R.I.P. Winston Riley

13:49 21/1/2012 - Πηγή: Mixtape

Απεβίωσε σε νοσοκομείο του Kingston την Πέμπτη 19/1/2012 ο σπουδαίος reggae παραγωγός, συνθέτης, μουσικός κ τραγουδίστης Winston Riley. Ο Riley νοσηλευόταν σε κώμα από τον Νοεμβρη του 2011 όταν άγνωστοι εισέβαλλαν στην οικία του και τον πυροβόλησαν στο κεφάλι.

O Winston Riley γεννήθηκε στο Kingston το 1946 και ξεκίνησε την καριέρα του στην δεκαετία του 60 με το

vocal group των The Techniques.

Από τις αρχές των 70s επικεντρώθηκε στην παραγωγή ιδρύοντας παράλληλα και την δική του εταιρεία επίσης με το όνομα The Techniques όπου είτε ξεκίνησαν την καριέρα τους είτε ηχογράφησαν επιτυχημενα singles ονοματα όπως ο Horace Andy, o Johnny Osbourne, o General Echo (απο τους πιο επιδραστικούς πρώιμους dancehall βοκαλίστες), κλπ.

Ο Winston Riley υπήρξε ένας από τους πρώτους παραγωγούς που κατάφεραν να βγάλουν την reggae κ έξω από την Τζαμάικα αφού το τραγούδι του ‘Double Barrel’ (στην εκτέλεση των Dave and Ansell Collins) ήταν από τα πρώτα διεθνή hits του είδους το 1971.

Υπήρξε επίσης ο συνθέτης του ‘Stalag‘, ένα από τα πιο εμβληματικά reggae riddims που θα βρείτε σε δεκάδες εκτελέσεις ενώ χρησιμοποιήθηκε και σε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά 80s dancehall anthems (Tenor Saw – ‘Ring The Alarm’).

Ο Winston Riley συνέχιζε τις παραγωγές μέχρι σήμερα με αρκετά μεγάλη επιτυχία στα charts της Jamaica αν και σαφώς όχι στο ίδιο επίπεδο με τις χρυσές εποχές των 70s και 80s.

Μια παρα πολύ καλή γνωριμία με το ήχο της Techniques και τις παραγωγές του Riley είναι οι συλλογές Techniques In Dub (Pressure Sounds, 1997), Roots Techniques (Pressure Sounds, 1999) και Dancehall Techniques (Maximum Pressure, 2003).

R.I.P. Winston Riley.

Dave & Ansell Collins – ‘Double Barrel’ (Live on Top Of The Pops)

Horace Andy – ‘Love Is The Light’ [audio only]

Techniques All-Stars – ‘Stalag 17′ [audio only]

Tenor Saw – ‘Ring The Alarm’

Keywords
Τυχαία Θέματα