Οι Νύχτες Πρεμιέρας σηκώνουν αυλαία

10:10 4/9/2013 - Πηγή: Mixtape

Είναι αλήθεια πως υπάρχουν πάντα ένα σωρό λόγοι για να γκρινιάζουμε που ξανάρθε ο Σεπτέμβρης…Κι όμως. Κάθε Σεπτέμβρη υπάρχει ευτυχώς και ένας λόγος που κάνει την επιστροφή μας στην πόλη λιγότερο οδυνηρή και περισσότερο γλυκιά. Και ο λόγος αυτός δεν είναι άλλος από τo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας.

Το φθινοπωρινό κινηματογραφικό φεστιβάλ που έγινε θεσμός

και λατρεμένη συνήθεια για χιλιάδες Αθηναίους σινεφίλ ανοίγει και πάλι τις πύλες του στις 18 Σεπτεμβρίου προσδοκώντας να μας χαρίσει για 19η συνεχόμενη χρονιά στιγμές γνήσιας κινηματογραφικής απόλαυσης.

Παρότι το πλήρες πρόγραμμα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί εμείς ξεχωρίσαμε και σας παρουσιάζουμε ορισμένες από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες, αρκετές από τις οποίες είναι βέβαιο ότι θα μας απασχολήσουν και τον προσεχή χειμώνα.

Frances Ha

Η ταινία έναρξης του φεστιβάλ είναι ένα ανεξάρτητο, αμερικανικό, indie feel-good διαμαντάκι σε σκηνοθεσία και σενάριο του Νoah Baumbach, το oποίο εστιάζει στις προσπάθειες μιας 27χρονης, ολίγον ονειροπαρμένης κοπέλας να βρει τον εαυτό της, να εξελιχθεί στις σπουδές σύγχρονου χορού που αποφάσισε να ακολουθήσει και τελικά να ανταποκριθεί με επιτυχία σε όσα η ενήλικη κοινωνία περιμένει από αυτήν.

Η πρωταγωνίστρια περιφέρεται σαν ένα μοντέρνο ξωτικό ζώντας μεταξύ φαντασίας και πραγματικότητας και αλλάζοντας διαρκώς κατοικίες με βασικό φόντο μια ασπρόμαυρη Νέα Υόρκη (με αναφορές τόσο στην Νέα Υόρκη που ο Woody Allen ύμνησε σε ταινίες όπως το Manhattan όσο και στο κλίμα των ταινιών της γαλλικής nouvelle vague) δίνοντας μας ισόποσες δόσεις τόσο συγκίνησης όσο και γέλιου.

Η Greta Gerick, που υποδύεται την Frances Handley συναντιέται μια ακόμα φορά με τον Baumbach έπειτα από το Greenberg του 2010, όντας τώρα εκτός από πρωταγωνίστρια και συν- σεναριογράφος της ταινίας. Μια αστεία, τρυφερή και έξυπνη ταινία που ενθουσίασε το κοινό στην πρόσφατη Μπερλινάλε και αξίζει να συμπεριλάβετε στα υπόψη του φετινού προγράμματος.

Click here to view the embedded video.

—————————————————————————————————————————————————-

Μαθήματα Αρμονίας (Harmony Lessons)

Η δεύτερη ταινία που κέντρισε το ενδιαφέρον μας έρχεται από το Καζακστάν αποτελώντας μάλιστα την έκπληξη του τελευταίου Φεστιβάλ Βερολίνου. Το δύσκολο και ευαίσθητο θέμα του σχολικού εκφοβισμού (bullying) παρουσιάζεται με ασυνήθιστο τρόπο σε ένα σχεδόν ποιητικό δράμα ενηλικίωσης, όπου η σκληρότητα εναλλάσσεται με τον λυρισμό. Μια ταινία βαθιά συμβολική που όμως έχει κάτι από την ωμότητα των ταινιών του ιαπωνικού κινηματογράφου, τα Μαθήματα Αρμονίας φαίνεται να συνδυάζουν ένα επιτυχημένο πάντρεμα στοιχείων τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της ανατολικής σχολής κινηματογράφου.

Ο Ασλάν, ένα ιδιαίτερα ευφυές 13χρονο αγόρι, που ζει με την γιαγιά του στις μοναχικές στέπες του επαρχιακού Καζακστάν, ανακαλύπτει με σκληρό τρόπο τις ομοιότητες του σχολικού μικρόκοσμου με την κοινωνία των ενηλίκων, όταν αναγκάζεται να αντιμετωπίσει τον Μπόλατ, ένα αγόρι που με τη συμμορία του σκορπά τον πανικό στο σχολικό προαύλιο πουλώντας προστασία στους συμμαθητές του. Όταν όμως στο σχολείο καταφθάνει ένας καινούργιος μαθητής, ο Ασλάν θα βρει στο πρόσωπο του έναν αναγκαίο σύμμαχο στην προσπάθεια του να απαντήσει με το ίδιο νόμισμα στη βία που τόσο καιρό δεχόταν.

