Cine-TV News #77

Άποψη για το Dark, trailers για Alita: Battle Angel, Jurassic World και πολλά άλλα νέα…

Πλούσια βδομάδα από υλικό αλλά τα βλέμματα σιγά σιγά αρχίζουν να στρέφονται προς την επικείμενη πρεμιέρα του Star Wars: The Last Jedi. Εμείς (ο γραφών και ο αγαπητός Μιχαλιτσιάνος) θα έχουμε την χαρά (ελπίζουμε) να το δούμε την ερχόμενη Πέμπτη, 14/12. Μακάρι να καταφέρει να αποκολληθεί από

τα reboot μονοπάτια και να πορευθεί πλέον σε μία εντελώς δική του ιστορία. Μόνο ως θετική, πάντως, βλέπουμε την ανάθεση της καινούριας τριλογίας (μετά την ολοκλήρωση της παρούσας) στον Rian Johnson, σκηνοθέτη του Last Jedi. Υποθέτουμε ότι η Disney κάτι θα είδε που της άρεσε, για να δείξει τόση εμπιστοσύνη στον Johnson, ακόμα και πριν την πρεμιέρα της νέας του ταινίας.

Πριν σας αφήσουμε να δείτε την πλούσια ύλη αυτής της εβδομάδας, θα σχολιάσουμε λίγο την πρόσφατη προβολή του γερμανικού Dark από το Netflix. Μία σειρά που είχε διαφημιστεί ως το γερμανικό Stranger Things, περιγραφή όμως που μάλλον την αδικεί. Τα κοινά στοιχεία των δύο σειρών αφορούν στην αποτύπωση των 80s καθώς και στην ύπαρξη μεταφυσικών στοιχείων, τα οποία βέβαια δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ των δύο σειρών. Από εκεί και πέρα, το Dark χαράσσει εντελώς ξεχωριστή πορεία σε μία θεματική που αφορά το ταξίδι στο χρόνο.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε μία γερμανική κωμόπολη, όπου ορισμένες οικογένειες έχουν καλά κρυμμένα μυστικά, που θα έρθουν στην επιφάνεια έπειτα από την εξαφάνιση ενός παιδιού. Το μυστήριο περιπλέκεται, φυσικά, πολύ περισσότερο όταν εισαχθεί η ιδέα του ταξιδιού στο χρόνο σε παλιότερες εποχές της ίδιας κωμόπολης. Το πλέξιμο της υπόθεσης γίνεται με μαεστρία ώστε να διατηρείται το ενδιαφέρον τόσο για τις ίδιες τις οικογενειακές και πολύπλοκες ιστορίες όσο και για το θέμα των χωροχρονικών παραδόξων. Είναι κάτι που έχουμε ξαναδεί σε ταινίες και βιβλία φυσικά, αλλά το Dark αποτελεί μία από τις καλές περιπτώσεις αυτής της θεματικής, καταφέρνοντας σε σημεία απόλυτα επιτυχημένα το λεγόμενο (συγχωρέστε μας για τον όρο) “mindf@@k”.

Επίσης, η απόδοση των 80s έχει γίνει με απόλυτα πετυχημένο τρόπο, αποτυπώνοντας τη διαφορετική εποχή με διακριτικό τρόπο και σε αντίθεση με το πώς παρουσιαζόταν στο Stranger Things. Τα 80s στο Dark έρχονται με πλήρη φυσικότητα στις οθόνες μας, δένοντας αρμονικά το περιβάλλον με τις ανάγκες του σεναρίου. Αντιθέτως, στο Stranger Things η αποτύπωση των 80s γινόταν ως μία ωδή προς την εποχή, δημιουργώντας συχνά μία μουσειακή εικόνα. Δεν υποστηρίζουμε ότι αυτό ήταν κάτι το αρνητικό, καθώς έχουμε ήδη πει πόσο φαν του Stranger Things είμαστε, απλά τονίζουμε τη διαφορετική προσέγγιση μεταξύ των δύο σειρών.

Ο ρυθμός του Dark είναι σταθερός και με αυτοπεποίθηση ώστε το μυστήριο να διατηρεί το σασπένς αναλλοίωτο και η επαφή μας με τους πολυάριθμους χαρακτήρες να έρθει ομαλά, δίχως να “τρέχει” σε κανένα σημείο. Όντας πρώτη σαιζόν, φυσικά είναι αναμενόμενο η ιστορία να αφήσει όλα τα παρακλάδια της ανοιχτά για μελλοντικά επεισόδια. Παρόλα αυτά, δίνονται αρκετές πληροφορίες ώστε ο θεατής να νοιώσει γεμάτος από την εμπειρία, έχοντας παράλληλα το κατάλληλο χτίσιμο της αναμονής έπειτα από το αναπόφευκτο cliffhanger.

Trailers

Jurassic World: Fallen Kingdom
Σκηνοθέτης: J.A. Bayona (The Orphanage)
Πρωταγωνιστούν: Chris Pratt, Jeff Goldblum, Bryce Dallas Howard
Πρεμιέρα: 22 Ιουνίου (Αμερική)

Η τεράστια εμπορική επιτυχία του Jurassic World ήταν γεγονός, η ποιοτική του επιτυχία όμως… άλλη υπόθεση. Πραγματικά ελπίζουμε το sequel να έχει απλά ένα καλύτερο σενάριο και να μην επαναλάβει την παιδιάστικη ιστορία του προηγούμενου. Ελπίζουμε επίσης ότι ο Jeff Goldblum θα επιστρέψει με όρεξη, αποφεύγοντας την εργολαβική ερμηνεία, όπως είχε κάνει με την περσινή αποτυχία του Independence Day: Resurgence.

Alita: Battle Angel
Σκηνοθέτης: Robert Rodriguez (Machete)
Πρωταγωνιστούν: Rosa Salazar, Christoph Waltz, Jennifer Connely, Mahershala Ali, Ed Skrein, Jackie Earle Haley
Πρεμιέρα: 20 Ιουλίου (Αμερική)

Μετά το Ghost in the Shell (Το Φάντασμα στο Κέλυφος αν προτιμάτε…) σειρά έχει το manga του Battle Angel Alita για κινηματογραφική live-action μεταφορά εξ Αμερικής. Η ιστορία μάς μεταφέρει στο μέλλον, όπου η Alita, ένα cyborg, θα βρεθεί από έναν cyber-γιατρό (επάγγελμα του μέλλοντος) σε έναν σκουπιδότοπο. Αφού επανέλθει σε λειτουργία, η Alita δεν θα έχει καμία ανάμνηση, σύντομα όμως θα αντιληφθεί ότι έχει εξαιρετικές γνώσεις σε πολεμικές τέχνες, που φυσικά θα χρησιμοποιήσει για να προστατεύσει τα νέα αγαπημένα της πρόσωπα. Ελπίζουμε ότι, σε αντίθεση με το πρόσφατο Ghost in the Shell, η ταινία θα έχει εκτός από οπτική ομορφιά και ένα ουσιαστικό σενάριο.

Maze Runner: The Death Cure
Σκηνοθέτης: Wes Ball (Maze Runner)
Πρωταγωνιστούν: Dylan O’Brien, Kaya Scodelario, Thomas Brodie-Sangster, Ki Hong Lee
Πρεμιέρα: 25 Ιανουαρίου, 2018

Η αναπάντεχη επιτυχία του franchise Maze Runner (οι δύο ταινίες κόστισαν 95 εκατομμύρια δολάρια και έφεραν εισπράξεις 660 εκατομμυρίων) δεν θα μπορούσε παρά να οδηγήσει -απολύτως προβλέψιμα- στο τρίτο μέρος και πιθανότατα ακόμα παραπέρα.

Please Stand By
Σκηνοθέτης: Ben Lewin (The Sessions)
Πρωταγωνιστούν: Dakota Fanning, Toni Collette, Patton Oswalt
Πρεμιέρα: 26 Ιανουαρίου (Αμερική)

Δραματική κωμωδία με θέμα το road trip της Wendy (Dakota Fanning), μίας νεαρής κοπέλας με αυτισμό που θα αποφασίσει να ταξιδέψει μόνη της προκειμένου να πάρει μέρος σε διαγωνισμό σεναρίου για το Star Trek.

7 Days in Entebbe
Σκηνοθέτης: Jose Padilha (Elite Squad)
Πρωταγωνιστούν: Daniel Bruhl, Rosamund Pike, Vincent Cassel
Πρεμιέρα: 16 Μαρτίου (Αμερική)

Η πραγματική ιστορία διάσωσης 248 επιβατών της Air France που είχαν απαχθεί από τέσσερις εξτρεμιστές, δύο Παλαιστίνιους και δύο Γερμανούς. Η απαγωγή είχε λάβει χώρα στις 27 Ιουνίου και οι απαιτήσεις των αεροπειρατών αφορούσαν την απελευθέρωση 40 Παλαιστίνιων που ήταν φυλακισμένοι στο Ισραήλ. Ο τελικός σταθμός του αεροπλάνου ήταν στο Entebbe της Ουγκάντας, όπου και επιχειρήθηκε η διάσωση από ισραηλινές ειδικές δυνάμεις. Λίγο ατυχής (ή εσκεμμένη) η απόφαση να διαφημιστεί αυτό το διάστημα η ταινία…

You Were Never Really Here
Σκηνοθέτης: Lynne Ramsay (Morvern Callar)
Πρωταγωνιστούν: Joaquin Phoenix, Ekaterina Samsonov
Πρεμιέρα: 22 Μαρτίου, 2018

Ένας, ας τον πούμε, ιδιωτικός ντετέκτιβ με βαθιά ψυχολογικά θέματα (Joaquin Phoenix) θα προσληφθεί προκειμένου να εντοπίσει ένα χαμένο κορίτσι. Η βασική σεναριακή ιδέα θυμίζει ολίγον τι το Man on Fire με τον Denzel Washington, αλλά κάτι μας λέει πως η συγκεκριμένη ταινία θα κινείται αρκετά διαφορετικά στο ύφος της. Αξίζει να σημειωθεί ότι το You Were Never Really Here τα πήγε πολύ καλά στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, αποσπώντας το βραβείο σεναρίου αλλά και καλύτερου πρωταγωνιστή.

Altered Carbon, 1η σαιζόν
Πρεμιέρα: 2 Φεβρουαρίου, 2018 (Netflix), 10 επεισόδια

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Richard K. Morgan, η cyberpunk ιστορία του Altered Carbon θα μας μεταφέρει στο μέλλον, σε μία κοινωνία που έχει καταφέρει να βρει τη λύση για την αθανασία μέσω του copy-paste της νοημοσύνης και των αναμνήσεών μας σε άλλα σώματα. Ένας φυλακισμένος στρατιώτης θα μεταφερθεί σε ένα νέο σώμα ώστε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Laurens Bancroft, έναν πάμπλουτο που δολοφονήθηκε αλλά πρόλαβε να “αναστηθεί” σε νέο σώμα. Το πρόβλημα; Επειδή το τελευταίο backup της μνήμης του είχε γίνει μερικές ώρες πριν τον θάνατό του, δεν γνωρίζει τον δολοφόνο.

Jessica Jones, 2η σαιζόν
Πρεμιέρα: 2 Μαρτίου, 2018 (Netflix), 13 επεισόδια

Πιθανότατα η πιο επιτυχημένη από τους τρεις υπερήρωες του τηλεοπτικού Marvel Universe επιστρέφει σύντομα για τη 2η σαιζόν της, κηρύττοντας παράλληλα -υποθέτουμε- την έναρξη της 2ης φάσης του τηλεοπτικού σύμπαντος.

Black Lightning, 1η σαιζόν
Πρεμιέρα: 16 Ιανουαρίου (The CW), 13 επεισόδια

Μεγεθύνεται το τηλεοπτικό σύμπαν της DC, αυτήν τη φορά με την προσθήκη του Black Lightning, ήρωας που πρωτοεμφανίστηκε το 1977 με την υπερφυσική δύναμη της μεταχείρισης του ηλεκτρισμού (κάπου το έχουμε ξανακούσει αυτό…).

Wormwood
Πρεμιέρα: 15 Δεκεμβρίου (Netflix), έξι επεισόδια

Κάτι μεταξύ ντοκιμαντέρ και σειράς, το Wormwood θα μεταφέρει την ιστορία του Eric Olson που επί 60 χρονιά προσπαθούσε να διαλευκάνει το μυστηριώδη θάνατο του πατέρα του Frank Olson. Ο τελευταίος ήταν επιστήμονας και υπάλληλος της CIA και σχετιζόταν με το λεγόμενο Project MKUltra, μία μυστική έρευνα της CIA που αφορούσε πειράματα ναρκωτικών ουσιών σε ανθρώπους. Ο Frank Olson πέθανε το 1953 αφού πήδηξε από το παράθυρο του ξενοδοχείου όπου διέμενε, μία αυτοκτονία που πιθανότατα σχετιζόταν με δόση LSD που είχε λάβει από τον προϊστάμενό του.

Cine-TV Νέα

Απολύθηκε ο Bryan Singer από την παραγωγή την βιογραφική ταινία για τον Freddy Mercury.

Η αρχική φημολογία ήθελε τον Bryan Singer (X-Men) να απολύεται από την 20th Century Fox λόγω συγκρούσεων με τον πρωταγωνιστή, Rami Malek. Ο δημοφιλής σκηνοθέτης έδωσε τη δική του εκδοχή πίσω από την απόλυση: “Με λιγότερες από τρεις βδομάδες εναπομεινάντων γυρισμάτων ζήτησα από την Fox λίγο χρόνο ώστε να επιστρέψω στην Αμερική λόγο θέματος υγείας που είχε ένας από τους γονιούς μου. Ήταν μία ιδιαίτερα φορτισμένη εμπειρία που τελικά είχε αντίκτυπο και στη δική μου υγεία. Δυστυχώς, το στούντιο δε θέλησε να με διευκολύνει και έτσι με απέλυσε. Αυτή δεν ήταν δική μου απόφαση και δεν είχα κανένα λόγο σε αυτήν.

Οι φήμες πως έφυγα εξαιτίας διαφωνιών με τον Rami Malek δεν είναι αληθείς. Μπορεί ορισμένες φορές να υπήρχαν καλλιτεχνικές διαφορές στα γυρίσματα, όμως ο Rami κι εγώ πάντα τις ξεπερνούσαμε και συνεχίζαμε τη συνεργασία μας… Δεν ήθελα τίποτα περισσότερο από το να ολοκληρώσω τα γυρίσματα και να βοηθήσω στη δημιουργία μίας ταινίας αντάξιας του θρύλου του Freddie Mercury και των Queen. Ωστόσο, η Fox δεν ήθελε να μου το επιτρέψει διότι ήθελα, προσωρινά, να βάλω πάνω απ’ όλα την υγεία των δικών μου και τη δική μου”.

O Ridley Scott για το μέλλον του Alien.

Μιλώντας στο Entertainment Weekly ο Ridley Scott έδωσε μερικές πληροφορίες για το μέλλον του franchise, δείχνοντάς μας, σε πρώτη ανάγνωση, πως έχει ακόμα ενέργεια για συνέχειες ακόμα και μετά την μετριότατη πορεία του Alien: Covenant. Οι δηλώσεις του μάλλον θα ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά σχετικά με την παρέκκλιση του franchise από το Prometheus και μετά.

Ridley Scott: “Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεφύγουμε σταδιακά από το θέμα των aliens. Μου λένε συνεχώς «χρειάζεσαι περισσότερα aliens, χρειάζεσαι περισσότερα face huggers, χρειάζεσαι περισσότερα στομάχια που σκάνε», γι’ αυτό κι εγώ έβαλα πολλά από αυτά τα στοιχεία στο Covenant και δέσανε ωραία. Πιστεύω όμως πως αν πάμε σε μία συνέχεια θα πρέπει να βρούμε άλλες, πιο ενδιαφέρουσες, σεναριακές τροπές. Πιστεύω πως η A.I. γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη και ως εκ τούτου πιο ενδιαφέρουσα”.

Η επόμενη ταινία του Quentin Tarantino πιθανότατα θα είναι το… Star Trek.

