The Unexpected Quest – Review

“Heigh-ho, Heigh-ho, it’s home from work we go…”

Παρά το μικρό μέγεθος και την υπολογιστική ισχύ του, στο Switch μπορούμε να παίξουμε τεράστιες, επικές περιπέτειες όπως το Breath of the Wild ή το Skyrim. Λόγω όμως της φορητής του φύσης, στη βιβλιοθήκη του παρεισφρύουν συχνότατα και μικρότερες παραγωγές που

δεν θα ένοιωθαν άσχημα αν βρίσκονταν σε μια οθόνη κινητού τηλεφώνου. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το The Unexpected Quest της Rionix.

High fantasy το σκηνικό που μας προσφέρουν οι δημιουργοί, με μια ομάδα νάνων να επιστρέφει με το πλοίο της στα πάτρια εδάφη μετά από ένα μεγάλο ταξίδι. Λίγο πριν φτάσουν, μια μυστήρια καταιγίδα από το πουθενά ρίχνει το πλοίο στα βράχια.

Εξουθενωμένοι και αφού συγκεντρώσουν ό,τι σώθηκε από τη θεομηνία, επισκέπτονται το πρώτο χωριό στο δρόμο τους και διαπιστώνουν ότι οι χωρικοί λείπουν, ενώ μια ορδή από ζόμπι το έχει καταλάβει! Έτσι, ξεκινά η αναπάντεχη αναζήτησή τους, με σκοπό να βρουν ποιός ευθύνεται για τη μεγάλη αυτή καταστροφή και να τον σταματήσουν.

Η ιστορία κάθε άλλο από πρωτότυπη είναι, με τον παίκτη αρχικά να ανακαλύπτει τον ιθύνων νου πίσω από την ταλαιπωρία των νάνων και έπειτα να συγκεντρώνει τα κομμάτια του ultimate weapon, του απαραίτητου “McGuffin” προκειμένου να προχωρήσει η πλοκή. Τίποτα συγκλονιστικό, με εξαίρεση την κατάληξη που και αυτή ίσως είναι αρκετά αναπάντεχη και μας έκανε να χαμογελάσουμε.

Όλη η ιστορία εξελίσσεται σε 8 κεφάλαια, με τα δύο πρώτα να είναι ουσιαστικά tutorial και τα επόμενα να χρειάζονται μέχρι και 2,5 ώρες το καθένα για να ολοκληρωθούν. Μην τρομάζετε, πρόκειται συνολικά για μια αρκετά σύντομη εμπειρία με δυστυχώς ελάχιστο replayability.

Οι δημιουργοί κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια να αναμείξουν real time strategy στοιχεία με ψήγματα RPG, quests και εξερεύνηση του χάρτη. Με δυο λόγια, σκεφτείτε τις αποστολές του Warcraft 3 που δεν είχαν διαχείριση βάσης και προσθέστε μια πολύ πολύ βασική διαχείριση.

Σε κάθε αποστολή ξεκινάμε πάντα με δύο workers, τη μονάδα που είναι υπεύθυνη για τη συγκομιδή των πρώτων υλών, τον καθαρισμό του χάρτη από κάθε είδους χαλάσματα και φυσικά το χτίσιμο των απαραίτητων κτιρίων που θα μας επιτρέψουν να παράγουμε περισσότερες μονάδες.

Μη φανταστείτε τίποτα αχανείς στρατούς -σπάνια θα έχουμε στην κατοχή μας παραπάνω από 10-11 από αυτές. Συνολικά μπορούμε να φτιάξουμε πέντε διαφορετικά είδη: workers, clerics που χρειάζονται απλά για να ολοκληρώσουμε κάποια quests, swordsmen, archers και mages. Οι τρεις τελευταίοι είναι οι πολεμικές μας μονάδες και θα τις χρειαστούμε για να καθαρίσουμε τον χάρτη από τους εχθρούς.

Κάθε chapter ουσιαστικά αποτελεί ένα μικρό puzzle, που συνήθως εξελίσσεται ως εξής: οι workers μας θα μαζέψουν auto generated resources, που θα τους επιτρέψουν να καταστρέψουν κάποια εμπόδια στο δρόμο και θα φτάσουν σε ένα σημείο στο οποίο μπορούμε να χτίσουμε ένα κτίριο (τα κτίρια χτίζονται μόνο σε προκαθορισμένα σημεία).

Αυτό θα μας επιτρέψει π.χ. να φτιάξουμε archers και αυτοί θα νικήσουν έναν συγκεκριμένο εχθρό, οπότε ο δρόμος μας θα ανοίξει περαιτέρω. Να σημειωθεί εδώ ότι δεν μπορούμε, για παράδειγμα, να βάλουμε πολλούς swordsmen να στοχεύσουν τον ίδιο εχθρό, ούτε μπορούμε να στοχεύσουμε έναν orc swordsman με archers. Κάθε εχθρός απαιτεί την ανάλογη μονάδα για να αντιμετωπιστεί.

