«Έφυγε» από τη ζωή ο Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις

Ο Δημήτρης Τσακανίκας Άναλις δεν είναι πια στη ζωή.

Σε ηλικία 74 ετών, ο συγγραφέας και δοκιμιογράφος «έφυγε» για τη γειτονιά των αγγέλων. Η ζωή του ήταν γεμάτη αφού σπούδασε νομικά και πολιτικές επιστήμες στο Παρίσι, τη Λωζάννη και τη Γενεύη. Όπως αναφέρει το star, η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο «Lied», κυκλοφόρησε όταν ήταν 19 ετών.

Η διατριβή του, για την «Κατάληψη της εξουσίας στα μεταπολεμικά Βαλκάνια», δημοσιεύτηκε το

1978 από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις της Γαλλίας και χαιρετίστηκε ως η πρώτη σε βάθος ανάλυση της περιοχής αυτής. Επί δικτατορίας εργάστηκε στον ελβετικό Τύπο και κατόπιν στη γαλλική «Le Monde» και στο «Nouvelles Litteraires».

Τα περισσότερα βιβλία του γράφτηκαν στα γαλλικά και εκδόθηκαν στη Γαλλία, ενώ στα ελληνικά κυκλοφόρησαν οι εξής συλλογές: «Τα χέρια» (1958), «Ουρανούπολη» (1972), «Ήλιος των ποταμών» (1972), «Το στοιχειωμένο νησί» (1974), «Πανιά για περιπλάνηση» (1976), «Η σκιά που χτίζει» (1978), «Άνθρωποι της άλλης όχθης» (2006) και η νουβέλα «Το άλλο βασίλειο» και »Σίλια ή The Golden Sixties» (2008), ενώ ένα χρόνο μετά κυκλοφόρησε και η αλληλογραφία του με τον Σύρο ποιητή Άδωνι, με τον τίτλο «Φιλία, χρόνος και φως. Γράμματα από τη Μεσόγειο».

Τέλος έχει τιμηθεί από το γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με το Βραβείο Σταντάλ, για την προσφορά του στα γράμματα και στην επιστήμη.

Keywords
Τυχαία Θέματα