Plastic Flowers

11:09 7/2/2013 - Πηγή: Mixtape

Λίγο πριν κατηφορίσουν στην Αθήνα για ένα live στο Bios, οι Plastic Flowers μας μίλησαν για το νέο τους ΕΡ, την πρόκληση του SXSW και τα υπόλοιπα σχέδιά τους.

Οι Plastic Flowers είναι ένα από τα συγκροτήματα που μας απασχόλησαν αρκετά τον τελευταίο

χρόνο εδώ στο mixtape.gr. Λίγες μέρες λοιπόν πριν τους δούμε ζωντανά στην Αθήνα, ο Γιώργος Σαμαράς, ο άνθρωπος πίσω από το σχήμα, μας μίλησε για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον των Πλαστικών Λουλουδιών του.

Γιώργο, μπορείς να μας κάνεις μια μικρή σούμα για την πορεία των Plastic Flowers από τη στιγμή που συνέλαβες την ιδέα για το γκρουπ μέχρι σήμερα;

Οι Plastic Flowers ξεκίνησαν μέσα στο σπίτι μου πριν το τέλος του 2010 και η πρώτη συναυλία πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2011. Πέρασαν δύο χρόνια κατά τη διάρκεια των οποίων γεμίσαμε μπαταρίες, τρέχαμε συνεχώς με ηχογραφήσεις και κυκλοφορίες, ενώ κάναμε και ένα πρώτο mini tour πέρυσι. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα πράγματα κύλησαν ομαλά!

Που μπορεί κανείς να εντοπίσει τα ερεθίσματα πίσω από τη μουσική των Plastic Flowers;

Κυρίως σε προσωπικές εμπειρίες και κοινωνικά γεγονότα. Οι δύο αυτοί παράγοντες οδήγησαν τους Plastic Flowers σε συνεχείς αλλαγές μουσικού ύφους, κάτι το οποίο μας έκανε καλό.

Επισκέπτεστε ξανά την Αθήνα μετά από αρκετούς μήνες. Τι έχει αλλάξει για τους Plastic Flowers μέσα σε αυτό το διάστημα;

Νομίζω ότι απ’τον Σεπτέμβριο του ’12 και έπειτα ήρθε μία ωρίμανση που μας χρειαζόταν. Στις εμφανίσεις μας θα κάνουμε τα αδύνατα δυνατά για να ικανοποιήσουμε το απαιτητικό κοινό σας. Σε πρακτικό επίπεδο κυκλοφορήσαμε ένα EP και δύο singles, ενώ ελάχιστα πριν τα live μας στην Αθήνα θα βγει με τη σειρά του και το Aftermath EP.

Αμέσως μετά, ετοιμάζετε σιγά σιγά τα πράγματά σας για τις ΗΠΑ και το SXSW festival. Πως προέκυψε αυτή η προοπτική και ποιες είναι οι προσδοκίες σας από αυτό το ταξίδι;

Αποφασίσαμε να συμπληρώσουμε την μεγάλη αίτηση του SXSW και απλά περιμέναμε. Για να είμαι ειλικρινής δεν είχαμε πολλές προσδοκίες, παρόλα αυτά τέλη Νοεμβρίου αντικρίσαμε μία έκπληξη που μας έπιασε απροετοίμαστους. Είναι ένα tour που δεν περιμέναμε να πραγματοποιήσουμε στα 22 μας χρόνια και χαιρόμαστε πολύ που θα βρεθούμε εκεί!

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μια μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ελληνικών συγκροτημάτων προς τα διεθνή ακροατήρια. Θεωρείς ότι είναι τόσο ανεβασμένο το επίπεδο των παραγωγών πλέον στην Ελλάδα, που είναι πιο εύκολο να “πιάσουν” έξω ή έχει να κάνει με το πόσο την “ψάχνει” ο κάθε μουσικός να βγει από τα στενά όρια της χώρας;

Νομίζω το δεύτερο, κυρίως επειδή κάποια Ελληνικά σχήματα προσπαθούν να πιάσουν ένα διαφορετικό είδος ήχου που αντλείται από ρεύματα μουσικής του εξωτερικού. Δεν νομίζω ότι πλέον η παραγωγή παίζει το ρόλο που είχε στο παρελθόν, αλλά και πάλι οι Ελληνικές παραγωγές υστερούν γενικά σε σχέση με το επίπεδο στο εξωτερικό. Έχουμε όλοι μας πολύ δρόμο να διανύσουμε.

