Honda: κατοχυρώνει πατέντα για αμορτισέρ κάτω από το κάθισμα

Η Honda κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας στο Γραφείο Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών για αμορτισέρ που θα μπορούν να τοποθετηθούν κάτω από τα καθίσματα, προσφέροντας μια πιο άνετη ανάρτηση για τους επιβάτες, ενώ θα έχουν επίσης όφελος στην παθητική ασφάλεια σε ορισμένα σενάρια ατυχήματος. Η απορρόφηση των κραδασμών από τις κακοτεχνίες του οδοστρώματος γίνεται βέβαια από τα συμβατικά αμορτισέρ της ανάρτησης, αλλά πάντα περνάει κάποιος κραδασμός εντός του οχήματος. Ωστόσο, τα πρόσθετα αμορτισέρ του καθίσματος θα μπορούν

να αποσβέσουν κι άλλο από το υπόλοιπο κρουστικό φορτίο. Η Honda αναφέρει ότι τα αμορτισέρ καθισμάτων θα μπορούν να συμβάλλουν στην ανώτερη παθητική ασφάλεια, σε περίπτωση πιο σοβαρής σύγκρουσης με άλλο αυτοκίνητο ή δέντρο, σημειώνει το CarBuzz. Η Honda εργάζεται συνεχώς για να βελτιώσει την παθητική ασφάλεια κι έχει ήδη βραβευτεί για τον ειδικό αερόσακό της που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικών τραυματισμών. 

“Σε κάποιες περιπτώσεις σοβαρών συγκρούσεων, τα εξωτερικά αμορτισέρ μπορεί να απορροφήσουν εν μέρει το φορτίο κρούσης και να μεταδώσουν το υπόλοιπο κρουστικό φορτίο στον χώρο επιβατών. Ο βραχίονας που βρίσκεται στο διαμέρισμα επιβατών μπορεί να απορροφήσει κάμποσο από το υπόλοιπο κρουστικό φορτίο που μπορεί να μην αποσβεσθεί από τα εξωτερικά αμορτισέρ.”Τα καθίσματα έχουν εξελιχθεί σημαντικά με τα χρόνια. Σε οχήματα υψηλής ποιότητας, είναι πλέον κάτι πολύ περισσότερο από το μέρος που απλώς κάθεστε για να μετακινηθείτε από το σημείο Α στο σημείο Β. Ενσωματώνουν χαρακτηριστικά όπως θέρμανση, ψύξη, μασάζ, πολλαπλές ρυθμίσεις, πλευρικούς αερόσακους κι αισθητήρες υπενθύμισης ζώνης ασφαλείας. Αλλά η ικανότητα μετριασμού της ταλαιπωρίας που νιώθουμε από τραχιά οδόστρωμα κι εμπόδια δεν έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο από τον αφρό που χρησιμοποιείται στα καθίσματα (θυμηθείτε τα ειδικά καθίσματα της Citroen) και τη ρύθμιση της ανάρτησης. Η λύση της Honda – εάν φτάσει στην παραγωγή – είναι μια μεγάλη πρόοδος για την άνεση που θα προσφέρει ένα μοντέλο.

Από την άποψη της ασφάλειας, αυτά τα καθίσματα μπορούν να συνδυαστούν με τους αερόσακους και τις ζώνες παραμόρφωσης για να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις στους επιβάτες σε περίπτωση σύγκρουσης. Συμπληρώνοντας τα σχέδια των καθισμάτων της με μικρά αμορτισέρ στη βάση της, η Honda θα μπορούσε να έχει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού, αν και μένει να φανεί αν θα υπάρχει αισθητή διαφορά στην άνεση των επιβατών. Οι οργανισμοί παθητικής ασφάλεια, όπως το Euro NCAP, η NHTSA και το IIHS θα δοκιμάσουν επίσης αν ένας τέτοιος σχεδιασμός καθίσματος έχει κάποια απτή επίδραση στην ασφάλεια των επιβατών. Ωστόσο, αν το χαρακτηριστικό ξεπεράσει το στάδιο της πατέντας, αναμένουμε ότι θα κάνει το ντεμπούτο του στα ακριβότερα μοντέλα της ιαπωνικής εταιρίας . Η τεχνολογία μπορεί να προορίζεται ακόμη και για τον πολυτελή βραχίονα της εταιρίας, την Acura.

The post Honda: κατοχυρώνει πατέντα για αμορτισέρ κάτω από το κάθισμα appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα