Η Tesla μηνύει τα πρατήρια στις Autobahn για τους (μη) φορτιστές

Για την ακρίβεια, η Tesla μηνύει την Tank & Rast, μια μεγάλη εταιρία πρατηρίων που δραστηριοποιείται στη Γερμανία, καθώς δεν της επιτρέπει να εγκαταστήσει σταθμούς φόρτισης κατά μήκος της φημισμένης Autobahn. Σύμφωνα με το γερμανικό Focus, η Tank & Rast είναι ουσιαστικά μονοπώλιο καθώς έχει τα δικαιώματα στο 95% των ΣΕΑ,

των ξενοδοχείων, των εστιατορίων και των πρατηρίων κατά μήκος της Autobahn. Έχει εγκαταστήσει ορισμένους φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά αυτές οι μονάδες δεν ανήκουν στην Tesla αλλά στις EnBW, MER, Ionity κι Eon-Innogy.

Η Tesla αποτελεί την πιο δημοφιλή αυτοκινητοβιομηχανία ηλεκτρικών οχημάτων της Γερμανίας. Διαθέτει επίσης ένα τεράστιο Gigafactory έξω από το Βερολίνο και θεωρεί αυτονόητο να της επιτραπεί να προσθέτει περισσότερους φορτιστές στον πιο διάσημο αυτοκινητόδρομο του κόσμου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμερικάνικη εταιρία δεν έκατσε με τα χέρια σταυρωμένα, αλλά η υπόθεση έχει ήδη φτάσει ενώπιον του Ανώτερου Περιφερειακού Δικαστηρίου του Dusseldorf.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι προτού η Tank & Rast αναλάβει τον έλεγχο του δικτύου, επρόκειτο για κρατική εταιρία μέχρι την ιδιωτικοποίησή της το 1998. Τώρα ανήκει στην Allianz Capital Partners, την Επενδυτική Αρχή του Abu Dhabi και το καναδικό fund Borealis Infrastructure. Διατηρεί μια πολύ στενή σχέση συνεργασίας με την κυβέρνηση, η οποία δεν έκανε και πολλά για να αποτρέψει τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά, σχολιάζει το CarBuzz.

Το επιχείρημα της Tesla είναι ξεκάθαρο: το μονοπώλιο των πρατηρίων καυσίμων της Tank & Rast δεν πρέπει να ισχύει στους σταθμούς φόρτισης, επειδή είναι μια εντελώς διαφορετική επιχείρηση. Κι όντως, αυτή τη στιγμή έχει τη μοναδική δυνατότητα να αποφασίζει πού μπορούν να εγκατασταθούν σταθμοί φόρτισης κατά μήκος των Autobahn. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΕ έχει υιοθετήσει μια αδιάλλακτη προσέγγιση για τα εταιρικά μονοπώλια γενικά, ενώ έχει απαγορεύσει τις πωλήσεις νέων οχημάτων με κινητήρα εσωτερικής καύσης από το 2035 και προωθεί ευρέως την ηλεκτροκίνηση. Εάν αυτή η υπόθεση φτάσει τελικά στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, η Tesla θα έχει μερικά πολύ ισχυρά επιχειρήματα.

The post Η Tesla μηνύει τα πρατήρια στις Autobahn για τους (μη) φορτιστές appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα