Neneh Cherry: You better watch, don’t mess with her

09:03 17/1/2014 - Πηγή: Mixtape

Με αφορμή την σόλο δισκογραφική επιστροφή της πολυσχιδούς σουηδέζας τραγουδίστριας , κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στην αξιοθαυμαστη πορεία της στα μουσικά δρώμενα..

Η Neneh Cherry έχει μια ιδιαίτερα δημιουργική πορεία τριάντα χρόνων και βάλε που αψηφά την περιχαράκωση σε ένα μόνο είδος μουσικής (ξεκινά από το post-punk και την reggae/dub και περνά μέσα από την pop, hip-hop, world

music, trip-hop για να φτάσει μέχρι την jazz) και κάνει “τσεκ” σε όλα τα σωστά references από τότε που ήταν μικρό κοριτσάκι ακόμα αφού, υποτίθεται, ότι την έχει παίξει στα γονατα του ο ίδιος ο Miles Davis (!) και ο beat ποιητής Allen Ginsberg ήταν οικογενειακός φίλος και συχνός επισκέπτης στο σπίτι της όταν μεγάλωνε.

Γεννημένη στην Σουηδία το 1964 (η μητέρα της είναι από εκεί, ο πατέρας της από την Σιέρα Λεόνε) και θετή κόρη του θρύλου της free jazz Don Cherry (επίσης ετεροθαλής αδελφή του Eagle Eye Cherry – βλ. το 90s one hit wonder ‘Save Tonight’), η Neneh Cherry μεγάλωσε μεταξύ Στοκχόλμης και Νέας Υόρκης πριν βρεθει σε νεαρότατη ηλικία στο Λονδίνο ακριβώς την στιγμή που έπρεπε, όταν το punk μπολιαζόταν με άλλα είδη όπως η Reggae/dub, κλπ, για να δώσει την θέση του στο post-punk, και ξεκίνησε να ασχολείται ενεργά με την μουσική.

Υπήρξε κολλήτή και συγκάτοικος της αδικοχαμένης Ari Up (βλ. The Slits, θυμηθείτε και το review μας από την εμφανισή τους στην Αθήνα λίγους μήνες πριν το θάνατο της) και συμμετείχε τόσο στους jazz/post-punk Rip Rig & Panic (και στην μετέπειτα μετενσαρκωση τους ως Float Up CP) που ξεπήδησαν από τις στάχτες των The Pop Group όσο και στους reggae/dub New Age Steppers (βλ. ‘My Love‘ μαζί με τον σπουδαίο τζαμαϊκανό βοκαλίστα Bim Sherman) που ηχογραφούσαν για την θρυλική On-U του Adrian Sherwood.

Μετά από κάποιες συμμετοχές σε τραγούδια άλλων (βλ. The The – ‘Slow Train To Dawn’), το 1989 κυκλοφορεί τo πρώτο σόλο LP της με τίτλο Raw Like Sushi (βλ. εξώφυλλο παραπάνω) που κινείται μεταξύ βρετανικού hip-hop, R&B και pop και, αναμφισβήτητα, παραμένει μέχρι σήμερα το κύριο έργο αναφοράς της Neneh Cherry.

Στο άλμπουμ συμμετέχουν μεταξύ άλλων, ο μέλλων συζύγος της Cameron McVey (aka Booga Bear aka Burt Ford) αλλά και μέλη από τους άγνωστους ακόμα τότε Massive Attack και γέννησε δύο μεγάλα χιτς (‘Buffalo Stance’, ‘Manchild’) που κυριάρχησαν στους βρετανικούς και αμερικάνικους καταλόγους.

Η συμμετοχή των Massive Attack στο Raw Like Sushi δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία αφού η Neneh Cherry είχε στενούς δεσμούς με την μουσική σκηνή και κουλτούρα του Bristol (βλ. The Wild Bunch sound system), η οποία στα τέλη των 80s/90s γέννησε το trip hop, και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην δημιουργία του ντεμπούτου τους Blue Lines (1991) όπως αναγνωρίζει και ο ίδιος ο Daddy G σε συνέντευξη του στον Observer:

“We were lazy Bristol twats. It was Neneh Cherry who kicked our arses and got us in the studio. We recorded a lot at her house, in her baby’s room. It stank for months and eventually we found a dirty nappy behind a radiator.”

Στο επόμενο της άλμπουμ (Homebrew – 1992) συμμετέχει ο Michael Stipe (‘Trout’), ο rapper Guru (R.I.P., βλ.επίσης Gang Starr) αλλά και ο Geoff Barrow (βλ. Portishead) στην παραγωγή ενός κομματιού ενώ λίγα χρόνια γνώρισε ξανά τεράστια επιτυχία χάρις στο ντουέτο ’7 Seconds’ με τον σπουδαίο σενεγαλέζο μουσικό Youssou N’ Dour (περιλαμβάνεται και στο τρίτο της σόλο άλμπουμ με τίτλο Man του 1996).

Στην δεκαετία των ’00s η κύρια ενασχόληση της με την μουσική ηταν μέσω των Cirkus που κινούνται σε trip-hop μονοπάτια και συμμετέχει ο συζυγός της αλλα και η κόρη της Tyson. Έχουν κυκλοφορήσει ως τώρα δύο δίσκους και είχαμε την ευκαιρία να τους δούμε ζωντανά και στην Αθήνα στην Ευρωπαϊκή Γιορτή Της Μουσικής του 2008.

Το 2012 κυκλοφόρησε το πολύ ενδιαφέρον άλμπουμ The Cherry Thing με το σκανδιναβικό avant jazz trio The Thing (Mats Gustafsson, Ingebrigt Håker Flaten, Paal Nilssen-Love) που περιελαμβανε, μεταξύ άλλων, και μερικές απρόσμενες αλλα εξαιρετικές διασκευές σε τραγούδια από ονόματα τόσο διαφορετικά μεταξύ τους όσο οι Stooges, οι Madvillain και οι Suicide.

Σήμερα, 18 χρόνια μετά το προαναφερθέν Man, έχει έτοιμο το νέο σόλο άλμπουμ της που θα ονομάζεται Blank Project (βλ. εξώφυλλο παραπάνω) και θα κυκλοφορήσει μέσω της νορβηγικής Smalltown Supersound στις 24/25 Φλεβάρη.

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως η Neneh ξέρει καλά να διαλέγει τους σωστούς συνεργάτες. Στην καρέκλα του παραγωγού κάθεται ο Kieran Hebden (aka Four Tet) -το Pitchfork ανέβασε τις προάλλες μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη όπου η Neneh περιγράφει πως ηχογραφήθηκε το άλμπουμ στο Woodstock στην Νεα Υόρκη σε ένα live-in studio)- και συμμετέχουν το πειραματικό ντουέτο των Rocketnumbernine από την Μεγάλη Βρετανία (εδώ το review μας για το περσινό άλμπουμ τους MeyouWeyou) αλλά και η σουηδέζα τραγουδίστρια Robyn.

Τα πρώτα δύο δειγματα (‘Blank Project’ και ‘Everything’ καθώς και ένα remix στο δεύτερο από τους Ricardo Villalobos & Max Loderbauer) που μπορείτε να ακούσετε παρακάτω μέσω soundcloud αφήνουν τις καλύτερες των εντυπώσεων με τον λιτο και μινιμαλιστικό αλλά στιβαρό χαρακτήρα στην παραγωγή και αυξάνουν την προσμονή μας για το Blank Project.

Στo site της βραβευμένης αμερικάνικης ραδιοφωνικής εκπομπής Studio360 θα βρείτε επιπλέον δύο αποκλειστικά βίντεο με την φίλτατη Neneh να τραγουδά ακόμα δύο τραγούδια από το Blank Project (εδώ) ενώ παρακάτω σας έχουμε φτιάξει και μια χορταστικότατη Spotify Playlist – αναδρομή (περιλαμβάνει 22 τραγούδια) στην ως τώρα καριέρα της Neneh Cherry.

Πηγές/Περισσότερες πληροφορίες
Neneh Cherry Off.Site, Facebook, All Music Guide, Wikipedia, Discogs, Pitch Perfect PR.
Neneh Cherry “Blank Project” album details (via Smalltown Supersound off.site)

Neneh Cherry – ‘Blank Project’ (soundcloud)

Neneh Cherry – ‘Everything’ (soundcloud)

‘Everything’ (Villalobos & Loderbauer: Vilod high blood pressure mix)

Neneh Cherry 1981 – 2012 Spotify playlist:

Keywords
Τυχαία Θέματα