Ορέστης Ηλέκτρα 0-1

12:57 17/3/2012 - Πηγή: Mixtape

Ορέστης και Ηλέκτρα. Τα δυο αδέλφια μεγάλωσαν σε ένα σπίτι όπου ο παππούς μαγείρεψε και τάισε τους θείους τους στον αδελφό του και μετά αυτός παντρεύτηκε την κόρη του για να κάνει τον θείο τους ώστε αυτός με τη σειρά του να πάρει εκδίκηση σφάζοντας τον παππού…

…και παρακινώντας την μάνα τους (την οποία επίσης πηδούσε) να σκοτώσει τον πατέρα τους, οδηγώντας τα δυο αδέλφια με την σειρά τους να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν την δολοφονία της. Ουφ. Έμειναν μόνα τους και ησύχασαν.

Προσπαθώντας να προσεγγίσει τον δαιδαλώδη και απόκοσμα

σαπουνοπερικό, μητροκτονικό, αιμομικτικό, κανιβαλλιστικό αρχαίο μύθο των Ατρείδων μέσα από την τραγωδία της Ορέστειας, ο σκηνοθέτης Κώστας Φιλλίπογλου αναζήτησε να βρει πως αυτός συνδέεται με το σήμερα και με τους ηθοποιούς του.

Γκρεμίζει την κλασσική φόρμα του αρχαίου έργου και τους τοποθετεί μέσα σε ένα παιχνίδι “του νόου ας μπέτα”, εμπνευσμένο από το Quizoola! των Forced Entertainment, να απαντάνε ο ένας στις ερωτήσεις του άλλου, ξεδιπλώνοντας τις δικές τους απόψεις για την οικογένεια, τη ζωή, το σεξ, τη δικαιοσύνη, τη σχέση τους με τους γονείς τους και με τους εαυτούς τους, τα δικά τους σύνδρομα, πότε χιουμοριστικά, πότε οδυνηρά αληθινά, έτσι ώστε παίρνοντας ερεθίσματα από τις εξομολογήσεις τους να συνδέονται και να παγιδεύονται αναπάντεχα μέσα στους ρόλους  των τραγικών αδελφιών. Ταυτόχρονα, μέσα από θεατρικά παιχνίδια και παντομίμα, με χιούμορ και φρέσκια πειραματική προσέγγιση αποκαλύπτουν την γελοιότητα και το μεγαλείο της πολυπλοκότητας του αρχαίου μύθου των Ατρείδων.

Ο Δημήτρης Κουρούμπαλης/ Ορέστης ήταν άνετος και αστείος, ανοιχτός στην πρόκληση της παράστασης, αλλά η αληθινή αποκάλυψη ήταν η Κυπραία “χείμαρρος” Κατερίνα Λούρα, με μια πέρα ως πέρα φυσική κωμική φλέβα, με απίστευτη deadpan παράδοση και κάφρικο αυτοσαρκασμό που δεν ξέρεις ποτέ ακριβώς πώς να διαβάσεις. Θαρρώ θα μπορούσα να την παρακολουθώ να απαντάει random τηλεπαιχνιδικές ή προσωπικές ερωτήσεις και να ξεδιπλώνεται για άλλες 3 ή 6 ή 9 ώρες, με το παράξενο χαμόγελο της και τα ανατριχιάστικα εσωτερικά ξεσπάσματα συναισθήματος. Δεν είναι τυχαίο το σκορ στον τίτλο, σόρρυ Ορεστοδημητράκο.

Σύλληψη/ Σκηνοθεσία: Κώστας Φιλίππογλου
Συνσκηνοθεσία/ Κίνηση: Φρόσω Κορρού
Μουσική επιμέλεια: Δημήτρης Σούλτας
Με τους Δημήτρη Κουρούμπαλη & Κατερίνα Λούρα

1 -18 Μαρτίου 2012

Ημέρες και Ώρες παραστάσεων
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή 21.00

Τιμή Εισιτηρίου
10 ευρώ

BIOS Main
Πειραιώς 84, Αθήνα
Τηλ: 210 3425335
www.bios.gr 

Keywords
Τυχαία Θέματα