Stuck in the 90’s: Hip-Hop Goes To The Movies!

10:28 18/6/2013 - Πηγή: Mixtape


Από τη στιγμή που το βασικό περιεχόμενο της hip-hop μουσικής είναι η διήγηση περιστατικών, η περιγραφή βιωμάτων και η έκφραση απόψεων για “τη ζωή, το σύμπαν και τα πάντα”, η σύνδεσή της με τον κινηματογράφο είναι άμεση.

Η σύνδεση αυτή γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν η μουσική που περιλαμβάνεται σε κινηματογραφικές ταινίες αξιοποιείται ως sampling για την παραγωγή beats. Έτσι για το δεύτερο αφιέρωμα της σειράς Stuck In The 90s επιλέχτηκαν 10 κομμάτια (όχι αναγκαστικά των 90’s αυτήν την φορά) στα οποία περιλαμβάνονται samples από σάουντρακ ταινιών (αλλά

και μιας σειράς κινουμένων σχεδίων).

Ακούγοντας τα, θα διαπιστώσει κανείς, αν μη τι άλλο, την φοβερή ποικιλία στα ακούσματα αλλά και την φαντασία των (καλών) hip-hop παραγωγών. Χτύπησε το τρίτο κουδούνι, Let the show begin!

1) Nas – ‘Represent’
Ξεκινάμε με μία πολύ δυνατή περίπτωση από το Illmatic. Ο DJ Premier ανακάλυψε ένα break από μία εκτέλεση κομματιού του σάουντρακ του Κλέφτη της Βαγδάτης (The Thief of Baghdad), μιας ταινίας του βωβού κινηματογράφου της δεκαετίας του ’20. H σύνθεση αποδίδεται στον Wilson Mortimer, η εκτέλεση όμως του Lee Erwin που χρησιμοποίησε ο Preemo είναι του 1974 (και μάλλον βρίσκεται εδώ). Η σύλληψη απίθανη, με τελικό αποτέλεσμα ένα πολύ δύσκολο beat το οποίο ο Nas «κουμαντάρει» λες και είναι εύκολο, και το απογειώνει σε κομμάτι αναφοράς. Και στην πορεία σκιαγραφεί έναν χαρακτήρα περίπλοκο, εμβαθύνοντας συνοπτικά αλλά καίρια στον τρόπο ζωής του.

Click here to view the embedded video.

Original: Lee Erwin - ‘The thief of Baghdad’

2) Jay Z – ‘So Ghetto’
Και από τον Nas στον «εχθρό» του Jay Z με κοινό τόπο την παραγωγή του Premier. Ένα μάλλον αργό και σχετικά «παλιομοδίτικό» κομμάτι του Ennio Morricone με τίτλο “Sporco Ma Distinto”, από την ταινία Le Ruffian (1983), επιταχύνεται κατά την ηχογράφηση στα θρυλικά D&D Studios, και τρέπεται σ’ ένα πολύ funky beat το οποίο ο Jigga «τσακίζει», σ’ ένα από τα τελευταία «καθαρά» νεοϋορκέζικα κομμάτια του.

Click here to view the embedded video.

Original: Ennio Morricone – ‘Sporco Ma Distinto’

3) Busta Rhymes – ‘Gimme Some More’
Σ’ ένα σινγκλ που γνώρισε μεγάλη επιτυχία ο DJ Scratch χρησιμοποίησε την μουσική των τίτλων από το Ψυχώ του Χίτσκοκ(!), σύνθεσης του Bernard Hermann. Η έκπληξη είναι όμως η χρησιμοποίηση του sample πάνω σε bassline επηρεασμένο από τη jungle και την drum’n'bass που ήταν μπροστά από την εποχή του (1998) αφού (ίσως) επηρέασε τον Timbaland και τους Neptunes. Για τον Busta Rhymes καμία συζήτηση: στα καλύτερα του, doin’ Busta things.

Click here to view the embedded video.

Original: Bernard Herrmann – ‘Psycho (theme)’

4) Gnarlz Barkley – ‘Crazy’
Στα όρια του hip-hop το κομμάτι, αλλά «περνάει» αφού ο Cee-lo ξεκίνησε στους θρύλους του Dirty South Goodie Mob ενώ και ο DangerMouse τα πρώτα του βήματα τα έκανε ως παραγωγός mixtape (σημείωση mixtape.gr: για να μην πάμε καν στο επικό The Grey Album) . H επιτυχία του τραγουδιού τεράστια αλλά χωρίς το κομμάτι ‘Nel Cimitero Di Tucson’ από το σάουντρακ σπαγγέτι western Preparati La Bara! με τον Terence Hill, απλώς δεν θα μπορούσε να υπάρξει!

Click here to view the embedded video.

Original: Gianfranco & Gian Piero Reverberi – ‘Nel Cimitero Di Tucson’

5) Lord Finesse – ‘You know what I’m about’
Με τρεις νότες ο Finesse έφτιαξε κάτι πολύ σκοτεινό αλλά υπέροχα δυναμικό. Που βρήκε αυτές τις τρεις νότες; Από θέμα των κινουμένων σχεδίων “Scooby Doo” της Hannah Barbera. Kαι είναι τόσο κινηματογραφικό, ώστε περιελήφθη στο (εξαιρετικό!) σάουντρακ της ταινίας Trespass. Θέμα του κομματιού: το αγαπημένο του Lord Finesse, δηλαδή ο εαυτός του (σημ.: το ίδιο κομμάτι έχει σαμπλάρει ο ίσως πιο οικείος στους αναγνώστες MF Doom στο ‘Hey!‘).

Click here to view the embedded video.

Original: Hoyt Curtin – ‘The New Scooby-Doo Movies’

6) Outkast – ‘The return of the G’
Μετά το καταπληκτικό Atliens οι Outkast προφανώς ένιωσαν ότι κινδύνευαν να περιθωριοποιηθούν ως “conscious rappers” οπότε τόσο ο ήχος όσο και το περιεχόμενο έπρεπε (ως ένα μέτρο) να «βαρύνει». Έτσι, το τρίτο LP τους (το επίσης υπέροχο Aquemini) ουσιαστικά ξεκινά με το ‘ The Return of the G’ με το οποίο αξιοποιείται το αγχωτικό αλλά μεγαλειώδες θέμα από το σάουντρακ του Εξπρές του μεσονυχτίου του τεράστιου Giorgio Moroder (στον οποίο θα επανέλθουμε).

Click here to view the embedded video.

Original: Giorgio Moroder – ‘Theme From Midnight Express’

7) Sean Price – ‘Pyrex’
Από τις “κεραίες” των “crate diggers” δεν μπορούσε να ξεφύγει ο Μίκης Θεοδωράκης, και μάλιστα πολύ πρόσφατα, δηλ. το 2012, ιδίως από τη στιγμή που υπογράφει το σάουντρακ του Serpico. Εδώ βέβαια έχουμε απλή αξιοποίηση μικρού αποσπάσματος από το κομμάτι που σαμπλάρεται , χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν είναι ένα “παραδοσιακό” east coast banger από τον Sean Price. Σημείωση: και ο Alchemist έχει ασχοληθεί με το ίδιο κομμάτι, ήδη από το 2004.

Click here to view the embedded video.

Original: Μικης Θεοδωράκης – ‘Meeting in the park’ (Serpico OST)

8) Μobb Deep – ‘Ιt’s mine (feat. Nas)’
Ίσως δεν υπάρχει ταινία με μεγαλύτερη επίδραση στο βαρύ hip-hop από το Scarface του De Palma. Αυτός είναι και ο λόγος που η μουσική των τίτλων της ταινίας (σύνθεσης Giorgio Moroder και πάλι) χρησιμοποιείται σε single από τους Mobb Deep (συμμετέχει και ο Nas). Από άποψη περιεχομένου βέβαια το πράγμα φτάνει σε όρια υπερβολικής μυθοπλασίας, πράγμα που δεν ξεφεύγει από τον Nas ο οποίος αυτοϋπονομεύεται με τον στίχο: ”And I front like my doo-doo don’t stink“.

Click here to view the embedded video.

Original: Giorgio Moroder – ‘Scarface Intro Theme’

9) GZA – ’4th chamber’
Ο RZA είναι ίσως ο πιο “κινηματογραφικός” hip-hop παραγωγός. Όταν, λοιπόν, έψαξε για samples από soundtrack, δεν περιορίστηκε στην παραγωγή του δυτικού σινεμά, αλλά ανέτρεξε και στον ινδικό κινηματογράφο και το “Dharmatma Theme Music (Sad)” από την ομώνυμη ταινία. Και πολύ καλά έκανε αφού βρήκε ένα πολύ βαρύ break το οποίο και χρησιμοποίησε, διακριτικά θα έλεγε κανείς, σ’ ένα από τα καλύτερα κομμάτια στο Liquid Swords του Genius/GZA. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η κινηματογραφική αίσθηση του κομματιού ενισχύεται από την χρήση του τοξικά εθιστικού ‘Assassin With Son’ από το σάουντρακ του γιαπωνέζικης προέλευσης καλτ φιλμ Shogun Assassin.

Click here to view the embedded video.

Originals: Kalyanji Anandji – ‘Dharmatma Theme Music (Sad)’ /Mark Lindsay - ’Assassin with Son’

10) Mobb Deep – Okay dunn
Για κλείσιμο θα επιλέξουμε πάλι Mobb Deep μιας που θα μας έρθουν στις 22 Ιουνίου. Σε παραγωγή του Clinton Sparks και σε χρόνο πέραν της ακμής τους (δηλ. το 2005), o Havoc και ο Prodigy ραπάρουν πάνω στο θέμα των τίτλων του Kουρδιστού Πορτοκαλιού (A Clockwork Orange) του Kubrick. Πολύ βαρύ και σκοτεινό κομμάτι με την ερμηνεία να προσαρμόζεται απόλυτα στην δυστοπική βιαιότητα που εκφράζεται με την ταινία.

Click here to view the embedded video.

Original: Wendy Carlos – ‘Title Music From A Clockwork Orange’

Keywords
Τυχαία Θέματα