Βασίλης Αβδελάς – “The End Is The Beginning”

12:48 30/5/2013 - Πηγή: Mixtape

Το δεύτερο προσωπικό δημιούργημα του Βασίλη Αβδελά, πιστοποιεί πως η καλλιτεχνική φαντασία του τελευταίου σφύζει όταν αυτός αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου να την απλώσει στη διάρκεια ενός μουσικού άλμπουμ.

Η παραπάνω άποψη πρωτοεμφανίστηκε προ διετίας, όταν ο εν λόγω συνθέτης εξέδωσε ανεξάρτητα το ντεμπούτο του The Beneficial Influence Of Non Reality, παρόλο που εκείνο ήταν έκδηλα κλεισμένο σε έναν εσωστρεφή ambient πυρήνα. Πλέον, ισχυροποιείται εμφατικά στο άκουσμα του φρεσκοκυκλοφορημένου The End

Is The Beginning. Η συμβολή του στα σχήματα Χείλια Λουλούδια και Ben & The Immigrants, σαφώς και εξωτερικεύει στοιχεία από τις πτυχές του, μα εν τέλει στέκεται περιοριστική για ένα ολότελα ιδιοσυγκρασιακό ξετύλιγμα του ταλέντου του. Κάτι που, επιπροσθέτως, καρποφορεί σε μεμονωμένα ηχογραφήματά του που στοχεύουν στην πλαισίωση κειμένων-ποιημάτων, χοροθεατρικών παραστάσεων και οπτικοακουστικών εκθέσεων ζωγραφικής-εικονογράφησης.

Επιστρέφοντας στο κύριο θέμα, παρατηρούμε πως σε κάθε του έκφανση το The End Is The Beginning είναι από εκείνους τους δίσκους που δίνουν υπόσταση στην έννοια του «περιπετειώδους». Παρέχει πρόθυμα ψυχική ανάταση μέσα από ambient rock και art rock οικοδομήσεις, δημιουργεί μπαράζ συναισθηματικών εκκενώσεων με την υποβλητικότητα και το λυρισμό τόσο κλασικότροπων όσο και ανατολίτικων θεμάτων, τα οποία εν μέρει προσιδιάζουν σε ορισμένα άλλα που κάποτε σαγήνευαν στα έργα της 4AD. Φοράει ανά στιγμές έναν ηλεκτρονικό μανδύα ανάλογο με εκείνο των Kraftwerk και των λοιπών krautrock εκπροσώπων, ο οποίος και μεταποιήθηκε στο πνεύμα της Warp Records. Συγκεντρώνει μια αντίληψη επί των ηλεκτρονικών εφέ και εν γένει ήχων, σαν αυτή που αποτυπώθηκε στους αυτοσχέδιους πειραματισμούς του BBC Radiophonic Workshop, τις φουτουριστικές περιπλανήσεις των Βαγγέλη Παπαθανασίου και Jean Michelle Jarre και τις «στοιχειωμένες» συχνότητες των καλλιτεχνών της σπουδαίας ετικέτας Ghost Box. Στρέφει το βλέμμα περιστασιακά προς τη free jazz και εντονότερα προς τις επενδύσεις κινηματογραφικών παραγωγών με σασπένς. Θα μπορούσε, φερειπείν, να αγκαλιάσει μουσικά τις σκηνές του π του Aronofsky, παρατάσσοντας αγχωτικά μοτίβα πλάι στον αντίστοιχα ταραχώδη αντίκτυπο της ροής των φιλμικών καρέ.

H πολυσυλλεκτικότητα και τα υφολογικά σταυροδρόμια που περιγράφηκαν προηγουμένως, δεν στερούν τίποτα από την αυτόφωτη οντότητα του άλμπουμ. Αντιθέτως, την προικίζουν με πληρότητα εκφραστικών μέσων, τρόπων δράσης και μερών πλοκής. Από τη μελωδική δυστοπία του εναρκτήριου “Shadows”, μέχρι τις ελεγειακές γραμμές κιθάρας-πλήκτρων-βιολιού στην «αποφώνηση» του “Rise”. Κι ενδιάμεσα, στο λυρικό κρεσέντο του “The unexplored”, στους δαιδαλώδεις ψυχεδελικούς λαβυρίνθους του “Is it me?”, στην καθηλωτική κλιμάκωση της drone τριλογίας “Regret…forget…survive”, στις ιδιαίτερες αποχρώσεις από τις αρμονίες των αυτοσχέδιων οργάνων στα “Last moments of ignorance” και “The end is the beginning”. Άπαντα, παράγονται σε αμιγώς ορχηστρική έκδοση από φυσικά όργανα κατ’ αποκλειστικότητα και σε συνεργασία με τους Ηρακλή Ιωσηφίδη(κοντραμπάσο-Χείλια Λουλούδια, 2L8), Κωστή Λιολιόπουλο(κιθάρα-Χείλια Λουλούδια), Χρήστο Γαλανόπουλο(κιθάρα-με πραγματικά αξιόλογες προσωπικές καταθέσεις έως σήμερα), Οδυσσέα Ράπαντα(κιθάρα), Γιώργο Παναγόπουλο(τύμπανα), Ελισσώ Παπαστρατή(βιολί-2L8).

Το ΤΕΙΤΒ του Βασίλη Αβδελά ενέχει αντιφατικά σχήματα, που αναπάντεχα συναρπάζουν. Οι ηχητικές του τοποθεσίες ακούγονται οικείες μα ταυτοχρόνως εκτός του πεδίου σου, εύκολες ως προς την πρόσληψή τους αλλά και μυστηριώδεις, πράες και συνάμα τεταμένες, περικλείουν κάτι εξόφθαλμα μελλοντολογικό δίχως, όμως, να αποχωρίζονται τα αρχέγονα ένστικτά τους. Οι ποικίλες ερμηνείες που επιδέχεται ο δίσκος, λοιπόν, συνιστούν ένα από τα αδιαμφισβήτητα προτερήματα αυτού. Διαπιστώστε το…

Label: Ανεξάρτητη κυκλοφορία
Track(s) For Your Mixtape: “The unexplored”, “Is it me?”, “Regret…forget…survive”

Keywords
Τυχαία Θέματα