Roberto Bolaño – 2666

12:44 24/4/2012 - Πηγή: Mixtape

H ιστορία του χιλιανού συγγραφέα Ρομπέρτο Μπολάνιο είναι ικανή από μόνη της να δημιουργήσει ένα πέλπο μύθου γύρω από το 2666. Ο Μπολάνιο έφυγε από τη ζωή το 2003, σε ηλικία μόλις 50 χρονών, αφιερώνοντας τα τελευταία πέντε χρόνια στη συγγραφή του 2666 ενώ η υγεία του παρέπαιε κατά κάποιους εξαιτίας επιπλοκών που προήλθαν από χρήση ηρωίνης.

Όταν παρέδωσε το ογκωδέστατο αυτό έργο των 1200 σελίδων στον εκδότη, έδωσε εντολή να κυκλοφορήσει σε πέντε διαφορετικά βιβλία (ένα το χρόνο) προκειμένου να εξασφαλίσει το μέλλον των παιδιών του μετά τον διαφαινόμενο θάνατό του. Τελικά ο εκδότης και τα

παιδιά του αποφάσισαν να παραβλέψουν την εντολή του και να το εκδώσουν ενιαίο προκειμένου να μη βλάψουν την αξία του.

Με τη μετάφρασή του στα Αγγλικά το 2008 όλοι οι κριτικοί παραληρούσαν, τοποθετώντας τον Μπολάνιο δίπλα στον Μπόρχες και ορίζοντας το 2666 ως το magnus opus του. Η ελληνική έκδοση του Κρίτωνα Ηλιόπουλου που κυκλοφόρησε πριν λίγο καιρό τηρεί τα στανταρντς τόσο σε επίπεδο γλώσσας (ο Ηλιόπουλος κατά τα λεγόμενά του αφιέρωσε άλλο ένα χρόνο στην μετάφραση) όσο και εκτύπωσης-βιβλιοδεσίας (παρόλη την αρχική ένσταση που σου εγείρει η τιμή των 37 ευρώ).

Όσο για το περιεχόμενο είναι πράγματι εντυπωσιακό. Η εκπληκτική γραφή του Μπολάνιο σε συνδυασμό με τον όγκο του μυθιστορήματος είναι ένας καλός λόγος να χαθείς από προσώπου γης για βδομάδες, βυθισμένος στις ιστορίες που περιτριγυρίζουν την Σαντα Τερέσα, την πόλη του Μεξικού που βρίσκεται στην έρημο στα σύνορα με το Τέξας. Στην πραγματικότητα πρόκειται για την Ciudad Juárez  “την πιο βίαια περιοχή μετά τις εμπόλεμες ζώνες”, στην οποία είχαν βρεθεί την περίοδο 1993-2003 τα πτώματα περίπου 370 γυναικών.

Ακολουθώντας μια βασική ιστορία σε κάθε μέρος και παρεμβάλλοντας άλλες ιστορίες μέσα στην πλοκή ο Μπολάνιο δεν περιορίζεται στο Μεξικό αλλά κινείται από τον δυτικό ακαδημαϊκό κόσμο του σήμερα μέχρι την βιαιότητα του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου στο ανατολικό μετώπου και τα στρατόπεδα των Ναζί.

Οι μοναδική μου μομφή είναι για την έκταση της αναφοράς των θανάτων εν οίδη αστυνομικής έκθεσης στο τέταρτο μέρος με τίτλο “Εγκλήματα”. Βέβαια από την άλλη, η επίμονή και επαναληπτικότητα της περιγραφής των πτωμάτων που στιβάζονται σε παρασέρνει σε ένα splatter σκηνικό απόγνωσης.

Το άλλο ερώτημα που μάλλον θα μείνει αναπάντητο είναι αν αυτή είναι η τελική μορφή του βιβλίου ή αν σχεδίαζε ο Μπολάνιο να προσθέσει και κάτι άλλο. Ο εκδότης ισχυρίζεται ότι ο Μπολάνιο του είχε παραδώσει το τελικό draft αλλά η Guardian αναφέρει για γραπτά που βρέθηκαν πρόσφατα και πιθανόν να αποτελούν κομμάτια ενός έκτου μέρους Τίτλος: 2666
Συγγραφέας: Ρομπέρτο Μπολάνιο
Μετάφραση:  Κρίτων Ηλιόπουλος
Εκδόσεις:  Άγρα
1166 σελίδες
Keywords
Τυχαία Θέματα