Εξομολόγηση που σοκάρει: «Μοιράζουμε τρόφιμα, όπως ρύζι, σε είκοσι δύο οικογένειες Ελλήνων ηθοποιών»

Οι ηθοποιοί στα όρια της φτώχειας, της εξαθλίωσης και της απόγνωσης! Τα τελευταία πέντε χρόνια η κρίση έχει χτυπήσει ανελέητα τους ηθοποιούς, αφού καθημερινά ολοένα και περισσότεροι δεν μπορούν να βρουν ούτε ένα... ρολάκι στο θέατρο και την τηλεόραση.

Η κατάσταση παίρνει τραγικές διαστάσεις, αφού κατά καιρούς ηθοποιοί (όπως συνέβη πρόσφατα με τον Δημήτρη Βογιατζή) επιλέγουν απεγνωσμένα την αυτοχειρία ως λύση του προβλήματος της ανεργίας. Στην καλύτερη περίπτωση βλέπουμε ηθοποιούς που για να βγάλουν τα προς το ζην εργάζονται σε άλλες δουλειές.

Τι λένε οι ηθοποιοί γι' αυτή την κρίση που περνά ο κλάδος τους;

«Ντράπηκα που τα τελευταία χρόνια έβαζα δικηγόρους να κυνηγάνε τα χρήματά μου για την ταινία "Πεθαίνω για σένα", τα οποία δεν πήρα ποτέ, γιατί έκλεισε η εταιρεία παραγωγής, αλλά και για τον δεύτερο κύκλο της σειράς "Εργαζόμενη γυναίκα"» είχε δηλώσει η Ελένη Ράντου. Σε δύσκολη οικονομική κατάσταση βρίσκεται σήμερα και ο Τάσος Χαλκιάς, ο οποίος έκλεισε τη δραματική σχολή του.

Η Δήμητρα Παπαδήμα δηλώνει στην Espresso: «Προσωπικά ήμουν προνοητική και από τις δουλειές του παρελθόντος έχω βάλει στην άκρη κάποια χρήματα, τα οποία βέβαια κάποια στιγμή θα τελειώσουν! Η κόρη μου βρίσκεται στη Γ' τάξη του λυκείου και καταλαβαίνετε πως τα έξοδα είναι αυξημένα. Σαφώς λείπουν οι δουλειές στην τηλεόραση και από το θέατρο οι ηθοποιοί παίρνουμε μόνο ένα χαρτζιλίκι. Με τα λεφτά που έχω στην τράπεζα ευελπιστώ να περάσουμε μέχρι τον Ιούνιο. Από κει και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για όλους».

Ο Οδυσσέας Σταμούλης εξομολογήθηκε στην εφημερίδα: «Μέχρι πέρυσι ήμουν στο ταμείο ανεργίας, τώρα όχι. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, όχι μόνο για το δικό μου επάγγελμα αλλά για όλο τον κόσμο. Δυστυχώς δεν βλέπω φως στο τούνελ. Πλέον οι δουλειές είναι ελάχιστες. Το καλοκαίρι έκανα μια θεατρική δουλειά στη Ρόδο και από τότε τίποτα. Ευτυχώς έχω κάποιες οικονομίες στην άκρη. Υστερα από είκοσι εννέα χρόνια στο θέατρο είχα την προνοητικότητα να αποταμιεύσω, αλλά για το μετά δεν ξέρω. Από το 2007 έχω μπει δύο φορές στο ταμείο ανεργίας».

«Το 80% των ηθοποιών βρίσκεται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού» δηλώνει ο γενικός γραμματέας του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Σωματείων Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρος Μπιμπίλας και συνεχίζει: «Σε συνεργασία με τον Σύλλογο Προστασίας Αστέγων του δήμου Αθηναίων μοιράζουμε τρόφιμα, όπως ρύζι, μακαρόνια και όσπρια, σε είκοσι δύο οικογένειες Ελλήνων ηθοποιών. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και υπάρχουν αρκετές ακόμη τέτοιες περιπτώσεις. Δυστυχώς δεν μπορούμε να τους βοηθήσουμε όλους και επιλέγουμε τις πιο ακραίες περιπτώσεις».

«Καθημερινά ακούω συναδέλφους να λένε πως δεν αντέχουν άλλο. Δουλειές δεν υπάρχουν. Οι μισθοί στα θέατρα έχουν μειωθεί δραματικά, πολλοί από αυτούς χρωστάνε στεγαστικά δάνεια, έχουν φορολογηθεί για χρήματα που δεν πήραν ποτέ από τις εταιρείες παραγωγής και πληρώνουν "χαράτσια". Οι Ελληνες ηθοποιοί είναι στα όρια της φτώχειας» τονίζει ο κύριος Μπιμπίλας, ο οποίος ανησυχεί για την εξέλιξη της κατάστασης: «Αν δεν μας βοηθούσαν οι Γιατροί του Κόσμου, πολλοί από τους ηθοποιούς δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ούτε φάρμακα. Ευτυχώς μας τα παρέχουν δωρεάν. Αυτή είναι δυστυχώς η αλήθεια».

Keywords
Τυχαία Θέματα