Θυμάμαι

Το σκηνικό τοποθετείται σε ένα παραθαλάσσιο χωριό που αριθμεί μόλις μερικές εκατοντάδες κατοίκων. Δυο ανήλικες μαθήτριες σχεδιάζουν την «απόδραση», από το ασφυκτικό περιβάλλον της κλειστής κοινωνίας του. Η Αθήνα απέχει μόλις μερικές ώρες με το ΚΤΕΛ και φαντάζει, ως η γη της επαγγελίας – της πραγμάτωσης των ονείρων τους. Δεν θα προλάβουν όμως… ένας ηλικιωμένος κάτοικος βρίσκεται δολοφονημένος. Η φυλακή έρχεται τα θρυμματίσει τις προσδοκίες και να στιγματίσει το μέλλον

των δύο κοριτσιών.

Σύντομο και συνάμα εύστοχο, λιτό αλλά ταυτόχρονα μεστό – ουσιαστικό, το «Θυμάμαι», αποτελεί το πρώτο βιβλίο της Βασιλικής Πέτσα. Κερδίζει με άνεση τις εντυπώσεις και γεννά σοβαρότατες ελπίδες για το συγγραφικό μέλλον της 28χρονης.

Υιοθετώντας πολυάριθμες αφηγηματικές φωνές, η Βασιλική επιδιώκει και καταφέρνει, να μπει στη θέση των άλλων. Ποιων άλλων; Όλων όσων εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με το φόνο και τους πρωταγωνιστές του. Γονείς – συγγενείς (θυτών και θύματος), φίλοι, τα ίδια τα κορίτσια, συγχωριανοί, δημοσιογράφοι, αστυνομικοί, δάσκαλοι, καταθέτουν τη δική τους μαρτυρία, τις σκέψεις και τα συναισθήματα, για το απεχθές συμβάν. Με τον ευφυή αυτόν τρόπο, το κέντρο βάρους της πραγματικότητας, μετατοπίζεται διαρκώς, διεισδύοντας στα ανθρώπινα μυστικά. Στα προβλήματα που άλλοτε θάβουμε, για να αποφύγουμε και άλλοτε (όταν δεν μας αφορούν), αναδεικνύουμε με περισσή αλαζονεία.

Η αλήθεια δεν είναι πάντοτε αντικειμενική, ούτε καν απαραίτητα το ζητούμενο. Η ελευθερία δεν ορίζεται, αλλά βιώνεται. Η αγάπη και η ιδεολογία, μπλέκουν με τη ζηλοφθονία, την ιδιοτέλεια, την ιδεοληψία, την υποκρισία, σε ένα κουβάρι που ονομάζεται ζωή και ξετυλίγεται προς ακανόνιστες (;) κατευθύνσεις. Αυτά είναι μερικά από τα θέματα που κυριαρχούν στις σελίδες της νουβέλας. Αντιμετωπίζονται δε, με καθαρό μυαλό και ζηλευτή ωριμότητα. Τα πώς και τα γιατί του (υπό εξέταση) εγκλήματος, φανερώνονται σταδιακά, χωρίς ωστόσο να λειτουργούν ως κύρια προτεραιότητα.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στις 8 το βράδυ στο Black Duck (Χρήστου Λαδά 9α, Αθήνα).

Τίτλος: Θυμάμαι
Συγγραφέας: Βασιλική Πέτσα
Εκδότης: Πόλις, 2011
89 σελίδες

Keywords
Τυχαία Θέματα