Η επιστροφή της Linda Perhacs

14:33 4/12/2013 - Πηγή: Mixtape

Η ιστορία της αμερικανίδας folk τραγουδοποιού Linda Perhacs δεν ειναι η μοναδική στα μουσικά χρονικά αλλά σίγουρα είναι γοητευτικά αξιοπερίεργη. Όπως αξιοπερίεργες είναι όλες οι αντίστοιχες ιστορίες των μεγάλων “χαμένων” folk αλμπουμ που αποκτούν cult status και κριτική αναγνώριση δεκαετίες μετά την πρώτη κυκλοφορία τους και ενίοτε επαναφέρουν τους δημιουργούς τους στην ενεργό δράση. Ενδεικτικά και μόνο αναφέρω

την Vashti Bunyan (βλ. Just Another Diamond Day, 1970), τον Bill Fay (Bill Fay -1970, Time Of The Last Persecution -1971) και την Elyse Weinberg.

Για όσους-ες από εσάς δεν την γνωρίζουν, η Linda Perhacs ηχογράφησε στα τέλη του 1969/αρχές 1970 στην Topanga Canyon -καρδιά τότε του χίπικου Los Angeles, τσεκάρετε το πανέμορφο τραγούδι που της έχει αφιερώσει ο John Philips (βλ. The Mamas and the Papas) στο σόλο ντεμπούτο του John Phillips (John, the Wolf King of L.A.) του 1970-, με την βοήθεια του Leonard Rosenman (o οποίος το 1975 και 1976 θα κέρδίσει διαδοχικά δύο Όσκαρ για την μουσική των ταινιών Barry Lyndon και Bound for Glory) στην παραγωγή ένα αριστουργηματικό ψυχεδελικό folk κομψοτέχνημα με τίτλο Parallelograms για το οποιο η πιο συχνή αναφορά σύγκρισης που θα διαβάσετε είναι η Joni Mitchell και όχι άδικα.

Δυστυχώς όμως το Parallelograms, που κυκλοφόρησε μέσω της Kapp Records στις 4 Απριλίου 1970, αγνοήθηκε παντελώς στην εποχή του και εκανε σχεδόν μηδενικές πωλήσεις με αποτέλεσμα η Linda να αφήσει την μουσική και επίστρεψει στην κανονική δουλειά της (οδοντοτεχνίτης) στην οποία και επικεντρώθηκε τα επόμενα χρόνια. Σημειώστε εδώ δύο πολυ ενδιαφέρουσες λεπτομέρεις, Πρώτον η Perhacs πρωτογνώρισε τον Leonard Rosenman ως πελάτη (!) του οδοντιατρείου που δούλευε τότε και δεύτερον συνεχίζει να μένει μέχρι σήμερα στην Topanga Canyon.

Επειδή όμως η ιστορία, και ειδικά στην μουσική, ξέρει να παίζει πολύ περιέργα παιχνίδια, σταδιακά και με τα χρόνια το άλμπουμ απέκτησε ένα απίστευτο cult status, που εντάθηκε ακόμα περισσότερο την περίοδο που ανθούσε η λεγόμενη freak folk/new weird america στα μέσα των 00s, με αποτελεσμα να επανεκδοθεί αρκετές φορές και τραγούδια μέσα από αυτό να βρούν θέση στο Late Night Tales (2004) του Four Tet, σε συλλογες που έχουν επιμεληθει οι Amorphous Androgynous (aka Future Sound Of London) και o Mark Pritchard, στο soundtrack του Electroma των Daft Punk, κλπ ενώ το ομώνυμο track έχει διασκευαστεί από τους σουηδούς death metallers Opeth (δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω και να ακούσω την εν λόγω διασκευή).

Έτσι, σχετικά αθόρυβα, άρχισε να επανέρχεται και η ίδια πιο ενεργά στο μουσικό προσκήνιο τα τελευταία χρόνια με κάποιες ζωντανές εμφανίσεις στο LA και με μια μικρή συμμετοχή στα δεύτερα φωνητικά στο Smokey Rolls Down Thunder Canyon (2007) του Devendra Banhart αλλά, κατά πως φαίνεται, έφτασε η ώρα και για το δεύτερο άλμπουμ της.

Έτσι λοιπόν 4 Μάρτη του 2014, δηλαδή 44 (ολογράφως: σαράντα – τέσσερα!) ολόκληρα χρόνια μετά το ντεμπούτο της Parallelograms, η Linda Perhacs θα κυκλοφορήσει μέσω της Asthmatic Kitty του Sufjan Stevens το δεύτερο της άλμπουμ που θα έχει τον τίτλο The Soul Of All Natural Things.

Το άλμπουμ θα είναι σε παραγωγή Fernando Perdomo and Chris Price ενώ θα συμμετέχουν και οι δύο κύριες εκπρόσωποι της νέας γενιάς μουσικών του LA για τις οποίες τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές από αυτό εδώ το site: η Julia Holter -με την οποία έχουν ήδη κάνει μαζί κοινά live αλλα και ένα εξαιρετικό rework του ‘Delicious’ απ’ το Parallelograms ως ‘Delicious Descant‘- και η Ramona Gonzalez (aka Nite Jewel).

Ακούστε παρακάτω το πρώτο δείγμα μέσα από το The Soul Of All Natural Things με τίτλο ‘Freely’ (αφήνει σαφώς τις καλύτερες ελπίδες) και στην συνέχεια κάντε ένα μικρό δώρο στον εαυτό σας: ξεκλέψτε μια ώρα και βυθιστείτε στην μαγεία του Parallelograms (διαθέσιμο για stream επίσης παρακάτω μέσω Spotify) και θα καταλάβετε, νομίζω, τον ενθουσιασμό μου για αυτήν την δισκογραφική επιστροφή.

Πηγές και περισσότερες πληροφορίες:
Linda Perhacs: Off. Site | Wikipedia | Asthmatic Kitty website | Discogs | All Music Guide
New Linda Perhacs Album in March [via Asthmatic Kitty]
Linda Perhacs – The Soul of All Natural Things [via Asthmatic Kitty]

Linda Perhacs – ‘Freely’ (Video)

Linda Perhacs – Parallelograms (1970) (stream via Spotify)

Keywords
Τυχαία Θέματα