Instant Analysis: 5 Mobb Deep tracks

10:34 20/6/2013 - Πηγή: Mixtape

Αν και η εμφάνιση των Mobb Deep (Havoc + Prodigy) στο Gagarin, στο πλαίσιο της περιοδείας τους που γίνεται εν όψει συμπλήρωσης 20 ετών στην καριέρα τους αναβλήθηκε, εμείς κρατάμε την αφορμή για να σας παρουσιάσουμε 5 χαρακτηριστικά κομμάτια από την περίοδο της ακμής τους, δηλαδή από τα μέσα ως τα τέλη των 90s.

1) “Shook ones, Part II” (The Infamous, 1995)

Το γνωστότερο, και

ίσως καλύτερο, κομμάτι τους. Μια φράση μόνο για τους στίχους. Στο καλύτερο γλωσσάρι της hardcore Hip-hop ιδιολέκτου που έχει υπάρξει, το ανυπέρβλητο Ebonics, o Big L αναφέρει “Mobb Deep already explained the meaning of shook”. Ως προς το beat, αρκεί ότι η κοινότητα των sample nerds ανακάλυψε το βασικό sample μόλις το 2011 (!), γεγονός που προκάλεσε δημοσίευση σχετικού άρθρου στους έγκυρους Los Angeles Times.

Click here to view the embedded video.

2) ‘Drop a Gem on ‘em’ (Hell On Earth, 1996)

Οι Mobb Deep ήταν από τους ραπερς που συμμετείχαν πολύ έντονα στη σύγκρουση Εast coast/West coast, η οποία σημάδεψε το hip-hop στην δεκαετία του ’90. Εδώ, η πιο χαρακτηριστική συμμετοχή τους στο σχετικό “beef”. Προς το τέλος της δεύτερης στροφής το πράγμα γίνεται πραγματικά οριακό, αφού υπενθυμίζεται στον Tupac Shakur (που δεν κατονομάζεται) ένοπλη ληστεία η οποία πράγματι έλαβε χώρα εις βάρος του στη Νέα Υόρκη. Υπάρχει δε και η μομφή ότι το κομμάτι κυκλοφόρησε μετά τον θάνατο του Tupac…

Click here to view the embedded video.

3) “You Can Never Feel My Pain’ (H.N.I.C., 2000)

Ο Prodigy υποφέρει εκ γενετής από δρεπανοκυτταρική αναιμία: Σε αυτό το κομμάτι από το πρώτο solo LP του αναφέρεται στην ασθένειά του με αποστομωτική ειλικρίνεια. Από τους στίχους άξιο ειδικότερης μνείας (με αναγωγή KAI στους γκρινιάρηδες της δικής μας καθημερινότητάς) είναι το απόσπασμα:

“You cryin’ cause you [‘re] broke from the projects, That’s not pain, that’s emotions…”

Click here to view the embedded video.

4) ‘Rare Species’ (Soul In The Hole OST, 1997)

Εν όψει του ότι ύφος των Mobb Deep είναι απόλυτα συγκρουσιακό, δεν είναι παράξενο ότι η βιολογία, και μάλιστα ο δαρβινισμός, αποτελεί ένα από τα συχνότερα στιχουργικά μοτίβα τους. Χαρακτηριστικά δείγματα αποτελούν το (και single) ‘Survival Of The Fittest‘ του ‘The Infamous και το ‘Animal Instinct‘ με το οποίο ξεκινά το Hell On Earth. Εδώ το περιλαμβανόμενο στο σάουντρακ της ταινίας Soul in the hole «rare species», με τον ήχο τους στην πλήρη ακμή του.

Click here to view the embedded video.

5) ‘Quiet storm (Remix)’ (Murda Muzik, 1999)

Κλείνοντας τη σύντομη αυτή παρουσίαση, θα εστιάσουμε στην παραγωγή του Havoc, o οποίος δεν αποκλείεται να είναι ο πιο υποτιμημένος παραγωγός του hip-hop, με πολύ μεγάλη επιρροή και στον ήχο του J-Dilla. Εδώ, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κομμάτια του ήχου του: το (και επιτυχημένο εμπορικά) single ‘Quiet Storm’. Αξιοποιώντας ένα μικρό κομμάτι από το (σχεδόν disco) old school ‘White Lines’ των Grandmaster Flash and the Furious Five, το μετατρέπει σε κάτι πολύ σκοτεινό αλλά την ίδια ώρα χορευτικό. Όπως και να’ χει, το να ακούγεται τόσο καλά ρίμα της Lil Kim συνιστά από μόνο του επίτευγμα.

Click here to view the embedded video.

Mobb Deep + J-Ro (Alkaholiks) @ Gagarin 205 (Λιοσίων 205, Αθήνα)
Σάββατο 22 Ιουνίου 2013
Τιμή εισιτήριου 20 ευρώ προπώληση (καταστήματα Public, Ministry Of Concrete – Κωνσταντινουπόλεως 42 Γκάζι, So What Tattoo – Σωτήρος Διός 70 Πειραιά, eventbrite), 25 ευρώ στο ταμείο.
Οι πόρτες ανοίγουν στις 21:30. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Facebook event.

UPDATE 20/6/2013, 12:48μμ: Η εμφάνιση των Mobb Deep αναβάλλεται. Ακολουθεί η ανακοίνωση των διοργανωτών όπως αναρτήθηκε στο FB event:

Οι μάνατζερ των MOBB DEEP, Marvis Johnson & Jeremiah “Ice” Younossi ενημέρωσαν όλους τους Ευρωπαίους διοργανωτές πως ο Υπεύθυνος Αναστολών ακύρωσε αιφνιδιαστικά την ήδη εγκεκριμένη ταξιδιωτική άδεια του του Albert “Prodigy” Johnson και ως εκ τούτου το συγκρότημα δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή περιοδεία τους Ιουνίου & Ιουλίου 2013 δυστυχώς αναβάλλεται για προφανείς λόγους ανωτέρας βίας.

Είμαστε σε διαρκή επαφή με το management του συγκροτήματος ώστε να προγραμματιστούν άμεσα νέες ημερομηνίες για την Ευρωπαϊκή περιοδεία αφού λυθούν τα προβλήματα με τον νομό που αντιμετωπίζει ο Albert “Prodigy” Johnson. Εκ μέρους του συγκροτήματος εκφράζουμε την βαθύτατη θλίψη μας για το απρόσμενο αυτό γεγονός. Θα υπάρξει επόμενη επίσημη ανακοίνωση σύντομα.

Τα εισιτήρια ισχύουν κανονικά για την νέα ημερομηνία διεξαγωγής της συναυλίας. Σε περίπτωση τελικής ακύρωσης της Ευρωπαικής περιοδείας, τα εισιτήρια θα εξαργυρωθούν εντός χρόνου από τα ταμεία που θα ανακοινωθούν με σχετική ειδοποίηση του κοινού από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επικοινωνήστε στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]

Keywords
Τυχαία Θέματα