Μέχρι στιγμής έχετε επιλέξει να κυκλοφορείτε τις ηχογραφήσεις σας σε μορφή ΕΡ, με λίγα κομμάτια κάθε φορά. Υπάρχουν σχέδια για κάποια μελλοντική long play κυκλοφορία;

Δεν νιώσαμε έτοιμοι να κυκλοφορήσουμε ακόμα ένα LP καθώς απαιτούνταν πιο συμπαγής και ουσιαστική δουλειά από πλευρά μας. Η αλήθεια είναι ότι πριν το καλοκαίρι θα ανακοινώσουμε τη κυκλοφορία του, είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση του και θα είναι κάτι τελείως διαφορετικό σε σχέση με όσα έχουμε βγάλει μέχρι στιγμής.

Μουσικά, τι είναι αυτό που σας ερεθίζει τα αυτιά αυτό τον καιρό; Ακούτε πράγματα από Έλληνες δημιουργούς;

Δεν έχουμε πολλή επαφή με την Ελληνόφωνη μουσική σκηνή, αλλά υπάρχουν αξιόλογοι συνθέτες. Αυτόν τον καιρό παρακολουθούμε στενά μουσικούς όπως King Krule, Coma Cinema, Foxes In Fiction, Wild Nothing, Gracie και διάφορους άλλους.

Ζείτε και δημιουργείτε σε μια πόλη που, ενώ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της μουσικής στην Ελλάδα κατά τις δεκαετίες του 80 και του 90, έμεινε σε μια σχεδόν στάσιμη κατάσταση -με κάποιες λαμπρές εξαιρέσεις βέβαια- από το 2000 και έπειτα. Αλήθεια, πως είναι για μια μπάντα να παράγει μουσική στη Θεσσαλονίκη σήμερα;

Νομίζω ότι η στασιμότητα είναι κάτι πολύ σχετικό σαν έννοια. Στο συγκεκριμένο τομέα συνδέεται άρρηκτα με την ιδιοσυγκρασία της μουσικής σκηνής. Ο καθένας κρίνει και λειτουργεί με τον τρόπο του. Λόγω συγκυριών έτυχε να μην έχουμε πολλή επαφή με τη μουσική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν συγκροτήματα που αξίζουν όμως.

Εμείς απλά κάνουμε τις συναυλίες μας, ηχογραφούμε και κοιτάμε προς το εξωτερικό.

Οι Plastic Flowers, θα παρουσιάσουν ζωντανά τα κομμάτια του νέου τους ΕΡ Aftermath, που κυκλοφορεί ήδη από την Manic Pop Records καθώς και τα προηγούμενα tracks που έχουν κυκλοφορήσει έως τώρα το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου στο Bios.

Μαζί τους, το Αθηναϊκό electro-duo των .message, οι οποίοι μας άφησαν τις καλύτερες των εντυπώσεων με τις δύο πρόσφατες κυκλοφορίες τους (θυμηθείτε τις εδώ κι εδώ).

Η είσοδος στο event είναι δωρεάν με ώρα προσέλευσης 22:30.

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε το Aftermath EP, και να δείτε το ολοκαίνουριο βίντεο για το κομμάτι Dead Promises, σε σκηνοθεσία του Στάθη Μουρδουκούτα (the cOre).

Video:

Click here to view the embedded video.

Links:

plasticflowers.bandcamp.com
plasticflowers.eu
facebook.com/PlasticFlowers
facebook.com/dotmessage

Keywords
Τυχαία Θέματα