Baby Guru – “Pieces”

Το δεύτερο άλμπουμ των Baby Guru, ζει εδώ και δύο μήνες ανάμεσά μας δικαιολογώντας αρκετό από το hype που απολαμβάνουν τα τελευταία δύο χρόνια.

Αποβάλλοντας -μια και καλή, θέλουμε να ελπίζουμε- τις παιδικές ασθένειες που κουβαλούσε το ντεμπούτο τους, οι Baby Guru παρουσιάζουν ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που ακούσαμε φέτος από ελληνικό σχήμα.

Ένα άλμπουμ με συνοχή, με ολοκληρωμένες συνθέσεις, και όχι απλά ασκήσεις ύφους, με βάθος, τόσο

μουσικά, όσο και στιχουργικά, με λεπτομέρειες και γεμίσματα που δίνουν στο τελικό αποτέλεσμα μια δυναμική που αντίστοιχη δεν υπήρχε στο πρώτο άλμπουμ τους. Α! Και με κιθάρες! Πολλές κιθάρες! Τις χρειάζονται οι Baby Guru τις κιθάρες!

Στα 37 λεπτά του άλμπουμ, ο ακροατής θα συναντήσει για μια ακόμη φορά, αρκετά από τα στοιχεία από την τεχνοτροπία και τη δυναμική του kraut rock αλλά και όλης της ψυχεδελικής τάσης των προηγούμενων δεκαετιών, τα οποία ενσωματώνουν με μεγάλη μαεστρία -και άνεση πλέον- στον ήχο τους, φτιάχνοντας μερικά γοητευτικά tracks οποία ακούγονται so 70′s αλλά καταφέρνουν να ακούγονται φρέσκα.

Οι επιρροές τους, είτε αυτές έρχονται από Γερμανία μεριά (Can, Neu!, Guru Guru), είτε από Βρετανία (πρώιμοι Pink Floyd) είτε ακόμα και από Ελλάδα (Aphrodite’s Child), κατευθύνουν τα μυαλά και την ψυχή των τριών μουσικών, οι οποίοι όμως πλέον, διαθέτουν την ποιότητα και την εμπειρία για να τις μεταμορφώσουν σε κάτι δικό τους. Προς αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει τα μέγιστα ο King Elephant, ο οποίος στο ρόλο του παραγωγού, παρέα με τον Prins Obi και τον Sir Kosmiche μοντάρουν σιγά σιγά έναν αναγνωρίσιμο ήχο, υπόθεση καθόλου ευκαταφρόνητη για μια μπάντα που έχει στηρίζει ολόκληρη τη φιλοσοφία της σε παρελθοντικές τάσεις.

Το Pieces ξεκινάει ιδανικά με το Necessary Voodoo, με τον επαναλαμβανόμενο motorik ρυθμό να σου κολλάει από το πρώτο δευτερόλεπτο, ενώ το Amaye που ακολουθεί λίγο πιο κάτω, είναι το highlight του δίσκου και μακράν το σημαντικότερο και πιο ουσιώδες κομμάτι που έχουν γράψει έως τώρα. Ο αφρικάνικος ρυθμός και τα γαλήνια φωνητικά δένουν άψογα με την καλή πλευρά της μονοτονίας  που συναντάμε στη ρυθμική βάση του κομματιού, ενώ η κιθάρα και τα πλήκτρα συνοδεύουν τον ακροατή σε μια ιδιαίτερη μουσική εμπειρία. Από τα υπόλοιπα tracks ξεχωρίζουν τα Children, Dolomite Jollity και το βουτηγμένο στην ψυχεδέλεια closing track Bog. Η ευχάριστη έκπληξη όμως στο άλμπουμ έρχεται από κομμάτια όπως το The Thing You Do και το For Trish, στα οποία βλέπουμε ένα άλλο πρόσωπο, αυτό της μπάντας, η οποία -μπορεί και- συνθέτει ποπ διαμαντάκια. 

Οι Baby Guru στο διάστημα μεταξύ των δύο δίσκων τους, κατάφεραν δικαιολογημένα να αποκτήσουν ένα πολύ καλό συναυλιακό όνομα, χωρίς όμως, κακά τα ψέματα, να χτίσουν μια δυνατή fan base, η οποία θα τους στηρίξει ουσιαστικά από δω και πέρα. Με λίγο καλύτερο χειρισμό της “εικόνας” τους, ίσως το καταφέρουν και αυτό, μιας και πλέον δείχνουν να μεγαλώνουν ως οντότητα μέσα στη σύγχρονη μουσική πραγματικότητα της Ελλάδας.

Το Pieces είναι ένα άλμπουμ π

Keywords
Τυχαία Θέματα