Μοιάζει με πρωταπριλιάτικο αστείο κι όμως, σύμφωνα με το έγκυρο Deadline, ο Quentin Tarantino πρότεινε στον J. J. Abrams και την Paramount μία σεναριακή ιδέα σχετικά με το Star Trek, την οποία και δεχθήκανε. Η μόνη απαίτηση από πλευράς Tarantino ήταν η R-rated βαθμολόγηση της ταινίας (δηλαδή κατάλληλη μόνο για ενηλίκους), που έγινε δεκτή. Αναμένουμε με ανυπομονησία μία επίσημη ανακοίνωση καθώς είμαστε πραγματικά περίεργοι τόσο για το R-rated του θέματος όσο και για την οπτική γωνία που θα μπορούσε να έχει ένας σκηνοθέτης, του οποίου οι ταινίες απέχουν παρασάγγας από οποιοδήποτε sci-fi σύμπαν.

Μετά τον Deadpool ο Ryan Reynolds θα υποδυθεί και τον… Pikachu.

Ο λόγος φυσικά γίνεται για το Detective Pikachu, την spin-off σειρά των Pokemon όπου μία διαφορετική εκδοχή του Pikachu λέει περισσότερες λέξεις πέρα από το όνομά του και επίσης λύνει εγκλήματα. Η ταινία θα αποτελεί live-action παραγωγή από την Legendary αλλά υποθέτουμε ότι τον Pikachu θα τον δούμε ως CGI.

Keywords
news, news, cine, dakota fanning, road trip, star trek, air france, joaquin phoenix, on fire, denzel washington, Freddie Mercury, ridley scott, quentin tarantino, ryan reynolds, angel, world, star, jedi, reboot, Johnson, disney, netflix, μυστήριο, ωδή, σασπένς, fallen, dallas, ιουνίου, sequel, jennifer, ghost, shell, νέα, runner, dylan, franchise, dakota, road, trip, trek, jose, elite, pike, air, france, joaquin, phoenix, fire, denzel, washington, carbon, morgan, λύση, marvel, universe, black, eric, cia, project, bryan, singer, freddy, mercury, fox, queen, scott, alien, face, tarantino, ryan, reynolds, pokemon, cgi, βιβλια, λιτσα πατερα, Καλή Χρονιά, live, φωτια, Star Trek Η σειρά, κοινωνια, ωδή, το θεμα, γωνια, εμπορικη, θεμα, ισραηλ, ντοκιμαντερ, οθονες, ομορφια, ρυθμος, τα νεα, ταινιες, υγεια, υλη, φημες, air france, cgi, cia, face, ghost, pokemon, queen, runner, ryan, scott, shell, star, αθανασια, αξιζει, αμερικη, απλα, αυτοπεποιθηση, βδομαδα, βιβλιο, γεγονος, γινει, γινεται, γυρισματα, διαστημα, δυναμη, δυστυχως, δειτε, δηλωσεις, δικη, εγινε, εγκληματα, ενεργεια, εξι, εποχη, εποχες, επιτυχια, ερευνα, ερχονται, ιδεα, υπηρεσιες, υπηρχαν, υποθεση, υφος, θυμιζει, εικονα, κελυφος, κωμωδια, κωμοπολη, λαδι, λειτουργια, λύση, λογο, μυστήριο, μυστικα, ντετεκτιβ, παντα, ονομα, οντας, ουσιαστικο, παμε, πεθανε, πεμπτη, περιβαλλον, πλεξιμο, σαιζον, σεναριο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σωμα, συμπαν, φεστιβαλ, φυσικα, φορα, χτισιμο, χαρα, ψυχολογικα, ωρες, air, alien, angel, black, bryan, sequel, carbon, cyber, dakota, dakota fanning, dallas, denzel washington, disney, denzel, dylan, ειδικες δυναμεις, road, επεισοδια, eric, fallen, phoenix, fox, franchise, france, freddy, fire, γνωσεις, joaquin phoenix, joaquin, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερα, project, ιουνίου, jedi, jose, jennifer, λεξεις, marvel, mercury, morgan, netflix, on fire, washington, pike, πληροφοριες, quentin tarantino, reynolds, ridley scott, road trip, reboot, ryan reynolds, σασπένς, singer, star trek, σωματα, ταξιδι, tarantino, trek, trip, θεματα, υγειας, υλικο, universe, world
Τυχαία Θέματα