Scribblenauts Showdown

Όταν τα Scribblenauts συναντούν τα minigames.

Η σειρά Scribblenauts έχει μια σχετικά σύντομη, αλλά ενδιαφέρουσα πορεία στη βιομηχανία. Ίσως γιατί καταφέρνει να συνδυάσει, με μοναδικό ίσως τρόπο, το sandbox στοιχείο με τη χρήση λέξεων. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς ήταν μια από τις ευχάριστες κυκλοφορίες για τους κατόχους του Nintendo DS και αποτέλεσε προπομπό του τι μπορεί να προσφέρει ακριβώς το franchise. Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με τη σειρά, απλά να

αναφέρουμε πως τα παιχνίδια Scribblenauts πραγματοποιούν με επιτυχία αυτό που πολλοί sandbox τίτλοι υπόσχονται, αλλά λίγοι κατορθώνουν να επιτύχουν: την απόλυτη ελευθερία στον παίκτη. Το μόνο που απαιτείται από το χρήστη είναι η βασική γνώση των αγγλικών, στο σημείο που χρειάζεται απλά να τυπώσουν λέξεις που αντιστοιχούν σε αντικείμενα, τα οποία εμφανίζονται με μαγικό τρόπο στην οθόνη του παιχνιδιού και βοηθούν τον παίκτη να ανταπεξέλθει με επιτυχή τρόπο στις προκλήσεις του κάθε επιπέδου.

Μετά από μια μακρά πορεία στις κονσόλες της Nintendo και με μια μοναδική εμφάνιση στους υπολογιστές, η σειρά κάνει για πρώτη φορά το ντεμπούτο της σε μια ευρύτερη γκάμα κονσολών, συμπεριλαμβανομένων των PlayStation 4 και Xbox One X, με το Scribblenauts Showdown. Πρόκειται για έναν τίτλο που περιλαμβάνει όλα εκείνα τα στοιχεία που έχουν κάνει γνωστή τη σειρά Scribblenauts: η διασκέδαση, η δημιουργικότητα και η φαντασία προσφέρονται σε αστείρευτες δόσεις, κάνοντας τον τίτλο μια ιδανική πρόταση για μικρότερες ηλικίες και όχι μόνο. Ωστόσο, η συνταγή που παρουσιάζεται εδώ διαφέρει από αυτή που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Και αυτό ίσως να είναι το μελανό σημείο του παιχνιδιού.

Όσοι έχουν ήδη ασχοληθεί με το παιχνίδι μπορούν να καταλάβουν τι ακριβώς εννοούμε, καθώς η φόρμουλα που ακολουθούσαμε στα προηγούμενα παιχνίδια ήταν κοινή. Ο παίκτης αναλάμβανε το ρόλο του Maxwell, του εικονικού Scribblenaut χαρακτήρα, ο οποίος περιδιάβαινε τα διάφορα επίπεδα του παιχνιδιού σε μια προσπάθεια να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του εκάστοτε σεναρίου και να συλλέξει με επιτυχία τα Starites. Ωστόσο, το Scribblenauts Showdown είναι μια εντελώς διαφορετική πρόταση, ιδανική για όλους όσους παίζουν παιχνίδια με την παρέα τους και, κυρίως, για οικογένειες με μικρά παιδιά, που επιθυμούν να περάσουν καλά με ένα άκρως διασκεδαστικό παιχνίδι και, κυρίως, χωρίς βία. Το Showdown περιλαμβάνει μια σειρά από minigames, τα οποία οι παίκτες μπορούν να παίξουν είτε στο Versus Mode είτε στο Showdown mode.

To Versus Mode είναι ό,τι ακριβώς φανερώνει το όνομά του. Οι παίκτες αναμετρώνται μεταξύ τους, επιλέγοντας τον δικό τους Scribblenaut χαρακτήρα και παίζοντας διάφορα minigames, σε μια προσπάθεια να κερδίσουν όσους περισσότερους βαθμούς γίνεται. Μπορούν να παίξουν τέσσερις παίκτες ταυτόχρονα, ο καθένας χρησιμοποιώντας το δικό του Dual Shock 4. Το εν λόγω mode μπορεί να είναι αρκετά ικανοποιητικό εξ αρχής, αλλά στη συνέχεια η επανάληψη του gameplay μπορεί να γίνει κουραστική και να κάνει τους παίκτες να χάσουν το ενδιαφέρον τους.

