Psychic Ills

11:31 21/3/2013 - Πηγή: Mixtape

Μία τις πιο ενδιαφέρουσες συναυλιακές προτάσεις για φέτος είναι φυσικά η επίσκεψη στα μέρη μας των σπoυδαίων Αμερικανών Psychic Ills, οπότε αρπάξαμε την ευκαιρία και μιλήσαμε με τον κιθαρίστα και τραγουδιστή του συγκροτήματος, Tres Warren.

Οι Νεοϋορκέζοι καταφθάνουν σε Αθήνα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη στις 24, 25 και 26 Μαρτίου αντίστοιχα, φέρνοντας μαζί

τους και το ολόφρεσκο νέο τους album με τίτλο “One Track Mind”, που μετράει μόλις μερικές εβδομάδες ζωής στον κατάλογο της περίφημης Sacred Bones (και για το οποίο αναφερθήκαμε και στο πιο πρόσφατο New Adventures In Hi-Fi.

Οι Psychic Ills μετρούν πλέον δέκα χρόνια ζωής και τέσσερα άλμπουμ αλλά αυτή είναι η πρώτη ευρωπαϊκή τους περιοδεία στην οποία συμπεριλαμβάνεται -ευτυχώς- και η Ελλάδα.

Πως νοιώθετε για τη νέα σας ευρωπαϊκή περιοδεία μετά από χρόνια; Ίσως η πρώτη σας ολοκληρωμένη περιοδεία για την ακρίβεια.

Σίγουρα, την περιμένουμε με αρκετή αγωνία. Έχουμε ξαναπαίξει στην Ευρώπη στο παρελθόν αλλά όχι σε πολλά μέρη όπως τώρα. Και ήταν όντως πριν από αρκετά χρόνια.

Κάτι σαν reverse engineering (χεχ), πρώτα περιοδεύσατε στην Κίνα και μετά στην Ευρώπη (τώρα). Πως ήταν η περιοδεία στην Κίνα;

Αυτή ήταν μια πραγματικά ενδιαφέρουσα εμπειρία. Δύσκολα μπορείς να περιγράψεις αυτό το μέρος αν δεν το έχεις επισκεφτεί. Είναι περίπλοκο και μυστήριο σε πολλά επίπεδα. Συναντήσαμε πολλούς σωστούς μουσικούς και ανθρώπους εκεί.

Είχατε την ευκαιρία να ‘εξερευνήσετε’ λίγο τις πόλεις εκεί;

Στο Πεκίνο που ήμασταν για λίγες μέρες παραπάνω βρήκαμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την πόλη κάπως. Λίγα πράγματα όμως. Βρεθήκαμε εκεί κατά τη διάρκεια κάποιων κυβερνητικών διαδικασιών για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του κομμουνιστικού κόμματος και τα πράγματα ήταν λίγο μαζεμένα. Μπορεί να επισκεφτείς τη σωρό του Μάο συνήθως, αλλά και ακόμα και αυτό το αξιοθέατο ήταν κλειστό όσο ήμασταν εκεί.

Το νέο σας άλμπουμ, ‘One Track Mind’, είναι ακόμα πολύ φρέσκο. Πως νοιώθετε για αυτό; Η πιο ολοκληρωμένη σας δουλειά;

Ναι, είναι ακόμα φρέσκο αλλά μόλις τελειώσαμε μία περιοδεία ενός μήνα στις ΗΠΑ και τώρα συνεχίζουμε στην Ευρώπη και έτσι γίνεται … λιγότερο φρέσκο, ha!

Το άλμπουμ νομίζω είναι ένα βήμα μπροστά από ότι έχουμε γράψει. Όπως και το προηγούμενο άλμπουμ, το ‘Hazed Dream’, ένοιωθα ότι και αυτό ήταν καλό τότε. Στην τελική το ‘One Track Mind’ είναι απλά τα κομμάτια που το συγκροτούν. Υπήρχαν και πολλά άλλα κομμάτια αλλά έπρεπε να σταματήσουμε να δουλεύουμε σε αυτά κάποια στιγμή γιατί έπρεπε να κυκλοφορήσουμε κάτι και ‘έτρεχε’ το schedule.

Click here to view the embedded video.

Προσωπικά, βλέπω τους Psychic Ills με το νέο αυτό άλμπουμ και line up σαν μία νέα οντότητα, μία νέα ροκ μπάντα. Νοιώθετε ότι πέρασε καιρός από τις πρώιμες μέρες σας μέχρι σήμερα;

Κάπως έτσι νοιώθουμε. Αλλά από την άλλη, γράφοντας μουσική είναι μία πρόοδος από μόνη της. Προσωπικά είμαι μεγάλος fan ανθρώπων που συνεχίζουν να γράφουν μουσική και να εξελίσσονται, δίσκο με δίσκο, όπως ο Neil Young ή οι Sonic Youth και οι Royal Trux όταν ήταν ενωμένοι.

Ποια ήταν η διαδικασία ηχογράφησης του ‘One Track Mind’;

Ηχογραφήσαμε μερικά demos στο σπίτι μας. Μετά παίξαμε για κάποιες μέρες τα κομμάτια live. Εγώ, η Elizabeth στο μπάσο και ο Chris Millstein που έκανε εξαιρετική δουλειά στη drums. Ο Neil Hagerty αναμείχθηκε στο στάδιο του μιξαρίσματος, ενώ έκανε και κάποια backing vocals σε ένα κομμάτι και έπαιξε κιθάρα σε ένα άλλο. Το τελικό αποτέλεσμα στο mixing είναι σπουδαίο!

Η νέα σας δουλειά είναι μία συρραφή από ολοκληρωμένα κομμάτια. Είναι ο αυτοσχεδιασμός πάντα σημαντικός; Ποια η ισορροπία σε ένα live show;

Μου αρέσουν και τα ολοκληρωμένα κομμάτια με δομή και ο αυτοσχεδιασμός. Πάντα ψάχνω για αυτή την ισορροπία, και στα live shows και στις ηχογραφήσεις. Είναι μία συνεχής εξερεύνηση.

Βρίσκεις επίσης έμπνευση και μέσα από άλλες μορφές όπως ο διαλογισμός ή και τα ναρκωτικά;

Όχι, δεν διαλογίζομαι. Η μουσική είναι διαλογισμός για εμένα. Και δεν κάνω πολλά ναρκωτικά αυτές τις μέρες…

Είναι η Νέα Υόρκη ένα πνευματικό μέρος ή πολύς θόρυβος;

Και τα δύο είναι η Νέα Υόρκη. Όπως όταν ανεβάζεις την ένταση τόσο εκκωφαντικά ψηλά που πλέον δεν νοιώθεις το θόρυβο και δεν ενοχλείσαι. Τα πάντα προσαρμόζονται σε εσένα. Παίρνει τον εαυτό σου μαζί όπου και να πας.

Click here to view the embedded video.

Που μένετε στη Νέα Υόρκη; Πως είναι εκεί που μένετε;

Μένω στο East Village που ακόμα και τώρα διατηρεί ας πούμε μία ισορροπία ανάμεσα στους yuppies και τα junkies. Εγώ δεν ανήκω σε καμία από τις δύο κατηγορίες. Οι υπόλοιποι της μπάντας μένουν στο Μπρούκλιν και συνήθως εκεί κάνουμε πρόβες.

Τι φέρνει το album artwork του Powell St. John (σ.σ. θρυλικός songwriter από το Austin των 60’s, με στενή σχέση με τους 13th Floor Elevators, Janis Joplin κ.α. ) στους Psychic Ills;

Το χρησιμοποιήσαμε μέσα από μία συγκυρία, αλλά νομίζουμε ότι ταιριάζει στο δίσκο απόλυτα. Τιμή μας που μας άφησαν να το χρησιμοποιήσουμε και πήραμε την άδεια. Άλλωστε, είμαι fan της μουσικής και της τέχνης του Powell St. John.

Βρίσκεις επίσης χρόνο για τα υπόλοιπα μουσικά και μη project;

Ναι, πάντα βρίσκεται ο χρόνος για να δουλέψω σε νέα πράγματα. Προσωπικά, γράφω και παίζω μουσική με τους φίλους μου, απλά αράζω μαζί τους και αυτό είναι πάντα ωραίο.

Ευχαριστώ για τη συνέντευξη. Περιμένουμε μία ξεχωριστή εμπειρία μέσα από τα shows σας στην Ελλάδα.

Εγώ ευχαριστώ για το ενδιαφέρον για την μπάντα. Περιμένουμε με αγωνία τα shows στην Ελλάδα!

Info:

Κυριακή 24 Μαρτίου
AN Club – Αθήνα
Psychic Ills + This Is Nowhere
Ώρα Έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: €14 (περιορισμένα εισιτήρια διαθέσιμα μέσω eventbrite), €17 (προπώληση/ταμείο)
Σημεία προπώλησης: Tickethouse, Rhythm Records, Sound Effect.

Δευτέρα 25 Μαρτίου
Stage Club – Λάρισα
Psychic Ills + Alien Mustangs
Ώρα Έναρξης: 21.00
Εισιτήρια: €12 προπώληση, €15 ταμείο
Σημείο προπώλησης: Hobo B/r, Παλαιστίνης και Λέσβου 7

Τρίτη 26 Μαρτίου
Μαύρη Τρύπα – Θεσσαλονίκη
Psychic Ills + This Is Nowhere
Ώρα Έναρξης: 21.00
Εισιτήρια : € 12 προπώληση, € 15 ταμείο
Σημεία προπώλησης : Δισκοπωλείο Λωτός, Handover , Μαυρη Τρυπα, http://psychicillslive.eventbrite.com/

Click here to view the embedded video.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Mixtape