Υποψήφια «Ευρωπαϊκή Πράσινη Πρωτεύουσα» η Θεσσαλονίκη

Yποψήφια πόλη για τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας 2014», έναν θεσμό που η εφαρμογή του ξεκίνησε από το 2010 με πρωτοβουλία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Θεσσαλονίκη με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, τόνισε ότι «η υποψηφιότητά για το θεσμό της «πράσινης πρωτεύουσας» δεν υποδηλώνει

ότι η Θεσσαλονίκη είναι μια πράσινη πόλη, αλλά ότι στοχεύουμε να γίνει».

Ο τίτλος «Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης-European Green Capital» δεν απονέμεται μόνο σε πόλεις που έχουν επιτύχει υψηλούς περιβαλλοντικούς στόχους αλλά και σε πόλεις που παρουσιάζουν αξιόλογη δράση και φιλόδοξο προγραμματισμό για την προστασία του περιβάλλοντος, την αειφόρο ανάπτυξη και την βελτίωση της ποιότητας ζωής μέσα στον αστικό χώρο.

Η αίτηση της υποψηφιότητας περιέχει απαντήσεις, μελέτες, έρευνες και προτάσεις για τη φύση και τη βιοποικιλότητα, τις μεταφορές, τη διαχείριση απορριμμάτων, την επεξεργασία νερού και άλλους τομείς.

Η προκριματική διαδικασία του διαγωνισμού ολοκληρώνεται τον Απρίλιο και το τελικό αποτέλεσμα για το όνομα της πόλης που θα φέρει τον τίτλο της «Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας»  για το 2014 θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο.

Εκτός από τη Θεσσαλονίκη, τον τίτλο της «Πράσινης Πρωτεύουσας» διεκδικεί το Παρίσι,  η Βιέννη, οι Βρυξέλλες, το Τορίνο, η Προύσα,  το Τάμπερε, κ.ά.

Σημειώνεται ότι η υποψηφιότητα της Θεσσαλονίκης για τον θεσμό αυτό ανακοινώθηκε την ώρα που η πόλη έλαβε έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των υψηλών συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων PM10, λόγω των μετεωρολογικών συνθηκών των τελευταίων ημερών.

Αξίζει να αναφερθεί επίσης ότι η Θεσσαλονίκη κατέκτησε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής πρωτεύουσας νεολαίας για το 2014, μετά την αξιολόγηση των σχετικών προτάσεων από ειδική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σε δηλώσεις του σχετικά με το θέμα ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κρίτων Αρσένης, τόνισε ότι «είναι μια ευκαιρία να δώσουμε ένα ακόμα βήμα για να εκφραστεί η δημιουργικότητα των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα των νέων, να δημιουργηθεί μια άνοιξη στην πόλη μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας».

Την ικανοποίησή του για τη διάκριση της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Γ. Παπανικολάου, επισημαίνοντας ότι «η επιτυχία της Θεσσαλονίκης και τα θετικά σχόλια που απέσπασε στην επιτροπή αξιολόγησης απέδειξε ότι η θέληση και η πίστη των Ελλήνων για έναν σκοπό μπορούν να φέρουν σπουδαία αποτελέσματα».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα