Wavves – “Afraid of Heights”

22:46 20/4/2013 - Πηγή: Mixtape

Ένα από τα πιο πολυαναμενόμενα albums του 2013 έφτασε επιτέλους στα ράφια των δισκοπωλείων ή καλύτερα στα ηχεία των υπολογιστών μας ( οπως επιβάλλει πλέον η σύγχρονη εποχή).

Το Afraid Of Heights αποτελεί το 5ο κατά σειρά album των Wavves και ακολουθεί το εξαιρετικό, σχεδόν καθοριστικό για την πορεία της μπάντας, King Of The Beach, του 2010. Με τον όρο καθοριστικό φυσικά εννοούμε την γυαλισμένη παραγωγή αλλά και την αλλαγή του ύφους της μπάντας η οποία εξαπλώθηκε σε κάποια πιο pop/experimental

μονοπάτια τα οποία σε τελική ανάλυση έκαναν το King Of The Beach ένα απο τα καλύτερα albums εκείνης της χρονιάς.

Στα 3 χρονια που μεσολάβησαν από τότε, οι Wavves κατάφεραν να μένουν σταθερά στο προσκήνιο, με αρκετούς τρόπους, όπως: το bad-ass twitter account του Williams, το εξαιρετικό life sux ep του 2011 αλλα και τους Sweet Valley, το beat tape project του Nathan WIlliams με τον αδερφο του, με τον οποίο κυκλοφόρησαν 3 αρκετά ικανοποιητικά albums μέσα στο 2012. Όλα αυτά για να φτάσουμε στο Afraid Of Heights, το οποίο ηχογραφήθηκε κατά τη διάρκεια του 2012 και χρηματοδοτήθηκε εξ´ολοκλήρου απο την ίδια την μπάντα. Επιστρατεύοντας τον hip παραγωγό John Hill – έχει δουλέψει μεταξύ άλλων με την M.I.A και την Rihanna – αλλά και με την βοήθεια του 2ου βασικότερου μέλους των Wavves, Stephen Pope, ο Williams εγκατέλειψε (ευτυχώς γι’ αυτόν) γρηγορα την αρχική του ιδέα να φτιάξει ένα hip-hop album. Ανταυτού, αποφάσισε μια κατά κάποιο τρόπο επιστροφή στις κιθαριστικές ρίζες του, χωρίς το lo-fi στοιχείο αυτή τη φορά.

Με Εναρκτήριο τραγούδι το Sail To The Sun, το single προοπομπό του album πίσω στον Νοέμβριο, ο Nathan δείχνει να θέτει το πήχη ψηλά απο την αρχή με ένα κλασικό garage-punk τραγούδι το οποίο διέπεται από τον πιο μανιώδη ρυθμό που έχουμε ακούσει όλη τη χρονιά.

Ακολουθεί το Demon To Lean On, εκεί οπου η grunge κατεύθυνση που η μπάντα είχε επιλέξει με το life sux ep, κάνει ξανά την εμφάνισή της. Ενα λιτό riff για αρχή, αρκετή παραμόρφωση για τη συνέχεια και ένα από τα πιο “πιασάρικα” hooks που μας εχει προσφέρει ο Williams, συνθέτουν το highlight του δίσκου, κατά την άποψή μας, το οποίο ίσως να χρησιμοποιείται αρκετά πιο νωρίς άπ’ ότι θα αναμενόταν.

Από εκεί και πέρα είναι business as usual για τους Wavves με τα Mystic και Lounge Forward να έρχονται κατευθείαν από τις παλαιότερες, πρώιμες κυκλοφορίες τους, με μια σαφώς πιο “περιποιήμενη” παραγωγή οπως αναφέραμε και παραπάνω. Στο ομώνυμο κομμάτι, Afraid Of Heights, ο Williams καταφεύγει ξανά στις grunge καταβολές του για ένα από τα πιο αξιοπρόσεκτα τραγούδια του album που για κάποιες στιγμές φλερτάρει μέχρι και με το new wave, ειδικά στην μπασσο-γραμμή πάνω στην οποία βασίζεται.

Το Paranoid συνεχίζει στο κλασικό garage-punk ύφος των Wavves με την προσθήκη ωστόσο ενός synth, που οσο παράξενη μπορεί να φαίνεται εκ πρώτης όψης, με τον εξωτικό ήχο που προσδίδει στην όλη σύνθεση, δικαιώνει πανηγυρικά τον Williams μετατρέποντας το σε ενα από τα highlights του δίσκου. Ακολουθεί το πιο pop και συνάμα feel-good τραγούδι του δίσκου, cop, που αναφέρεται όπως είναι προφανές σε έναν αστυνομικό. Το Beat Me Up με τη σειρά του, είναι ένα απλοϊκά δομημένο, παρ´ όλα αυτά επικίνδυνα “κολλητικό”, garage-pop κομμάτι άπ´ αυτά που είναι σαν βούτυρο στο ψωμί τωνWavves.

Στο Everything Is My Fault ο Williams παιρνει μια psych, “κατατονική” κατεύθυνση, βγαλμένη κατευθείαν απο τα σκοτεινά hangover τα οποια συχνά αντιμετωπίζει όπως έχει αναφέρει σε διάφορες συνεντεύξεις του αλλά και την δηλωμένη κατά καιρούς ψύχωσή του με τους Nirvana. Τα That’s On Me και Gimme A Knife που ακολουθούν, φέρνουν το Afraid Of Heights στην punk κορύφωση που δικαιολογημένα αξιζει να έχει. Για το κλείσιμο του album ο Williams επιλέγει το I Can’t Dream, την πιο προσωπική του σύνθεση μέχρι στιγμής. Η χρήση των εγχόρδων δυστυχώς δεν καταφέρνει να προσδόσει κάτι το ενδιαφέρον στο κομμάτι, το οποίο για να είμαστε ειλικρινείς, μαζι με το Everything Is My Fault, αποτελούν τα δυο πιο αδύναμα του δίσκου.

Το συμπέρασμα για το Afraid Of Heights είναι απλό: χωρίς να πιάνει τα υψηλά στάνταρ του King Of The Beach (ναι, τόσο καλό ήταν εκείνο το album) καταφέρνει να διατηρήσει τους Wavves ανάμεσα στις πιο ενδιαφέρουσες και δικαιολογημένα hyped μπάντες της σύγχρονης indie/garage-punk σκηνής δίνοντας το δικαίωμα στον Williams να συνεχίσει να “παρτάρει” ξένοιαστα για τα επόμενα 2-3 χρόνια. Εμείς το μόνο που μπορούμε να του ζητήσουμε είναι να μας κρατάει ενήμερους μέσα απο το twitter του και να ευχόμαστε να τον δούμε στα μέρη μας κάποια φορά.

Label: Ghost Ramp / Warner Bros
Tracks for your mixtape: “Sail To The Sun”, “Paranoid”

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα