‘Εναν αιώνα μετά, ο Vettel οδήγησε ξανά το GP της Aston Martin

Η Aston Martin γιορτάζει την 100η επέτειο του πρώτου της αγώνα και πραγματοποίησε μερικούς τελετουργικούς γύρους με την Aston Martin TT1 του 1922. Γνωστό ως «Green Pea», το TT1 και το αδελφό TT2 κατασκευάστηκαν από τον ιδρυτή της Aston Martin, Lionel Martin, με εντολή του κόμη Louis Zborowski, ενός πλούσιου νεαρού οδηγού αγώνων.

Η εξέλιξη των οχημάτων και του εξ ολοκλήρου νέου τετρακύλινδρου αγωνιστικού κινητήρα 16 βαλβίδων με διπλό εκκεντροφόρο κόστισε 10.000 £ (το ισοδύναμο

σήμερα είναι περίπου 450.000 €). Με χωρητικότητα 1.486 κυβικών εκατοστών, ο κινητήρας απέδιδε 56 ίππους στις 4.200 σαλ., ενώ το αγωνιστικό ζύγιζε μόλις 750 κιλά, ήτοι 45 κιλά λιγότερο από το AMR22, το σημερινό Grand Prix μοντέλο της μάρκας, 100 χρόνια αργότερα. Στην τελική ταχύτητα βέβαια υπάρχει μια μικρή διαφορά, με τον πρόγονο να φτάνει τα μόλις 137 χιλιόμετρα την ώρα. Όπως συνηθιζόταν τότε, η καμπίνα είχε διθέσια διαμόρφωση, γιατί δίπλα στον οδηγό καθόταν ο μηχανικός. Έπρεπε να χειρίζεται μια χειροκίνητη αντλία βενζίνης και να βοηθά στην επίλυση πιθανών μηχανικών προβλημάτων που προέκυπταν.

Για να τιμήσει την 100η επέτειο του αυτοκινήτου, το ιστορικό αγωνιστικό πραγματοποίησε μερικούς γύρους παρέλασης στο νέο σπίτι του γαλλικού Grand Prix, το Circuit Paul Ricard. Το Green Pea οδηγήθηκε από τον σημερινό οδηγό της Aston Martin Racing και τέσσερις φορές παγκόσμιο πρωταθλητή της Formula 1, Sebastian Vettel.

«Ήταν απίστευτη τιμή να οδηγήσω αυτό το αυτοκίνητο, ακριβώς 100 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που πέρασε τη γραμμή εκκίνησης στο Γαλλικό Grand Prix», είπε ο Vettel. «Το Green Pea κατέχει μια πολύ ιδιαίτερη θέση στην κληρονομιά της Aston Martin και μπορείτε σχεδόν να νιώσετε αυτόν τον αιώνα ιστορίας κάτω από τα δάχτυλά σας όταν βρίσκεστε στο τιμόνι».

Για να τιμήσει περαιτέρω το Green Pea, το AMR22 θα φέρει το λογότυπο της Aston Martin του 1913 αυτό το Σαββατοκύριακο. Το πρόσφατα επανασχεδιασμένο φτερωτό λογότυπο της μάρκας, εν τω μεταξύ, θα εμφανίζεται και στα πλαϊνά του αυτοκινήτου. «Η Aston Martin έχει την παλαιότερη παρουσία σε Grand Prix σε σχέση με οποιονδήποτε κατασκευαστή που αγωνίζεται αυτήν τη στιγμή στη F1 κι είμαστε περήφανοι που γιορτάζουμε αυτό το Σαββατοκύριακο, 100 χρόνια μετά το ντεμπούτο μας στο Γαλλικό Grand Prix», δήλωσε ο Lawrence Stroll, εκτελεστικός πρόεδρος της βρετανικής εταιρίας. Η ομάδα αναμφίβολα θα ελπίζει ότι το Γαλλικό Grand Prix θα πάει καλύτερα αυτό το Σαββατοκύριακο από ό,τι πριν από 100 χρόνια, όταν κανένα από τα αγωνιστικά της δεν κατάφερε να τερματίσει τον αγώνα των 800 χιλιομέτρων.

The post ‘Εναν αιώνα μετά, ο Vettel οδήγησε ξανά το GP της Aston Martin appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα