Nanah Palm – Τηλεπάθεια

12:07 6/8/2015 - Πηγή: Mixtape

Ιντριγκαδόρικο ντεμπούτο, το οποίο ενδέχεται να τοποθετήσει τη δημιουργό του στις εξέχουσες περιπτώσεις των πειραματικών τεκταινομένων της εγχώριας μουσικής.

Ξεπηδούν από δω κι από κει πια οι κολεκτίβες που αποτυπώνουν με έναν δικό τους, ξεχωριστό και ιδιόμορφο τρόπο το καλλιτεχνικό τους όραμα. Μια τέτοια, αποτελεί αυτή που στεγάζεται κάτω από το όνομα Φυτίνη και παρίσταται επίσημα (η ύπαρξη της ως ιδέα χρονολογείται από τον Απρίλη του 2013) στα εγχώρια μουσικο-εικαστικά δρώμενα από τον περασμένο Μάρτη, έχοντας στο επίκεντρο του πλάνων της μια νοοτροπία νεοντανταϊστική και βαθιά

στυλωμένη στον πειραματισμό.

Μέχρι τη στιγμή που γράφεται τούτο το κείμενο, η εν λόγω κοινότητα εγκολπώνει αρκετά πρότζεκτ (δες λ.χ. Κασετίνα, Ξέφρενο Αερόστατο, λΑΜΠΕΡΟύΚ, ΦΥΤΑ) και μετρά πέντε επίσημες κυκλοφορίες στο χώρο τους μουσικής, με εξέχουσα, κατά τη γνώμη μου, αυτή που ακούει στο όνομα Τηλεπάθεια και πηγάζει από τη δημιουργικότητα της Ιωάννας Παλαμήδη ή αλλιώς Nanah Palm· μιας Ελληνίδας που ζει στο Λονδίνο και βιοπορίζεται μέσα από την εργασία της ως νοσοκόμα-μαγείρισσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χόμερτον, ενώ σε παράλληλο χρόνο ασχολείται με τη μουσική ή, πιο αρμοστά, με τον ηχητικό (αυτο)σχεδιασμό.

Η Nanah Palm, λοιπόν, συνέθεσε και οργάνωσε ένα ηχογράφημα 30 λεπτών, δίνοντας σε αυτό τον τίτλο Τηλεπάθεια. Κι από της πρώτες ακροάσεις αυτού, καθίσταται σαφές πως η δημιουργός του δεν καταφεύγει σε μια τυπική (θηλυκή) τραγουδοποιία, αφού προσανατολίζεται σε «περιοχές» εκτός των κύριων ρευμάτων της ποπ γραφής, της ροκ, της ηλεκτρονικής… Οι εμπνεύσεις της Nanah Palm, οι μέθοδοι υλοποίησής τους και το τελικό σχήμα τους, στοιχειοθετούν, το δίχως άλλο, μια πέρα από τα τετριμμένα λογική δομής, ενορχήστρωσης και ανάπτυξης. Ο ειρμός της, παρότι ακούγεται ακατάληπτος και παρορμητικός ανά στιγμές, φανερώνει μια συνειδητοποίηση των όσων εκφράζει και κινείται προσπαθώντας να επιτελέσει σκοπούς και στόχους.

Για να συγκεκριμενοποιήσω και να αιτιολογήσω την παραπάνω άποψη, αρκεί να αναφέρω ότι η ομοεθνής μας καλλιτέχνιδα πλάθει ιστορίες αφήνοντας το σασπένς να πλανάται μέσα τους, χρησιμοποιώντας ακόρντα και riff κιθάρας που διακόπτουν τη ροή τους και τρεκλίζουν, μικρο-μελωδικά ηχητικά σχήματα, συχνότητες και ψηφιακή ρυθμολογία από αρμόνιο, μια φωνή που προβαίνει σε σουρεαλιστικές αφηγήσεις προς το άγνωστο. Τα επτά κομμάτια που απαρτίζουν το Τηλεπάθεια, αποτελούν και το εφαλτήριο της Nanah Palm στην απόπειρά της να μοιραστεί μαζί μας ορισμένες από τις επιτόπιες ηχογραφήσεις της που πραγματοποίησε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Χόμερτον, ενσωματώνοντας εκκεντρικά μέσα τους τις συνθήκες και το περιρρέον κλίμα του τελευταίου.

Αυτή είναι «περιβαλλοντική» μουσική για εκείνους που δεν επιζητούν την απόδραση από το περιβάλλον στο οποίο ζουν και αναπνέουν, αλλά μια προσπάθεια να «αναγνώσουν» και να εκμεταλλευτούν τους χώρους αυτού βιώνοντας ξεχωριστές εμπειρίες στα ενδότερά του. Το αντιλαμβάνεσαι ακούγοντας το ομώνυμου του δίσκου τρακ, με τις αρμονίες των χορδών και των πλήκτρων να περιστρέφονται γύρω από τον εξομολογητικό λόγο της Nanah Palm. Το εισπράττεις πιο απτά στους συγκοπτόμενους ρυθμούς και τις επίμονες ηχητικές συχνότητες που πηγαινοέρχονται στο “Μπαχάρι”, στις σκοτεινές synth απολήξεις και τα νευρικά φωνητικά samples του “Μαύρη Τριανταφυλλιά”. Το αφήνεις να περιπλανηθεί στον κόσμο σου, τόσο μέσα από ένα κολλητικό, άνευ στίχων, υβρίδιο ονόματι “Σκυλάκια”, που φαίνεται να προκύπτει από δόσεις Art Of Noise και Gang Gang Dance, όσο και μέσα από ένα παραισθησιογόνο μείγμα μελωδικών ambient αντηχήσεων (“Στο Κηπάκι”).

Στο παρθενικό της καταστάλαγμα, η Nanah Palm, απομακρύνεται από συμβάσεις, δεν ενδιαφέρεται για τη διατήρηση ισορροπιών και τη δήθεν διαφύλαξη κληρονομιών, εξωτερικεύει τη λατρεία της για τη Λένα Πλάτωνος, τη Laurie Anderson και την πρώιμη ηλεκτρονική αντίληψη, της οποίας τη μετάπλαση (στα 70sκαι τα 80s) ακολουθεί τόσο μέσα από την αφομοίωση άλμπουμ γενικού ενδιαφέροντος, όσο και μέσα από την εμπέδωση ηχητικών-μουσικών πλαισιώσεων έργων για τη μεγάλη και τη μικρή οθόνη. Μπείτε, χωρίς να χτυπήσετε…

Label: Φυτίνη
Track(s) For Your Mixtape: Όλα


Τηλεπάθεια by Nanah Palm

Keywords
Τυχαία Θέματα