Final Fantasy XIV: Stormblood

Ταξιδέψαμε στη Γερμανία και μιλήσαμε με τον παραγωγό του παιχνιδιού.

Πριν από μερικές μέρες το GameOver.gr, αποκλειστικά από τη χώρα μας, είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει μέχρι το Αμβούργο -μετά από πρόσκληση της CD Media, αντιπροσωπείας της Square-Enix στην Ελλάδα- με σκοπό να δοκιμάσει από κοντά το νέο expansion του Final Fantasy XIV, που φέρει τον υπότιτλο "Stormblood". Επιπλέον, μας δόθηκε η ευκαιρία να συνομιλήσουμε με τον Naoki Yoshida, διευθυντή

και παραγωγό του παιχνιδιού. Στα λίγα λεπτά που μπόρεσε να μας διαθέσει ο κ.Yoshida μεταξύ των gameplay sessions που είχαμε με το παιχνίδι, μας μίλησε για τα microtransactions που αναμένονται να εμφανιστούν στο Stormblood, την ανάλυση του παιχνιδιού στο PS4 Pro και πολλά άλλα στοιχεία για το επερχόμενο πακέτο επέκτασης.

Ακολουθεί η συζήτηση που μοιραστήκαμε εμείς και ένας ακόμα εκπρόσωπος του ειδικού Τύπου από την Αμερική με τον Yoshida-san, ενώ σε λίγες ημέρες θα διαβάσετε στο GameOver αναλυτικό preview του expansion, με αποκλειστικό gameplay video και άλλες πληροφορίες.

- Η ιστορία αυτή τη φορά φαίνεται να είναι ακόμα περισσότερο βασισμένη στους χαρακτήρες σε σύγκριση με το Heavensward, θέλω αν μπορείτε να μου το επιβεβαιώσετε αυτό και να μου πείτε ποιος από τους νέους χαρακτήρες είναι ο δικός σας αγαπημένος.

Naoki Yoshida - Νομίζω πως μια τέτοια εκτίμηση δεν είναι λάθος, όμως οι ομάδες που ασχολούνται με την ιστορία και το σενάριο, μου αναφέρουν συνέχεια πως ο βασικός πρωταγωνιστής αυτής της περιπέτειας είναι ο παίκτης. Θέλουμε να σιγουρευτούμε ότι είναι ο παίκτης που ζει την ιστορία. Οπότε όποια απόφαση και αν πάρει ο παίκτης, οι χαρακτήρες γύρω του θα “μεγαλώσουν” μέσα από τις αποφάσεις του. Αυτό που είναι διαφορετικό από το Heavensward, είναι ότι ο παίκτης θα κάνει ένα ταξίδι, ένα μεγάλο ταξίδι και ανάλογα με τις διάφορες καταστάσεις, τα μέλη που τον πλαισιώνουν μπορεί να αλλάξουν, κάποια να φύγουν και κάποια να προστεθούν. Τώρα, όσον αφορά τους νέους χαρακτήρες, μεταξύ άλλων παρουσιάσαμε και ένα νεαρό σαμουράι και είμαι σίγουρος πως πρέπει να έχετε το νου σας για αυτόν. Μεταξύ των παικτών, όμως, ο αγαπημένος χαρακτήρας φαίνεται να είναι η Yotsuyu.

- Μπορείτε να επιβεβαιώσετε ότι το Ala Migo είναι Dungeon;

ΝΥ - Θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Αυτό που μπορώ να σας πω, είναι ότι το Ala Migo είναι μια περιοχή που θα πρέπει να ελευθερώσετε από την αυτοκρατορία των Garlean, οπότε θα υπάρχει μια πολύ “έντονη” μάχη εκεί. Πιστεύουμε πως έχουμε κάνει καλή δουλειά σε αυτό το κομμάτι και οι παίκτες θα πρέπει παίξουν το βασικό σενάριο για να φτάσουν στο συγκεκριμένο σημείο.

- Περνώντας σε κάτι διαφορετικό τώρα. Γνωρίζουμε ότι θα υπάρχει η επιλογή για 4Κ στο PS4 Pro και αρκετοί θα ήθελαν να μάθουν αν θα είναι Native 4k ή ίσως upscaled με την τεχνολογία του checkerboard.

ΝΥ - Ο λόγος που δεν πήγαμε προς το Native 4Κ είναι γιατί στο FFXIV πολλοί χαρακτήρες γίνονται render on screen και αν πηγαίναμε σε Native 4Κ το framerate δεν θα ήταν καθόλου σταθερό, με αποτέλεσμα ορισμνένοι άνθρωποι να βίωναν motion sickness. Όταν η εικόνα είναι ακίνητη είναι πολύ όμορφη όμως όταν αρχίσει ο παίκτης και εξερευνά τριγύρω, αρχίζει το framerate και γίνεται ασταθές, οπότε αποφασίσαμε αντί να έχουμε μια όμορφη εικόνα όταν δεν κινείται ο παίκτης, να είναι όμορφο το παιχνίδι ακόμα και όταν θα εξερευνά τον κόσμο, οπότε εσκεμμένα δεν επιλέξαμε το Native 4K και πήγαμε με κάτι πιο σταθερό σε θέμα framerate όταν πολλοί χαρακτήρες θα απεικονίζονται στην οθόνη.