Το νεαρό της ηλικίας του πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη Emir Baigazin καθιστά την καθαρότητα και την ωριμότητα της σκηνοθετικής ματιάς του ακόμη πιο εντυπωσιακές, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

Click here to view the embedded video.

—————————————————————————————————————————————————-

Πολύ Κακό για το Τίποτα (Much Ado About Nothing)

Οι σαιξπηρικές διασκευές έχουν πάντα το ενδιαφέρον τους, πόσο μάλλον όταν γίνονται από έναν μπλοκμπαστερά σκηνοθέτη (Joss Whedon), ο οποίος έχει αναλάβει εκτός της σκηνοθεσίας, το σενάριο, την μουσική και την παραγωγή της ταινίας.

Γυρισμένη σε άσπρο και μαύρο και μέσα σε μόλις 12 μέρες στο σπίτι του ίδιου του Joss Whedon το Πολύ Κακό για το Τίποτα είναι μια ελκυστική ρομαντική κομεντί, που όμως δεν κρύβει τις εκλεκτικές της συγγένειες με την κλασική screwball κωμωδία.

Θα την δούμε οπωσδήποτε, γιατί το τρέιλερ μας άνοιξε την όρεξη, γιατί οι ρυθμοί της είναι καταιγιστικοί, το χιούμορ της έξυπνο και γιατί το κλασικό σε περιτύλιγμα μοντέρνου μας εξάπτει πάντοτε την περιέργεια.

Click here to view the embedded video.

—————————————————————————————————————————————————-

Όλα Χάθηκαν (All is lost)

Όταν σκεφτόμαστε γερόλυκο του κινηματογράφου που όμως να διατηρεί την αύρα του ζεν πρεμιέ το μυαλό μας πάει σχεδόν αντανακλαστικά στον Robert Redford. Στο Όλα Χάθηκαν ο αειθαλής Robert παρά τα 77 του χρόνια παίρνει στις πλάτες του μια ολόκληρη ταινία αυξημένων σωματικών και ψυχικών απαιτήσεων καταθέτοντας μια ερμηνεία οσκαρικών προδιαγραφών.

Θέμα της η αρχέγονη μάχη του ανθρώπου με την φύση, η οποία παρουσιάζεται μέσα από την αγωνιώδη μονομαχία επιβίωσης ενός ιστιοπλόου που έχει βρεθεί μόνος και αποκλεισμένος στην μέση του ωκεανού.

Η ταινία του J. C. Chandor παρά την έλλειψη διαλόγων και άλλων ηθοποιών καταφέρνει με την δυναμική και την ένταση της να αναδειχθεί σε ένα καθηλωτικό one-man show που αναμφίβολα αξίζει της προσοχής μας.

Click here to view the embedded video.

—————————————————————————————————————————————————-

Mistaken for Strangers

Για το τέλος αφήσαμε ένα ξεχωριστό μουσικό ντοκιμαντέρ. Η ιδιαιτερότητα του είναι παράλληλα και το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του καθώς δεν στοχεύει απλά στην παρουσίαση της συναρπαστικής καθημερινότητας ενός επιτυχημένου μουσικού συγκροτήματος αλλά προσπαθεί να προσεγγίσει την ψυχοσύνθεση ενός ανθρώπου που παρακολουθεί τους γύρω του να συναντούν την επιτυχία ενώ ο ίδιος πέφτει διαρκώς πάνω στην αποτυχία.

Ο εν λόγω άνθρωπος είναι ο Tom Berniger, o μικρότερος αδελφός του frontman των The National, Μatt και ταυτόχρονα ο εμπνευστής και σκηνοθέτης της ταινίας, ο οποίος ακoλουθώντας την μπάντα σαν roadie σε μια περιοδεία της αποφάσισε να καταγράψει τις εμπειρίες του.

Έτσι, ανάμεσα σε νότες, μελωδίες, συναυλίες και αφηνιασμένους θαυμαστές των The National το Mistaken for Strangers πετυχαίνει να έχει και μια ειλικρινή, ανθρώπινη ματιά για τις σχέσεις ανάμεσα στα αδέλφια όντας ταυτόχρονα μια ταινία για την διαδικασία κινηματογράφησης ενός ντοκιμαντέρ, σαν ένα ιδιότυπο ντοκιμαντέρ μέσα σε ντοκιμαντέρ.

Click here to view the embedded video.

Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο website του φεστιβάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα