Περιμένοντας τους dEUS

19:34 16/3/2012 - Πηγή: Mixtape

Μια συναυλία από ένα συγκρότημα σαν τους dEUS δεν αποτελεί κοσμοιστορικό γεγονός, είναι όμως μια καλή ευκαρία να ξεσκονίσουμε μερικούς από τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε τους  Βέλγους.

Οι dEUS εμφανίζονται σήμερα στη Θεσσαλονίκη και αύριο στην Αθήνα και και το mixtape.gr εστιάζει μέσα από έξι videoclip σε μερικές στιγμές της 20χρονης πορείας του Tom Barman και της -διαφορετικής κάθε φορά- παρέας του.

Το Zea, το πρώτο

ΕΡ των dEUS κυκλοφόρησε το 1992 και είναι αυτό που θα τους ανοίξει το δρόμο προς την αναγνώριση. Θα επισκεφτούν για πρώτη φορά την Αγγλία ανοίγοντας για τους Girls Against Boys και εκεί θα τους μυριστεί ο David Gilmour της Island Records, αρπάζοντας τους μέσα από τα χέρια της Geffen. Στην Island θα κυκλοφορήσει το Worst Case Scenario, το οποίο περιέχει μεταξύ άλλων το ορόσημο για τα 90’s, Suds & Soda. Η λέξη Friday ακούγεται στο κομμάτι 159 φορές και είναι έμπνευση του Stef Camil Carlens. Είναι ένας φόρος τιμής στη λαϊκή που γινόταν κάθε Παρασκευή έξω από το σπίτι στο οποίο συγκατοικούσε με τον Tom Barman. Η μετέπειτα αποχώρηση του Carlens, όπως και αυτή του Rudy Trouve, δεν ξεπεράστηκαν ποτέ ούτε από τους φαν της μπάντας, ούτε από τον ίδιο τον Barman…

To Theme from Turnpike από το In A Bar Under the Sea αποτελεί στην ουσία το soundtrack της ταινίας μικρού μήκους Turnpike, της πρώτης σκηνοθετικής απόπειρας του Barman. To sample που λουπάρεται στο κομμάτι ανήκει στο Far Wells, Mill Valley του Charles Mingus και ο στίχος “New Jersey Turnpike ridin’ on a wet night” είναι δανεισμένος από το State Trooper του Bruce Springsteen, από το άλμπουμ Nebraska. Η ταινία παιζόταν στους κινηματογράφους του Βελγίου πριν την προβολή του Trainspotting. Το κομμάτι περιέχει επίσης το στίχο “No More Loud Music” που “βάφτισε” στην πορεία την πρώτη best of συλλογή τους.

Το Ideal Crash του 2009, αν και διαφορετικό σε ύφος από τα προηγούμενα, αποτελεί για τους οπαδούς το τελευταίο μεγάλο άλμπουμ των dEUS. To ομώνυμο κομμάτι παίχτηκε ζωντανά μόλις δύο φορές και έκτοτε απουσιάζει από τα setlist τους, λόγω της πολυπλοκότητας της σύνθεσης του. Το βίντεο του Instant Street βασίζεται στην πραγματική ιστορία σύλληψης του Tom Barman και του Craig Ward στο ίδιο club για διακίνηση ναρκωτικών, κάτι που όπως αποδείχτηκε αργότερα ήταν μια απλή παρεξήγηση.

Το 2003, ο Barman, γράφει και σκηνοθετεί την πρώτη του ταινία, Anywhere the Wind Blows, παρουσιάζοντας παράλληλα στο soundtrack το πρώτο μουσικό side project της καριέρας του, τους Magnus που έφτιαξε με τον Βέλγο παραγωγό και dj, CJ Boland (γνωστός από τα 90’s με το hit Sugar Is Sweeter). Οι Magnus κυκλοφορούν ένα χρόνο μετά το πρώτο –και μοναδικό μέχρι σήμερα- άλμπουμ τους, The Body Gave You Everything.

Το 2002, κυκλοφορεί η μοναδική ανθολογία των dEUS μέχρι σήμερα. Το No More Loud Music κυκλοφορεί σε cd και dvd με όλα τα βιντεοκλίπ από τα τρία πρώτα άλμπουμ τους. Την έκδοση συνοδεύει και ένα νέο κομμάτι, το Nothing Really Ends. Στους στίχους του κ

Keywords
Τυχαία Θέματα