14o Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

12:09 3/4/2013 - Πηγή: Mixtape

Με την ταινία Τα Παλιόπαιδα (Les Gamins) του Anthony Marciano ξεκινάει φέτος το 14ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου στην Αθήνα, την ταινία που κάνει παγκόσμια avant premiere, παρουσία του Αlexandre Desplat, Προέδρου της 14ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδος και της κριτικής επιτροπής.

Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου ξεκίνησε ένα φθινόπωρο του 2000 και στα επόμενα χρόνια καθιερώθηκε ως το ανοιξιάτικο κινηματογραφικό γεγονός της Αθήνας.

Μέσα στα 13 χρόνια που έχουν περάσει, ο γαλλόφωνος κινηματογράφος κέρδισε το αθηναικό κοινό, κατοχύρωσε τη θέση του δίπλα στα δύο σημαντικά ελληνικά φεστιβάλ κινηματογράφου (το Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και το Διεθνές Φεστιβάλ της Αθήνας Νύχτες Πρεμιέρας) κι έχει εξελιχθεί σε ένα από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Με τη συνεχή υποστήριξη της Unifrance, το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου συνεχίζει να συμβάλλει σημαντικά ώστε η Ελλάδα να αγοράζει και να διανέμει ταινίες γαλλόφωνης παραγωγής.

Πολλούς λαμπερούς και σημαντικούς καλεσμένους έχει και φέτος το Φεστιβάλ: την Carole Bouquet, ανάδοχο της 14ης διοργάνωσης του Φεστιβάλ, τον Αlexandre Desplat, Πρόεδρο, την Brigitte Rouan, σκηνοθέτιδα της ταινίας Tu honoreras ta mère et ta mère, την Régis Roinsard σκηνοθέτη και τον Daniel Presley σεναριογράφοςτης ταινίας Populaire αλλά και τον Patrice Leconte, σκηνοθέτη της ταινίας Le magasin de suicides / Μπουτίκ για Αυτόχειρες.

Στο Φεστιβάλ θα απονεμηθούν δύο βραβεία στις ταινίες που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας:

- To Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής που αποτελεί προσφορά του τηλεοπτικού σταθμού TV5 Monde και του Oργανισμού Πολιτισμού, Νέολαιας και Αθλητισμού του Δήμου Αθηναίων και το οποίο πρόκειται να υποστηρίξουν ως χορηγοί επικοινωνίας την προώθηση της ταινίας όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

- Το Βραβείο Κοινού, το οποίο θα απονεμηθεί σύμφωνα με τις ψήφους των θεατών κατά την έξοδό τους από τις προβολές των ταινιών που συμμετέχουν στο διαγωνιστικό τμήμα. Το βραβείο κοινού είναι προσφορά της εταιρείας Fischer και θα απονεμηθεί στον ‘Ελληνα διανομέα της βραβευμένης ταινίας με σκοπό την προώθησή της όταν αυτή προβληθεί στις ελληνικές αίθουσες.

Τα βραβεία είναι δημιουργίες του οίκου ZOLOTAS

Η κριτική επιτροπή φέτος αποτελείται από τους: Ariane Labed (ηθοποιό του θεάτρου και του σινεμά που γεννήθηκε στην Αθήνα από Γάλλους γονείς και έχει κερδίσει το 2010 το βραβείο Volpio στη Μόστρα της Βενετίας για το ρόλο της στην ταινία Attenberg της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη), Θάνο Αναστόπουλο (παραγωγό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη που κέρδισε με την Διόρθωση (2007) το βραβείο καλύτερου σεναρίου στο Φεστιβάλ κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και ταξίδεψε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ όπως το New Directors / New Films στο MOMA της Νέας Υόρκης), Alejandra Norambuena Skira (μουσικό και μουσικολόγο, διευθύντρια του Γαλλο-αμερικανικού πολιτιστικού ταμείου, δημιουργό και παραγωγό του Φεστιβάλ γαλλικού κινηματογράφου του Λος Άντζελες), Δημήτρη Στεφανάκη (μεταφραστή και συγγραφέα που έχει τιμηθεί για το βιβλίο του Μέρες Αλεξάνδρειας (2007) με το Βραβείο Méditerranée Etranger 2011. Το 2011, ο Δημήτρης Στεφανάκης κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Καβάφη και ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Ευρωπαϊκού Βιβλίου).

Αθήνα | Πέμπτη 4 έως Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

ΣΤΕΓΗ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ – ΔΑΝΑΟΣ 1 – ΟDEON ΟΠΕΡΑ 1 - ΑUDITORIUM ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Θεσσαλονίκη | Πέμπτη 11 έως Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

ΠΑΥΛΟΣ ΖΑΝΝΑΣ

www.festivalfilmfrancophone.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα