Οδικός Χάρτης για την Ολική Επαναφορά της Κεντροαριστεράς- Η μόνη διέξοδος στα αδιέξοδα της εποχής

Στον προθάλαμο ενός δύσκολου και επώδυνου χειμώνα η κοινωνία αγωνιά και ανησυχεί για το πως θα τα βγάλει πέρα.

Η συνεχιζόμενη άνοδος του πληθωρισμού, η ακρίβεια, οι υψηλές τιμές των καυσίμων, η ενεργειακή ανασφάλεια, η γεωπολιτική αβεβαιότητα και η βόμβα της αισχροκέρδειας που μαίνεται ανεξέλεγκτη, δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες για τη μέση Ελληνική οικογένεια και είναι δείγματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο Έλληνας πολίτης στην καθημερινότητα του.

Αν σε όλα τα παραπάνω προσθέσουμε τα κόκκινα δάνεια, τους έμμεσους φόρους, την άδικη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης απέναντι

στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους, τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές των αγροτικών προϊόντων και τη μικρότερη προκαταβολή βασικής ενίσχυσης, που έχει δοθεί τα τελευταία χρόνια στον αγροτικό κόσμο στη χώρα μας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καταλαβαίνουμε τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας που επικρατούν στη χώρα.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή κεντροαριστερά οφείλει να έχει βιώσιμες, ρεαλιστικές και προοδευτικές λύσεις μέσα από ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης της χώρας.

Απέναντι σε όλα αυτά τα προβλήματα η χώρα χρειάζεται μια ισχυρή προοδευτική εκπροσώπηση με πρόγραμμα, προτάσεις και διεκδικήσεις για όλα όσα ενισχύουν την κοινωνική συνοχή.

• Για ένα ισχυρό κοινωνικό κράτος που θα στηρίζεται σε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα

• για ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας,

• για υψηλής ποιότητας δημόσια παιδεία

• για ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, καλύτερους μισθούς και ρύθμιση της αγοράς εργασίας

• για ίσες ευκαιρίες στους νέους

• για κοινωνική ασφάλιση με αξιοπρεπείς συντάξεις

• για βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και αναδιανομή πλούτου προς τους πιο ευάλωτους

• για ένα ισχυρό κράτος δικαίου με ισχυρούς θεσμούς, με λογοδοσία και διαφάνεια

Οι προοδευτικοί πολίτες αναζητούν ελπίδα από το αδιέξοδο. Αναζητούν ανάχωμα στην ασυδοσία της ολιγαρχίας και στις συντηρητικές πολιτικές.

Γι’αυτό είναι αναγκαίο όσο ποτέ, το ΠΑΣΟΚ, να αναπτύξει βηματισμό στη νέα του εποχή, να έχει το βλέμμα στραμμένο στην κατεύθυνση δημιουργίας ενός σοβαρού μετώπου υπεύθυνης, ρεαλιστικής, προγραμματικής και αξιόπιστης αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.

Να προσπαθήσει συστηματικά να δομήσει και να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό μοντέλο για τη διακυβέρνηση της χώρας, βασισμένο στις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Να διατυπώσει μια εναλλακτική κυβερνητική πρόταση, που θα αντανακλά την πολιτική του ταυτότητα μέσα από προτάσεις εφαρμοσμένης πολιτικής, με συγκεκριμένη προοδευτική κατεύθυνση.

Ας μην γελιόμαστε. Αυτή η προσπάθεια θα είναι δύσκολη αλλά και επίπονη. Αλλά είναι και αναγκαία. Είναι ο μόνος τρόπος για να κερδίσει ξανά την εμπιστοσύνη των Ελλήνων, να τους εμπνεύσει προβάλλοντας έναν ρεαλιστικό, μεταρρυθμιστικό λόγο και προτάσεις εφαρμόσιμες στο πνεύμα της εποχής.

Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης, της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης μετάβασης, στην εποχή που το δημογραφικό συρρικνώνει τη χώρα μας και αλλάζει τα δεδομένα της οικονομίας, στην εποχή που μας υπέδειξε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους, στην εποχή που η Ευρώπη αδυνατεί να πάρει σοβαρές αποφάσεις για μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα, εμείς οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι.

Έτοιμοι να δώσουμε τη μάχη του αυτονόητου, να εφαρμόσουμε την πολιτική του συγκεκριμένου. Έτοιμοι να εκφράσουμε ένα θετικό σχέδιο, ένα ρεαλιστικό, προοδευτικό, μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα διακυβέρνησης που να απαντά, στην υπεράσπιση και εμβάθυνση της δημοκρατίας, στη δημοκρατική θωράκιση και λειτουργία των θεσμών, στην αντιμετώπιση των εντεινόμενων ανισοτήτων, στην εμπέδωση και διασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών, στην οικοδόμηση σύγχρονου κοινωνικού κράτους, στη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου ανάπτυξης, στη δημοκρατική, συμμετοχική και δίκαιη πράσινη και ψηφιακή μετάβαση.

Αν με ρωτάτε αν είμαστε έτοιμοι ; Η απάντηση είναι πως οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι. Και είμαστε σε καλό δρόμο για αυτό. Πρέπει να δουλέψουμε συστηματικά, σκληρά και με σχέδιο. Οφείλουμε να επενδύσουμε στην αυτοοργάνωση. Χωρίς αποκλεισμούς και περιχαρακώσεις, χωρίς παρωχημένες ιδεοληψίες, αλλά με όρους συμπερίληψης και ουσιαστικής πολιτικής συζήτησης να ανοίξουμε το κόμμα και τις οργανώσεις μας στην κοινωνία ώστε να αποκτήσουμε ξανά τα κινηματικά μας

χαρακτηριστικά και να συνδεθούμε με όλα εκείνα τα κοινωνικά στρώματα που έχουν το βλέμμα τους στραμμένο πάνω μας. Δεν δικαιούμαστε να τους απογοητεύσουμε.

Σε αυτή τη νέα πορεία που οφείλει να χαράξει το ΠΑΣΟΚ, χρειαζόμαστε τη μέγιστη συλλογική, συμπεριληπτική ευφυΐα. Τους χρειαζόμαστε όλους, αυτούς που έχουν διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες, αυτούς που έκαναν διαφορετικές πολιτικές επιλογές και αυτούς που συνειδητά απείχαν.

Τώρα λοιπόν είναι η ώρα για ένα πανδημοκρατικό προσκλητήριο σε όλους τους πολίτες. Με αυτούς τους δημοκρατικούς πολίτες άλλωστε, μας ενώνουν κοινές αγωνίες για μία καλύτερη Ελλάδα. Τώρα είναι η ώρα να μεγαλώσουμε το κοινό μας σπίτι ώστε να απαντά στις αγωνίες των Ελλήνων. Να δημιουργήσουμε μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή παράταξη που να εκφράζει ιδεολογικά και πολιτικά τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της κεντροαριστεράς. Μια παράταξη που να αγκαλιάζει όλους τους δημοκρατικούς πολίτες και θα εκτείνεται από τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, το προοδευτικό κέντρο, τη σοσιαλδημοκρατία, την κεντροαριστερά, την πολιτική οικολογία και θα φτάνει ως την ανανεωτική και δημοκρατική αριστερά.

Τώρα που η πολιτική μας ενότητα είναι σφυρηλατημένη σε ιδεολογική, προγραμματική και οργανωτική βάση πρέπει να λάβουμε εμπροσθοβαρείς πρωτοβουλίες. Υπηρετώντας την ομόφωνη, συλλογική μας απόφαση για αυτόνομη πορεία αλλά και συνομιλώντας με όλους, οφείλουμε να προετοιμάσουμε την εναλλακτική κυβερνητική πρόταση της κεντροαριστεράς. Ασκώντας υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση, αναδεικνύοντας τα κακώς κείμενα, προβάλλοντας πάντα τις δικές μας προτάσεις, θα δίνουμε στους πολίτες καθημερινά τμήματα μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης για το μέλλον του τόπου.

Μια τέτοια ρεαλιστική, προοδευτική, ριζοσπαστική πρόταση που να μπορεί να εκφράσει τα συμφέροντα των ανίσχυρων, των αδύναμων, των μη προνομιούχων. Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του κόσμου της εργασίας, του κόσμου της δημιουργίας και του κόσμου της παραγωγής.

Παράλληλα δεν κατηγορούμε κανέναν που επιλέγει έναν άλλο δρόμο. Δεν κατηγορούμε κανέναν που δεν έχει την απαιτούμενη υπομονή και το ψυχικό σθένος να παλέψει γι αυτό το σκοπό.

Στη ζωή και την πολιτική άλλωστε δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Η ίδια η ζωή σπρώχνει τα πάντα μπροστά και τα κενά καλύπτονται..

Εμείς όμως είμαστε αποφασισμένοι. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουμε. Και μάλιστα με όλες μας τις δυνάμεις. Θα δώσουμε τον αγώνα για τις ζωές μας, για τους γονείς μας, για τα παιδιά μας. Για ένα καλύτερο αύριο.

Υ.Γ. Ο αείμνηστος Σύντροφος Αντώνης Καρράς είχε πει κάποτε “Στο τρένο της αλλαγής άλλοι ανέβηκαν ως επιβάτες και άλλοι ως εισπράκτορες”. Τώρα είναι ανάγκη όσο ποτέ άλλοτε το τρένο της Αλλαγής να γεμίσει ξανά από επιβάτες, από αγωνιστές.

*Ο Παναγιώτης Κεΐσογλου είναι Εκπρόσωπος Τύπου Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Σερρών

Keywords
Τυχαία Θέματα
Οδικός Χάρτης, Ολική Επαναφορά, Κεντροαριστεράς-,odikos chartis, oliki epanafora, kentroaristeras-