The Forgotten City | Review

Μια φορά και ένα καιρό, στο… αρχαίο έτος 2012 μ.Χ., σε μία ερημική περιοχή της Αυστραλίας, ο Nick Pearce αποφάσισε να δοκιμάσει την τύχη του με το game modding και να δημιουργήσει και αυτός ένα δικός του mod μέσα στον κόσμο του Skyrim. Τέσσερα χρόνια, 300 πίτσες και 2000 λίτρα μπύρας μετά, το Forgotten City mod έσκασε μέσα στο community

του Skyrim σαν κεραυνός εν αιθρία και αμέσως αναρριχήθηκε στην κορυφή των charts. H επιτυχία του ήταν τόσο μεγάλη, που ο έκπληκτος Nick βρέθηκε βομβαρδισμένος από προτάσεις συνεργασίας από διάφορες εταιρίες ανά τον κόσμο, ενώ το mod αναγνωρίστηκε και βραβεύτηκε από την Bethesda και θεωρείται πλέον ως ένα από τα επίσημα του παιχνιδιού.

Έχοντας βρει λοιπόν μια τόσο μεγάλη αποδοχή, ο Nick αποφάσισε να τα παίξει όλα για όλα και να μετατρέψει αυτό το mod του σε ένα 100% αυτοτελές παιχνίδι. Παραιτήθηκε από την προηγούμενη δουλειά του, προσέλαβε μια μικρή ομάδα προγραμματιστών, ίδρυσε μόνος του την εταιρία Modern Storyteller και βούλιαξε στη δουλειά. Έτσι, πέντε χρόνια μετά, κατάφεραν να κυκλοφορήσουν επιτέλους τη νέα έκδοση του The Forgotten City.

Aν είχατε φάει κεραμίδι στο κεφάλι από την πρώτη έκδοση, εδώ μπορεί να φάτε και ολόκληρη τη στέγη, καθώς το παιχνίδι έχει ξαναφτιαχτεί από το μηδέν με τεράστιες αλλαγές και βελτιώσεις στο σκηνικό, την ιστορία, τους χαρακτήρες και γενικότερα όλο το υλικό του. Μόνο η κεντρική ιδέα είναι παρόμοια, και αυτή ως μια αρχική βάση και μόνο. Αν δε, δεν είχατε την ευκαιρία να ασχοληθείτε με το mod, τότε με το The Forgotten City θα βρεθείτε ξαφνικά αντιμέτωποι με ένα από τα καλύτερα adventure παιχνίδια που έχουμε δει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, αλλά και με ένα υπόδειγμα του πώς δημιουργείς έναν τέτοιο τίτλο στη σημερινή εποχή.

Εκεί που ορισμένοι δημιουργοί έχουν παραμείνει στις Myst ρίζες και στους πάρα πολύ περίπλοκους γρίφους, και εκεί που άλλοι δημιουργοί πάνε στο άλλο άκρο και παραδίδουν απλά ένα walking simulator/ movie experience, ο συγκεκριμένος τίτλος δείχνει να έχει βρει ακριβώς αυτή τη χρυσή ισορροπία ανάμεσα στα δύο όρια, δίνοντας έναν τίτλο με βαθύτατη γραφή, ωραία εξερεύνηση αλλά και βατή ροή, ακριβώς τόσο όσο χρειάζεται για να είναι προσβάσιμο αλλά και διασκεδαστικό για όλους τους παίκτες.

Η ευκολότερη αναλογία που θα μπορούσαμε να κάνουμε, είναι πως το παιχνίδι θυμίζει ως ένα βαθμό Sherlock Holmes αλλά επί της Ρωμαϊκής περιόδου. Ένα πολύ μεγάλο τμήμα του gameplay του βασίζεται στην εξερεύνηση αυτής της ξεχασμένης πόλης, αλλά και στις πλούσιες και μακροσκελείς συζητήσεις με τους κατοίκους έτσι ώστε να βρείτε τα κατάλληλα στοιχεία/ clues για το κάθε μυστήριο ή το επόμενο hint που θα σας κατευθύνει κάπου αλλού. Μηχανικά puzzles με αλλοπρόσαλλες λύσεις δεν υπάρχουν, τα λίγα puzzles αντικειμένων που θα βρείτε μπροστά σας είναι λογικά και βασίζονται και πάλι στις συζητήσεις που είχατε κάνει.

Πέραν αυτών των παραμέτρων, βέβαια, υπάρχει έντονο το στοιχείο της εξερεύνησης και ανακάλυψης διάφορων μυστικών περιοχών μέσα στον κόσμο, καθώς και ένα σχετικά απλό αλλά χρηστικό platforming για να σκαρφαλώσετε σε ορισμένες περιοχές, να περάσετε εμπόδια ή να κινηθείτε γρηγορότερα μέσα στον χάρτη. Και ανάλογα με το πόσο θα εμβαθύνετε μέσα στο παιχνίδι, υπάρχουν και ορισμένα σημεία με μια πιο τρομακτική και horror αίσθηση, όπου ο χαρακτήρας σας θα μπορέσει να έχει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο όπλο για μερικές σκηνές αρκετά εύκολης και αρκετά απλής μάχης μεν, που βοηθάει να δώσει και λίγο σασπένς στο παιχνίδι δε.

Σε μεγάλο βαθμό πάντως, ο κινητήριος μοχλός ενασχόλησης του παιχνιδιού είναι η ιδιαίτερα καλογραμμένη ιστορία του. Ο/η πρωταγωνιστής/ ρια ξυπνάει ξαφνικά στις όχθες ενός ποταμού, μην γνωρίζοντας τι ακριβώς του συνέβη και βρέθηκε εκεί. Για καλή του τύχη, τον περισυνέλεξε μια κοπέλα με τη βάρκα της και τον έφερε ως την ακτή, χωρίς ούτε εκείνη να γνωρίζει πως βρέθηκε εκεί ο πρωταγωνιστής. Του λέει λοιπόν ότι θα χαρεί πολύ να τον βοηθήσει να γυρίσει πίσω στην κοντινότερη πόλη, αλλά δε μπορεί να φύγει αυτή τη στιγμή καθώς περιμένει ένα φίλο της που πήγε να εξερευνήσει μια σπηλιά και έχει αργήσει.

Υπό την προτροπή της λοιπόν, αποφασίζετε να πάτε και εσείς στη σπηλιά για να τον βρείτε και να τον φέρετε πίσω. Τα πράγματα όμως πάρα πολύ γρήγορα παίρνουν μια στροφή προς το χειρότερο, καθώς σχεδόν αμέσως παγιδεύεστε εκεί μέσα, δίχως κάποιο τρόπο διαφυγής. Το εντυπωσιακό όμως είναι ότι ανακαλύψατε μια ολόκληρη ρωμαϊκή πόλη, η οποία ήταν κρυμμένη ανάμεσα στους βράχους. Και όπως προχωράτε, ανακαλύπτετε διάφορες άλλες πτυχές της μέχρι που βρίσκετε μια ζωντανή πόλη με κατοίκους.

Πώς είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η πόλη; Πώς βρέθηκαν αυτοί οι άλλοι άνθρωποι εκεί και πώς τους καταλαβαίνετε ενώ μιλούν άλλες γλώσσες; Τι συμβαίνει με τα εκατοντάδες χρυσά αγάλματα που υπάρχουν τριγύρω σας αλλά και ποιος είναι ο Χρυσός Κανόνας που αποτελεί τη βάση της νομοθεσίας της πόλης; Και πάνω από όλα, υπάρχει τρόπος να ξεφύγετε από εκεί μέσα, αλλά και, γιατί όχι, να ανακαλύψετε όλα τα μυστήρια της πόλης και να σώσετε και τους κατοίκους της;

Πρόκειται για μια εμπνευσμένη και πολύπλοκη ιστορία, με πολλά παρακλάδια για εκπλήξεις, όπου μια φαινομενικά απλή, αρχική κουβέντα με έναν χαρακτήρα μπορεί εν τέλει να ξεκλειδώσει μια μεγάλη ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτόν και να χρωματίσει την πόλη με πινελιές ζωής, άγχους και ίντριγκας. Προετοιμαστείτε λοιπόν για πάρα πολλές συζητήσεις και διαπραγματεύσεις, εν μέσω μιας εκ βαθέως φιλοσοφικής εξερεύνησης της ανθρωπότητας και της σχέσης της με την κοινωνία που έχει χτίσει γύρω της, τους νόμους που έχει θεσπίσει αλλά και την ανθρώπινη φύση γύρω από τον “νικητή” και τη συμπεριφορά του απέναντι στην ιστορία. Και με τα τ΄έσσερα διαφορετικά τέλη που προσφέρει το παιχνίδι, θα μπορέσετε να δείτε αρκετές διαφορετικές πτυχές του κόσμου αλλά και του χαρακτήρα σας.

Στα του τεχνικού τομέα, ευτυχώς στα πλαίσια του ολικού ανασχεδιασμού του τίτλου, οι δημιουργοί έφυγαν τρέχοντας μακριά από την Creation Engine της Bethesda και χρησιμοποίησαν την Unreal 4 για τη δόμηση του κόσμου. Αν και το τελικό αποτέλεσμα απέχει πολύ από τα πιο δυνατά δείγματα της μηχανής που έχουμε δει σε άλλους τίτλους, με το δεδομένο της πολύ μικρής ομάδας και του χαμηλού budget, το αποτέλεσμα κρίνεται ικανοποιητικότατο.

Η πόλη και τα μυστικά της νιώθεις να σε στοιχειώνουν αλλά και να σε μαγεύουν ταυτόχρονα, δίνοντας μια πολύ ωραία απεικόνιση αυτού του κρυφού κόσμου, παρά το περιστασιακό pop-in και ορισμένα μικρά glitches. Αν υπάρχει ένα μικρό παράπονο εδώ, θα λέγαμε πως θα είχε να κάνει με τους NPCs, οι οποίοι αν και σωστά σχεδιασμένοι, θα λέγαμε πως πάσχουν λίγο από το “ξύλινο” facial και movement animation της Creation Engine. Πέρα από κάθε άλλο τομέα στο παιχνίδι, εδώ είναι που προδίδεται το χαμηλότερο budget της παραγωγής και μπορεί λίγο να ξενίσει τον παίκτη μέσα σε ένα καθ’ όλα ενδιαφέρον και πλούσιο περιβάλλον.

Από πλευράς ήχου τουλάχιστον, η μουσική ενορχήστρωση του τίτλου δένει όμορφα και αρμονικά με το περιβάλλον, ενώ το voice acting, αν και δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο, θεωρούμε πως είναι ικανοποιητικό για το είδος και το ύφος ενός τέτοιου παιχνιδιο΄ύ.

Μετά από μια ενασχόληση δώδεκα ωρών με το The Forgotten City έτσι ώστε να ανακαλύψουμε όλα τα μυστικά του, μπορούμε να πούμε πως ο τίτλος της Modern Storyteller όχι μόνο αποτελεί ωδή προς τη modding community και το indie development, αλλά είναι και ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουμε αντικρίσει αυτή τη χρονιά, που άνετα μπορεί να θεωρηθεί διεκδικητής του βραβείου “Game of the Year”. Γεμάτο έξυπνες ιδέες, μυστήριο και πλούσια γραφή, έχουμε έναν από αυτούς τους σπάνιους τίτλους που γεφυρώνουν ιδανικά τα δύο άκρα ενός είδους. Και στα 25€ που έρχεται η αρχική του τιμή, ντροπιάζει με άνεση πολλές άλλες, ακριβότερες κυκλοφορίες.

Το The Forgotten City κυκλοφορεί από τις 28/7/21 για PS5, PS4, PC, Switch, Xbox Series και Xbox One. Το review βασίστηκε στην έκδοσή του για το PS5 με review code που λάβαμε από τη Dear Villagers.

The post The Forgotten City | Review appeared first on GameOver.

Keywords
city, city, sherlock holmes, xbox one, nick, game, skyrim, community, νέα, adventure, movie, holmes, μυστήριο, συγκεκριμένο, σασπένς, creation, engine, unreal, budget, animation, voice, ωδή, ps4, switch, xbox, series, gameover, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, η ζωη ειναι ωραια, κοινωνια, skyrim, δυνατα, ωδή, δουλεια, μουσικη, παιχνιδια, σημερινη, τυχη, game, ps4, απλα, βρειτε, δεδομενο, δειτε, δειχνει, δωδεκα, δωσει, ευκαιρια, υπαρχει, εποχη, επιτυχια, ερχεται, εταιρια, ετος, ζωης, ιδεα, ιδεες, ειδος, υφος, θυμιζει, ισορροπια, μακρια, μυστήριο, μηδεν, μικρο, μυστηρια, μυστικα, ομαδα, ολα για ολα, ορια, οχθες, περιβαλλον, ροη, συγκεκριμένο, σκηνες, τιμη, τμημα, τιτλος, φυση, φορα, χρυση, ομορφα, αιθρια, animation, budget, community, adventure, εξυπνες ιδεες, engine, creation, gameover, holmes, ιδιαιτερα, switch, κοπελα, nick, μπροστα, νιωθεις, παιχνιδι, pop, movie, σασπένς, series, sherlock holmes, σπηλια, υλικο, unreal, voice
Τυχαία Θέματα