53ο Φ.Κ.Θ.: Ανταπόκριση (3η & 4η Μέρα – “Τα Μουστάκια”)

13:44 7/11/2012 - Πηγή: Mixtape

Χαιρέτα τα μουστάκια σου που χάνεις…Τι χαμός αυτό το διήμερο, Κυριακή με Δευτέρα 4-5/11. Λιώσαμε στις ταινίες, το τούρκικο δράμα, την μαυρίλα αλλά και στην ελληνική καφρίλα, το γέλιο και… τα μουστάκια. Στο τέλος του φεστιβάλ λέμε να βγάλουμε ένα τιμητικό βραβείο “Χοντρός Βαλκάνιος με Μουστάκι” για την καλύτερα αντρική (ή μη) τριχοφυΐα. Θα καταλάβετε πιο κάτω!

Μουστάκι #1, στην Μούχλα (Mold/Kuf), όπου ένας ταλαιπωρημένος γέρος σταθμοφύλακας αναζητεί το σώμα του γιου

του που εξαφανίστηκε 18 χρόνια πριν.

Συγκλονιστική εσωτερική ερμηνεία από τον Ercan Kesal που σιγοβράζει σε όλη την ταινία από την πνιγμένη αγανάκτηση απέναντι σε ένα κατεστημένο που του στέρησε ένα γιο και αρνείται με εξοργιστικά περιπαικτικό τρόπο να του δώσει το closure που έχει ανάγκη, οδηγούμενος σε ένα σοκαριστικό (αλλά ακόμα παθητικό) ξέσπασμα. Μέχρι όμως να φτάσουμε εκεί, τα αρχικά εντυπωσιακά μονόπλανα των διαλόγων και των συλλογισμών του αρχίζουν να κουράζουν, να τραβάνε και να μυρίζουν, ε, αυτό που λέει ο τίτλος.

 (και 4 μουστάκια για το λεβέντικο αξιοπρεπές απέναντι σε όλες τις αντιξοότητες μουστάκι)

Τούρκικο Μουστάκι #2, της βίαιης παράδοσης και (ουσιαστικά) παιδεραστίας.

Βλέπετε, η Νύχτα Σιωπής (Night of Silence / Lal Gece) κλείνει τον θεατή μέσα σε ένα δωμάτιο με ένα νιόπαντρο Τούρκικο ζευγάρι για την πιο intimate (και ΑΒΟΛΗ) πρώτη νύχτα τους. Αυτός 60φεύγα, μόλις έχει βγει από την φυλακή μετά από μια σειρά από εγκλήματα τιμής που διέπραξε για την οικογένεια του. Η ανταμοιβή του, η νέα νύφη: κομψή, με πλούσια προικιά, και κάτω από το κόκκινο βέλο της ένα μπουμπουκένιο προσωπάκι 14χρονης (!) άσπιλης και άμαθης κοπελίτσας. Οι δυο τους βρίσκονται κλειδωμένοι σε αυτό το δωμάτιο μέχρι το ξημέρωμα, αιχμάλωτοι μιας βάρβαρης μισογυνιστικής πρακτικής που συνεχίζει διαιωνίζεται στο όνομα της παράδοσης. [Πλήρες Κείμενο]

 (και 3 μόνο μουστάκια γιατί φοβίζουν τα μικρά κορίτσια και δεν του κάθονται)

Ο παχύσαρκος και οκνηρός χαραμοφάης Parviz δεν έχει ακριβώς μουστάκι ή μούσι, όσο… μια μάζα από λιγδιασμένες κατσαριασμένες τρίχες που κολλάνε πάνω στο μονίμως λιπαρό δέρμα του. Ταιριάζει με την προσωπικότητα του.

Όταν ο πατέρας του ξαναπαντρεύεται και τον “πετάει” έξω από το σπίτι ο καλομαθημένος 50αρης που δεν έχει αναγκαστεί να δουλέψει σοβαρά ούτε μέρα στη ζωή του παίρνει ένα wake-up call. Χάνει τη βολή του και έρχεται ξαφνικά αντιμέτωπος με την αληθινή γνώμη που έχει για αυτόν η κοινωνία γύρω του και (επιτέλους) αντιδρά. Όχι, δεν παλεύει να βρει σκοπό στην ύπαρξη του, να ανακαλύψει τον εαυτό του και να κερδίσει στο χάπι εντ τον σεβασμό του πατέρα και του κύκλου του. Απλά ξεσπάει, βίαια και ανεξέλεγκτα, σαν αληθινός αχάριστος σαρδανάπαλος, εκδικούμενος μια κοινωνία την οποία κατηγορεί για όσα ο ίδιος έφερε στον εαυτό του μέσα από μια ζωή απραξίας. [Πλήρες Κείμενο]

 (1 μουστάκι μόνο για τα αδικαιολόγητα all over the place και in your face φατσοτριχιά και βυζιά του Parviz – και επειδή είναι σίχαμα)

Στο Tabu (Σαν Σε Όνειρο) εί

Keywords
Τυχαία Θέματα