Sniper Elite III: Ultimate Edition

Μαθήματα κρανιακής ανατομίας με φόντο την Αφρική.

Κάθε φορά που πρόκειται να αναφερθούμε σε επανακυκλοφορία παλαιών παιχνιδιών στο Switch, ξεκινάμε με έκδηλη την αμηχανία για το πώς θα πρέπει να επαναπροσεγγίσουμε ένα παιχνίδι, για το οποίο έχουμε ήδη αναφερθεί στο παρελθόν με πολλές λεπτομέρειες και στην αρμόζουσα έκταση. Το γεγονός ότι το Switch αποτελεί πόλο έλξης των επανακυκλοφοριών, έχει, πλέον, επιτρέψει στους developers να ρίχνουν παλιά παιχνίδια με το τσουβάλι στον

τορβά της Nintendo, ελπίζοντας πως οι παίκτες θα ενδιαφερθούν να παίξουν (για μια ακόμα φορά) το παιχνίδι και να ξαναζήσουν τις ίδιες εμπειρίες -αλλά φορητά αυτή τη φορά. Αυτή ακριβώς είναι και η περίπτωση του Sniper Elite III: Ultimate Edition. Ένα shooter από τα παλιά , που επιστρέφει σε ένα πλήρες πακέτο, με όλα τα διαθέσιμα DLCs που διατέθηκαν όταν εκείνο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά περίπου πέντε χρόνια πριν, παρέα με τις απαραίτητες αναβαθμίσεις του οπτικού τομέα.

Στο αρχικό μας κείμενο μπορείτε να διαβάσετε με πλήρη λεπτομέρεια τα θετικά και τα αρνητικά του τίτλου, πράγματα που δεν έχουν στην ουσία αλλάξει από την αρχική κυκλοφορία. Η πιο σημαντική προσθήκη που θα μπορούσαμε να σημειώσουμε είναι αυτή των motion controls, τα οποία και μπορούν να διευκολύνουν τη στόχευση – αν και θεωρούμε πως ο παραδοσιακός χειρισμός στόχευσης λειτουργεί πολύ, πολύ καλύτερα. Αν περιμένετε να δείτε ένα shooter παιχνίδι με κάποια εξαιρετική ιστορία από πίσω, τότε το Sniper Elite III: Ultimate Edition δεν είναι για εσάς.

Για όσους δεν έχουν ασχοληθεί με κανένα παιχνίδι της σειράς και καταπιάνονται για πρώτη φορά με έναν τίτλο Sniper Elite (έχοντας προσπεράσει πιθανόν το Sniper Elite V2 Remastered), μπορούμε να εγγυηθούμε σχεδόν πως δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα να ακολουθήσουν την εξέλιξη, τόσο λόγω του setting όσο και της νέας τοποθεσίας. Ο παίκτης θα αναλάβει για μια ακόμα φορά το ρόλο του Karl Fairburne στα πλαίσια των αγώνων και των αιματοχυσιών στη Βόρεια Αφρική, υπερασπίζοντας τις Συμμαχικές Δυνάμεις απέναντι σε εκείνες του Άξονα και των φιλικά προσκείμενων σε αυτόν. Θεωρούμε πως τα DLC και οι αποστολές με τον Churchill έχουν πιο πολύ ενδιαφέρον σε σχέση με το περιεχόμενο του αρχικού παιχνιδιού, καθώς οι ατάκες αλλά και τα κλισέ δίνουν και παίρνουν, χωρίς να προσφέρουν κάτι ουσιαστικό στην κεντρική ιστορία. Πιθανόν, ούτε η ίδια η Rebellion είχε περισσότερες αξιώσεις σε αυτόν τον τομέα.

Εκεί που το παιχνίδι μάς κέρδισε τόσο την πρώτη φορά όσο και τη δεύτερη στο Switch, είναι στο gameplay. Το Sniper Elite III: Ultimate Edition είναι ένα παιχνίδι με άφθονη δράση, η οποία επικεντρώνεται στην απαραίτητα χρήσιμη κλάση των sniper όπλων, έχοντας ιδιαίτερη έφεση σε μηχανισμούς stealth, ώστε ο εχθρός να μην ξέρει ποτέ από πού θα έρθει η σφαίρα εκείνη που θα τα τελειώσει όλα. Αυτό οφείλεται όχι τόσο στην αποτελεσματικότητα των εν λόγω όπλων, όσο στη χρήση της X-Ray Killcam, η οποία καταφέρνει να μας δείξει με απόλυτη ακρίβεια (που αγγίζει τα όρια εικονικής βίας) τον τρόπο θανάτου του εκάστοτε θύματος.

Το Sniper Elite III: Ultimate Edition είναι ένα παιχνίδι με άφθονη δράση, η οποία επικεντρώνεται στην απαραίτητα χρήσιμη κλάση των sniper όπλων.

Κάθε φορά που πετυχαίνουμε μία θανατηφόρα βολή σε έναν εχθρό, η κάμερα ξεκινά να ακολουθεί σε slow-motion την τροχιά της σφαίρας, μέχρι εκείνη να βρει τον στόχο της. Όταν η σφαίρα φτάσει στο επίμαχο σημείο, τότε το εχθρικό σώμα απεικονίζεται ως ακτινογραφία, προκειμένου να παρακολουθήσουμε με πάσα λεπτομέρεια τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί από ένα sniper όπλο στον εγκεφαλικό μυ αλλά και στο κρανιακό οστό. Οι παίκτες που αρέσκονται σε τέτοια έκθεση σπλατεριάς και δεν έχουν οποιοδήποτε πρόβλημα με την εσκεμμένη επανάληψη τέτοιων βολών, βρίσκονται πραγματικά στο στοιχείο τους.

Το Sniper Elite III: Ultimate Edition ωστόσο δεν προσφέρει μόνο εξατομικευμένα μαθήματα ενδοκράνιας ανατομίας. Είναι ικανό να τοποθετήσει τον παίκτη σε ένα ενδιαφέρον πεδίο μάχης, το οποίο δεν είχε την ευκαιρία να αναδειχθεί σε αντίστοιχα παιχνίδια του είδους που πραγματεύονται τη συγκεκριμένη περίοδο. Κάθε μια αποστολή μάς ταξιδεύει σε διαφορετικά σημεία, με κάθε επίπεδο να περιλαμβάνει τα δικά του objectives προς ολοκλήρωση. Το setting της Βόρειας Αφρικής, με την ποικιλομορφία του και με το σχηματισμό του, επέτρεψε στην ομάδα ανάπτυξης να επικεντρωθεί σε stealth μηχανισμούς, οι οποίοι μερικές φορές βασίζονται στην επιτυχή ολοκλήρωση των επιμέρους objectives και οι οποίοι καλούνται να προσφέρουν μια ποικιλία στο gameplay.

Η αλήθεια είναι πως το Sniper Elite III: Ultimate Edition κάνει μια τίμια και αξιοπρεπή προσπάθεια στον τομέα της stealth προσέγγισης, όπως επίσης και της σωστής χρήσης του περιβάλλοντος, που στοχεύουν στον αποπροσανατολισμό και την τελική εξολόθρευση των αντιπάλων. Αν και τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα όταν βρισκόμαστε σε κάποιο vantage point, με το sniper ανά χείρας και με τους εχθρούς σε άμεση θέα, αυτό δεν σημαίνει πως είναι πάντοτε εφικτό να συμβεί. Πολλές φορές ο παίκτης θα κληθεί να αποσπάσει την προσοχή μεμονωμένων στρατιωτών κάνοντας χρήση του περιβάλλοντος, ούτως ώστε να τους απομακρύνει και να τους εξουδετερώσει με την ησυχία του, με πισώπλατα χτυπήματα αλλά και με τη χρήση του αθόρυβου Welrod πιστολιού.

Το γεγονός, δε, πως οι εχθροί αντιδρούν στους θορύβους του περιβάλλοντος (όπως οι πέτρες) και σπεύδουν να ερευνήσουν το πρόβλημα, κάνει την gameplay προσέγγισή μας πολύ πιο ενδιαφέρουσα και αποτελεσματική. Οι ανοιχτοί χώροι του παιχνιδιού μπορούν να περιλαμβάνουν και εναλλακτικές πηγές θορύβου στις οποίες οι εχθροί δεν δίνουν σημασία, όπως οι πολεμίστρες αυτόματων όπλων. Σε αυτήν την περίπτωση, ο παίκτης μπορεί να επιχειρήσει τόσο την προαναφερθείσα μέθοδο εξόντωσης, όσο και την εξ αποστάσεως, κάνοντας χρήση του αγαπημένου sniper όπλου. Έτσι, το παιχνίδι μπορεί να προσφέρει εναλλακτικές μεθόδους ολοκλήρωσης μιας αποστολής, με τον παίκτη να σχεδιάσει μόνος του τον ιδανικό τρόπο προσπέλασης των οκτώ συνολικά επιπέδων (τουλάχιστον στο κεντρικό παιχνίδι), αλλά και της εξολόθρευσης των εχθρών που λυμαίνονται κάθε περιοχή.

Η χρήση της X-Ray Killcam καταφέρνει να μας δείξει με απόλυτη ακρίβεια (που αγγίζει τα όρια εικονικής βίας) τον τρόπο θανάτου του εκάστοτε θύματος

Μακάρι να μπορούσαμε να πούμε πως όλα βαίνουν καλώς με το παιχνίδι. Δυστυχώς, το Sniper Elite III: Ultimate Edition χωλαίνει όσον αφορά στην Α.Ι του παιχνιδιού, η οποία τυγχάνει να αντιμετωπίζει στιγμές αδυναμίας. Για παράδειγμα, κάθε φορά που ένας φρουρός αντιληφθεί ένα νεκρό σώμα, το μόνο που θα κάνει είναι να κοιτάξει ταραγμένος για μερικά δευτερόλεπτα δεξιά-αριστερά, να ελέγξει για μερικά δευτερόλεπτα την περιοχή και μετά να συνεχίσει την περιπολία του σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτα. Η παραπάνω κατάσταση μπορεί να συμβεί ακόμα και αν αυτός ο φρουρός σκοτωθεί ακριβώς δίπλα του, μία συμπεριφορά που δε θα λέγαμε ότι είναι και πολύ ρεαλιστική, ειδικά αν αναλογιστούμε πως βρισκόμαστε (θεωρητικά) σε ένα πεδίο μάχης.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που το παιχνίδι μας επιτρέπει να ελέγχουμε τις αντιδράσεις των εχθρών και να λάβουμε τα μέτρα μας, αισθανόμαστε πως μερικές φορές η αντίδρασή μας και τα ανακλαστικά μας δεν αντιμετωπίζουν κάποια ιδιαίτερη πρόκληση από το παιχνίδι. Επιπροσθέτως, η αντίδραση των εχθρών σε θορύβους είναι ίδια και απαράλλαχτη σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού, δημιουργώντας την εντύπωση ότι πολεμάμε με ρομπότ και όχι ανθρώπους. Αν και κατά τις έντονες στιγμές μάχης η Α.Ι φαίνεται ότι αντιδρά ακριβώς όπως πρέπει, τις περισσότερες φορές μας απογοητεύει – και λόγω της stealth φύσης του παιχνιδιού, η Α.Ι τείνει να μας απογοητεύει όλο και πιο συχνά.

Όσοι αρέσκονται στις διαδικτυακές αναμετρήσεις, μπορούν να απολαύσουν τα διαθέσιμα multiplayer modes, τα οποία αποτελούν ένα standard στα παιχνίδια του είδους. Ο παίκτης μπορεί να συνεργαστεί με έναν ακόμα στο βασικό campaign, που αναμφίβολα προσφέρει μία ευχάριστη συνεργατική εμπειρία χάρη στα μεγάλα και ανοιχτά περιβάλλοντα, αλλά και στο Overwatch mode, όπου οι παίκτες μπορούν να συνεργαστούν ο καθένας με τα δικά του όπλα, αλλά με σύμμαχο τη μοναδική και συνεργατική προεπισκόπηση και χρήση του χάρτη.

Τα Deathmatch και Team Deathmatch κάνουν φυσικά την εμφάνισή τους, προσφέροντας ευκαιρίες για έντονο sniping και μεγαλύτερων προκλήσεων απέναντι σε πραγματικούς αντιπάλους με έως 4 παίκτες σε τοπικό επίπεδο και έως 8 παίκτες διαδικτυακά. Μπορούμε, μάλιστα, να παραδεχτούμε πως το παιχνίδι πολλαπλών παικτών λειτουργεί εξαιρετικά (τουλάχιστον το διαδικτυακό, το οποίο και δοκιμάσαμε), χωρίς ιδιαίτερο lag ή άλλα προβλήματα σύνδεσης. Από εκεί και πέρα, το μόνο που μένει να σχολιάσουμε είναι ο οπτικοακουστικός τομέας του παιχνιδιού. Ο ήχος δεν αποτελεί το πλέον αξιομνημόνευτο τμήμα του Sniper Elite III, αν και τα πολεμικά ηχητικά εφέ αποδίδονται ακριβώς όπως πρέπει. Ο οπτικός τομέας φαίνεται να λειτουργεί εξίσου καλά τις περισσότερες φορές, τόσο όταν παίζουμε σε docked mode, όσο και σε φορητά.

Αν και κατά τις έντονες στιγμές μάχης η Α.Ι φαίνεται ότι αντιδρά ακριβώς όπως πρέπει, τις περισσότερες φορές μας απογοητεύει.

Αν και ο οπτικός τομέας του Sniper Elite III: Ultimate Edition έχει δεχτεί σημαντικές βελτιώσεις στα υπόλοιπα συστήματα που το έχουν υποδεχτεί, δεν μπορούμε να πούμε ότι η έκδοση για το Switch αγγίζει ακριβώς τα ίδια επίπεδα ποιότητας. Η απεικόνιση του τίτλου στην υβριδική κονσόλα της Nintendo φαίνεται πως βρίσκεται ένα σκαλί παραπάνω από τις αρχικές εκδόσεις της προηγούμενης γενιάς, χωρίς ωστόσο να ισχυριζόμαστε πως είναι κακός. Ο ρυθμός ανανέωσης των καρέ είναι σταθερός (όταν το παιχνίδι δεν «ζορίζεται» από εφέ καπνού και άλλα αντίστοιχα) ενώ η ανάλυση είναι κλειδωμένη στα 720p παίζοντας φορητά, ενώ σε docked mode είναι κυμαινόμενη. Για να είμαστε ειλικρινείς απολαύσαμε περισσότερο το παιχνίδι παίζοντας φορητά, καθώς η εμπειρία ήταν πιο συνεπής και κοντά στις περιγραφές του Switch portable mode. Διάφορα glitches, με πιο χαρακτηριστικό αυτό της δυσλειτουργίας της X-Ray Killcam, μπορούν να μας εκνευρίσουν, αλλά εν τέλει το παιχνίδι δεν απογοητεύει όσον αφορά στον οπτικό τομέα.

Εν κατακλείδι, το Sniper Elite III: Ultimate Edition αναμφίβολα δεν απογοητεύει, χωρίς, ωστόσο, να προσφέρει οτιδήποτε καινούριο σε σχέση με την αρχική έκδοση, πέρα από την προσθήκη όλου του επιπλέον υλικού που κυκλοφόρησε κατά καιρούς. Χάρη στη φορητότητα του Switch, έχουμε να κάνουμε με ένα ενδιαφέρον "adventure" shooter τίτλο, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει, και όσοι ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για παιχνίδι πολλαπλών παικτών θα έχουν τη δυνατότητα να ασχοληθούν μαζί του για καιρό. Ελπίζουμε, όμως, πως η Rebellion θα έχει κατά νου την υβριδική κονσόλα της Nintendo στα μελλοντικά της project χωρίς τόση καθυστέρηση.

switch
Keywords
Τυχαία Θέματα