Και μια πολύ προσωπική γνώμη σε αυτό το θέμα, μιλώντας ειλικρινά. Κατά τη διάρκεια μερικών test δεν ένιωθα πως το Νative 4Κ είναι κάτι όμορφο, γιατί μπορείς να δεις ακόμα και το παραμικρό texture από πολύ πολύ μακριά. Στη πραγματικότητα, όταν κοιτάς ένα τοπίο, έχεις ένα όριο μέχρι που μπορείς πραγματικά να δεις και να εστιάσεις με τα μάτια σου, οπότε όσο πιο μακριά κοιτάς τόσο δυσκολότερο είναι να δεις ξεκάθαρα. Επομένως κάτι σαν το Native 4K δείχνει λίγο ψεύτικο οπότε πιστεύω ότι είναι καλύτερο που μερικά από τα textures στο παιχνίδι είναι εσκεμμένα θoλά όσο απομακρύνεσαι από αυτά. Το κάνει να δείχνει πιο ρεαλιστικό.

- Όσον αφορά τα επί πληρωμή αντικείμενα που κάνουν boost το χαρακτήρα, θα ήθελα να μάθω τη σκέψη σας πίσω από τη τιμολογιακή πολίτικη τους και αν τα έχετε εσκεμμένα λίγο ακριβά για να μην τα χρησιμοποιούν πάρα πολλοί παίκτες.

ΝΥ - Εάν θυμάστε από την παρουσίασή μας, χαρακτηρίσαμε το συγκεκριμένο θέμα σαν ένα μέσο που βοηθάει τον παίκτη να ανεβεί ένα “βουνό”. Πιστεύουμε πως αυτό το βουνό δεν είναι δύσκολο να το ανέβει κάποιος μόνος του, όπως για παράδειγμα ας πούμε με το World of Warcraft που το δικό τους “βουνό” είναι ακόμα πιο υψηλό και έχουν εστιάσει την προσοχή τους προς τους παίκτες που θέλουν να παίξουν το τελευταίο expansion -αλλά αυτός είναι ο δικός τους τρόπος. Αν φανταστούμε για λίγο το FFXIV σαν μια τηλεοπτική σειρά, αυτή είναι η τρίτη της σεζόν και θεωρούμε πως οι παίκτες πρέπει να πάνε πίσω και να βιώσουν όσα έχουμε δείξει μέχρι τώρα, οπότε ναι, το έχουμε κάνει εσκεμμένα, έτσι ώστε να μη δίνουμε σε όλους την “εύκολη λύση” -αν το θέλετε.

Επιπλέον, θέσαμε έτσι τις τιμές ώστε αν κάποιος παίκτης αγοράσει το Job level boost καθώς και το scenario shortcut, το ποσό να είναι ανάλογο με αυτό ενός game package, οπότε ο παίκτης να σκεφτεί καλά αν θέλει να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, αν αξίζει να ξοδέψει αυτό το ποσό. Θέλαμε να δώσουμε στους παίκτες μας μια επιλογή ανάμεσα στο αν θέλουν να ξεκινήσουν από την αρχή ή να ξεκινήσουν όσο πιο κοντά στο end game περιεχόμενο γίνεται.

- Τέλος, θα θέλαμε να μας πείτε αν θα υπάρχει κάποιου είδους δείκτης ή κάποια διαφοροποίηση ανάμεσα στους παίκτες που έχουν επενδύσει χρόνο στο παιχνίδι σε σχέση με αυτούς που χρησιμοποίησαν κάποιο shortcut, και πώς νομίζετε ότι θα ενταχθούν αυτοί οι παίκτες στην κοινότητα.

ΝΥ - Θέλουμε να έχουμε μια ενωμένη και δυνατή κοινότητα και βάζοντας κάτι αντίστοιχο μέσα στο παιχνίδι θα μπορούσε ενδεχόμενος να διαχωρίσει την κοινότητά μας. Οπότε, η απάντηση είναι "όχι", δεν σκοπεύουμε να βάλουμε κάτι τέτοιο μέσα στο παιχνίδι για αυτόν το σκοπό. Επιπλέον, δεν θεωρούμε πως αυτοί οι παίκτες θα κάνουν κάποιου είδους “ζημιά” στη κοινότητά μας. Βάση στατιστικών που έχουμε από την κινέζικη έκδοση του παιχνιδιού, όπου παρόμοιο χαρακτηριστικό έχει ενσωματωθεί στο παιχνίδι από το Heavensward, βλέπουμε ότι παίκτες που χρησιμοποιούν αυτού του είδους τα shortcuts δεν είναι εντελώς έξω από τα νερά τους με την έννοια ότι δεν χρησιμοποιείς ξαφνικά ένα τέτοιο αντικείμενο χωρίς να γνωρίζεις τίποτα για ένα ΜΜΟ. Οπότε, δεν νομίζω πως θα είναι και πάρα πολλά τα άτομα που θα αγοράσουν ένα shortcut αντικείμενο χωρίς να γνωρίζουν τίποτα για τη σειρά και γενικότερα για τα ΜΜΟ ώστε να προκαλέσουν και κάποια διαταραχή στην κοινότητα.

- Σας ευχαριστούμε πολύ για το χρόνο σας.

ΝΥ - Και εγώ σας ευχαριστώ.

pcps4
Keywords
Τυχαία Θέματα