Blizzard-gate και Κίνα

Αντιδράσεις από την κοινότητα και πολιτικούς.

Η Blizzard απέβαλε τον επαγγελματία παίκτη του Heartstone Chung “blitzchung” Ng Wai από το τουρνουά Heartstone Grandmasters, αποκλείοντάς τον παράλληλα από όλους τους επίσημους διαγωνισμούς για ένα χρόνο και παρακρατώντας τα κέρδη του, όταν κατά την διάρκεια μιας συνέντευξης που έδωσε μετά από μια νίκη του, εξέφρασε την υποστήριξη του στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που γίνονται αυτή την

περίοδο στο Χονγκ Κονγκ. Μετά από μία μέρα η εταιρεία απέλυσε και τους δύο casters που ήταν υπεύθυνοι για την συνέντευξη. Επικαλούμενη τον επίσημο κανονισμό του τουρνουά για να δικαιολογήσει την πράξη της, η εταιρεία δήλωσε ότι "οποιαδήποτε πράξη προσβάλει μέρος ή μια ομάδα πληθυσμού ή προκαλεί ζημιά στην εικόνα της Blizzard αποτελεί αυτόματη αιτία αποβολής και αποκλεισμού από το επίσημο τουρνουά Heartstone", ενώ έκλεισε και τα σχόλια κάτω από τη δήλωσή της, γεγονός που δεν συνάδει με τη συμπεριφορά της προς το κοινό τόσα χρόνια.

Οι Αμερικανοί γερουσιαστές Marco Rubio και Ron Wyden εξέφρασαν μέσω twitter τους προβληματισμούς για την απόφαση αυτή της εταιρείας. Συγκεκριμένα ο Rubio δήλωσε ότι «η Κίνα χρησιμοποιεί την πρόσβαση της στην αγορά ως μοχλό πίεσης για να φιμώσει την ελευθερία λόγου παγκοσμίως και πως οι συνέπειες θα παραμείνουν για πολύ μεγαλύτερο διάστημα αφού το τωρινό πολιτικό προσωπικό των Ηνωμένων Πολιτειών θα έχει αποχωρήσει». Ο Wyden με τη σειρά του έγραψε ότι «η Blizzard δείχνει πως είναι πρόθυμη να γελοιοποιήσει τον εαυτό της προκειμένου να ικανοποιήσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και πως καμία αμερικάνικη εταιρεία δεν θα έπρεπε να λογοκρίνει όσους ζητάνε ελευθερία για να βγάλει γρήγορο χρήμα».

Η αντίδραση από την gaming κοινότητα ήταν άμεση, το hashtag #Blizzardboycott έγινε trending στο Twitter με πάνω από 200.000 posts, ενώ αρκετοί οπαδοί των παιχνιδιών της αποφάσισαν να κάνουν delete τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα το σύστημα να μπλοκάρει για ένα χρονικό διάστημα. Υπάλληλοι της εταιρείας διαμαρτυρήθηκαν και εκείνοι για την απόφαση, ανεβάζοντας ταμπέλες στην είσοδο των κεντρικών γραφείων της στην Καλιφόρνια. Η Blizzard, μέσω ενός εκπροσώπου της, δήλωσε ότι εκτιμάει την κατάσταση για την ώρα, ενώ από την Τρίτη που εξέδωσε την απόφαση της δεν έχει προβεί σε κάποιο άλλο σχόλιο.

Να σημειώσουμε ότι για το 2018 το 31% των συνολικών in app αγορών στο Heartstone έγιναν στην Κίνα, ποσοστό που αναλογεί σε 51 εκατομμύρια δολάρια. Συγκριτικά, στις Ηνωμένες Πολιτείες το αντίστοιχο ποσό ανήλθε στα 31 εκατομμύρια δολάρια για την ίδια περίοδο. Τέλος, η Tencent που αποτελεί την μεγαλύτερη εταιρεία video games στην Κίνα, έχει στην κατοχή της το 5% της Activision Blizzard, την μητρική εταιρεία της Blizzard.

Keywords
Τυχαία Θέματα