSD
2.4 GB/s raw, 4.8 GB/s compressed512 GB PCIe Gen 4 custom NVME SSD
2.4 GB/s raw, 4.8 GB/s compressedExpandable storage1-2 TB expansion cardExternal storageUSB 3.1 external HDD supportOptical driveUltra HD Blu-rayNonePerformance Target4K resolution at 60 FPS, up to 120 FPS1440p at 60 FPS, up to 120 FPSSize301 mm × 151 mm × 151 mm
(12 in × 5.9 in × 5.9 in)275 mm × 151 mm × 65 mm
(11 in × 5.9 in × 2.6 in)Weight4,4 kg1,93 kg

Το Xbox Series X είναι ένα όμορφο σύστημα, με “μονολιθικό” σχεδιασμό, σχετικά μικρού μεγέθους, που εκτιμούμε ότι θα ταιριάξει στα περισσότερα set-ups. Ως μέλος του οικοσυστήματος της Microsoft η έναρξη και η γενικότερη λειτουργία του είναι απλούστατη και απλά απαιτεί από τον παίκτη μια σύνδεση στο δίκτυο. Αν ο χρήστης έχει ήδη λογαριασμό στην πλατφόρμα “Xbox” (σε προηγούμενη κονσόλα ή PC) τότε η κονσόλα φέρνει αυτομάτως όλες τις προτιμήσεις του, τη βιβλιοθήκη παιχνιδιών, τις εφαρμογές, τη λίστα φίλων και όλα όσα είναι ταυτισμένα με τον λογαριασμό του. Το User Interface του συστήματος είναι πανομοιότυπο με αυτό των συστημάτων One, οπότε όλα είναι οικεία.

Αν έχετε έναν σκληρό δίσκο που ήταν συνδεδεμένος στο One, τότε απλά τον συνδέετε στο Series και θα εμφανίζονται εκεί όλα τα παιχνίδια σας, ενώ τα saves μεταφέρονται αυτομάτως μέσω cloud σε οποιαδήποτε κονσόλα (Xbox, Xbox 360, Xbox One) και αν παίζατε.

Το χειριστήριο του Xbox Series

Όπως κάναμε και στην περίπτωση του PlayStation 5, το GameOver ετοίμασε για το Xbox Series X (δυστυχώς, δεν είχαμε στην κατοχή μας το μοντέλο “S” για να σας μεταφέρουμε άποψη για αυτό) ένα εκτενές video review, μέσα από το οποίο μιλάμε για τις γενικότερες λειτουργίες του συστήματος, τις δυνατότητές του, τα μενού, τις επιλογές, το πώς τρέχουν τα παιχνίδια του, και πολλά ακόμα στοιχεία.

Ωστόσο, σίγουρα αξίζει να γίνει μια πιο αναλυτική αναφορά σε δύο ή τρία σημεία της κονσόλας και του γενικότερου οικοσυστήματος που προσφέρει η Microsoft, τα οποία καθιστούν την πλατφόρμα “Xbox” ως άκρως ανταγωνιστική.

Xbox Game Pass

Game Pass – Πρόκειται για το μεγάλο όπλο της MS για το σήμερα και το μέλλον. Επί της ουσίας πρόκειται για μια συνδρομητική υπηρεσία τύπου Netflix, μέσω της οποίας ο χρήστης έχει πρόσβαση σε εκατοντάδες παιχνίδια (τη στιγμή που γράφτηκε αυτό το άρθρο, το Game Pass περιείχε 255 τίτλους), από τα οποία μπορεί να κατεβάσει όσα και όποτε θέλει. Ειδικά σε ό,τι αφορά στα παιχνίδια της Microsoft, αυτά μένουν για πάντα εντός της υπηρεσίας και είναι διαθέσιμα από την πρώτη ημέρα της κυκλοφορίας τους. Αντιθέτως, τα 3rd party παιχνίδια μένουν εντός Game Pass για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, που μπορεί να είναι από μερικές εβδομάδες έως αρκετούς μήνες.

Gears 5

Backward Compatibility και αναβαθμίσεις – Ένα στοίχημα που η Microsoft έπαιξε και το κέρδισε. Αν και η συμβατότητα με τα παιχνίδια του αρχικού Xbox και του Xbox 360 δεν είναι ολική, αυτή τη στιγμή ο κάτοχος Series μπορεί να παίξει 617 παιχνίδια των δύο αυτών συστημάτων (με πολλά εξ αυτών να έχουν υποστεί ουσιαστικό remastering) και χιλιάδες παιχνίδια του Xbox One. Αυτή η τεράστια συλλογή παλαιών παιχνιδιών που μπορούν να αναπαραχθούν στο Series, πολλές φορές με βελτιώσεις στις επιδόσεις τους, αλλά και με τη λειτουργία Auto HDR, σίγουρα δίνει μια προστιθέμενη αξία στο σύστημα.

Ο εξωτερικός SSD δίσκος του Xbox Series

SSD/ Velocity/ Quick resume – Όπως συμβαίνει και με το PS5, η χρήση SSD στο Xbox Series είναι “game changer”. Από την ταχύτατη ενεργοποίηση του συστήματος, μέχρι τους πολύ γρήγορους χρόνους φόρτωσης των παιχνιδιών και την εναλλαγή μεταξύ αυτών μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα (στο σημείο που τα είχαμε αφήσει), ο SSD δείχνει τα δόντια του και στο σύστημα της Microsoft, προμηνύοντας έτσι το πού θα οδηγηθεί το gaming τα επόμενα χρόνια.

Τέλος, έχουμε την κορυφαία επεξεργαστική ισχύ του συστήματος, που αν και δεν την έχουμε δει ακόμα σε “πραγματικό” next-gen παιχνίδι, μια γεύση της παίρνουμε από τα παιχνίδια του Xbox One που έχουν αναβαθμιστεί για το σύστημα (Gears 5, Forza Horizon 4). Και εκεί φαίνεται πραγματικά το τι μπορεί να καταφέρει αυτή η κονσόλα. Βέβαια, το Series έρχεται χωρίς ούτε ένα παιχνίδι νέας γενιάς (ακόμα και το The Medium, που το περιμέναμε στις αρχές Δεκεμβρίου πήρε καθυστέρηση για τον Ιανουάριο του 2021), και αυτό είναι το μεγάλο αγκάθι του συστήματος στην παρούσα φάση.

Πολλά περισσότερα για το Xbox Series X θα βρείτε στο video review μας. Σε κάτι λιγότερο από μια ώρα, ο υπογράφων το κείμενο, παρέα με τον Νικόλα Μαρκόγλου, μιλούν για το νέο σύστημα της Microsoft, τα παιχνίδια και τις προοπτικές του.

Το Xbox Series κυκλοφορεί στην Ελλάδα από τις 10 Νεμβρίου του 2020 και σε δύο εκδόσεις. Το μοντέλο Xbox Series X, με οδηγό ανάγνωσης UHD blu-ray και υψηλές επιδόσεις κοστίζεις 509 ευρώ. To Xbox Series S, χωρίς οδηγό ανάγνωσης UHD blu-ray και χαμηλότερες επιδόσεις κοστίζει 309 ευρώ.

The post Xbox Series – Οι εντυπώσεις μας appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα