Film: Μια ανεξάντλητη πηγή οπτικοηχητικών σημάτων

19:17 22/9/2012 - Πηγή: Mixtape

Με αφορμή την επανακυκλοφορία του δίσκου Persona σε βινύλιο απ’ την Inner Ear, καταφθάνει η αποτίμηση της πολυετούς πορείας των Aθηναίων Film μέσα απ’ τα σημεία που καθόρισαν τον ηχητικό τους ορίζοντα και διέγραψαν μια τροχιά προς την πλήρη ενοποίηση των εκφραστικών τους μέσων…

Με το βλέμμα στραμμένο τόσο στο εγχώριο πεδίο δράσης αλλά και σε ανοιχτή επικοινωνία με

τα συμβαίνοντα πέρα απ’ αυτό, το τετραμελές συγκρότημα των Film διαπρέπει εντός κι εκτός των τειχών της χώρας και καταθέτει υπό ένα αυστηρώς προσωπικό πρίσμα καλλιτεχνικά δημιουργήματα που απευθύνονται σε κοινό, το οποίο δε λογίζει στεγανά μεταξύ πολιτισμικών κληρονομιών. Ο συλλογισμός και το σκεπτικό του γκρουπ φέρουν παγκοσμιοποιημένες ιδέες.

Μέχρι τη στιγμή που αραδιάζονται αυτές οι λέξεις, οι Film έχουν υποστηρίξει συναυλιακά το υλικό τους πλάι σε ένα μάκρη κατάλογο σπουδαίων σχημάτων εγνωσμένης αξίας και εμβέλειας που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τους Flaming Lips, Cure, New Order, Iggy Pop & The Stooges, Placebo. Παρόλα αυτά, η δυναμική τους παρίσταται σε μεγαλύτερο βαθμό στην συμμετοχή τους σε σημαντικά φεστιβάλ, μεμονωμένα tour και live ανά την Ευρώπη. Άξιες αναφοράς ήταν οι εμφανίσεις τους στα φεστιβάλ, Popkomm (Γερμανία), Iceland Airwaves (Ισλανδία), Waves (Αυστρία) αλλά κι αυτή που έλαβε χώρα το 2007 στο διεθνώς αναγνωρισμένο EuroSonic (Ολλανδία).

Eπιστρέφοντας στην πηγή των εξελίξεων, την ίδια την συνισταμένη εμπνεύσεων των μελών τους, θα αντιληφθούμε την ποιότητα των υφολογικών χαρακτηριστικών που την καθιστούν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Τα τρία full length άλμπουμ τους σε μια ανασκοπική ανάγνωση, στέκουν ως φάροι για να φωτίσουν εν μέρει την ντόπια μουσική παραγωγή των zeroes. Το δίχως άλλο, οι Film αποτελούν ένα απ’ τα acts, live και στουντιακά, που παρέδωσαν μέσα στην προηγούμενη δεκαετία όχι απλώς δείγματα, αλλά τεκμήρια που αποδεικνύουν κι εν τέλει αναδεικνύουν την ικανότητα τους στην σύνθεση και παρουσίαση ηχητικών έργων με περίσσια κινηματογραφική αισθητική, μα κι ενέργεια, ρυθμό, ζωντάνια. Ο προσανατολισμός τους έμελλε να περικλείει πληθώρα ηχητικών συντεταγμένων, που σφιχταγκαλιασμένες οδήγησαν σε μια ιδιοσυγκρασιακή αισθητική και μάλιστα σε εποχές που οι κάθε λογής αναβιώσεις, τα αναμασήματα ιδιωμάτων και η στεγνή αναπαραγωγή μουσικών στυλ, στάθηκε στο υψηλότερο επίπεδο της έξαρσής της.

Με απαρχή τις darkwave διδαχές του post punk, τις ηλεκτρικές κιθαριστικές εκκενώσεις post rock υφής και τις σινεματικές αποχρώσεις των μελωδιών, παρέδωσαν ένα απ’ τα περισσότερο σημαίνοντα εγχώρια ντεμπούτα για την δεκαετία που έφυγε. Το No Luggage σηματοδότησε, αν μη τι άλλο, την είσοδό τους σε μια τροχιά που καθορίζονταν απ’ τις προσωπικές τους προτεραιότητες κι όχι απ’ οτιδήποτε κατ’ ανάγκη συνέβαινε στα δρώμενα της χώρας. Η έκδηλη συνειδητοποίηση του ότι οι Film γέρνουν ισομερώς προς την ρυθμολογική ενεργητικότητα και τη δημιουργία ατμοσφαιρικών στιγμών, έκανε δειλά μεν, με πολλά υποσχόμενη φούρια δε, την εμφάνισή της. Αργότερα θα επέρχον

Keywords
Τυχαία Θέματα