Awesome Tapes From Africa στο CAMP

12:17 23/5/2012 - Πηγή: Mixtape

Μπορεί η κασέτα ως format στον δυτικό κόσμο να έχει μεταβληθεί πια σε νοσταλγικό φετίχ ανάλογο με αυτό του βινυλίου αλλά σε πάρα πολλές περιοχές της Αφρικής παραμένει ακόμα ένα από τα κύρια μέσα κυκλοφορίας και διάδοσης μουσικής.

Αυτόν τον τεράστιο πλούτο μουσικής συλλέγει φανατικά ο αμερικάνος αλλά πλέον κάτοικος Βερολίνου Brian Shimkovitz (πάνω από 4000 κασέτες ) από το 2002 ενώ ένα μέρος από αυτές τις ψηφιοποιεί και ανεβάζει στο πραγματικό απίθανο blog του Awesome Tapes From Africa από το 2006 και μέχρι

σήμερα. O Brian έχει πλέον προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω μετατρέποντας το Awesome Tapes From Africa και σε label μετρώντας ήδη δύο κυκλοφορίες, Nâ Hawa Doumbia – La Grande Cantatrice Malienne Vol 3 (Μάλι) και Bola – Volume 7 (Γκάνα).

Την Παρασκευή 8 Ιουνίου (ώρα έναρξης: 21:30, είσοδος: 5 ευρω) θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε στο CAMP (Contemporary Art Meeting Point, Πλατεία Κοτζιά, Αθήνα) τον Brian Shimkovitz σε ένα απο τα χαρακτηριστικά dj-set του όπου μιξάρει μόνο αυθεντικές κασέτες από την συλλογή του για ενα εκρηκτικό και άκρως χορευτικό ταξίδι μέσα στο μουσικό πολιτισμό ολόκληρης της αφρικανικής ηπείρου. H βραδιά θα είναι γεμάτη και με άλλες πολύ ενδιαφέρουσες μουσικές αφού πριν το dj-set πρόκειται να εμφανιστούν ζωντανά -κατά σειρά- ο Lunar Miasma, ο Δ Δ και ο King Elephant.

Ακούστε παρακάτω ένα πρόσφατο mix με τραγούδια από τις κασέτες που έφτιαξε ο Brian Shimkovitz για το Okayafrica ενώ ας σας παραπέμψω και σε ένα πολύ ωραίο άρθρο του στο The Wire όπου αναλύει τις σκέψεις του σχετικά με το πως η ψηφιακή διάδοση των ηχογραφήσεων αλλάζει τις αντιλήψεις που έχουμε για την σύγχρονη αφρικάνικη μουσική αλλά και πως είναι δυνατόν (αν είναι) να κερδίσουν οι καλλιτέχνες από αυτήν την προβολή.

Keywords
Τυχαία Θέματα