Πολλές φορές όμως ένας swordsman και ένας archer θα περιπολούν μαζί και πρέπει και εμείς να στείλουμε τις αντίστοιχες μονάδες, η καθεμιά με το δικό της στόχο. Φυσικά, οι εχθροί έχουν και τα ανάλογα levels και πρέπει να αναβαθμίσουμε τις μονάδες μας, ώστε αυτές να αντέξουν στη μάχη. Αυτό γίνεται είτε με αντικείμενα που βρίσκουμε ολοκληρώνοντας quests από NPCs είτε αγοράζοντας αναβαθμίσεις από το Forge (όταν βρούμε που είναι αυτό).

Οι φανατικοί των RTS και των RPG δεν έχουν διαβάσει ως εδώ κάτι που δεν έχουν παίξει 1000 φορές. Η αλήθεια είναι ότι, όπως είπαμε, τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται στη βασικότερη μορφή που μπορεί κανείς να φανταστεί, και η όλη εμπειρία άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως casual. Aν κάποιος παίκτης θέλει απλά να παίξει κάτι χαλαρό, που θα του προσφέρει ελάχιστη ως καθόλου πρόκληση σε ένα fantasy περιβάλλον, μάλλον θα απολαύσει αρκετά το παιχνίδι.

Η ελάχιστη πρόκληση έγκειται στο ότι με την πάροδο του κατάλληλου χρονικού διαστήματος, όλα τα εμπόδια μπορούν να υπερπηδηθούν. Για να το εξηγήσουμε περαιτέρω, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι οι high level εχθροί. Έχουμε για παράδειγμα ένα 7 level orc και έναν 4 level swordsman.

Για να τον νικήσουμε πρέπει να τον αναβαθμίσουμε τρεις φορές στο Forge. Αυτό απαιτεί gold, το οποίο κερδίζουμε από quests σε μεγάλη αλλά πεπερασμένη ποσότητα, ή πουλώντας τα υπόλοιπα δύο resources που παράγονται αυτόματα στους μύλους – το φαγητό και τα materials δηλαδή – στο market.

Οπότε, σε πάρα πολλά σημεία το ενδεδειγμένο σχέδιο είναι απλά να περιμένουμε για να παράξουν μύλοι τα απαραίτητα, να τα μαζέψουμε σιγά σιγά, να τα πουλήσουμε για gold και να κάνουμε όλες τις αναβαθμίσεις προτού καθαρίσουμε τον χάρτη. Σαν να μην έφτανε αυτό, το παιχνίδι προφανώς για να γεμίσει αυτό το χρόνο απαιτεί από τον παίκτη να μαζεύει τα παραγόμενα resources ένα-ένα manually, καθώς δεν έχουμε τη δυνατότητα να βάλουμε τους εργάτες να τα μαζεύουν αυτόματα.

Τελείως mobile πρακτικές που έχουμε δει και σε farming παιχνίδια, και όπως είπαμε θα ικανοποιήσουν τους παίκτες που θέλουν να σκοτώσουν την ώρα τους, θα απωθήσουν όμως όσους ψάχνουν κάτι με περισσότερο “ψαχνό”. Τουλάχιστον τα διάφορα quests έχουν κάποιο ενδιαφέρον και το fantasy θέμα είναι πάντα καλοδεχούμενο.

Τα γραφικά του The Unexpected Quest δεν μας ξετρέλαναν ούτε μας ξένισαν. Έχουμε φυσικά top-down προοπτική και το συνολικό αποτέλεσμα μάς θύμισε και αυτό Warcraft 3, με όμορφα χρώματα και ποικίλα περιβάλλοντα. Οι χαρακτήρες, όμως, τα διάφορα resources, γενικά ό,τι μπορούμε να αλληλεπιδράσουμε μαζί του είναι αρκετά μικρά, ακόμα και στην 42 ιντσών τηλεόραση στην οποία παίξαμε το μεγαλύτερο τμήμα του τίτλου.

Ηχητικά θα ακούσουμε μερικά “επικά” θέματα, τα οποία είναι μεν αρκετά μελωδικά και ταιριάζουν στο ύφος του τίτλου, αλλά διαρκούν ελάχιστα, η εναλλαγή τους γίνεται πολύ άγαρμπα και ένα από αυτά είναι ξεπατίκωμα νότα προς νότα βασικού θέματος των Pirates of the Caribbean. Το speech λάμπει δια της απουσίας του και στις cutscenes ακούμε μόνο γρυλίσματα από τους ομιλούντες. Σίγουρα μια χούφτα προ-ηχογραφημένες ομιλίες θα ομόρφαιναν το τελικό αποτέλεσμα και δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το κόστος τους θα ήταν απαγορευτικό.

Για όσους αρέσκονται σε παιχνίδια που προσφέρουν μια απόλυτα χαλαρή εμπειρία, θα βρουν στο Unexpected Quest αρκετά θετικά σημεία. Από την άλλη, ο τίτλος σίγουρα δεν ενδείκνυται για gamers που έχουν αφήσει πίσω τους τις casual προτιμήσεις και τις χρονοβόρες mobile πρακτικές. Σε συνδυασμό με την αρκετά υψηλή για τα προσφερόμενα τιμή διάθεσης, θα σας προτείναμε να επενδύσετε με πολλή προσοχή.

Το The Unexpected Quest κυκλοφορεί για Switch και PC από τις 23/1/21. Το review μας βασίστηκε στην έκδοσή του για το Switch με review code που λάβαμε από τον developer.

The post The Unexpected Quest – Review appeared first on GameOver.

Keywords
Τυχαία Θέματα