Σε αυτό το σημείο, την κατάσταση έρχεται να σώσει το έτερο mode του παιχνιδιού, το Showdown. Ουσιαστικά, το mode αυτό θυμίζει αρκετά τη συνταγή που έχουν ακολουθήσει τα παιχνίδια της σειράς Mario Party. Οι παίκτες τοποθετούνται σε έναν χάρτη επιτραπέζιου παιχνιδιού, με σκοπό να φτάσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται στον τερματισμό. Το παιχνίδι ξεκινάει με τον κάθε παίκτη να κρατά στο χέρι του τέσσερις κάρτες, ενώ σε κάθε νέο γύρο ο παίκτης μπορεί να τραβάει μια καινούρια. Κάθε μια από αυτές τις κάρτες περιγράφει μια συγκεκριμένη ενέργεια. Για παράδειγμα, μια κάρτα μπορεί να επιτρέψει στον παίκτη να προχωρήσει μπροστά (ή και πίσω) έναν συγκεκριμένο αριθμό τετραγώνων, να τραβήξει νέες κάρτες ή ακόμα και να ανταλλάξει κάρτες με τους αντιπάλους του.

Φυσικά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται. Για να καταφέρουν οι παίκτες να ενεργοποιήσουν με επιτυχία τις ικανότητες κάθε κάρτας, χρειάζεται να αναμετρηθούν με κάποιον άλλο παίκτη, συμμετέχοντας στα ίδια minigames που συναντούμε και στο Versus Mode. Η διαφορά έγκειται στο ότι υπάρχει ένας ευγενής ανταγωνισμός ανάμεσα στους παίκτες, η αγωνία του να κερδίσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε. Είναι η ίδια αγωνία και ο ίδιος ανταγωνισμός που απαντούμε και στα παραδοσιακά επιτραπέζια παιχνίδια και κάνουν την εμπειρία του συγκεκριμένου mode στο Scribblenauts Showdown ξεχωριστή.

Επιπλέον, το Showdown δεν θα ήταν ένας γνήσιος τίτλος Scribblenaut αν δεν περιελάμβανε και εκείνο το στοιχείο που έκανε δημοφιλή τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Μιλάμε, φυσικά, για τη δημιουργία αντικειμένων όταν τα πληκτρολογούμε. Αυτά τα αντικείμενα, αν αντιστοιχούν στους γρίφους που μας ζητά το εκάστοτε minigame λίγο πριν από την έναρξή του, μπορούν να μας δώσουν επιπλέον πόντους στην ολοκλήρωση του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα η κατάλληλη επιλογή αντικειμένου μπορεί να μας δώσει και ένα προβάδισμα στις αναμετρήσεις μας με τους άλλους παίκτες. Το συγκεκριμένο χαρακτηριστικό δεν απαντάται σε όλα τα διαθέσιμα minigames, αλλά σε αυτά που το υποστηρίζουν – ένα χαρακτηριστικό που λειτουργεί, χωρίς αμφιβολία, εξαιρετικά και μας κάνει να το αποζητούμε συχνά.

Μερικά από αυτά είναι αρκετά ευφάνταστα και απαιτούν από τον παίκτη να σκεφτεί έξυπνα και δημιουργικά ως προς το πιο είναι το καταλληλότερο αντικείμενο για δημιουργία και χρήση, ενώ άλλα minigames απαιτούν τη γρήγορη σκέψη και την εξεύρεση των καταλληλότερων λέξεων μεγαλύτερης αξίας, που θα δώσουν και το προβάδισμα στον παίκτη που θα τις σκεφτεί.

Ο μηχανισμός αυτός απαντάται και στο Sandbox mode του παιχνιδιού, το οποίο θυμίζει αρκετά το ύφος και το στυλ των προηγούμενων παιχνιδιών της σειράς. Σε αυτό το mode ο Scribblenaut χαρακτήρας που ελέγχουμε εξερευνεί έναν πολύ μεγάλο χώρο, ο οποίος περιλαμβάνει προκλήσεις με τη μορφή puzzles. Εάν καταφέρει να δημιουργήσει το σωστό αντικείμενο, ως ανταμοιβή κερδίζει ένα από τα πολλά Starites που κρύβονται μέσα στο επίπεδο. Τα Starites που κερδίζουμε σε αυτό το mode, αλλά και στα υπόλοιπα διαθέσιμα του παιχνιδιού, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως νομισματική μονάδα για την αγορά in-game αντικειμένων που χρησιμοποιούνται για την παραμετροποίηση των χαρακτήρων αλλά και στοιχείων του παιχνιδιού.

Τολμούμε να πούμε πως το Sandbox mode είναι ό,τι πιο κοντινό μπορούν να συναντήσουν οι παλιότεροι πάικτες στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς, αλλά και πάλι δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο των αρχικών. Η μη εναλλαγή περιβαλλόντων θα κάνει τους παίκτες να πάψουν να ασχολούνται μαζί του πολύ σύντομα και θα επιστρέψουν ξανά στα minigames, τα οποία ποικίλουν σε μέγεθος και αποτελούν, καλώς ή κακώς, τον κορμό του παιχνιδιού.

Δεν είναι, ωστόσο, όλα ρόδινα στο παιχνίδι. Το μεγάλο πρόβλημα που μπορεί να ταλαιπωρήσει τους παίκτες ανά πάσα στιγμή έχει να κάνει με το χειρισμό. Εκ πρώτης όψεως, ο χειρισμός δεν αποτελεί κάποιο εξαιρετικό πρόβλημα. Τα πλήκτρα που απαιτούνται για τον έλεγχο είναι συγκεκριμένα, ενώ οι μοχλοί ελέγχου λειτουργούν άψογα. Το πρόβλημα έχει να κάνει με τα motion controls του χειριστηρίου, πρόβλημα που οφείλεται καθαρά σε εσφαλμένο κώδικα εντός του παιχνιδιού. Υπάρχουν παιχνίδια που απαιτούν συντονισμένες και ακριβείς κινήσεις, κάνοντας χρήση του χειριστηρίου, αλλά πολύ συχνά δίνεται η αίσθηση πως το χειριστήριο απλώς αρνείται να συνεργαστεί. Όταν, μάλιστα, τα motion controls απαιτούνται από έναν αρκετά μεγάλο αριθμό minigames, ο παίκτης καταλήγει να ανησυχεί περισσότερο για το αν θα καταφέρει να παίξει το παιχνίδι σωστά, παρά αν θα καταφέρει να νικήσει τον αντίπαλό του.

Επιπλέον, ένα ακόμα πρόβλημα που ενδεχομένως να συναντήσουν οι παίκτες στην αρχή, ακόμα και οι πιο έμπειροι με τα παιχνίδια της σειράς, είναι ο τρόπος με τον οποίο εισάγουμε τα γράμματα για να σχηματίσουμε μια λέξη. Είναι λογικό πως έπρεπε να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση για την εισαγωγή γραμμάτων, από τη στιγμή που δεν είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουμε μια οθόνη αφής και απλά να γράψουμε τη λέξη. Έτσι, η εισαγωγή λέξεων πραγματοποιείται με την επιλογή γραμμάτων που εμφανίζονται σε μια σειρά κύκλων πάνω στην οθόνη. Το σύστημα αυτό έχει σχεδιαστεί έτσι ούτως ώστε το παιχνίδι να μπορεί να «προβλέψει» τη λέξη που θέλει να χρησιμοποιήσει ο παίκτης, διαγράφοντας τα γράμματα που κρίνει πως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν. Άπαξ και ο παίκτης καταλάβει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το σύστημα, είναι πολύ εύκολο να το χρησιμοποιήσει στη συνέχεια.

Η ιδιομορφία του όμως – και εδώ έγκειται το πρόβλημα- έχει να κάνει στο πάτημα των πλήκτρων του DualShock 4 (Σταυρός, Τετράγωνο, Κύκλος και Τρίγωνο) μαζί με την επιλογή του κατάλληλου κύκλου με τον αριστερό μοχλό. Με το παιχνίδι να μην εξηγεί επαρκώς πως επιτυγχάνεται αυτό, είναι σίγουρο πως μια μερίδα παικτών θα δυσκολευτεί, ειδικά από τη στιγμή που το παιχνίδι έχει εισάγει και μια λίστα με τις διαθέσιμες λέξεις που εμφανίζονται με την επιλογή του πρώτου γράμματος, κάτι που αυτόματα θα οδηγήσει τους παίκτες σε πολλά scroll down μέχρι να βρουν τη λέξη που επιθυμούν ή μέχρι να μάθουν να χρησιμοποιούν σωστά το σύστημα λέξεων.

Καταληκτικά, να αναφέρουμε πως το Scribblenauts Showdown είναι μια ιδανική πρόταση της WB Games για τους οπαδούς των party games και, κυρίως, για τις οικογένειες, που μπορούν να περάσουν χρόνο μεταξύ τους διασκεδάζοντας. Αν και η φόρμουλα που ακολουθεί διαφέρει δραστικά σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, ο τίτλος μπορεί να αποτελέσει εχέγγυο για μερικές όμορφες βραδιές. Ωστόσο, στοιχεία όπως η επαν'αληψη του περιεχομένου των minigames, παρά τη γκάμα του διαθέσιμου αριθμού τους, αναπόφευκτα θα περιορίσει και τη γενική χρήση του παιχνιδιού σε αυτές τις ορισμένες στιγμές.

Το review βασίστηκε στην PS4 έκδοση του παιχνιδιού.

ps4xbox oneswitch
Keywords
Τυχαία Θέματα