This is a wo-man’s world

12:38 8/3/2012 - Πηγή: Myself

Βραδάκι ανοιξιάτικης Δευτέρας. Μόλις έχω μπει σπίτι μετά από μία ομολογουμένως γεμάτη μέρα (αγαπάμε γεμάτες μέρες) όταν ακούω το χαρακτηριστικό βέλασμα- ήχο μηνύματος. Είναι η κολλητή που απαιτεί την προσοχή μου. Το μήνυμα μικρό και περιεκτικό: «Τι θα κάνουμε την ημέρα της Γυναίκας φέτος;» Απάντηση που μου έρχεται αυτόματα στο μυαλό: θα μάθουμε λίγη Ιστορία φυσικά! Έλα δε θέλω «ουουουου»! Αλήθεια πόσες από σας ξέρετε τι πραγματικά συνέβη (και όποιος θέλει το πιστεύει) εκείνη την 8η Μαρτίου την οποία εμείς σήμερα έχουμε την ευγενή πολυτέλεια να γιορτάζουμε βγαίνοντας και διασκεδάζοντας με τις

ειδικές προσφορές που βγαίνουν κάθε χρόνο «λόγω της ημέρας»; Το δικό μου ατίθασο πνεύμα πάντως εκστασιάστηκε από τις λεπτομέρειες. Ας τα πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.

The woman, the myth, the legend

Όλα ξεκίνησαν μιαν 8η Μαρτίου, όταν πριν από περίπου ενάμιση αιώνα,  στις 8 Μαρτίου 1857 στην Νέα Υόρκη των ΗΠΑ, εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας βγήκαν στους δρόμους ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και λιγότερες ώρες. Η απεργία τότε διαλύθηκε βίαια και με συνοπτικές διαδικασίες από την αστυνομία της πόλης, όμως αυτό δεν είχε τελικά κάποιαν ιδιαίτερη σημασία, αφού  η αρχή είχε γίνει. Το γυναικείο εργατικό κίνημα, είχε επισήμως πλέον γεννηθεί (άτυπα προϋπήρχε σε εμβρυϊκό στάδιο από το 1820), και ήταν έτοιμο να αγωνιστεί για όσα άξιζαν και αξίζουν οι γυναίκες, εντός αλλά και εκτός εργασίας.

Η ίδια ημερομηνία επιλέχτηκε τα επόμενα χρόνια από τις γυναίκες για να διαμαρτυρηθούν για τις κακές συνθήκες εργασίας και να ζητήσουν την ισότητα των δύο φύλων.

Η άτυπη μέχρι τότε ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε επίσημα στις 8 Μαρτίου του 1909 στις ΗΠΑ και ένα χρόνο αργότερα (1910), μετά από πρόταση της Γερμανίδας Κλάρας Τσέτκιν κατά τη διάρκεια της Δευτέρας  Διεθνούς Διάσκεψης Σοσιαλιστριών στη Κοπεγχάγη, καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών καθιέρωσε το 1977 την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας και τη Διεθνή Ειρήνη.

Όπως είναι λογικό και επόμενο, το γυναικείο εργατικό κίνημα έφτασε και επηρέασε και την Ελλάδα. Η θέση της γυναίκας στην Ελλάδα άλλαξε και αναβαθμίστηκε, τουλάχιστον θεσμικά, αφού από το 1952 οι γυναίκες έχουν πλέον το δικαίωμα του «εκλέγειν και εκλέγεσθαι» (νόμος 2159).

Επί 102 σχεδόν χρόνια η 8η Μαρτίου δίνει την ευκαιρία στις γυναίκες όλων των χωρών μαζί και κάθε χώρας χωριστά να προβάλουν τις γενικές και τις ιδιαίτερες διεκδικήσεις τους και να σφυρηλατούν τους δεσμούς της φιλίας και της αλληλεγγύης τους, στον αγώνα για ένα ευτυχέστερο μέλλον. Από το 1910 μέχρι σήμερα η 8η Μαρτίου αποτελεί ακριβώς το σύμβολο αυτής της πάλης. Δεν είναι ημέρα κούφιων πανηγυρισμών, αλλά ημέρα αγώνων δράσης και προβολής των γενικών και ειδικών γυναικείων αιτημάτων.

Ο εορτασμός της ημέρας της γυναίκας  λοιπόν παραμένει επίκαιρος και αναγκαίος., αφού ας μη ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες (μουσουλμανικής θρησκείας κατά βάση) καταπατούνται ακόμη και τα ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών ενώ το

Keywords
Τυχαία Θέματα